#1 2008-04-17 21:12:51

lb333
Użytkownik

Rastry własnej roboty?

Witam! Moja siostra rozpacza, że ją Honya oszukała i nie przysłała jej rastrów, więc wpadłem na pomysł, żeby zrobić jej rastry samemu. jezor Z tego, co się zorientowałem, są one drukowane na papierze samoprzylepnym, lekko przezroczystym, matowym. I tu pytanie: zna ktoś dobry papier do tego, bo przeglądałem trochę Internet i nie wiem, który się nadaje, bo na ilustracjach nie widać papieru, tylko opakowanie. Może ktoś się w tym orientuje?
Poza tym jakby ktoś miał gotowe wzory rastrów i mi podesłał, byłbym wdzięczny. Ostatecznie sobie zeskanuję te, które już moja siostra posiada.
Z góry dzięki!

Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-04-17 21:14:03)

#2 2008-04-17 22:37:00

luki349
Użytkownik

Odp: Rastry własnej roboty?

papier.... gadaj z osobami co drukują (fałszują) wlotki na imprezy, znajomy bierze wlote w paluchy i mówi.... "no papier xxx jakieś 2zł za kartkę, na kartce 8 wlotek, taka i takach technika drukowania... na jutro będę mieć 300 sztuk"
W skrócie musisz poszukać jakiegoś takiego speca :/

#3 2008-04-17 22:40:40

lb333
Użytkownik

No nic, przejdę się do jakiegoś sklepu i popytam. A może ma ktoś jakieś doświadczenia w tworzeniu rastrów? Na przykład próbował, ale się przekonał, że to niewykonalne? To sobie odpuszczę od razu.

PS. A widzisz, Freeman, jednak odświeżenie coś dało. xD

Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-04-17 22:40:58)

#4 2008-04-17 22:58:54

luki349
Użytkownik

po screenach podejrzewam, że to papier kredowy, albo tak zwany srajtaśmowy (szary, w dotyku przypomina ten najtańszy do podcierania ****, wykorzystywany przez hardkorowców bo nosi kryptonim "papier ścierny")

tu coś jest na ten temat teraz pytanie czy to ma być chłonny, czy nie papier bo ja się na tym nie znam :/

#5 2008-04-17 23:05:04

lb333
Użytkownik

luki349 napisał:

tu coś jest na ten temat teraz pytanie czy to ma być chłonny, czy nie papier bo ja się na tym nie znam :/

Szczerze mówiąc nic z tego nie rozumiem. szalony To na pewno o te same rastry tam chodzi?

luki349 napisał:

po screenach podejrzewam, że to papier kredowy, albo tak zwany srajtaśmowy (szary, w dotyku przypomina ten najtańszy do podcierania ****, wykorzystywany przez hardkorowców bo nosi kryptonim "papier ścierny")

Nie, to jest raczej taka gładka, matowa folia i mam wątpliwości, czy sprawdziłaby się w roli srajtaśmy. smile_big

#6 2008-04-17 23:09:31

luki349
Użytkownik

chodzi tam dokładnie o to:
[cytuj]Liniatura rastra a rodzaj papieru

Najważniejszą może sprawą przy podejmowaniu decyzji o liniaturze rastra jest rodzaj papieru, na którym będą Państwo drukować pracę. Na rynku jest wiele rodzajów papieru, a każdy wykazuje określoną chłonność. Podstawową informacją jest to, że papier powlekany cechuje się najmniejszą skłonnością do zmiany wielkości punktu rastrowego; papier nie powlekany jest bardziej wrażliwy, ponieważ więcej wchłania, papier gazetowy natomiast chłonie farbę jak gąbka. Tabela podaje proponowane ograniczenia liniatury rastra w zależności od jakości papieru i techniki druku.[/quote]

czyli jeśli to ma być chłonne to powinien to być papier powlekany przy druku offsetowym, a jak ma nie być chłonne to papier gazetowy (ściera) przy tej samej technice druku (papier gazetowy tak naprawdę jest bardziej chłonny, ale farba się rozmazuje i robi się taki kleks jak jest jej za dużo, w powlekanym zostaje tam gdzie ma być, czyli to musi być papier powlekany, ale mogę się mylić

#7 2008-04-17 23:17:24

lb333
Użytkownik

Hmm, jedyne rastry jakie widziałem to te na przezroczystej folii. Nie wiem, jakby się sprawdziły takie na papierze gazetowym, bo coś tam się wycina, wykleja, odkleja czy Bóg wie co... Tak czy inaczej chodzi mi raczej o konkretny papier (najlepiej, żeby nie kosztował tyle, co nowy Mercedes), który mógłbym zamówić, wydrukować na nim jakiś wzór i dać siostrze, żeby zrobiła wreszcie tę swoją mangę. smile

#8 2008-04-18 15:38:49

Quithe
Użytkownik

No tak, teraz ja się złapałam. Szlag z tymi kontami;/

Hiki:
Mój znajomy grafik eksperymentował kiedyś z wykorzystaniem foli transferowej, takiej do robienia 'naprasowanek' na koszulkach. Drukował na niej wzór, wycinał i przyklejał żelazkiem na papier. Ponoć można uzyskać ciekawe efekty, bo ta folia się błyszczy, no i jest cieniutka, więc krawędzie nie utrudniają rysowania. Na pewno nie ma problemów z rozlewaniem się tuszu tak, jak przy kiepskim papierze. Trzeba tylko pamiętać o odbiciu lustrzanym;) I żeby nie przegrzać, bo żółknie. Nie jest to na pewno sposób profesjonalny, ale może sie przyda komuś, kto lubi eksperymenty.

Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-04-18 15:40:09)

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

Stopka forum

© Animesub.info 2025