Nie jesteś zalogowany.
Nawet jesli ksozta wyjazdu do japoni nie byly by klopotem to ZNAJOMOSC JEZYKA TAK. JAPONSKIEGO. Bo watpie ze u nich kazdy zna dobrze angielski i sie z nimi porozumiesz...
omg,czemu nie znam japonskiego... bo nie ma skad go pzonac ;(( ;((
Język, bo reszta to szczegol...
Oczywiście, że jest skąd poznać wystarczy chcieć.
Ostatnio edytowany przez ( MajK ) (2008-05-20 18:27:12)
Ja lece do Osaki, ale przyznam się bez bicia, że takiej opcji nie brałem pod uwagę, ale i tak "już po ptakach", bo jak się zamawia z 2-3 miesięcznym wyprzedzeniem, to już chyba nie ma sensu rezerwować czegokolwiek
Nie jest za pozno. Najlepiej wyszukaj na googlach osaka ryokan. We wszystkich ryokanach z ktoymi sie kontaktowalam obsluga znala b. dobrze jezyk angielski.
Nieznajomosc japonskiego nei jest wielka przeszkoda, ja znam slabo w moge i lekko w pismie i nie boje sie jechac. Wiekszosc japonczykow, w miasta mowi po angielsku. Nie twierdze ze biegle ale dogadac sie mozna, zwlaszcza z policja i innymi sluzbami miejskimi.
No, ale z taką dziewczyną, którą przypadkowo poznasz w restauracji, nie za bardzo, bo albo walnie ci mową solarek (ganguro chyba), nawet jak nie jest, dialektem któregoś z japońskich, zromanizowanym angielskim (takim do przesady, nie takim jak w anime, bo tam to jest łatwizna). xD Naprawdę niewielka część potrafi sobie połamać język dość płynnie i poprawnie japońskim i angielskim, jeśli się jest japończykiem czystej krwi. Prędzej byście się dogadali na migi, albo na kartce pisemnie. xD
To znaczy... w Tokio pewnie ta... ale gdzie indziej?
Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-05-20 20:26:19)
Mam takie troszke głupie pytanie i zależy mi na czasie
Gdzie w Gdańsku mogę wymienić złotówki na jeny ?, bo kurczę juz w środę wylatuje, a ostatnio miałem tyle czasu wolnego:/, że zapomniałem na śmierć o wymianie waluty =='', google mnie przerosły i nie moge znaleść kantoru w gdańsku, który sprzedaje jeny :/
A dla zainteresowanych : http://www.couchsurfing.com - niestety dopiero wczoraj zaczołem "szperać" po tej stronce i bardzo tego żałuje, że dopiero wczoraj :/
Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2008-06-30 18:03:17)
Oczami Fana Blog ;]
Idź do banku.
znalazłem jakieś kantory gdzie mają (niby) na sprzedaz jeny, ale jak chce kupić, to akurat na stanie nie ma :/, jutro z rana jeszcze zobacze, bo powiedzieli w 2 kantorach ,że postarają się na jutro , taka mała rada, jakby ktoś się wybierał- nie odkładajcie tego na ostatnią chwilę
Jakbyco to zobacze w tym banku
Oczami Fana Blog ;]
Drobna rada, dla tych co chca leciec w ciemno.
Zalatwcie sobie jakis adres, czy cos, bo mnie prawie nie wpuscili do kraju. ale jakos jestem, udalo mi sie znalesc hotel kapsolkowy w Osace, i narazie idze swietnie
Pozdrawiam
Oczami Fana Blog ;]
Ta podobno hotel kapsułkowy to świetna rzecz:) Tani jak barszcz i jeszcze kompa masz:D
No ja kompa nie mialem, i tam niewiem czy tani jak barszcz. placilem 3 100 jenow, a za inny juz bardzo dobry hotel, z wielkim lozkiem, dosc duzy pokoj i lazienka, placilem 5200 jenow. Az takiej roznicy nie ma.
A w hotelu kapsolkowym byl problem, gdzie ja mam swoje rzeczy zostwic ( plecak 120 litrowy + normalny plecak ) i zostawilem je obok pomieszczenia z kapsolkami na korytarzu.
Nawet przebrac zabardzo sie nie mialem, bo jak wypakowalem wiekrzosc ubran, to juz ludzie costam gadali.
Oczami Fana Blog ;]
EDIT:
Tadaima !!
6 godz temu przyjechalem do polski, i powiem tylko tyle, ze za rok lece tam spowrotem ;P
.................... tu były jakieś pierdoły .............. ; )
Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2008-09-06 22:48:35)
Oczami Fana Blog ;]
Witamy z powrotem
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Hehe, teraz pewnie śpi... Ale jak już wstanie to nie ma bata, musi opowiedzieć jak było
Ja też planuję w następne wakacje wylot do Japonii... :]
Tylko, że ja mam zamiar spotkać się chociażby z jedną osobą z którą teraz koresponduję poprzez portal myspace...
Okarinasai^^
Byłby git, gdybyś się szerzej rozpisał - ogólne ceny, co trzeba zaliczyć, czego unikać, bodźce ect. Wiesz... szczegóły z życia wzięte
Ale z was zboczuchy . Wy tylko o jednym.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Ale z was zboczuchy . Wy tylko o jednym.
Jak zawsze zresztą.