#2461 2008-08-19 20:12:00

rafaelpl
Użytkownik

Odp: Code Geass: Lelouch of the Rebellion

Tristan napisał:
rafaelpl napisał:

Heh, muszę przyznać prawdę smile
Podmieniłem nieco w pamięci słowa V.V z 13 odcinka, dlatego wynikło to nieporozumienie. Z jej słów wynika, że geassowcy, to nie bogowie oczkod
W tym miejscu wszystko się wyjaśnia. Przepraszam za moją bujną wyobraźnię ;p

Jej? V.V. to On. Chyba że chodzi o inną osobę.

Heh, jego.
Nawet malutkiego błędu nie można popełnić? ;p
Pisałem o V.V., ale w tym samym momencie myślałem również o powiązaniach C.C., więc wyszło 'jej' smile

#2462 2008-08-19 20:55:22

Gela19
Użytkownik

Tak jak mówiłam, takowe stwierdzenie jakoby Charles był bogiem, nie padło, ale nie można niczego wykluczyć. Jeżeli geass providerzy nie zaliczają się do bogów, to pytanie moje brzmi "O jakich bogów chodziło więc V.V. ??" Kim są ci bogowie i jak Charles zamierza ich pokonać?
Oczywiście gdyby moja poprzednia "teoria" okazała się prawdą... Wtedy wyszło by na to, że Karolek jest dobrym tatusiem i zawsze kochał swojego synka Leloucha, tylko nie bardzo wiedział jak mu to okazać.... :/ Co prawda to by było daremne zakończenie... Ale ciekawe jakby to nam przedstawili twórcy.

Pokaż spoiler
W każdym bądź razie, moim zdaniem C.C nie straciła pamięci na zawsze ani nie dała swojego code Charlesowi. Rolo zabrał Lulu i niestety C.C. została sama... Oby jej teraz Shnizel nie porwał... Zastanawia mnie poczynanie Corneli, przecież w pierwszej serii poznała prawdę o działaniach Lulu, wiedziała także o niecnych planach swego ojca...Więc dlaczego tak się zachowała? Miałam nadzieję, że się przyłączy do Zero. Kallen nie zostawi Lulu, za bardzo go kocha i zdała sobie sprawę ( bynajmniej mam taka nadzieję), że Lulu kłamał mówiąc o tym, że WSZYSCY łącznie z nią byli jego pionkami i nic więcej. Szkoda, że to się tak potoczyło ale akcja przyśpiesza i robi się coraz ciekawiej. Karolek chce wykorzystać swój code i połączyć go z Ragnarokiem - po prostu bomba... A Suzaku? hmmm jego śmiech był przejawem obłędu... Ale uważam, że teraz będzie się utożsamiał ze słowami jakie powiedziała Nunally, że jest podobny do Lulu...W końcu sam zabił bez powodu ponad 10 milionów ludzi w tym dziewczynę która go kochała i która miał bronić...Zachował się jak Zero... Podobała mi się rozterka Niny smile_big Może popełni samobójstwo? smile_big

Ostatnio edytowany przez Gela19 (2008-08-19 21:39:40)

Osoki hi-no tsumorite tooki mukashi-ka-na.

#2463 2008-08-19 21:53:22

czadus
Użytkownik

Gela19 napisał:

Pokaż spoiler
W każdym bądź razie, moim zdaniem C.C nie straciła pamięci na zawsze ani nie dała swojego code Charlesowi. Rolo zabrał Lulu i niestety C.C. została sama... Oby jej teraz Shnizel nie porwał... Zastanawia mnie poczynanie Corneli, przecież w pierwszej serii poznała prawdę o działaniach Lulu, wiedziała także o niecnych planach swego ojca...Więc dlaczego tak się zachowała? Miałam nadzieję, że się przyłączy do Zero. Kallen nie zostawi Lulu, za bardzo go kocha i zdała sobie sprawę ( bynajmniej mam taka nadzieję), że Lulu kłamał mówiąc o tym, że WSZYSCY łącznie z nią byli jego pionkami i nic więcej. Szkoda, że to się tak potoczyło ale akcja przyśpiesza i robi się coraz ciekawiej. Karolek chce wykorzystać swój code i połączyć go z Ragnarokiem - po prostu bomba... A Suzaku? hmmm jego śmiech był przejawem obłędu... Ale uważam, że teraz będzie się utożsamiał ze słowami jakie powiedziała Nunally, że jest podobny do Lulu...W końcu sam zabił bez powodu ponad 10 milionów ludzi w tym dziewczynę która go kochała i która miał bronić...Zachował się jak Zero... Podobała mi się rozterka Niny smile_big Może popełni samobójstwo? smile_big

