Nie jesteś zalogowany.
Witam!
Od jakiegoś czasu interesują mnie tylko anime w wersji Dvd-Rip ponieważ zależy mi na jak najlepszj jakości I Tu Proszę o pomoc jakie waszym zdaniem są najlepsze grupy wydające Dvd-Ripy (chodzi mi o jakość obrazu i dźwięku)?
Ja znam 2 bardzo dobre:
KickAssAnime
Anime-HQ
Ale napewno nie tylko one mają tak świetną jakość, dlatego dla znawców pięknej kopi kieruje to pytanie (a i dobrze by było jak by można było od nich ściągać z torrenta)
z góry thx
The Hate U Give Little Infants F*ck Everybody
Niizk
Exiled-Destiny <= nie są to najlepsze dvdripy, ale zwykle najlepsza jakosc jaką mozna daną serie dostać
Ostatnio edytowany przez sesq (2008-04-16 12:43:32)
Ja mogę dorzucić:
- moo-shi
- Baka-Anime
- FOSKY (China)
Coś tam się jeszcze znajdzie.
Saizen (ale nie wszystkie relki)
Tak przy okazji to mam trochę takie głupie pytanie lepiej bawić się z dvd-ripami czy w tych czasach mając komputer zdolny do odtworzenia HD ściągać pliki HDTV (bo to są TV bo nie liczne anime wychodzą na BD (Blu-ray), czyli trudno znaleść BD-Rip'y)
A i czy grupa RaX należy do czołówki, jeśli chodzi o DVD-Ripy bo nie wiem czy ściągać od nich Naruto czy może czekać na AHQ
Ostatnio edytowany przez SiwyCZR (2008-04-16 13:47:54)
Zdaje się, choć ja expert nie jestem, że DVD-RIPy to dvd, bo anime zgrywane z TV są ocenzurowane, więc chyba nie ma co dyskutować.:P
Bez wątpienia Exiled-Destiny ma najwyższej jakości. Bardzo często jest dźwięk 5.1.
Chociażby Air Exiled-Destiny. Najwyższa jakość i dźwięk AC3 5.1
THORA oraz niizk.
Wg mnie jedne z najlepszych grup wydające anime (pod względem jakości video, dźwięku)
Thora wydaje BlueRay-Ripy i HD-Ripy powalające jakością.
Zaś niizk wydaje DVD-Ripy również świetne jakościowo i odstające pod tym względem od konkurencji.
Ostatnio edytowany przez DARK_SAN (2008-04-16 14:11:23)
jakosc zalerzy od
- źródla - mowimy tu tylko o dvdrip
- kodeka - mowimy tu tylko o h264/mkv
- wielosci pliku
- dodatkowej sciezki audio
wystarczy porownac rozmiary i ew. odjąc angielski dubbing - cala filozofia.
Ostatnio edytowany przez sesq (2008-04-16 14:22:40)
Rozmiar raczej nie ma znaczenia, bo już widziałem pliki mniej zajmujące a mające ładniejszą jakość(via Dragon Ball)...
jakosc zalerzy od
- źródla - mowimy tu tylko o dvdrip
- kodeka - mowimy tu tylko o h264/mkv
- wielosci pliku
- dodatkowej sciezki audiowystarczy porownac rozmiary i ew. odjąc angielski dubbing - cala filozofia.
Trochę się motasz w tym co mówisz;)
dvd-ripy widziałem mkv'ki lepsze od dvd-ripa (jakościowo jak HD, ale nie do końca)
najważniejsze to rozdziaiłka - im większa tym lepsza jakość
kodek
źródło - czyli z czego zgrywali
najważniejsze to rozdziaiłka - im większa tym lepsza jakość
kodek
No, też bym tak nie uogólniał;)
Mi wystarczy zwykłe 16:9, tylko żeby dało się to oglądać.
Tak szczerze mówiąc wypowiedzieli się tylko dwaj 'znawcy' - Suchy i Hatake, bo reszta to rookies, jak i zresztą ja.:P
Ostatnio edytowany przez dulu (2008-04-16 16:38:13)
Generalnie różnie to bywa. Kaa ma dobre relki DVD, ale miewali też buble. Saizen jeśli robi z DVD to robi dobrze. AHQ nie ściągałem wielu, wieć się nie wypowiadam. Do ED jestem średnio nastawiony. W każdym razie ich Ningen Kousaten to porażka. Ich reszty nie znam za dobrze. Swego czasu niektóre relki AnimeLegion były dobre. Świetne relki dawał też iNOS, ale mało.
