#761 2008-05-15 19:30:26

budyn
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

Rekid napisał:

LOL wyższy poziom dziennikarstwa od kogo ?? No chyba, że od Rydzyk TV to owszme zgadzam się.

To jestem ciekawe jaka wg. ciebie jest dobra prasa i gdzie jest wysoki poziom dziennikartwa?
Niech zgadnę, "Gazeta Polska" czy może "najwyższy czas"?
Ew. wojownik z pod znaku Semke i Jankiego?

Freeman napisał:

Nope.

To zdradź proszę swe intencje, a nie trzymaj ich w zaczarowanym zamku.

Freeman napisał:

W ogóle nie istnieje.

A droga do nikąd?
Choć to że tak się mówi, nie znaczy że jest poprawne i "legalnie" istnieje.

Ostatnio edytowany przez budyn (2008-05-15 19:32:29)

#762 2008-05-15 20:03:38

Suchy
Użytkownik

Ja zauważyłem, że neistety poziom polskiego dziennikarstwa schodzi na psy (jeśli nie jeszcze niżej). A to co ostatnimi czasy robi TVN24 woła o pomstę do nieba. Absolutny brak prawdziwego profesjonalizmu. Bo jak można innaczej nazwać debatę (podkreślam: debatę czyli dyskusję), która trwa 10-15 min, w której prowadzący nie kontroluje przebiegu i ucina dłuższe wypowiedzi, w której prowadzący przedstawia daną tezę (np konflikt PO - PiS) i za wszelką cenę dąży do tego by goście ją potwierdzili, mimo że oni nie są chętni do wzniecania kolejnych konfliktów (ot taki przykład). Jak można nazwać profesjonalnym wywiadem sytuację, gdy gość pytany przez dziennikarza, nie odpowiada na zadane pytanie, tylko gada o czym innym (najczęściej w przypadku PiS, tak jak ostatnio oglądałem wywiad z Gosiewskim, to pytania były różne, a odpowiedź zawsze ta sama i nie na temat - PO nie osiągneła sukcesu w sprawie mięsa z Rosji). Dlaczego taki dziennikarz nie powie gościowi (z jakiej frakcji politycznej by nei był), że "proszę pana, ale ja nie o to pana spytałem, proszę odpowiedzieć na moje pytanie".

Coraz bardziej mam wrażenienie, że teraz wywiady/debaty/dyskusje/itd dziennikarskie nie polegają na ROZMOWIE NA ZADANY TEMAT, tylko są niczym HydePark, gdzie każdy krzyczy co chce, niezależnie od tematu wiodącego, a dziennikarze nie reagują na to tylko "podgłąśniają" jeszcze niektóre wykrzyknięte słowa.

Takie są fakty (i dosłownie i w przenośni smile_big). Smutne to, bo nasz durnawy naród wyrabia sobie opinię przede wszystkim na bazie zasłyszanych zdawkowo haseł w mediach.

Ogólny wizerunek dziennikarzy w moich oczach zdają się ratować redaktorzy (nie wszyscy) niektórych gazet (np "Dziennik", "Wprost", "Nesweek"), ale TV leci na łeb na szyje (z TV póki co, dla mnie najlepiej wygląda Polsat).

Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-05-15 20:06:35)

#763 2008-05-15 20:04:45

Freeman
Użytkownik

budyn napisał:
Freeman napisał:

Nope.

To zdradź proszę swe intencje, a nie trzymaj ich w zaczarowanym zamku.

Ale ja ich nie kryłem w ogóle. Wszystko jest napisane.

budyn napisał:
Freeman napisał:

W ogóle nie istnieje.

A droga do nikąd?
Choć to że tak się mówi, nie znaczy że jest poprawne i "legalnie" istnieje.

Nie ma takiego słowa. Pisze się "donikąd".

#764 2008-05-15 20:17:21

lb333
Użytkownik

Suchy napisał:

Jak można nazwać profesjonalnym wywiadem sytuację, gdy gość pytany przez dziennikarza, nie odpowiada na zadane pytanie, tylko gada o czym innym

No nie, w TVN24 jest taka babka, co raz zjechała któregoś z PiSu za to, że nie odpowiadał na pytania, tylko próbował gadać o czym innym. Aż mi się szkoda gościa zrobiło. smile_big Ale faktycznie większość pozwala na samowolkę w wypowiedziach, w konsekwencji czego nie da się niczego konkretnego dowiedzieć.
Dla mnie Polsat ssie, ale o gustach się nie dyskutuje.

