#1 2008-03-05 13:40:19

Rafix
Użytkownik

Japonistyka na Śląsku??

Witam. Jest możliwość aby w Bytomiu na Polsko-Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych powstał wydział Kultury Japonii. Jest to kierunek typowo humanistyczny bardzo zbliżony do Japonistyki. Zbieram chętnych na ten kierunek, każda osoba zainteresowana niech się wypowie, odpowiem na każde pytanie.

#2 2008-03-05 15:21:56

Krzyżu
Użytkownik

Odp: Japonistyka na Śląsku??

Dzienne, zaoczne?

lastfmbuttonbykiokuh.png

#3 2008-03-05 17:36:15

Rafix
Użytkownik

Dzienne. Póki co, później można otworzyć zaoczne.

Program nauczania - informacje ogólne
Studia mają charakter humanistyczny (kulturoznawczy) i filologiczny zarazem. Nauka języka japońskiego ma na celu jego praktyczne opanowanie w stopniu co najmniej podstawowym - istnieje również możliwość wybrania specjalizacji z intensywną nauką języka japońskiego. Oprócz przedmiotów ogólnych, wchodzących w skład wykształcenia każdego kulturoznawcy (filozofia, historia, socjologia i antropologia kultury, teorie kultury czy zarządzanie kulturą), w programie znajdą się przedmioty da­jące pogłębioną znajomość kultury Japonii, i to nie tylko tej klasycznej, ale też współczesnej, masowej i popularnej. A zatem obok myśli filozoficzno-religijnej prezentowane będą najnowsze zjawiska w życiu społecznym, gospodarczym i politycznym, zaś na równi z tradycyjnym teatrem, sztukami pięknymi i estetyką - także film i nowoczesne media.
Ambicją Uczelni jest dawanie wszystkim studentom na równi z wiedzą teore­tyczną także umiejętności praktycznych. Chcemy zatem, by studia kulturoznaw­cze w PJWSTK zaowocowały poznaniem przez studentów najważniejszych i najciekawszych japońskich praktyk kulturo­wych - od etykiety i ceremoniału przez formy życia codziennego aż po praktyki sportowe czy medytacyjne. Dzięki bazie technicznej i specjalistom ofe­rujemy dostęp do najnowszych środków informacji i komunikacji, a w procesie dydaktycznym będą stosowane nowoczesne formy przekazu. Studenci zapo­znają się też z podstawami informatyki, w zakresie przydatnym do pracy z no­woczesnymi środkami komunikacji.
Niezależnie od japonistycznej specyfiki tych studiów, ich absolwenci będą mo­gli pracować w zawodach związanych z kulturą, a to dzięki otrzymanemu ogólnemu i zawodowemu przygotowaniu kulturoznawczemu. Stąd w programie znajdują się też przedmioty praktyczno-zawodowe, związane generalnie z marketingiem czy administrowaniem kulturą. Oczywiście dzięki dobrej znajomości japońskiego, uzyskanej w trakcie intensywnych lektoratów, absolwenci mają szansę na praktyczny, osobisty kontakt z ludźmi i kulturą Ja­ponii. Licencjaci będą też przygotowani do podjęcia studiów magisterskich (fi­lologicznych, społecznych, humanistycznych), także na innych kierunkach.
W sumie, licencjackie studia kulturoznawcze, realizowane przez Wydział Kul­tury Japonii PJWSTK, są zorientowane na wykształcenie kompetentnych znawców kultury Japonii, po­siadających dobre przygotowanie językowe oraz teoretyczną i praktyczną zna­jomość form japońskiej kultury. Jednocześnie absolwenci powinni zdobyć dobre wykształcenie ogólnohumanistyczne z zakresu kulturoznawstwa, a także kwali­fikacje zawodowe samodzielnych i kreatywnych menedżerów kultury

Oto informacje o tym kierunku. Pierwszy taki kierunek na Śląsku.

Aby powstał ten kierunek potrzebuję waszego wsparcia, potrzeba przynajmniej 20 studentów aby ten kierunek mógł zaistnieć. Dlatego każdego potencjalnego studenta proszę o kontakt. Mój e-mail to rafi88@autograf.pl

Ostatnio edytowany przez Rafix (2008-03-05 18:37:45)

#4 2008-03-05 19:18:21

Tommy
Użytkownik

Czy mi się wydaje czy ta uczelnia jest płatna? Jeśli tak to zapodaj cennikiem.

tmpdk.png

#5 2008-03-05 20:34:03

darkschab
Użytkownik

Całkiem fajna sprawa smile
Szkoda ze jestem za granicą, może bym skorzystał (uwielbiam ten język jak i kraj czyli takie studia to marzenie) ale moja siostra coś wspominała o Japonistyce w Krakowie więc całkiem możliwe że będzie zainteresowana.
Z Gliwic do Bytomia nie jest daleko smile
No i przydała by sie cena??

#6 2008-03-05 20:44:49

Jasmine
Użytkownik

Brzmi fajnie, ale jeśli płatna, to jak dla mnie odpada. Gdyby była bezpłatna, to mogłabym spróbować drugi kierunek zacząć oczkod

#7 2008-03-05 22:36:45

Layla
Użytkownik

Zastanawia mnie kto tak naprawde bedzie wykladal konkretne przedmioty? Czy beda to ludzie którzy faktycznie dysponuja stanem wiedzy (tak jak mamy do czynienia z ekspertami na UJ) czy beda to po prostu jacys "ziomale" którzy przewertowali jedna czy dwie ksiazki?
Oczywiscie na plus uczelni przemawia fakt ze sa to studia stacjonarne (magisterskie) jednakze zyjemy w takim kraju....