Jeśli chodzi o to czy HDTV czy DVD, to ja bardziej wolę HDTV o ile jest umiejętnie skodowany (chyba, że na relku DVD są materiały, których w HD nie było). Bywa tak, że relek z DVD ma lepszą jakość wizualną, niż ten z HDTV (po prostu ci co zrobili DVDripa zrobili porządnie, a ci co HDTV skiepścili). Trza uważać, bo wiele HD to perfidne upscale, lub słabo skodowane relki. Z grup robiących HD to tak jak wspomniano wcześniej Thora i niizk, mają łądne relki (głównie zasługa źródła, nie wiem skąd oni mają dostęp do tylu BD ). Thora często miewa nadmiarowe wielkości plików. Jakość jest ładna, ale bywa, że plik niepotrzebnie taki wielki (np Iblard Jikan ważący prawie 700MB z pseudo VFR).
Co do oceny jakości, to wstępnie tak przed ściągnięciem, polecam sprawdzić na aniDB takie rzeczy:
- źródło
- rozdziałka
- bitrate wideo i wielkość pliku
- kodek wideo
- kodek audio i liczba kanałów audio
Oczywiście nie są to jednoznaczne i nieomylne "wskaźniki" ale pomagają dokonać jakiegoś wstępnego wyboru.
Najlepszym wskaźnikiem jest po prostu własna ocena wizualna (jest na necie kilka stronek, gdzie porównują jakość).
A z czysto teoretyczno-matematycznego punktu widzenia, imho najlepszym wskaźnikiem jakościowym jest SSIM.
A i czy grupa RaX należy do czołówki, jeśli chodzi o DVD-Ripy bo nie wiem czy ściągać od nich Naruto czy może czekać na AHQ
RaX to dno i metr mułu - omijać szerokim łukiem
Nie wiem czemu nikt nie wymienił, bardzo dobrej według mnie, grupy a4e...
Khem, khem... khem.
W Video Girl AI ep. 6. trzeba wymuxować skrypt i przesunąć go o sekundę, bo się oglądać nie da. Wiem, że miało być o obrazie, ale...
Poza tym ich wieczne 4:3, rzygać się chce. xD
Dla a4e jedyny plus, że ma w swoich zasobach tytuły stare. Ale sporo z ich relków jest słabawa jakościowo (choć nei wszystkie). Najczęściej te gdzie kodował ArabianSwan (GTO, HYD). Dużo mocnych rozmyć i uparte korzystanie z divx i ogg.
Dokładnie.
Ja jeszcze mogłbym wspomnieć o takim cudzie jak HKG, czy jak oni tam mieli. Chińska grupa, która wydaje DVD-rip własnej roboty + chiński soft w ASS. Jak do tej pory nie spotkałem się z czymś słabszym od nich.
A jak się ma KAA do jakości? Mają śliczne cudo podrzucone pod nos to i ładnie zrobią:D Wystarczy spojrzeć, co zrobili z Chrno Crusade, mając dobrej jakości źródło r1, tylko że z kilkoma błędami w obrazie, notorycznie powtarzanymi. Ludzie chwalą ten relase, że super, że w ogóle, ale np. ja bym takiego czegoś na świat nie pokazał:D
Kto jeszcze? Mam staruśki release Love Hiny od AXP - dosyć dobrze wygląda jak na DivX'a w 200 MB.
zx też czasami zrobiło dosyć dobrze.
To są jednak takie grupy pokolenia starszego (czyt. 2003-2004 itp.). Reszta została już wymieniona.
To są tylko wymianki grup, które ripują z DVD/BD/HD + dodają oficjalny soft z wydania, a nie można też zapominać o typowo fansuberskich grupach, które też mają swoje perełki koderskie w releasach.
Tak jak napisał Suchy. Dobrze mieć pod ręką stronę, która porównuje jakość na screenach (tylko nie w JPG) różnych ripów, wtedy wybieramy wizualnie dla nas najlepszego.
A jak żaden z ripów cię nie satysfakcjonuje, to zawsze pozostaje ostateczność: obraz ISO płytki:D