Przecież Suzaku nie zabił tych wszystkich ludzi specjalnie, bez powodu. Był pod działaniem geass'a Lulu który nakazywał mu żyć, pomimo że pogodził sie ze śmiercią (w ramach pokuty, czy coś takiego) którą miała spowodować Kallen swoim nowym ,,cackiem".

Ostatnio edytowany przez czadus (2008-08-19 21:53:55)

#2464 2008-08-19 22:07:01

Gela19
Użytkownik

Co nie przysłania faktu, że jest taki sam jak Zero jezor Euphi gdy usłyszała rozkaz od Lulu opierała się mu dosyć długo:) A on poszedł z prądem:) Zresztą to nie ważne:) Istotne jest jak on teraz się czuje, i jak będzie na siebie patrzył smile Zapewne znienawidzi siebie i być może jeszcze bardziej Lulu za to że kazał mu żyć, ale kto wie... Możliwe, że będzie chciał się do niego przyłączyć i jakoś się pojednają. Przedstawi Lulu warunek, że przyłączy się do niego jeśli Oranżowy usunie działanie geass z niego:) A potem albo sam się zabije, albo pomagając Lulu stworzyć lepszy świat straci życie:)

#2465 2008-08-19 22:30:06

czadus
Użytkownik

Gela19 napisał:

Co nie przysłania faktu, że jest taki sam jak Zero jezor Euphi gdy usłyszała rozkaz od Lulu opierała się mu dosyć długo:) A on poszedł z prądem:) Zresztą to nie ważne:) Istotne jest jak on teraz się czuje, i jak będzie na siebie patrzył smile Zapewne znienawidzi siebie i być może jeszcze bardziej Lulu za to że kazał mu żyć, ale kto wie... Możliwe, że będzie chciał się do niego przyłączyć i jakoś się pojednają. Przedstawi Lulu warunek, że przyłączy się do niego jeśli Oranżowy usunie działanie geass z niego:) A potem albo sam się zabije, albo pomagając Lulu stworzyć lepszy świat straci życie:)

No cóż uważam ze rozkaz wydany Euphi całkowicie różni sie od tego Suzaku. Zadaniem Eupchy było z ,,grubej rury" wymordowanie japonczyków co było dla niej nie do pomyślenia. Rozkaz Suzaku wymuszał na nim jedynie przeżycie równie dobrze mógł po prostu uciec lub coś w tym stylu. Ostateczni wydaje mi sie że to nawoływania Niny sprawiły/zadecydowały o użyciu FREY.

Kurde, sam już jakoś leciutko pogubiłem się w tym co pisze, ale spowodowane jest to ze pod czas kiedy to pisałem przypomniałem sobie wyraz twarzy Niny i ogólnie jej stosunek i sposób w jakim odnosi sie do ,,jedenastoswerowcow" co mnie po prostu wyprowadza z równowagi...
(to wszystko jej winaaaaa.....)

Ostatnio edytowany przez czadus (2008-08-19 22:31:29)

#2466 2008-08-19 22:36:54

Gela19
Użytkownik

Racja :d Nina na stos !! jezor

Nie cierpię jej i żałuję, że nie zginęła już w pierwszym sezonie....

A suzaku tak jak mówisz, mógł uciec... Ale wybrał śmierć milionów w zamian za swoje życie i tu nie koniecznie zasugerował się Niną... Raczej odezwał się jego instynkt samozachowawczy jezor Zabij albo zostaniesz zabity.

Teraz jedyne na co czekam to na akcję z Anyą smile i c.C.

