#21 2005-12-08 19:34:17

opcy
Użytkownik

Odp: Moje pierwsze anime :-)

Pomijając Pszczółkę, Wiewiórcze Opowieści, Jeźdzca Srebrnej Szabli (jak kablówe mi podłaczyli gdy miałem 8 latek to leciał na jakims niemieckim kanale z bajkami, ni w ząb nierozumiałem ale był fajny jezor), Macrossa (który trafił się pomiedzy nagrywanymi na fox kids Spidermanami) i bajek na Polonii 1...
To pierszym anime jakie obejżałem "z premedytacją" było Rurouni Kenshin OAV, a potem zaczęły się anime na RTL 7, obejrzałem Ghost in the Shell (który sobie lezał na kasecie, bo nie miałem nastroju wcześniej go obejrzeć) i jakoś to poleciało...
Normalnie powiedziałbym że pierwszym świadomie oglądanym przezemnie anime była Czarodziejka z Księżyca ale to ogladałem tylko dla transformacji jezor

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#22 2005-12-08 19:57:51

biszkopt
Użytkownik

ciekawy ciekawy temat smile

ja nie bede oryginalny na poczatku (na koncu zreszta tez:) ) wszystko sie zaczelo od pierwszego anime ktore widzialem na TVP2 a byli to Pilkarze... nastepnie co nieco zahaczylem o Kapitana Tsubase (niestety nie wszystko gdyz nie mialem dostepu do kablowki ani do satelitki ;( ) rozkwit anime w moim zyciu przypada wlasnie glownie dzieki Polsatowi smile czyli Dragonball czy Czarodziejka z Ksiezyca, Rycerze Zodiaków. W pozniejszym okresie zycia dzieki zakupie Cyfry+ bylem swiadkiem puszczania takich serii jak Kroniki Wojny na Lodoss wersja OAV, to anime juz zupelnie mnie w ciaglego (choc teraz mam go juz serdecznie dosc:) ), widzialem urywki Armitage III choc jeszcze wtedy nie ogladalem go, pozniej Piłka w grze i jeszcze pare tytułow ktore teraz nie pamietam. Pozniej zaczely sie kinowki jesli moge to tak nazwac a raczej pelnometrazowki chyba a wiec Ghost in the shell, Ninja Scroll(chyba taki jest tytul). Niestety przez brak dostepu do konkretnego netu (moj dotychczasowy net byl wylacznie do ogladania stron) nie moglem sam sobie sciagac. Srodowiska anime zadnego nie znalem, ale pozniej zaczelo sie dziac ostro od Noir poprzez Record of Lodoss War TV, przez Rourouni Kenshin, filmy Final Fantasy, az do Naruto, Bleach, Hungry Heart Wild Striker itd itd smile dzis wlasnie zawiozlem moja skromna kolekcje anime 60gb (kopie:) ) do kumpla i w niedziele w wyniku wymiany tyle samo dostane nowych tytulow smile i tak bedzie az do konca amen smile

pozdrawiam

#23 2005-12-08 19:58:12

Wanderer
Użytkownik

Moim pierwszym anime jakie oglądałem, wiedząc, że to anime, była Księżniczka Mononoke. Od tamtej chwili zacząłem pytać wszystkich znajomych i znajomych znajomych czy mają jakieś anime, gdyż ten film wywarł na mnie tak wielkie wrażenie, że obejrzałem go chyba z 15 razy smile. Potem był Ghost In The Shell, którego w ogóle nie rozumiałem jezor (dzięki badziewnym napisom) i się zastanawiałem co ludzie w tym filmie widzą. Potem przyszedł Akira, Wspaniałe Dni (koreański) i potem dłuuugo nic. Jakieś dwa lata temu zacząłem się uczyć niemieckiego tylko po to by zrozumieć anime puszczane na vivie smile_big Oglądałem każdy odcinek Hellsinga, Noir, czy Aiki, a że w kółko je powtarzali to znam je teraz na pamięć jezor Około półtora roku temu po założeniu internetu pierwsze co ściągałem były właśnie pozycje z vivy, potem Wolf's Rain i Ghost In The Shell, którego w końcu zrozumiałem i jest to teraz najlepsza seria (mówię o filmach, i dwóch seriach gdyż Innocence trochę wg. mnie skopcili). smile

