#1 2008-03-29 22:05:03

anime4u
Użytkownik

Projekt ogromnego portalu a/m ....

EDIT : Ta kategoria wydała mi się najlepsza na tego typu temat, więc proszę go nie usuwać , jedynie jak coś to przenieść gdzie indziej, jak zajdzie potrzeba...

Witam,

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale wydaje mi się, że lepiej gdybyśmy stworzyli jeden ogromny portal o anime i mandze... . W portalu znajdowało by się to wszystko co z a/m związane. Portal byłby oczywiście o wszystkich anime i mangach, jedyna idea tego portalu, to taka, że po co tworzyć kolejne 100 stron o anime i mandze, głównie naruto, bleach, dragon ball, oraz tych mniej popularnych, pisać te same informacje, uploadować kilkanaście razy te same odcinki..., wg. mnie naprawdę lepiej to dać na jedną ogromną stronę, powiadomić wszystkich userów już istniejących stron, żeby zrobili konta na tej ( czyli ten ogromny portal ) i tam wchodzili zawsze... , wtedy każdy mógłby rozwijać stronę, im więcej ludzi tym lepiej, ze serwerem właściwie nie było by problemu, żeby go opłacać, bo z samych reklam google, na stronie głównej np. nieźle dało by się kasy uzbierać, wiem to z pewnego doświadczenia, oraz znam pewną osobę co by płaciła już pewną kwotę przy 600 unikach dziennie, przy dużej liczbie userów to nie problem właściwie, wystarczyło by kilka reklam, zbytnio nie uciążliwych dla oczu, byle by serwer utrzymać, więc oto martwić się raczej nie trzeba, interesuje mnie zdanie innych, co uważają na temat tego ogromnego portalu...

Pozdrawiam smile

Ostatnio edytowany przez anime4u (2008-03-29 22:06:32)

#2 2008-03-29 22:13:49

Sir_Ace
Użytkownik

Odp: Projekt ogromnego portalu a/m ....

Pomysł z jednym serwisem dla wszystkich zadziała tylko pod warunkiem, że wszystkim się spodoba (uznają, że jest lepszy niż ich dotychczasowy), a to chyba niemożliwe... Ale próbuj, powodzenia.

#3 2008-03-29 22:14:00

renik
Użytkownik

Dla mnie to nie ma większej różnicy. Ale jeżeli takowy portal by powstał napewno bym sie na nim zarejestrował. Poza tym jestem za stworzeniem takiego portalu. Będzie o wiele praktyczniej i wygodniej dla każdego. Wtedy będzie można znaleźć wszytko w jednym miejscu oczkod

#4 2008-03-29 22:17:11

jajcan
Użytkownik

Moim zdaniem coś do wszystkiego jest zarazem do niczego, ale  życzę Ci powodzenia.

#5 2008-03-29 22:22:27

Black Wolf
Użytkownik

Em.... Ostro siedzisz w temacie? Znasz PHP? Style CSS? Umiesz administrować? Masz już taki serwer? Posprawdzałeś czy naprawdę reklamy go utrzymają?
-------------
Po pytaniach.
---------------
1) Ja nie jestem zapaleńcem a wiem, że jest encyklopedia anime i wszystko tam jest nie jest po polsku, ale mi to rybka jakurat.
2) Masz 14 lat znasz programowanie? (ja mam 20 i HTML tylko opracowałem w tej chwili raczkuje z TP i Visualem)
3) Umiesz administrować, to nie łatwe zapytaj się adminów z Ansi jaka to praca jest...
4) Serwer tylko z stroną (bez uploadu) może, teraz 2GB serwer z 60GB transferem (skala roku) kosztuje do 60zł za rok, ale serwer z FTP (hostingem plików) to już inna bajka i napewno nie utrzyma się z samych reklam.
5) Zanim napiszesz takie coś sprawdź wszystko podaj konkretne dane wyliczenia linki itd. itp.
-----------
OSTATECZNIE
------------
Nie zniechęcam, jeśli chcesz walcz o to, ale odrazu mówię nie będzie nawet trudno będzie cho*&**& Trudno to zrobić i potrzebna Ci masa ludu, co za fryk zrobią masę pracy. Mało takich jest... No, ale walcz. Ja zawsze popieram pomysły młodszych, bo od tego zależy rozwój netu!