#2467 2008-08-19 22:42:17

Psychopata
Użytkownik

Niby jak Suzaku miał uciec? Nie miał żadnych szans na ucieczkę.

Suzaku przede wszystkim powinien być zły na siebie, raczej nie zapomniał tego że jest pod działaniem geas i wiedział, że zrobi wszystko aby przeżyć, to po jakiego grzyba brał freye ( czy jak to tam się nazywało ) ze sobą.

Ostatnio edytowany przez Psychopata (2008-08-19 22:47:15)

#2468 2008-08-19 22:43:49

Zio
Użytkownik

mam dziwne przeczucie, że stworzenie nowego świata będzie związanie z Geassem Imperatora.

Jak wiadomo, Geass ten może 'podmieniać' wspomnienia. Może w połączeniu z Ragnarokiem jego Geass będzie działał na dużym, bardzo dużym obszarze. Może nasz Imperator, szanowny, chce pozmieniać wszystkim wspomnienia. W ten sposób tworzy nowy świat. Ludzie ci sami, choć 'oczyszczeni' z 'kłamstwa' i 'obłudy'.
jakoś mi się tak wydaje.

#2469 2008-08-19 22:56:17

qduaty85
Użytkownik

@Zio
Skoro Imperator ma Code to nie ma geassa.

Ostatnio edytowany przez qduaty85 (2008-08-19 22:56:44)

#2470 2008-08-19 23:50:31

Gela19
Użytkownik

qduaty85 napisał:

@Zio

A gdzie było powiedziane, że nie ma geassa? To, że może go dawać nie znaczy, że nie może go używać.

Może coś przeoczyłam, ale nie słyszałam o tym, że providerzy nie mogą używać geassa...

#2471 2008-08-20 00:09:49

rafaelpl
Użytkownik

Gela19 napisał:
qduaty85 napisał:

@Zio

A gdzie było powiedziane, że nie ma geassa? To, że może go dawać nie znaczy, że nie może go używać.

Może coś przeoczyłam, ale nie słyszałam o tym, że providerzy nie mogą używać geassa...

Hmm, ale C.C. i V.V. nigdy nie używali/pokazywali swojego geassa.
Dodatkowo podczas sceny przejęcia przez C.C. nieśmiertelności jej moc była już w zaawansowanym stadium (posiadała geass w dwóch oczach i nie mogła wyłączyć), a po śmierci zakonnicy nie było po nim śladu.

Jednak u Imperatora znaczek mocy widnieje na jego dłoni. Co to może oznaczać?

W tej sprawie nie możemy być pewni, ale bardziej skłaniam się do wersji, że zyskując nieśmiertelność, traci się swoje moce.

~Gela19
Tak na marginesie... Dlaczego używasz nazwy provider? Z tego co wiem, to słowo odnosi się do dostawcy dostępu do Internetu lub innych usług internetowych...
Chociaż sam nie wiem, jak nazywać dostarczycieli geassa smile

#2472 2008-08-20 00:18:18

Wojcirej
Użytkownik

rafaelpl napisał:

Jednak u Imperatora znaczek mocy widnieje na jego dłoni. Co to może oznaczać?

A V.V. nie miał czasem znaku w tym samym miejscu? Prawdopodobnie kolejni "providerzy" mają znak w tym samym miejscu co poprzednik. smile

Gela19 napisał:

I nigdy nie używali. smile Może wraz z przyjęciem kodu traci się zdolność do używania swojego geass... Kto by ogarnął te wszystkie zagadki. smile_big

...

#2473 2008-08-20 00:29:21

rafaelpl
Użytkownik

Wojcirej napisał:

A V.V. nie miał czasem znaku w tym samym miejscu?

Nie zauważyłem, chociaż przeglądnąłem kilka odcineczków z V.V. smile
Na podstawie, której sceny wyciągasz swoje wnioski?

Gdy Impek miał jeszcze swojego geassa, znajdował się on w jego oczach [patrz scena z wstawieniem fałszywych wspomnień Lulu].

