#21 2008-09-20 21:41:43

Vidia_Viola
Użytkownik

Odp: polskie anime hit czy kit?!

kraj kwitnacych jablek ciekawy motyw:) choc tak naprawde zawsze mi sie marzylo cos calkiem sprzecznego z tym co oczekuja ludzie po tak zwanej "szkole polskiej"

#22 2008-09-20 21:43:08

nerontj
Użytkownik

kappuchu napisał:
nerontj napisał:

Poza Japonią słowo anime służy wyłącznie do określenia japońskiej animacji[1].
http://pl.wikipedia.org/wiki/Anime

Jeśli sugerujesz się tylko wiki to spoko... nie wnikam

Afro Samurai to 100% amerykańska produkcja, bez maczania palców Japończyków... no może delikatnie. To samo Batman. Praktycznie zero wspólnego z japońskim anime.

Sorry. Przyjrzyj się odnośnikowi. Ta [1] ma znaczenie. Czyli skąd to zdanie? Oj, oj, nieładnie. Ale teraz będziesz wiedzieć, co jest anime, a co nie. No chyba, że nadal próbujesz się upierać?

A tak co do tematu... W Polsce poziom animacji IMO się obniża.

Z6Umo

#23 2008-09-20 21:45:27

luki349
Użytkownik

aby stworzyć porządną animacje komputerową (o graficznej nie wspominam) potrzebny jest sponsor (czyt. dużo kasy), ale... jeśli by kto miał ciekawy pomysł (czyt. scenariusz) i zrobić by mange, a potem, żebrać o fundusze na zrobienie wersji animowanej to jak najbardziej to może wypalić !

Kwestia tylko naprawdę powalającej fabuły i czasu na zrobienie tego... a potem to już z górki smile_big

#24 2008-09-20 21:46:42

wariacik
Użytkownik

Bardziej niż o strona techniczna ciekawi mnie to jak ta "polska animacja" jak stałaby pod względem fabuły, ponieważ jeżeli chodzi o polskie seriale to delikatnie mówiąc kuleją pod tym względem.

Jakby było problemy z kasą to zawsze można wykorzystać wątki historyczne by dostać dofinansowanie a także nie trzeba by było kombinować nad scenariuszem.

Ostatnio edytowany przez wariacik (2008-09-20 21:48:01)

#25 2008-09-20 21:56:33

Vidia_Viola
Użytkownik

wlasciwie intereuje mnie opinia o tym jaka fabula bylaby najciekawsza dla was. to narazie sytacja czystej hipotezy. najwazniejsze to jakis motyw ktory chwyta ludzi a kwestia jak za to zaplacic to juz sprawa odpowiedniej reklamy. bo wlasciwie czy tlumaczyc sukces matrixa czy wladcy pierscieni? a ludzi wzielo.

#26 2008-09-20 22:03:35

KieR
Użytkownik

Jenda kreskówka ostatni czasy w Polsce była bardzo popularna: Władcy Much, fabubła była na czasie, ale animacja najgorsza z możliwych, a co do Afro Samurai to anime jest wyprodukowane przez 2 japoństkie firmy: Gonzo( przykładowe produkcje: Full Metal Panic!, Chrno Crusade,Blue Drop, Hellsing itd.), Funimation( Air, D.Gray-Man, Darker Then Black) i te firmy to niby angielskie są. I panadto najpierw to anime było wydane w japońskiej telewizji Fuji Television. A tą definicje anime, która podał Nerontj jest w 100% właściwa.

Ostatnio edytowany przez KieR (2008-09-20 22:05:15)

tumblr_static_bug.gif

#27 2008-09-20 22:09:06

nerontj
Użytkownik

Co by kogo wzięło się pytasz... Cóż, tu już się pojawiają gusta. Ja bym się bardzo ucieszył z porządnej komedii romantycznej jezor, a reszta społeczeństwa raczej nie... W takim wypadku przeprowadzić trzeba ankietę i ogólnie zbadać rynek.