Ostatnio edytowany przez Black Wolf (2008-03-29 22:29:52)

http://referendumacta.pl  <- NIE DLA ACTA, ocal INTERNET!

#6 2008-03-29 22:42:45

nerontj
Użytkownik

Tak łatwo w życiu nie ma. Myślisz, że ktokolwiek zrezygnuje ze swojego portalu tylko po to, by wszystko było w jednym miejscu? Że ktokolwiek będzie chciał być wśród jednej wielkiej masy traktującej o wszystkim i o niczym. Wyobrażasz sobie ile cię czeka roboty? Wyobrażasz sobie stronę o wszelkim anime, gdzie co najmniej jeden tytuł będzie mieć dziesiątki artykułów (czy co tam ma być)? Pytasz po co tworzyć strony monotematyczne lub inne takie... Powiem ci. Po to, by nie robić jednego wielkiego bałaganu. Nie oznacza to, że nie możesz go stworzyć... Będzie ci strasznie ciężko, ale jeśli ci się chce, to proszę bardzo. Tylko przedtem, załatw sobie duży, a nawet ogromny team, bo sam nie dasz rady. Powodzenia życzę.

Z6Umo

#7 2008-03-29 22:43:44

ciapek
Użytkownik

Taa pisalbys na stronach konkurencji zeby wszyscy sie tam rejestrowali. A administratorzy tamtych portali jak nic jeszcze by zachecali :O . Pamietaj konkurencja tak latwo nie odda userow oczkod

I sorki ale 14 lat to troszke za malo jezeli chcesz stworzyc tak ogromne community :O .

A i jeszcze jedno pytanie. Na co stawialby ten portal? community czy content? Bo rozwijanie tych dwoch rzeczy po rowno jest troszke trudne.

Ostatnio edytowany przez ciapek (2008-03-29 22:45:14)

#8 2008-03-29 22:50:28

Dragmaru
Użytkownik

Mało prawdopodobne żeby ci się udało. Po pierwsze, jak już napisano, musisz mieć dobry serwer i sporą wiedzę o programowaniu. Po drugie, jeśli 10% osób, którym zaproponujesz zrezygnowanie ze swoich stron, w zamian za wzięcie udziału w twoim projekcie się zgodzi, to i tak będzie sukces. Ludziom nie tyle zależy na stworzenie  n-tej strony o DB, czy Naruto, na które jest przecież taaaakie zapotrzebowanie, ile na stworzenie własnej strony, byciu jej administatorem i samemu, bądź z grupą znajomych powolne jej rozwijanie.

#9 2008-03-29 23:11:10

Krzyżu
Użytkownik

Cel szczytny, ale nie do zrealizowania.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#10 2008-03-29 23:12:51

kiczowatykoles
Użytkownik

Pierwsze co mi na myśl przychodzi po zobaczeniu tego tematu to utopia. Chyba każdy marzy to takiej wszechstronnej krainie miodem i winem ;p płynącej. Wszystko co kochamy w zasięgu ręki. Musiałbyś jednak pobić takie serwisy jak tanuki (recenzje), animesub (fansuby), anfo (hardsuby) i wiele innych. A stworzyć takie mocarstwo nie jest łatwo.

Podsumowując: pomysł jest wspaniały, lecz jest to mrzonka. Nie jednemu już się coś takiego marzyło. I jeśli nie znajdziesz wielkiej rzeszy ludzi chętnych do pomocy to nie masz żadnych szans się wybić ponad serwisy wyżej wymienione.