#765 2008-05-15 20:47:10

budyn
Użytkownik

Freeman napisał:

Nie ma takiego słowa. Pisze się "donikąd".

My Bad

---

Suchy napisał:

Ogólny wizerunek dziennikarzy w moich oczach zdają się ratować redaktorzy (nie wszyscy) niektórych gazet (np "Dziennik", "Wprost", "Nesweek"), ale TV leci na łeb na szyje (z TV póki co, dla mnie najlepiej wygląda Polsat).

Co do Wprostu to mam jak najgorsze odczucia. Kilka lat temu przestałem kupować, ale okazjonalnie jak czytałem, tylko mnie utwierdzało w przekonaniu, że to dobra decyzja była.
Wprost to jest taka medialna szmata, jaka władza taki Wprost.
Więc nie wiem jak możesz pisać, że redaktorzy Wprostu ratują sytuację.
Do Dziennika mam też wiele zastrzeżeń, a Nesweek,imo, jest po prostu miałki.
Dla mnie akurat dobrem dziennikarstwem są dziennikarze z GW, TOK FM, Polityki.
Lubię też Przekrój i Forum, ale pierwsi się nie mieszają za bardzo, a drudzy walą przedruki.

Co do TVN24 to fakt, że te ich dyskusje, debaty są o kant...
Ale i tak z racji, że w TV nic nie ma, to oglądam TVN24 akurat jak muszę.
Dobra były Wydarzenia na Polsacie za czasów Lisa i Hanny.

EDit

Że nie wspomnę o tych artykułach pisanych jak na zamówienie we Wprost.

Ostatnio edytowany przez budyn (2008-05-15 20:51:30)

#766 2008-05-15 21:23:24

Rekid
Użytkownik

[cytuj]Dla mnie akurat dobrem dziennikarstwem są dziennikarze z GW, TOK FM, Polityki.[/quote]

Dobry wybór smile_big Szczegolnie, że GW pisze często i gęsto artykuły, które można o kant dupy obić. Skacze z jednej frakcji na drugą i co ciekawe bardzo rzadko pisze o lewicy.
TOK FM byli rzetelni, ale ostatnimy czasy zaczynją w stronę PISU się skłaniać. Polityka to samo co Nesweek, Wprost itp. Czyli gówno z pojedynczymi perełkami.

Obecnie osobiście preferuje Radio ZET i RMF FM. Dlaczego bo tam dają dokładne informacje i jadą po wszystkich dzięki czemu są apolityczni.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#767 2008-05-15 21:57:08

Zjadacz
Użytkownik

Rekid napisał:

Polityka to samo co Nesweek, Wprost itp. Czyli gówno z pojedynczymi perełkami.

Bullshit smile

"Skazany na zajebistość"

#768 2008-05-15 22:38:35

budyn
Użytkownik

Rekid napisał:

[cytuj]:P

TOK FM byli rzetelni, ale ostatnimy czasy zaczynją w stronę PISU się skłaniać. Polityka to samo co Nesweek, Wprost itp. Czyli gówno z pojedynczymi perełkami.

Po tych dwóch zdaniach widać że w ogóle nie masz pojęcia o tych sprawach.Ba, to pierwsze już  wystarcza i to z nadwyżką.
Albo jesteś jakimś anty wszystko, wszystko syf, a życie ssie i idę się ciąć.
Zostajesz wyłączony z dyskusji:P

Ostatnio edytowany przez budyn (2008-05-15 22:44:59)

#769 2008-05-15 22:53:08

Freeman
Użytkownik

budyn napisał:
Rekid napisał:

[cytuj]:P

Po tych dwóch zdaniach widać że w ogóle nie masz pojęcia o tych sprawach.Ba, to pierwsze już  wystarcza i to z nadwyżką.
Albo jesteś jakimś anty wszystko, wszystko syf, a życie ssie i idę się ciąć.
Zostajesz wyłączony z dyskusji:P

Nie brzmi to poważnie z "palców" człowieka, który napisał, cytuję:

budyn napisał:

czytacie prawicowe ścierwo,

oczkod

#770 2008-05-16 00:23:43

parara
Użytkownik

budyn napisał:

Dla mnie akurat dobrem dziennikarstwem są dziennikarze z GW, TOK FM, Polityki.

no to widać jakie masz poglądy

A tak btw. to ludzie czytają taką prasę, której nastawienie polityczne odpowiada im poglądom. Wolimy czytać to, co chcielibyśmy usłyszeć. Moher nigdy nie tknie GW, bo 'jedzie po PiSie itd..
Kiedyś regularnie czytałem GW, ale.. pranie mózgu to nie dla mnie. Kto nasłał ekologów, kto nadmuchał całą sprawę? Gdyby nie GW, mógłbym się cieszyć jazdą po obwodnicy Augustowa. A przy dzisiejszym stanie rzeczy, częste wypady na północ zamieniają się w koszmar. To tylko jeden z przykładów.