Z6Umo

#28 2008-09-20 22:09:47

luki349
Użytkownik

dobra fabuła powinna zawierać:
- nie oczekiwane zwroty akcji
- nie powinna się kończyć happy endem, choć wszystko powinno wskazywać na happy enda
- musi być lekka nuta miłosno-erotyczna (te miłosną można rozbudować, jeśli chcesz robić romansidło)
- wartka akcja, np.: jakieś walki, albo jakieś mega wielkie głupoty, które są udziałem bohatera/ki
- nie powinno się to odnosić do teraźniejszości, a zwłaszcza przeszłości bo ci wytkną jakieś błędy (na pewno), najlepiej jak cały świat by był fikcyjny i nierealny

ktoś ma jeszcze jakieś sugestie ?!

A o czym chcesz robić dokładnie (motyw przewodni) to już zależy tylko od ciebie, nawet historie o tym jak osoba X wdepła w gówno można "sprzedać" jeśli się to odpowiednio przedstawi.

#29 2008-09-20 22:14:55

Vidia_Viola
Użytkownik

jednak po tej opini mi odrobine ulzylo:) ( mam na mysli slowa luki349) to znaczy ze z moim pierwowzorem mangi ktory juz mam jest calkiem niezle i jak na osobe odseparowana od swiata tzw "normalnych" ludzi mam podobne do ludzi gusta.... ech a jak by milo bylo zobaczyc to w ruchu.... marzenia

#30 2008-09-20 22:27:52

wariacik
Użytkownik

luki349 napisał:

- nie powinna się kończyć happy endem, choć wszystko powinno wskazywać na happy enda
- musi być lekka nuta miłosno-erotyczna (te miłosną można rozbudować, jeśli chcesz robić romansidło)
- wartka akcja, np.: jakieś walki, albo jakieś mega wielkie głupoty, które są udziałem bohatera/ki
- nie powinno się to odnosić do teraźniejszości, a zwłaszcza przeszłości bo ci wytkną jakieś błędy (na pewno), najlepiej jak cały świat by był fikcyjny i nierealny

Ten ostatni punkt nie zbyt mi się podoba, w szczególności że osadzenie w realiach historycznych byłoby sporym plusem, a także ułatwiłoby pracę nad fabułą (druga wojna światowa, XVII wiek byłyby okresami całkiem przystępnymi dla widza). Chociaż jednak wolałbym żeby zakończenie miało chociaż niewielki pozytywny przekaz, wobec braku "happy enda" dla głównego bohatera.

Zawsze pozostaje jakaś ekranizacja? Co powiecie o "Wiedźminie" w wersji animowanej, jeżeli gra okazała całkiem popularna to animacja nie powinna mieć problemu z publiką?

#31 2008-09-20 22:55:49

Prince_Vegeta
Użytkownik

nerontj napisał:

Nie istnieje pojęcie "polskie anime", anime jest tylko japońskie. No chyba że żyjesz w Japonii...

Sorry, ale takie podejście mnie wręcz "leczy", już niemoge togo słuchać (patrzeć na TO)
Co to za różnica "gdzie żyje", jakbym sam "zrobił"  bajke/anime (nie wiem jak według Ciebie by to było) żyjąc w Japonii, to mógłbym to nazwać ANIME ? czy to była by jeszcze bajka ?, bo sam ( Ja POLAK) bez żadnej pomocy nikogo z zewnątrz to zrobiłem. [Ale w JAPONII]

Albo jeśli Japończycy by ze mną współpracowali przy produkcji anime/bajki w polsce, to było by to anime, czy bajka ?

No do cholery !! Ja pierdziu .... Poirytowałem się tym !! Dla mnie Anime = FILM ANIMOWANY i tyle, no może  i przyjeło się na świecie tak, że odrazu wiadomo, że tu o japońską animację chodzi, ale bez przesady ! to już polskiej produkcji "anime- podobnej" nie można  nazwać ANIME ?

