Nie jesteś zalogowany.
Mam jedną koleżnakę w Japonii. 29 lat. Mężatka. Ma dwie córeczki, Hakare i Like. Jedna z nich właśnie zaczęła edukację i chodzi do I klasy.:)
No więc siedzimy sobie tak i rozmawiamy o pierdołach jak zwykle, i jakoś zeszliśmy na temat małżeństwa. I tu szok... Może dodam, że Miyaki - bo tak ma imię - wychowywana była dosyć...hm... ujmę to tak: w jej rodzinie zawsze bardzo ważną rolę odgrywały tradycje, szacunek i honor imienia jej rodu. Choć sama stara się być dosyć nowoczesną kobietą i daje trochę luzu dzieciakom. Kocha swego męża i są szczęśliwi (wczoraj byli cały dzień z wizytą w Tokyo, u jego rodziców). Jednak..wracajac do szoku.. Wyobraźcie sobie, że poznała swego męża na miesiąc przed ich ślubem!! Po prostu ich sobie przedtawiono i powiedziano "to będzie twój przyszły mąż. Za miesiać ślub."!
Opowiadała, że przez dokładnie dwa tygodnie po ich ślubie płakała każdego dnia, bez przerwy[rip] Who cares? ...
Delikatnie powiedziałem, że to trochę jest harcorowe, lecz ona rzekła, że to norma w jej rodzinie; że tradycje są ważniejsze. Nauczyła się kochać swego męża i teraz są szczęśliwi.:)
A ja głupi myślałem, że dzisiaj tylko w anime można takie coś spotkać.
Szok.
EDIT
eng.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-09-15 10:48:25)
A w jakim języku rozmiawialiście?
No to jesteś dość głęboko w temacie kultury Japończyków. Jak chcesz to mógłbyś coś opowiedzieć jeszcze o tej realnej stronie.
Mam na myśli ciebie marcin2:D Bo to ciekawe co opowiadasz.8-D
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-09-15 20:06:06)
Eee... tam. W Polsce też to ma miejsce, tylko troszeczkę inaczej to działa. Jak sobie czegoś sami nie przygruchacie, to rodzinka wam to poda na tacy . I wówczas macie wybór albo ten, albo won z doma I tak to się u nas tradycyjnie odbywa
A co do wyższości kandydata z kas"om", nad tego bez kasy to chyba nie trzeba tutaj tłumaczyć małym dziewczynkom. Jak ten z grubszym portfelem przemawia do rodziców On zapewni ci "dziecko" stabilność i życie bez zmartwień. (ps. chyba rodziców, bo córka to będzie beczeć jak bóbr) Dobra rada wybierając cokolwiek w swoim życiu czyńcie to na podług swoich uczuć. I nie ważne czy chodzi tutaj o szkołę, pracę, czy męża. Ważne, by był to wasz wybór. Skoro nie zatliła się żadna iskierka to nie należy łapać się za ostatniego chłopa wolnego we wsi Stan wolny też jest super [los][wstyd]
Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-09-16 02:21:46)
dokładnie ~fillip75 !
7 days in japan
Amerykańska wycieczka
1-2 (wystawa gundama)-3 Sony Music-4-5 i znów o Anime-6 Studio gdzie Naruto-7 Koniec
Kimono
Kimono trudne do noszenia, ubierania i codziennego działania. Ale jedno trzeba przyznać że bardzo piękne.:D
A oto pare linków do filmów bardziej przybliżają ten temat. Mam na myśli oswajają. Z czegoś tajemniczego i niezrozumiałego czynią zrozumiałe.[madrala][madrala][madrala]
Japanese Royal Kimono Dressing
Dressing of the Kimono's
Ayaka Hirahara --RESET-- Beautiful "Kimono" Prezentacja
Składanie i te inne bayery he[madrala]
how to put away a kimono
kimono fitting part 1
kimono fitting part 2
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-10-03 14:59:37)
Fajne ee
A tutaj macie parę kamer internetowych rozmieszczonych w różnych częściach Japonii.:P:P
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-10-07 08:46:54)
Codzienność w metrze, no cóż praca i praca. To i spać sie chce:):D:P
Movies
1
2 nudy ale interesujące 3 Tu tak samo
Wsiadanie 1
Tokyo Metro 1 2
Cóż za precyzja synchronizacji z drzwiami stacji 1
hellow 1
Cute Japanese child playing Nintendo DS 1
No i, to by było na tyle.