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#24 2005-12-08 21:18:35

nuito
Użytkownik

Pomijając Polonię1, miom pierwszym anime, jakie oglądnąłem było zdaje mi sie Hotaru no Haka, potem Cowboy bebop. Zaskoczyła mnie precyzja rysunku i doskonała fabuła(w porównaniu z kreskówkami typu Bolek i Lolek, Zaczarowamy ołówek). No i tak to się zaczęło. Ale przwdziwego przewrotu w moim życiu dokonały dwa tytuły: Neon Genesis Evangelion oraz Onegai Teacher. Dzięki nim odkryłem jak rozległa jest tematyka anime, jak wiele emocji, wrażeń może dostarczyć odbiorcy oraz w jaki sposób autorzy kreują główne poctaci, by one w najmniejszym szczególe przypominały nas samych. Anime może również wiele nauczyć o Japonii, o zachowaniu kobiet i innych ludzi. Miła i przyjemna dla oka edukacja.

#25 2005-12-08 21:18:48

Akimoto
Użytkownik

Moim pierwszym anime bylo bodajze DB...:P ktore ogladalam chyba ze 3 razy na RTL 7 ^^ Potem byly nastepne z RTL 7, czyli MKR i Slayers, Rycerze Zodiaku, Soul Hunter (cudowne, polecam wszystkim!!!). Bylam doslownia zakochana w tych wszystkich bajeczkach, nie majac pojecia ze istnieje takie cos jak anime jezor (chodzilam jeszcze do podstawowki ^^") Moja przygoda z japonia zaczela sie chyba mniej wiecej wtedy gdy moja starsza siostra odkryla Narutka w necie^^. Obejrzalysmy 1 epek i szczeze mowiac nie bylam jakos szczegolnie zachwycona, ale pomyslalam ze co mi szkoda, obejrze dalej... I strasznie sie wciagnelam^-^ Niestety, teraz juz tego nie ogladam, strata czasu:( A szkoda, bo anime bylo swietne...No wiec po naruto powoli zapoznawalam sie z tym wszystkim, rowniez z kultura japoni i jezykiem oczywiscie oczkod (najczesciej to bylo z kawaii i mangazynow) Jak kolega Wanderer, trafilam na anime puszczane na niemieckiej vivie (rozumiejac jakies 1/4 z tego wszystkiego, ale i tak ogladalam jezor szczegolnie Ajrune i X), i Ksiezniczke Mononoke *___*
Podsumowujac taka prawdziwa fanka m&a jestem chyba dopiero od 3 lat... Ale szybko nadrabiam zaleglosci oczkod

Rzeczywiscie ciekawy temat ^^

#26 2005-12-08 22:52:47

Tion
Użytkownik

hmm w dziecinstwie b.ceniłem sobie Captain'a Hawk ( Tsubasa ) i DaimoSa chodź mając 6 latek nie wiedziałem co tak naprawde oglądam ... duży wpływ na to co oglądałem miał moj brat (6 lat starszy) miał na kasecie Armitage III , GITS'a a w czasie choroby , co by innego jak nie dobry film na kasecie ? no i zaczeło sie ... potem Sailor Moon i DBZ ... to wprawiło mnie w zachwyt a między DBZ oczywiście Yaiba i Slayers ... gdy dostałem stałe i znalazałem sie na konwencie związanym z tematyką M&A stało sie to moim hobbym oczkod i oby do końca żYcia ...
Piękne , Zadziwiające ... < dalej myśle , że każdy potrafi dokonczyć >

#27 2005-12-09 15:20:17

mlmajonez
Użytkownik

Oj w moim przypadku to dziwnie było bo oglądałem DB i choć nie wiedziałem że to, Anime spodobało mi sie, potem obejrzałem Soul Hunter tak mnie to poruszyło że zacząłem szukac info o tym, gdy już poznałem znaczenie słów Manga Anime zacząłem znajomych pytac czy coś na ten temat wiedzą okazało się że kilka osób miało jakieś kolekcje szczególnie wzbudziło mój respekt słowo Armitage więc poprosiłem o pożyczenie tego i w sumie to było tak Pierwsze anime Soul Hunter a pierwsza Kinówka Armitage III Polymatrix