Myślcie sobie co chcecie, ale dla mnie to jest chore !!

Edit:
Dopiero teraz widze, że  temat szedł w tym kierunku (próbowałem czytać od początku, ale przestałem po kilku postach, jak zobaczyłem wyżej wymienione zdanie) i widze, że dalej się upierasz przy swoim, bo w wielkipedii jest tak napisane ?
Jak już pisałem dla mnie jest to CHORE podejście tzw. "Otaku" i kij mnie obchodzi co w tej wielkipedii napisali, mogliby nawet w encyklopedii czy w śpiewniku:P to napisać. Ważne kto to napisał (może też był/jest "wielkim otaku" )

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2008-09-20 23:03:46)

Oczami Fana Blog ;]

#32 2008-09-20 22:55:57

Zgrzyt
Użytkownik

Vidia_Viola nie ze się czepiam, ale chce zobaczyć jakiegoś ecchi arta(jak niegrzecznego możesz podesłać na PW xD) twego autorstwa :3(profesjonalne ecchi spod ręki polaka @___@ to musi być to) Poza tym bardzo zaskoczyło mnie twoje dość poważne podejście do sprawy. Jednak będziecie potrzebować (ty i twoi kumple) jakiegoś scenarzysty(w klimacie)... jako ze ma mieć to polski akcent alkohol musi być nasze kochane słowo "Kurwa" też xD no i cycek tu i ówdzie... tylko tak ogólnie o czym hmmmmmm na początek coś na krótką OAVe góra 5 minut(np. animowany klip) by zobaczyć co i jak a potem coś bardziej ambitnego. A i to ze potrzeba super budżetu itd. to bzduraaaaa polak potrafi robimy filmy mając tak mały budżet że amerykanom ledwie by na przekąski starczyło :/  Ale ja się nie znam jednak widziałem tu parę typków (i laseczek) co ciekawie pisali może wspólnie użytkownicy ANSI coś stworzą. I był chyba nawet taki temat z wymarzoną fabułą na anime O.o może coś tam znajdziesz .

#33 2008-09-20 23:01:51

m_jay
Użytkownik

luki349 napisał:

Odnosze wrazenie ze chcesz kolejnego geassa. Animacja jak dla mnie ma jedna ogromna przewage nad filmami aktorskimi, moze zobrazowac jakas wizje uzywajac stylistyki jakiej zwykly film nigdy nie osiagnie mimo zastosowania ogromnej ilosci efektow specjalnych i wpompowania ogromnej ilosci $. Najchetniej obejzal bym jakies groteskowe dark sci fi, odmienne od kolorowych produkcji ktore uderzaja w nas na kazdym kroku. Ale to sie raczej nie sprzeda smile.

wariacik napisał:

Ten ostatni punkt nie zbyt mi się podoba, w szczególności że osadzenie w realiach historycznych byłoby sporym plusem, a także ułatwiłoby pracę nad fabułą (druga wojna światowa, XVII wiek byłyby okresami całkiem przystępnymi dla widza). Chociaż jednak wolałbym żeby zakończenie miało chociaż niewielki pozytywny przekaz, wobec braku "happy enda" dla głównego bohatera.

Mysle ze w historii polskiej kinematografii jest zdecydowanie za duzo produkcji odbywajacych sie wlasnie w tych okresach.

wariacik napisał:

Zawsze pozostaje jakaś ekranizacja? Co powiecie o "Wiedźminie" w wersji animowanej, jeżeli gra okazała całkiem popularna to animacja nie powinna mieć problemu z publiką?

Prawie dobrze, ale bylbym jednak za ekranizacja jakiegos klasyka sf lat 70 albo 80 smile. Albo jeszcze lepiej ekraniacja opowiadan ktore laczy jakis wspolny motyw - tak by kazdy odcinek opowiadal jakas inna historie, cos na ksztalt Kronik Marsjanskich.