IMHO, z rodzimej prasy to jedynie 'Dziennik' jest w miarę obiektywny. I tego się trzymam.

KDE4 ssie

#771 2008-05-16 00:28:49

KKnD
Zbanowany

wracając do tragedii to tylko ja odnoszę wrażenie ze żałoby narodowe są przesadzone?
Dziennie ginie więcej osób w wypadkach samochodowych niż samolotowych w ciągu kilku miesięcy
zresztą jest dobre powiedzenie cos a la "śmierć kliku tragedia, milinów statystka"

fontani32678yp1.gif

#772 2008-05-16 01:47:50

budyn
Użytkownik

parara napisał:

no to widać jakie masz poglądy

Poglądy swoją drogą, ale czytanie pewnych dzienników i prasy, nie oznacza bezkrytyczną wiarę we wszystko co piszą. Z wieloma rzeczami w GW się nie zgadzam, ale czytam ich bo są w miare zdrowo rozsądkowi i profesjonalni.

parara napisał:

IMHO, z rodzimej prasy to jedynie 'Dziennik' jest w miarę obiektywny.B I tego się trzymam.

No też nie bardzo. Obiektywizmu to nigdzie nie znajdziesz, bo nie zdefiniujesz, bo nie ma obiektywizmu w tej branży. Co najwyżej zdrowy rozsądek, choć i z tym ciężko dziś.

parara napisał:

Kiedyś regularnie czytałem GW, ale.. pranie mózgu to nie dla mnie.

Jak jesteś słaby psychicznie, głupi to nawet opakowanie od proszku ci mózg wypierze.

Freeman napisał:

Nie brzmi to poważnie z "palców" człowieka, który napisał, cytuję:

budyn napisał:

czytacie prawicowe ścierwo,

oczkod

Posłuchaj choć kiedyś przez 15 minut Tok Fm, a zrozumiesz.

Ostatnio edytowany przez budyn (2008-05-16 01:56:21)

#773 2008-05-16 09:42:15

parara
Użytkownik

budyn napisał:

(...)ale czytam ich bo są w miare zdrowo rozsądkowi i profesjonalni.

zapomniałeś dodać "moim zdaniem są w miare (...)"

KDE4 ssie

#774 2008-05-16 11:06:22

budyn
Użytkownik

parara napisał:
budyn napisał:

(...)ale czytam ich bo są w miare zdrowo rozsądkowi i profesjonalni.

zapomniałeś dodać "moim zdaniem są w miare (...)"

To że ty ich nie lubisz, nie znaczy że to sterta bzdur i kłamstw. Trochę realizmu i dystansu do słowa świata, a pojmiesz "zdrowy rozsądek".

#775 2008-05-16 13:50:36

Suchy
Użytkownik

budyń: widzę, że czytasz, ale nie rozumiesz.
W swojej wypowiedzi zawarłem kilka dość znaczących zwrotów i słów:

"w moich oczach" - m/w to samo co "w moim mniemaniu" czy też "moim zdaniem". Liczę się z tym, że wg innych może być inny osąd co do tych gazet, ale nie narzucam innym swoich poglądów i nie stwierdzam apodyktycznie, że to jest be, a to jest ok. Co właśnie ty czynisz w niektórych swoich wypowiedziach. Moim zdaniem Gazeta Wybiórcza też jest w 90% psu na budę warta, ale nie uważam, że inni też tak muszą twierdzić, i że kto tak nie uważa to głup, nieuk i osoba robiąca źle.

"nie wszyscy" - w kontekście mojej poprzedniej wypowiedzi, oznacza tyle, że nie cały Wprost czy Newsweek ratują sytuację, lecz niektórzy ich redaktorzy (a konkretniej, niektóre ich artykuły i felietony, bo też przecież nie wszystkie). Uczciwie stwierdzam, że teraz W czy N już nie kupuję i czytam raczej okazjonalnie, wiec tym bardziej stwierdzam, że "nie wszyscy". Kiedyś gdy miałem więcej kasy i czasu kupowałem Wprost regularnie i wtedy odpowiadało mi to, że pisali bez ogródek o szwindlach SLD, jeśli dalej konsekwetnie piszą w taki sam sposób (czy z potwierdzeniem w faktach, a nie domysły i insynuuacje) o tym co się dzieje w polityce (nie koniecznie tylko o lewicy), to dobrze. Jeśli już nie, to tylko potwierdza, że dziennikarstwo polskie upada.