#28 2005-12-10 02:58:43

wilczy_deszcz
Użytkownik

nieświadomie to pierwszymi seriami anime były te z polonii 1 , aż do łapek wpadło mi kawaii(w tym czasie oglądałem DB). pamiętam jak płakałem z siostrą ze śmiechu ogladając giggiego(zboczucha jezor). pamiętam to oczekiwanie na nowy odcinek tsubasy(tą serięoglądałem już sam :] ) tak bardzo chciałem zobaczyć co się stanie gdy po przebiegnięciu 2km w miejscu wkońcu poda tą piłkę jezor pamiętam , że pierwszymi cyckami jakie widziałem to były cycki tej typiary ze złego tria w yatamanie ( a może pierwszymi były cycki Sharone Stone w "nagim instynkcie" jezor ) pamiętam też gdy po obejrzeniu 1 raz DBZ centralnie tęskniłem za małym Songo a tu jakby mali żółci ludzie czytali w moich myślach i zrobili serię GT(słaba strasznie ale był mały Songo). o i też pamiętam tygrysią maske...jednak troche pamiętam a myslałem że mam straszne dziury.

P.S. podobnie jak Kane też zajarałem sie teledyskiem Wamdue Project - King of My Castle i ten kawałek do dziś jest jednym z moich ulubionych. jeszcze kilka innych wydarzeń pomogło mnie "uświadomić" ale już mi o nich nie chce się pisać.

#29 2005-12-10 09:17:36

Tarnum
Użytkownik

Sailor Moon, ale to się nie liczy bo byłem młody, głupi i nie wiedziałem że to Anime jezor

A tak naprawdę? To chyba będzie GITS... Wspaniałe Anime... Ogólnie moja przygoda rozpoczęła się od Kawaii które namiętnie kupowałem, netu nie posiadając wtedy jeszcze jezor Potem Kawaii upadło, a ja dostałem net i się zaczęło nocne sciąganie Anime a potem oglądanie całymi dniami ^_^

#30 2007-09-13 09:46:43

mahou33
Użytkownik

Moje pierwsze wysokiej klasy anime jakie widziałem to Sailor Moon i było to 12 lat temu czyli ja miałem około 11 lat. Lecz nigdy tego nie nazywałem anime. Po prostu zauważyłem że wyróżnia się od innych kreskówek i jest nieporównywalnie lepsze.
I to było jedyne anime na Polsacie które warto było oglądać. Co do Poloni1 to kiedyś też oglądałem ale to chyba było później niż SM na Polsacie(na Polsacie 2 nie oglądałem).
Kilka lat po Sailor Moon były anime na rtl7 ale trwało to dosyć krótko bo jeśli nie licząc czasu emisji dragon balla i rycerzy zodiaku to anime na rtl7 trwały trochę ponad pół roku. Od września 2001.
A jeśli chodzi o anime z internetu to całkiem nie dawno temu(2 lata)zacząłem więcej tego oglądać bo na komputerze nie było warunków ponieważ nigdy bym nie oglądał anime jak ktoś by się koło mnie kręcił.
Dlatego we własnym pokoju na telewizorze i xboxie ogląda się najlepiej. Chociaż są pewne ograniczenia co do rozdzielczości i kodeków(ale wszystkie inne odtwarzacze dvd nie umywają się do xboxa).

#31 2007-09-13 09:49:56

Shinma86
Użytkownik

Moim pierwszym anime było Sailor Moon, jako że w czasach mego dzieciństwa było jedynym, jakie emitowno na antenie telewizyjnej. Kablówki nie miałam. Ale wtedy jeszcze nie miałam pojęcia o czymś takim jak anime. Jazda dopiero się zaczęła, gdy wpadł mi w ręce Hellsing. Normalnie wpadłam w obsesję i tak się jakoś potoczyło:P

#32 2007-09-13 09:57:00

mkriso
Użytkownik

Moje pierwsze anime - Polonia 1: Capitan Tsubasa, Kaiketsu Zorro, Dash! Kappei (Gigi), potem Polsat i Sailor Moon, od czasu do czasu nawet Pokemony się przewinęły. Później miałem przerwę w anime, aż do momentu kiedy w wieku 19 lat pożyczyłem od kolegi Ah! My Goddess - od tej pory wzięło mnie na dobre smile_big

Ostatnio edytowany przez mkriso (2007-09-13 10:15:19)

#33 2007-09-13 10:11:31

raziel4ever
Użytkownik

a  ja zaczalem od takich tytulow jak sailormoon gigi tsubasa tylko myslalem ze to poprostu  dobre bajki  a anime moje pierwsze ( takie kiedy bylem swiadomy iz to anime ) to CREST of the star na HYPERZE a BANNER of teh star byl pierwszym anime ktore sciagnalem z neta smile  a bylo to 3 lata temu we wrzesniu smile