WoodenJesus.png

#34 2008-09-20 23:01:55

Feniks_Ognia
Użytkownik

Smutne jest to że kilku idiotów kłóci się tu o słowo anime smutny Ech.

luki349 napisał:

Te są inteligentne.

luki349 napisał:

To już nie smile

Po pierwsze jeśli masz z kim i jak to zrobić to fajnie i powodzenia. Czy to będzie czysto komputerowa robota czy tradycyjny rysunek z dodatkami kompa??

Co do pytania to.

Określ typ jaki chcesz zrobić, bez tego niema sensu. Ma to być komedia, shounen, romans, seinen itd??? (hentai - dobry hentai nigdy nie jest zły) jezor

Sądzę że najlepiej będzie między Shounenem, Komedią a Komedioromansem. Te są najpopularniejsze i mają największą szanse powodzenia. Gdy określimy już co chcemy. To się zaczyna zabawa, powiedzmy że wybieramy shounen.
Shounen charakteryzuje się:
- Głównym bohaterem
- Akcją
- Ciekawą fabułą
- Zwrotami akcji, tajemnicami
- Bohater musi mieć coś wyjątkowego
- Chumor
- Eichi, miłość, fanservice smile_big
Takie podstawowe rzeczy, zrobić dobry scenariusz i zacząć rysować. Im lepiej i ładniej tym lepiej. I dać nam podziwiać.

Kekkaishi, Bleach, AirGear, Naruto, One Piece (tego jeszcze nie czytałem), GTO - Mangi/Anime do wzorowania się (bez fillerów na nich się nie wzorujemy) smile_big

Jak dla mnie ma sens.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2008-09-20 23:05:34)

#35 2008-09-20 23:05:36

Vidia_Viola
Użytkownik

szkoda ze ja nie moge powiedziec - ja i moi kumple bo wlasciwie to jestem tylko ja. podejscie ma powazne bo jesli chodzi o sztuke to traktuje to smiertelnie powaznie (liceum plasyczne i asp tak mnie skrzywilo:)). jesli chodzi o scenariusze rowniez nie potrzebuje scenazyst bo pisze je sama i nawet to mi wychodzi. diabel tkwi oczywiscie w szczegolach bo stworzenie 30 niezaleznych fascynujacych postaci o odmiennym wygladzie i charakterze to troche mi komplikuje. oprocz tego stworzenie ciekazej ale nie zbyt zawilej historyjki tak aby byl wilk syty i owca cala zajmuje mi troche czasu, ktorego z reszta nie mam za wiele. z przesylaniem i pulikowaniem artow to sie zastanowie. nigdy nie pokazuje publicznie nie skonczonych projektow to moze wiele zepsuc:)

#36 2008-09-20 23:10:16

Vidia_Viola
Użytkownik

powiedzmy ze moja konwencja idzie odrobine w kierunku Bleach, czy DN.

#37 2008-09-20 23:47:05

luki349
Użytkownik

~m_jay zauważ, że takie anime typu Code Geass, albo Death Note są teraz na czasie, oczywiście wszystko zależy od tego co chcesz zrobić... do komedii romantycznej to raczej nie pasuje.
Co do realiów II wojny światowej to w klimacie II wojny światowej tak, ale odnosząc się do konkretnych wydarzeń to już nie, dlaczego ? wystarczy, że w twojej wizji Szeregowy X powiedział "ja pierdziele", a tak naprawdę powiedział "kurw..." i teraz część ludzi stwierdzi, że to nie trzyma się kupy i zaczną się doszukiwać innych szczegółów (wystarczy, że weźmie się za to jakiś historyk i jest dupa). Aby napisać coś odnoszącego się do wydarzeń historycznych i aby ludzie cie nie pożarli żywcem to.. za dużo roboty, trzeba by gadać z ludźmi, który wtedy żyli, przeczytać kilogramy tekstów odnoszących się do tego i tak dalej, nie chodzi mi o to, że nie było by to fajne (np.: ekranizacja bitwy o Westerplate), ale na początek to za trudne z przyczyn logistycznych i merytorycznych.