#11 2008-03-29 23:58:40

uzumaki174
Użytkownik

Sorry ale to się prosi o wypowiedzenie. Mimo iż inni tutaj dużo napisali i to nieźle na temat.
Po pierwsze wnioskując po Twoim wieku, niezbyt jestem pewien abyś miał doświadczenie w czymś takim. Ja sam strony www tworze ładnych parę lat.
To nie jest prosta sprawa stworzyć coś unikalnego. A w dodatku nigdy nie uda Ci się połączyć istniejących serwisów w jeden. Każdy jest chce stworzyć swój unikalny serwis-portal odmienny od innych, nie chce się łączyć w coś co dopiero powstaje bo woli prowadzić swój. Taka jest prawda. Kiedyś parę la temu tez myślało się o takim czymś ale to jest nie realne, trzeba patrzeć w przyszłość iw realia dzisiejszych czasów. Teraz prawie każdy ma internet a Otaku chcą tworzyć swoje serwisy, warunkiem jest jeszcze to czy chcą się nauczyć je tworzyć a z tym sie wiąze grafika, php,sql bo z znajomością np. FrontPagea nie stworzysz serwisu.
Przemyśl jeszcze raz pomysł i najwyżej zbierz ludzi z którymi coś stworzysz albo dołącz do jakiegoś istniejącego już projektu jakiejś witryny. Przy doborze odpowiednich ludzi i ich min. 3-4 osobowej grupy można stworzyć dobry serwis który będzie trzymał Ci te 600 uniq. Wiem z doświadczenia w przeszłości miałem taki serwis o DB ( zamknięty od półtora roku). Ale pamiętaj same chęci nie wystarczą nie ma nic za darmo. Praca, praca i jeszcze raz praca. Jeśli każdy zajmie się czymś z osobna według jakiegoś planu to już dobry start.
Ale jak co życzę powodzenia.
Pamiętajmy że człowiek uczy się na błędach.

userbarg.jpg

#12 2008-03-30 00:10:31

tymek88
Użytkownik

@~anime4u

juz wiele razy ktos pisał na ansi zeby stworzyc nowa strone/portal o m/a zeby zrobic swietny, duzy, ze chca zrobic swoja nowa stronke.. ale wszystko sprowadza sie do jednego... w takim razie po co tworzyc cos nowego i ma to byc niby najlepszy i najpopularniejsze.. to juz lepiej chyba dołączyc sie do jakiejs istniejacej stronki i z niej starac sie taka zrobic.. a po co wszystko od nowa ?

#13 2008-03-30 00:21:00

Sobol15x
Użytkownik

Jeśli portal byłby from users to users, czyli użytkownicy pisaliby arty i całą resztę, a admin tylko, by to zamieszczał na stronie, być może byłoby dobrze.
W każdym razie życzże powodzenia.

Kogucik zesrał się na wietrze. Opryskał Zbysława na swetrze.
Za x - pocałujcie w dupe nas
Za x - pocałujcie w trąbke nas
Za x - pocałujcie Tadzia w Tadzia
W Tadzia nie wypadzia!

#14 2008-03-30 00:23:35

SiwyCZR
Użytkownik

tymek88: dla wlasnej satysfakcji ?

Ostatnio edytowany przez JaDaK (2008-03-30 00:26:30)

The Hate U Give Little Infants F*ck Everybody

#15 2008-03-30 00:27:23

Arst
Użytkownik

Połączenie paru serwisów jest wg. mnie nie realne. To tak jak by scalić onet.pl z wp.pl, niby to samo na obu stronach, ale każda chcę coś osiągnąć samodzielnie. Już lepiej pomyśleć o współpracy ANSI z np. tanuki.pl, tak że przy napisach umieszczany jest link do recenzji z ww. strony. I tak był by wilk syty i owca cała, ponieważ na czymś takim żadna ze stron nie traci ze swojej osobowości, ale za to zapewnia coś więcej, zwłaszcza że niektórzy chętnie by sprawdzili o czym jest anime, do którego właśnie ktoś wrzucił napisy, przez co ilość odwiedzin na portalu z recenzjami by się zwiększyła. I coś takiego może działać w obie strony...
PS.
tanuki.pl podałem dla przykładu, równie dobrze mogło to być anidb.net jezor

Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.

