#2441 2008-08-19 13:19:52

Czolgi
Użytkownik

Odp: Code Geass: Lelouch of the Rebellion

Anya  jest pod działaniem geass to jest pewne ,

ファンのファンのために

#2442 2008-08-19 14:02:59

rafaelpl
Użytkownik

zmora150 napisał:

A według mnie to po prostu jej pan może ją skaleczyć jezor Ona mówiła że na nią Geass nie zadziała w pierwszej serii, ale nic nie mówiła o tym że jej pan nie może jej zabić oczkod

Była mowa o tym, że jej zadaniem (C.C) jest obdarowanie kogoś mocą, która może ją zabić i zakończyć jej wieczny żywot. Wtedy osoba, która ją zabiła otrzymuje dar/przekleństwo długowieczności.
Chyba tak to leciało ;p

Może scenarzyści zaczynają się już gubić w swoim dziele?
Lub też specjalnie pozostawiają nieścisłości, by podsycić odpowiednio fabułę smile

#2443 2008-08-19 14:24:56

Rafcik_PL
Użytkownik

Pokaż spoiler
Moim zdaniem to lulu otrzymał od C.C. owy Code. Jestem też przekonany, że osoba staje się nieśmiertelna dopiero po tym gdy umrze (dziwnie to brzmi oczkod ). Ma to sens - w scenie w której Lulu spotkał się z imperatorem, on wykonał jego rozkaz - był jeszcze normalnym człowiekiem (chyba, że to wszystko maskaradą było). Po śmierci niejako odrodził się na nowo.

Ostatnio edytowany przez Rafcik_PL (2008-08-19 14:26:35)

#2444 2008-08-19 14:40:17

rafaelpl
Użytkownik

Rafcik_PL napisał:

Pokaż spoiler
w której Lulu spotkał się z imperatorem, on wykonał jego rozkaz - był jeszcze normalnym człowiekiem [...] Po śmierci niejako odrodził się na nowo.

Pokaż spoiler

Tu nasuwa się pytanie...
Czy obecnie Imperator może obdarzać ludzi Geassem? Przecież jest nieśmiertelny jak C.C, czyli obecnie jest bogiem?
Ale to by znaczyło, że zmierzając do Ragnaroku, dąży do swojej śmierci?
Nie zapominajmy, że C.C też była pierwotnie zwykłym człowiekiem.
.
Tylko, gdyby był bogiem nie powinien ulec geassowi Lulu.
Chyba, że geass nie działa tylko na bogów, którzy obdarzyli owego wybrańca mocą.

.
Ehh, nie zagłębiam się w to bardziej, bo im głębiej, tym nasuwa się więcej pytań oczkod

#2445 2008-08-19 16:01:59

Rafcik_PL
Użytkownik

Pokaż spoiler
Chyba, że geass nie działa tylko na bogów, którzy obdarzyli owego wybrańca mocą.

Pokaż spoiler
Wspomniałem o tym przecież. Impek był zwykłym człowiekiem, dopóki pod rozkazem Leloucha nie zastrzelił się. W tym momencie, niejako sam stał się "bogiem". Jakby mu Lulu rozkazał być posłusznym, to pewnie byłby posłuszny (ale kto wiedział oczkod ). Tak ja to widzę, choć mogę się mylić.

#2446 2008-08-19 16:29:35

rafaelpl
Użytkownik

Rafcik_PL napisał:

Pokaż spoiler

Pokaż spoiler
Wspomniałem o tym przecież. Impek był zwykłym człowiekiem, dopóki pod rozkazem Leloucha nie zastrzelił się. W tym momencie, niejako sam stał się "bogiem". Jakby mu Lulu rozkazał być posłusznym, to pewnie byłby posłuszny (ale kto wiedział oczkod ). Tak ja to widzę, choć mogę się mylić.

Ale nadal pozostaje pytanie, dlaczego dąży do swojej śmierci i czy ma moc obdarzania innych geassem...

#2447 2008-08-19 16:33:43

qduaty85
Użytkownik

Skoro odebrał Code VV a ten mógł obdarzać innych geassem to czemu Charles nie mógłby obdarzać geassem. On dąży do zniszczenia świata a nie swojej śmierci, a chce go zniszczyć bo brzydzi się kłamstwem.

#2448 2008-08-19 16:39:31

Tristan
Użytkownik

Aby dodać smaczku waszej dyskusji przypomnę pewną scenę

Pokaż spoiler

Zakrwawiona C.C. i martwa Zakonnica.

qduaty85 napisał:

Skoro odebrał Code VV a ten mógł obdarzać innych geassem to czemu Charles nie mógłby obdarzać geassem. On dąży do zniszczenia świata a nie swojej śmierci, a chce go zniszczyć bo brzydzi się kłamstwem.

Nigdzie nie jest powiedziane że Charles nie może dać komuś geass.

- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...

#2449 2008-08-19 16:42:04

qduaty85
Użytkownik

@Tristan
Ale taki jest chyba sens tego co napisałem wcześniej.