~Vidia_Viola, zawsze możesz stworzyć pewien zarys wydarzeń i potem jechać "na żywca", czyli tworzysz to na zasadzie:
1.Opis głównego bohatera
2.opis bohaterów, którzy pojawią się w najbliższym czasie
3.główny wątek (musisz go w miarę szczegółowo se opisać, aby potem nie zatrzymać się w punkcie x bo zapomniałeś jak to miało iść i się pogubiłeś i zapętliłeś)
4. ważniejsze wątki poboczne
5. opis ważniejszych miejsc (pożyteczne mogą być zdjęcia, itd)
6. schemat działania (najlepiej graficzny - najpierw robisz główny wątek, łącząc se go strzałeczkami, a potem od tego wątki poboczne, itd)

Z takim przygotowaniem można od razu się barć za robotę i na bierząco wymyślać szczegóły.

ps.: co do pkt 6 to powinno wyglądać tak:
[przedstawienie głównego bohatera]
|
\/
[spotkanie z... Asią] -> [historia Asi]
|
\/
[...bla, bla, bla]
|
\/
[zakończenie]

Ostatnio edytowany przez luki349 (2008-09-20 23:48:18)

#38 2008-09-21 00:01:48

Zarathustra
Użytkownik

Jeżeli ktoś zaczyna od zera, najlepiej żeby nie porywał się z motyką na odległą galaktykę (zrobienie scenariusza na całą serię i szczegółowe opisy postaci) a zwyczajnie stworzył króciutką animację z malutką nicią prostej fabuły i najlepiej jedną postacią.
Coś w stylu ostatniej krótkiej animacji Gurren Lagann Parallel Works, trwa trzy i pół minuty a natłok wydarzeń i "fun" z jej oglądania jest większy, niż czasem przy całej normalnej serii.
http://pl.youtube.com/watch?v=XOBG3CCew … re=related
Oczywiście takiego poziomu animacji w tym kraju to nigdy nie będzie (no chyba, że zwabimy tutaj tych Japończyków naszymi kobietami, czy co te freaki tam lubią.) jezor

#39 2008-09-21 00:10:45

Ur13l
Użytkownik

Co przejdzie? Nie wiadomo co przejdzie smile Najważniejszy jest przecież pomysł smile Jak zrobisz coś na bazie czegoś to będziesz z tym porównywana a raczej wątpię żeby Twoje pierwsze dzieło mogło dorównać takiemu np. Bleachowi. Co Wy macie z tą II Wojną Światową? Wyjdzie na to że nic nie umiemy (jako naród) innego wymyślić. Zrobić Wiedźmina? 4 tomy + 3 tomy opowiadań. Czytałeś to w ogóle? Ja tak i wierz mi jest materiału na serię jak Naruto. Nie mówiąc o tym że znów jak coś się zawali to wszyscy fani i cała reszta która ma jakiekolwiek pojęcie o książce, grze, czy tym serialu co leciał dawno temu będzie porównywać do wyżej wymienionych smile Trzeba czegoś nowego i swojego.

#40 2008-09-21 00:16:45

Vidia_Viola
Użytkownik

cos nowego i swojego tego chce kazdy artysta i tworca. jednak nie jet to takie latwe. tak naprawde nie ma w sztuce (jakiej kolwiek, czy to filmie, plastyce, muzyce, tancu) zadnego postepu i zadnej ewolucji sa tylko mniej lub bardziej udane powroty. tak naprawde kazda rzecz, dzielo sa wzorowane, swiadomie lub nieswiadomie na czyms innym a porownywania  sie nie uniknie. z reszta nie jestem az taka debiutantka zeby o tym nie wiedziec. ale popieram nowe i swoje w pewnym sensie o to chodzi.

Stopka forum

© Animesub.info 2025