#34 2007-09-13 10:23:07

DiamondBack
Użytkownik

Nie licząc tych nadawanych w TV typu sailor moon tsubasa itp itd (bo wtedy nawet nie wiedzialem ze to jest Anime)
to pierwsza w pelni obejzana seria było Onegai Twins. Polecił mi ja itq5 ktorego pozdrawiam oczkod

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#35 2007-09-13 10:39:41

Jupiter
Użytkownik

pomijam Maję i Muminki bo nawet nie wiedziałem że były Made in Japan. Pierwszym anime była oczywiście Czarodziejka z Księżyca (chyba z 4 lata miałem jak się zaczęło)U nas każdy to oglądał. Z podnieceniem się czekało na kolejny odcinek. Teraz chętnie do niej wracam, mimo że nie jest tak wybitnym anime jakie można dziś widzieć. Pamiętam, że jeszcze z mamą oglądałem Candy Candy (pamięta ktoś?) Były jeszcze wszelakiej maści Sally Czarodziejki, Yattamany i inne takie. Widziało się Anie z Zielonego Wzgórza ^^(jako anime to wyszła z lekka słabo), na Hyperze oglądałem Cybersix i Grobowiec Świetlików(pamiętam że było świetne). Zaś pierwszym anime które pobrałem (i nie było to Sailor Moon) było Astraea Testament.

#36 2007-09-13 10:44:41

tralfaz
Użytkownik

No i znowu post zaczynający się od tego samego jezor Jak każdy przeszedłem przez kolejne etapy nie będąc świadom co oglądam, Polonia 1, Sailor Moon, Pokemony. Pierwszą poważną miłością był Dragon Ball. Ehh to były czasy, przez pare lat byłem maniakiem:P A potem nic, tu jakiś Hellsing na niemieckiej Vivie, tam jakiś Teknoman na FoxKids. Z tego co pamiętam to moje pierwsze anime na kompie to był Cowboy Bebop. Wtedy chyba jeszcze nie miałem neta, a kumpel kupił na konwencie płytki z tym anime więc była okazja. I tak to się zaczeło. Choć często mam zastoje, że np przez pół roku nic nie oglądam i sie tym nie interesuje, to jednak zawsze wracam do tego (jak teraz np:P) i tak już chyba zostanie zawsze.

#37 2007-09-13 10:51:09

Ichigo_Bleach
Użytkownik

Hehe tak ma chyba każdy XD Tak samo ja, także oglądałem "Bajki" (Polonia 1, Sailor Moon itp.) no i traktowałem to jako no "Bajki" XD ale potem, gdy jeszcze byłem mały XD przez przypadek na Hyperze trafiłem na "Hotaru no Haka" czyli "Grobowiec świetlików" spłakałem sie na tym niemiłosiernie i od tego sie zaczęło XD było to już dobre pare lat temu. A niedawno udało mi sie to anime znaleźć i zassać...coś pięknego (płacz płacz XD) na dobrą animkę trafiłem jak na początek XD
Pozdro dla Animofanów XD

metallica0005.jpg

#38 2007-09-13 12:26:42

wumi_szoda
Użytkownik

Koniec lat siedemdziesiątych - "Doubutsu takarajima" w kinie i "Załoga G" w Sobótce (choć może to jeszcze nie była Sobótka, w każdym razie wyświetlano w sobotę). To było coś niesamowitego! Prawdziwe wielkie historie, dzianie się, poważne zmagania, realistyczne rysunki... Magia po prostu.

#39 2007-09-13 12:37:49

Quithe
Użytkownik

mahou33 napisał:

A jeśli chodzi o anime z internetu to całkiem nie dawno temu(2 lata)zacząłem więcej tego oglądać bo na komputerze nie było warunków ponieważ nigdy bym nie oglądał anime jak ktoś by się koło mnie kręcił.

Witamy tomaxxx, już nie mamy żadnych wątpliwości, że powrócił maniak hentai hehe

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#40 2007-09-13 12:42:02

Zjadacz
Użytkownik

Quithe napisał:
mahou33 napisał:

Witamy tomaxxx, już nie mamy żadnych wątpliwości, że powrócił maniak hentai hehe

Od razu go wyczułem, nawet we wcześniejszych tematach. Pewny byłem po tekście w "Jak to przetłumaczyć" o Jigoku Shoujo, że nie powinno się tam dawać "dziewica". Tom ma tak niepowtarzalny styl, że poznam go z kilometra smile_lol

"Skazany na zajebistość"

Stopka forum

© Animesub.info 2025