W sumie można by jeszcze wspomnieć Politykę, ale tam najczęściej trafiałem na taką mieszankę, że ciężko wyrobić sobie opinię. Jeden redaktor, budził moje zaufanie i był wiaygodny i rzetelny, by następny od razu to wrażenie zepsuł.

Generalnie z tego co widzę po waszych wypowiedziach najlepsze wrażenie robi Dziennik.
Cieszy mnie to, że ludzie potrafią jeszcze myśleć. smile

P.S.
Proszę też darujmy se pisanie haseł w stylu:
GW to ścierwo, Newsweek można se o kant d.. rozbić, itp., bo puste okrzyki i hasła można rzucać bez ograniczeń i dowoli, a nei mają pokrycia w argumentach i faktach.

Wyjątkiem od powyższego jest gazeta Fakty smile_big To jest ścierwo smile_big

Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-05-16 13:52:29)

#776 2008-05-16 16:15:17

Arst
Użytkownik

Trochę z innej beczki. Co sądzicie o zawetowaniu ustawy medialnej przez prezydenta??
Prawdę mówiąc nie wypowiem się na jej temat (ustawy), bo nie interesowałem się nią zbytnio.
Ale powiem coś na temat uzasadnienia. Słowa:
"Zostałem wybrany na prezydenta jako reprezentant określonego programu"
łatwo można zinterpretować jako:
"Zostałem wybrany na prezydenta jako reprezentant programu PIS".

Były tam jeszcze słowa (przepraszam, że nie przytoczę, ale nie mogłem ich dokładniej znaleźć)
"Że nie pozwoli, aby silni stawali się silniejszymi, a słabsi słabszymi"
które można odnieść do pozycji PIS I PO w sondażach, zwłaszcza, że ta ustawa mogła wzmocnić pozycję tego drugiego.

To tylko moje wrażenia o przemówieniu prezydenta. Nie twierdzę, że źle zrobił wetując ją, bo nie znam jej skutków, ale to przemówienie było bardzo dwuznaczne...

Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.

#777 2008-05-16 16:46:22

Freeman
Użytkownik

Arst napisał:

...

Lech K. to tylko nieporadny pan, który czyta to, co napisze p.o. prezydenta Michał K. i mówi to, co mu każe powiedzieć Jarosław K. w porozumieniu z Tadeuszem R. Ja już od dawna się tym nie przejmuję, czekam w spokoju na następne wybory licząc, że PO zmieni Konstytucję (w co wątpię, ale nadzieje można mieć) i wprowadzi system kanclerski/prezydencki (wszystko, byle zniknął parlamentarno-gabinetowy, bo z polską mentalnością to jest powolna agonia).

#778 2008-05-16 21:59:00

budyn
Użytkownik

Suchy napisał:

Generalnie z tego co widzę po waszych wypowiedziach najlepsze wrażenie robi Dziennik.
Cieszy mnie to, że ludzie potrafią jeszcze myśleć. smile

To ja widzę że nikt nie ma pamięta jak to "Dziennik" i "Rzepa" tworzyły front piewców i obrońców IVRP za czasów niesławnej koalicji. "Dziennik powoli stara się odciąć od tego, ale i tak czasami rażą nieprofesjonalizmem i linią partii.
Więc chyba jednak nie myślą.

Ostatnio edytowany przez budyn (2008-05-16 21:59:55)

#779 2008-05-16 23:10:22

Freeman
Użytkownik

budyn napisał:

To ja widzę że nikt nie ma pamięta jak to "Dziennik" i "Rzepa" tworzyły front piewców i obrońców IVRP za czasów niesławnej koalicji.

"Dziennik" piewcą i obrońcą IV RP Kaczyńskich, Leppera i Giertycha??? To chyba w jakiejś podziemnej dystrybucji, bo w tych oficjalnych egzemplarzach, które kupowałem w kiosku tego nie było i nie ma.

#780 2008-05-17 01:13:07

Rekid
Użytkownik

budyn napisał:

To ja widzę że nikt nie ma pamięta jak to "Dziennik" i "Rzepa" tworzyły front piewców i obrońców IVRP za czasów niesławnej koalicji.

Też tego nie zauważyłem, ale co ja tam się znam. Przecież GW to jedyna słuszna słuszność oczkod

Ostatnio edytowany przez Rekid (2008-05-17 01:13:36)

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

Stopka forum

© Animesub.info 2024