#1 2008-02-28 04:40:14

filazaf
Użytkownik

Głupie pytanie - Co to Raw?

Bo ani Google, ani Wiki nie wiedzą co to jest
Jak w pisuje u wujka to wyskauje 1001 anime
Wiki mówi ze to format zdjec
A na allegro ze to jest PenDrive co ma 128 GiGa

wiem:
- ze rmvb to najbardziej ekonomiczny format jakości do czasu
- mp4 - dobre do mojego psp na którym jestem na necie
- Mkv i ogm to to samo - duzo rodzaju dziwku, obraz w HD

ale RAW?

ps czy sie rózni ogm od MKV?

Ostatnio edytowany przez filazaf (2008-02-28 04:42:26)

#2 2008-02-28 07:17:20

ace23
Użytkownik

Odp: Głupie pytanie - Co to Raw?

Jeśli chodzi o anime to RAW-y są bez napisów (czyste)
a co do rmvb to pliki są denne bo jakość jest lipne, no ale jeśli ktoś nie patrzy na jakość to spoko.
mp4, MKV czy OGM to tylko kontenery które mają więcej możliwości niż te standardowe no i ogm jest coraz mniej stosowany a częściej mkv a który z tych dwóch wymienionych jest lepszy, tego akórat nie wiem ale czytałem gdzieś na forum że lepszy jest MKV.

ace23.gif
Y9gsX

#3 2008-02-28 08:17:01

BeAsTMaStEr
Użytkownik

rawy sa z orginalna scieszka dzwiekowa smile_big jeszcze

#4 2008-02-28 09:37:56

Hatake
Użytkownik

Lool człowieku! Przeszukaj forum! Albo: ANFO
A skoro piszesz takie rzeczy o mkv, ogm, rmvb i mp4 to widać bardzo mało wiesz.
Google: I want to start making AMV's but I don't know where to find raw, unsubbed anime.
Najprostsza forma: raw - ep bez napisów.
A już czym jest raw taki pierwotny, prawdziwy, to ci nawet nie piszę, bo pewnie nie zajarzysz.

PS: W tej chwili ekologiczniejszy jest AVC...

#5 2008-02-28 09:46:22

DiamondBack
Użytkownik

Ktoś juz tak pisał nadużywając klawisza Enter >.<

filazaf napisał:

mp4 - dobre do mojego psp na którym jestem na necie

Jeśli pisałeś to przez przeglądarke z PSP to respekt ale graniczący z cholera

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2008-02-28 09:48:52)

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#6 2008-02-28 10:00:50

Anarchy Maniek
Użytkownik

Jeśli mam być szczery to wystarczy że będziesz szukał anime w formatach mkv są to pliki o naprawdę wysokiej jakości  a raw'ki to już raczej dla maniaków ponieważ mają one tą "zaletę" że zajmują sporo a im większa rozdzielczość obrazu pliku tym szybciej MB szybują w górę xD

~Hatake i tobie podobnych jest co raz więcej na ansi co zaczyna być troszeczkę smutne zwłaszcza że nie wszystkie osoby urodziły się z podstawową wiedzą na temat co gdzie i jak więc trochę tolerancji "panowie". Jak komuś tak bardzo zależy na pouczaniu innych niech napisze co zrobiła źle taka osoba na PM żeby nie potrzebnie nie zaśmiecać forum smile
Taka mała prośba pozdrawiam oczkod

( użyłem słowa panowie ponieważ nasza polska płeć piękna widać szczyci się większą kulturą a nie to co jakieś nadwrażliwe dzieci )

#7 2008-02-28 10:50:41

Winged
Użytkownik

Anarchy Maniek napisał:

~Hatake i tobie podobnych jest co raz więcej na ansi co zaczyna być troszeczkę smutne zwłaszcza że nie wszystkie osoby urodziły się z podstawową wiedzą na temat co gdzie i jak więc trochę tolerancji "panowie". Jak komuś tak bardzo zależy na pouczaniu innych niech napisze co zrobiła źle taka osoba na PM żeby nie potrzebnie nie zaśmiecać forum smile
Taka mała prośba pozdrawiam oczkod

Oki, tylko że odpowiedź na pytanie znajduje się w FAQ. Czy Użytkownicy i Redakcja mogą wymagać, by to przeczytać? Stąd niepotrzebnym zaśmiecaniem będzie zadawanie pytanie, na które odpowiedź znajduje się w FAQ.
~filazaf - polecam FAQ i regulamin. Sporo się dowiesz, a przy okazji zaoszczędzisz sobie komentarzy "nadwrażliwe dzieci" (sic!).

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#8 2008-02-28 10:56:36

Freeman
Użytkownik

Winged napisał:

Oki, tylko że odpowiedź na pytanie znajduje się w FAQ. Czy Użytkownicy i Redakcja mogą wymagać, by to przeczytać? Stąd niepotrzebnym zaśmiecaniem będzie zadawanie pytanie, na które odpowiedź znajduje się w FAQ.
~filazaf - polecam FAQ i regulamin. Sporo się dowiesz, a przy okazji zaoszczędzisz sobie komentarzy "nadwrażliwe dzieci" (sic!).

So say we all! (w tym przypadku)

Stopka forum

© Animesub.info 2025