#16 2008-03-30 00:29:38

Feniks_Ognia
Użytkownik

Co to ma być coś jak AniDB po polsku??

Wyczytałem z tego że chcesz zrobić stronę na którą wszystkie inne strony o anime (DB, Bleach itd.) jak i mangi (scanlacyjne i tematyczne) się przeniosą. Będzie jedna strona główna w której wybierzemy anime i potem będziemy mieć jakby cały stos pod stron. Wybierzemy Bleacha i będziemy mieć wszystko o Bleachu.

Po pierwsze Server z plikami to kupa kasy z tego co wiem. Po drugie na reklamach to wiele nie zarobisz chyba że będziesz miał setki tysięcy userów. A po trzecie wątpię w znalezienie chętnych.

A jak pisali inni to jest dużżżżżżżooooo roooboty.

#17 2008-03-30 00:39:06

skam123
Użytkownik

fajnie by było gdyby Polacy wreszcie zrobili coś razem ale to chyba niemożliwe
w każdym razie życzę abyś zbyt mocno się nie zawiódł

8e91e6824c8563f6m.jpg

#18 2008-03-30 00:58:08

Arst
Użytkownik

skam123 napisał:

fajnie by było gdyby Polacy wreszcie zrobili coś razem ale to chyba niemożliwe
w każdym razie życzę abyś zbyt mocno się nie zawiódł

Coś razem?? Brzmi jak propozycja jakiejś orgii.[hehe]
A poza tym to nie chodzi, że nie chcą zrobić coś razem, ale o to, że każdy chcę zostawić swoją indywidualność - postać, którą utworzyli ciężką pracą i wytrwałością. Prawdę mówiąc jakoś sobie nie wyobrażam scalenia np. ANSI i ANFO, ponieważ każdy z tych serwerów ma swój wypracowany system, których nie dało by się połączyć, przynajmniej nie tak, że strona byłaby prosta i przejrzysta ej

Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.

#19 2008-03-30 01:09:58

malkor
Użytkownik

Do autora tematu:
Sprawa numer1:
zmień "lepiej, ze serwerem właściwie nie było by problemu, żeby go opłacać, " na lepiej, z serwerem właściwie nie było by problemu, żeby go opłacać"
Sprawa numer2: to że w profilu napisałeś że masz 14 lat było zarazem błędem (bo wielu ludzi na wstępie to zniechęca) ale zarazem u mnie masz plus bo nie bałeś się tego napisać i nie pisałeś że masz 19 co by w końcu itak wyszło.
Sprawa numer3: tak naprawdę zważywszy że lwia część ludzi oglądających anime z angielskim jest raczej w porządku nie widzę aż takiej potrzeby istnienia takiego serwisu. Trudno jest przekonać do czegoś ludzi którym jest to mało potrzebne.
Sprawa numer4: ludzi popierających będziesz miał mało a reklamując się na innych portalach narobisz sobie tylko wrogów wśród konkurencji która będzie chciała z tobą na siłę rywalizować. Ale powiem ci tak, co prawda na dzień dzisiejszy taki portal nie jest mi potrzebny ale jeżeli coś utworzysz to załóż na ANSI temat z linkiem, możesz mi nawet na priva info wysłać. Aż nawet wejdę i obejrzę serwis, jeżeli okażę się godny uwagi to się zarejestruje i raz dziennie na chwilkę odpalę abyś miał więcej wejść.

#20 2008-03-30 01:13:12

skam123
Użytkownik

może i tak ale mam nadzieję że moje słowa są zrozumiałe
jeszcze jedno słowo co do reklam to czy przypadkiem na reklamach Google nie trzeba klikać w link żeby było zaliczone wejście ??
mój brejdak cioteczny na tym zarabia więc jakby co w sprawie reklam mogę sie z nim skontaktować (chociaż z tego co on mówił to 75% takiego zarabiania to oszustwo smile_big )

ps. dobrze że mimo moich lat ktoś chce ze mną rozmawiać

Ostatnio edytowany przez skam123 (2008-03-30 01:14:52)

8e91e6824c8563f6m.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2025