Dodatkowo szukałbym głębszych znaczeń znaczka mocy na dłoni Imperatora.
W najnowszym odcinku było wyraźne zbliżenie na niego, gdy wygłaszał swoje przemówienie o końcu świata oczkod

#2474 2008-08-20 00:37:34

Wojcirej
Użytkownik

rafaelpl napisał:
Wojcirej napisał:

A V.V. nie miał czasem znaku w tym samym miejscu?

Nie zauważyłem, chociaż przeglądnąłem kilka odcineczków z V.V. smile
Na podstawie, której sceny wyciągasz swoje wnioski?

W sumie sam też szukałem po niektórych odcinkach, ale nie znalazłem. Zasugerowałem się faktem, że C.C. ma (miała?) znak na czole, czyli w tym samym miejscu, co poprzedniczka.

...

#2475 2008-08-20 00:48:05

rafaelpl
Użytkownik

Wojcirej napisał:

Zasugerowałem się faktem, że C.C. ma (miała?) znak na czole, czyli w tym samym miejscu, co poprzedniczka.

Tu kolejny problem smile
Czy jej znak pojawia się wyłącznie, gdy bywa w tej dziwnej przestrzeni (nie wiem jak ją nazwać, ale jest ona widoczna podczas obdarowywania geassem), czy też nosi go schowany za jej bujną zieloną czupryną?
Nie chce mi się teraz przeglądać odcinków i sprawdzać czy prześwituje coś przez jej włoski smile

#2476 2008-08-20 01:19:16

Wojcirej
Użytkownik

Pokaż spoiler
2c0937c148d5ff61med.jpg

Tu widać, że ma znaczek, a nie jest w tej swojej przestrzeni, więc pewnie on nie znika. smile

Ostatnio edytowany przez Wojcirej (2008-08-20 01:19:47)

...

#2477 2008-08-20 01:32:06

SongoPL
Użytkownik

Ja sprawdziłem. C.C. miała cały czas widoczny Code na czole a ponadto używała Geass tylko nieco inaczej niż np. Lulu. Można to zobaczyć w 11ep(Bitwa o Naritę) pierwszego sezonu, kiedy to użyła swojego Geass na Suzaku, któremu przypomniała jak zabił swojego ojca. Suzaku wpadł po tym wydarzeniu w szał i rozwalał wszystko Lancelotem smile_big.
121918918395.jpg

Ostatnio edytowany przez SongoPL (2008-08-20 01:35:03)

#2478 2008-08-20 02:01:26

KKnD
Zbanowany

te znaczki na skórze wyglądają na znamię master-geass

fontani32678yp1.gif

#2479 2008-08-20 10:51:50

rafaelpl
Użytkownik

SongoPL napisał:

Ja sprawdziłem. C.C. miała cały czas widoczny Code na czole a ponadto używała Geass tylko nieco inaczej niż np. Lulu. Można to zobaczyć w 11ep(Bitwa o Naritę) pierwszego sezonu, kiedy to użyła swojego Geass na Suzaku, któremu przypomniała jak zabił swojego ojca. Suzaku wpadł po tym wydarzeniu w szał i rozwalał wszystko Lancelotem smile_big.
121918918395.jpg

Hmm, ale z tego co pamiętam w odcinku z zakonnicą była mowa, że geass C.C. powoduje, że ludzie na których go użyje, zaczynają ją kochać.
Biorąc to pod uwagę wysuwają się dwie opcje:
- Zyskując nieśmiertelność otrzymuje się inne parametry/możliwości geassa.
- Na Suzaku nie użyła geassa, ponieważ nim nie dysponuje oczkod

Bardziej skłaniam się do drugiej wersji, że providerzy (jak ich tutaj nazwano) nie posiadają/nie mogą używać geassa.

#2480 2008-08-20 10:56:53

Simple
Użytkownik

Hmm jeżeli się nie mylę to Imperator sam wspominał, że wymienił Geass na coś bardziej potężnego. Wnioskując z jego wypowiedzi po prostu stracił Geass, a zyskał nową moc (ofc poza nieśmiertelnością, nie wiadomo jaką jeszcze jezor )

Stopka forum

© Animesub.info 2025