#2450 2008-08-19 16:43:00

Tristan
Użytkownik

A przepraszam źle doczytałem smile_big

- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...

#2451 2008-08-19 17:05:47

rafaelpl
Użytkownik

qduaty85 napisał:

On dąży do zniszczenia świata a nie swojej śmierci, a chce go zniszczyć bo brzydzi się kłamstwem.

Ragnarok to zmierzch bogów i właśnie do niego dąży Imperator. Jeśli do niego doprowadzi, wtedy zginie (przecież jest bogiem, prawda?).
Idąc tym tokiem myślenia: Pragnie Ragnaroku -> Pragnie swojej śmierci

Ragnarök - zmierzch bogówi koniec świata. W wyobrażeniach mitologicznych ma on być wielką walką pomiędzy bogami a demonami [...], w wyniku której świat i [...] siedzibę bogów, strawi ogień, wszystkie gwiazdy zgasną, a Ziemię zaleje wielkie morze. Ostatecznie z tej toni wyłoni się nowy świat i nastąpi era szczęśliwości bez przemocy i wojen.

#2452 2008-08-19 17:29:43

Kroko
Użytkownik

O ile dobrze kojaże to nie było mówione że geass providerzy(V.V, C.C, Karolek) to bogowie. Nie było też mówione kim są ci bogowie.

If being powerless is evil, does it mean that power is justice?

#2453 2008-08-19 17:30:00

Tristan
Użytkownik

Czy było gdzieś powiedziane że Charles stał się bogiem?

#2454 2008-08-19 17:37:26

Kroko
Użytkownik

No właśnie nie było mowy o tym że Charles jak i inni geass providerzy to bogowie. Wiec stwierdzenie że "Charles jest bogiem i chce zabic sam siebie" jest nadinterpretacją. Jak narazie twórcy nie dali żadnych informacji dotyczących "bogów".

#2455 2008-08-19 17:41:50

almisael
Użytkownik

Nie róbcie z CG NGE. ;]

#2456 2008-08-19 18:13:08

qduaty85
Użytkownik

rafaelpl napisał:

Idąc tym tokiem myślenia: Pragnie Ragnaroku -> Pragnie swojej śmierci

Ale idąc tym tokiem myślenia skoro chce umrzeć to po co mu nieśmiertelność bzdura

#2457 2008-08-19 18:15:46

Gela19
Użytkownik

Jeżeli założymy, że wasze przypuszczenia jakoby Charles stał się bogiem, byłyby prawdą, wtedy dążąc do "Ragnaroku" jest zdecydowany umrzeć.
Skoro pragnie swojej śmierci, znaczy iż chce lepszego świata ( kierując się znaczeniem Ragnaroku). Możliwe, że ginąć wypełni w 100% dane słowo ( kontrakt )V.V. Ewentualnie można pomyśleć o tym też w ten sposób, że gdy on zginie, Lelouch stanie się Imperatorem i będzie panem lepszego świata- możliwe że na to miały go przygotować te liczne cierpienia. ( Hmm troszkę za "różowo" to brzmi, ale kto wie o co chodzi tak naprawdę w CG ) smile

Osoki hi-no tsumorite tooki mukashi-ka-na.

#2458 2008-08-19 19:42:08

rafaelpl
Użytkownik

Kroko napisał:

No właśnie nie było mowy o tym że Charles jak i inni geass providerzy to bogowie.

Heh, muszę przyznać prawdę smile
Podmieniłem nieco w pamięci słowa V.V z 13 odcinka, dlatego wynikło to nieporozumienie. Z jej słów wynika, że geassowcy, to nie bogowie oczkod
W tym miejscu wszystko się wyjaśnia. Przepraszam za moją bujną wyobraźnię ;p

#2459 2008-08-19 19:47:50

Kroko
Użytkownik

Nie ma za co przepraszac, wkońcu to temat o code geass więc wszytskie przypuszczenia/domysły/wyobrażenie są jak najbardziej na miejscu.
To że nie było mówione, nie oznacza ze nie zostanie to powiedziane. Ale w tym momencie nie mamy takich informacji. Oczywiście możliwy jest i taki obrót sprawy. Wtedy to co napisała Gela19 będzie jak najbardziej prawdopodobne(a Charles wyjdzie na dobrego tate który zawsze kochał Lelucha tylko nie potrafił tego okazac...).
Trzeba cierpliwie poczekac i zobaczyc co nam twórcy zaserwują.

#2460 2008-08-19 19:55:05

Tristan
Użytkownik

rafaelpl napisał:

Heh, muszę przyznać prawdę smile
Podmieniłem nieco w pamięci słowa V.V z 13 odcinka, dlatego wynikło to nieporozumienie. Z jej słów wynika, że geassowcy, to nie bogowie oczkod
W tym miejscu wszystko się wyjaśnia. Przepraszam za moją bujną wyobraźnię ;p

Jej? V.V. to On. Chyba że chodzi o inną osobę.

Stopka forum

© Animesub.info 2025