#8 2008-03-05 22:41:41

gacek21
Użytkownik

Studia dzienne: 6000 zł/rok
Studia zaoczne: 4500 zł/rok

takie ceny sa na stronie wydzialu bytomskiego na kierunku informatycznym, wiec pewnie beda podobne.
ja sie pisze na to, tylko ze za rok. zostal mi jeszcze rok nauki w technikum.

edit:
w warszawie sie nauczyli i w poznaniu tez wiec tam tez powinno byc dobrze. tak mi sie przynajmniej wydaje...

Ostatnio edytowany przez gacek21 (2008-03-05 22:44:31)

#9 2008-03-06 08:47:55

turunks
Użytkownik

zarombiste te filmiki !
Qrde szkoda, ze jak ja szłem na studia to japonistyka nie była popularna i nie pomyślałem o tym, ale wtedy najwazniejsza była polibuda smile

#10 2008-03-06 11:21:33

fillip75
Użytkownik

Zastanawia mnie pensja na jaką może liczyć absolwent po takiej szkole. Podejrzewam, że 1126 pln/brutto, jak wszędzie dla absolwentów mało popularnych kierunków. Wniosek... szkoda pompować kasę, lepiej wybrać coś praktycznego, a japoński traktować jak hobby. Pytanie tylko, co w Polsce jest praktyczne? Wydaje mi się, że tylko anglistyka, po innych kierunkach nie ma szczęśliwie zarabiających. No chyba, że wykarzecie się w CV rocznym stażem za granicą i biegłym władaniem jęz. jedyngo przyjaciela... USA

#11 2008-03-06 12:14:41

gacek21
Użytkownik

praktyczne to sa teraz techniczne studia. po anglistyce tez nic nie masz. teraz prawie kazdy wychodzacy ze szkoly sredniej zna angielski powiedzmy w stopniu dobrym i to wystarczy do porozumienia sie z anglikiem. a p[oza tym to znam tylko jedna osobe ktora po studiach znalazla prace w 'swoim' zawodzie i jest to informatyk. reszta po filologiach, kulturoznawstwie, turystyce pracuje albo w sklepach albo ciagle szuka.

#12 2008-03-06 12:53:31

nerontj
Użytkownik

Nie tak prawie każdy... U mnie z tego co widzę w dobrym liceum (VLO Olsztyn) to 50% ledwo zna angielski. A z drugiej strony sam angielski nie wystarcza do zdobycia dobrej pracy.Tak samo jest z innymi językami, zazwyczaj się robi 2 fakultet i dopiero wtedy ma się łatwo na rynku pracy jezor

Z6Umo

#13 2008-03-06 17:49:48

vennor
Użytkownik

Odrobinę nie na temat: czy jest na forum ktoś, kto studiuje japonistykę na UJ (bądź ewentualnie UW)? Jeśli tak, bardzo proszę o kontakt - chciałbym poznać odpowiedzi na parę ważnych dla mnie pytań.

#14 2008-03-06 19:54:47

Tommy
Użytkownik

~vennor wpisz sobie "japonistyka" bo był taki temat nieźle rozwinięty i tam możesz znaleźć o ile sądzę odpowiedzi na wiele pytań.

tmpdk.png

#15 2008-03-06 20:58:09

gacek21
Użytkownik

wejdz tu i popytaj.

#16 2008-03-08 10:37:19

Rafix
Użytkownik

Tak uczelnia jest prywatna i co za tym idzie jest płatna. Dzienne studia kosztują 600 zł miesięcznie. Wiem, że cena jest strasznie wygórowana ale są pewne sposoby aby tą cenę zmniejszyć. Oto kilka z nich:
1. aktywne uczestnictwo w życiu szkoły = obniżenie czesnego
2. Stypendium (jak się uczy tego co nas interesuje to o stypendiom bardzo łatwo) Stypendium o ile się nie myle jest już od średniej 4,0.
3. prowadzenie kółka zainteresowań = obniżenie czesnego

To tylko niektóre sposoby na to aby to uczelnia nam płaciła a nie my jej:-)

#17 2008-03-08 11:09:36

gacek21
Użytkownik

jesli sie uda zebrac te 20 osob to kiedy ten kierunek wystartuje? w tym roku czy w nastepnym?

#18 2008-03-08 11:59:34

Rafix
Użytkownik

Postaram się aby w tym roku wystartował.

#19 2008-03-08 13:17:57

gacek21
Użytkownik

a szukasz ludzi tylko tu czy jeszcze gdzies indziej? i ilu juz jest chetnych?

#20 2008-03-08 15:38:12

Rafix
Użytkownik

Szukam ludzi tam gdzie się da, ale nie mam znajomości na cały Śląsk a jestem pewny, że jeszcze znalazło by się z parunastu studentów. Aktualnie mam około 10 chętnych, ale cały czas szukam. Dlatego mam też do was prośbę, a mianowicie popytajcie znajomych ze Śląska czy są czymś takim zainteresowani. Jeżeli znajdziecie kogoś takiego, to odsyłajcie go pod ten adres e-mail rafi88@autograf.pl

Stopka forum

© Animesub.info 2025