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-10-20 21:28:59)
Wręczono Ig Noble!
W tym roku nagroda powędrowała między innymi do
ślicznej dr chemii z Japonii,
której odkrycie jest słodkie jak i ona sama. Tylko, że... no właśnie... ona odkryła sposób na
wyekstrahowania z krowiego łajna zapachu wanilli.
Masz ochotę na lody?
Oto i fachowo mówiac materiał filmowy
Eliminacje do japońskiego teleturnieju MXC
mocne
Tamanuda - zwierzę karateka obrona
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-10-21 00:54:16)
Innowacyjne baterie
Z innej beczki
Japońskie WC
Japan Wc
Japan toilet
Instrukcja WC ma się rozumieć Japońskiego
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-12-13 01:46:04)
Świetna sprzedaż Wii Fit w Japonii
Wii
Inne
Wiadomości z Japoni
Japonia: nowa sieć zamiast Internetu?
cheko, PAP
2007-08-28, ostatnia aktualizacja 2007-08-28 10:10
Japonia rozpocznie badania nad nową technologią sieciową, która będzie mogła zastąpić Internet - ogłosiły we wtorek władze w Tokio.
- Internet zbliża się do swoich granic - powiedział Yoshihiro Onishi, zastępca dyrektora w ministerstwie komunikacji. Nowa sieć będzie według niego niezbędna w roku 2020.
Problemy z jakością i bezpieczeństwem Internetu spowodowały, że podobne inicjatywy ruszyły już w USA i Europie. Tokio nie wyklucza międzynarodowej współpracy badawczej.
Japończycy chcą też, by nowa sieć była bardziej ekologiczna - zużywała mniej energii.
Ministerstwo będzie teraz tworzyć organizacyjne ramy przedsięwzięcia i określać jego budżet.
Ostatnio edytowany przez constans73 (2008-01-19 17:46:35)
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=456212
za duzo sie naoglądał czegoś ?
Ostatnio edytowany przez turunks (2008-01-30 11:11:12)
Ten temat śmierdzi mi weeaboo...
A tak serio, gdyby nie japończycy, kto zalewałby świat dziwnym shitem, jak na przykład ten?
Ah, a dla tych zastanawiających się, jak nas widzą japończycy...
Ostatnio edytowany przez RiXeD (2008-02-05 21:45:54)
Ostatnio na "podstawach zarządzania" wykładowczyni poza Kotarbińskim, omawia pod koniec zajęć jak wygląda zarządzanie i takie tam w Japonii, i USA.
W każdym razie zaczęła od mentalności(Japonia, Firma, Ja- ale to akurat nic nowego), żeby łatwiej nam było zrozumieć resztę.
Częścią tego wprowadzenia była opowiastka, o tym, że w Japończycy kiedy wysyłają dziecko do przedszkola w wieku 3 lat bodajże, to już decydują czy chcą by szło na studio. No są specjalne przedszkola, dla tych dzieci i żeby dziecko się dostało, to rodzice muszą przejść test na inteligencję, jak będzie za słabe to nie przyjmą ich dziecko,chyba w myśl zasady, że inteligencja jest dziedziczna.
I chciałbym się spytać czy to jest prawda? Dla mnie to brzmi trochę absurdalnie. Są żłobki, przedszkola dla utalentowanych dzieci np. w USA. Ale żeby decydować już na tym poziomie czy ktoś idzie na studia, u nas czy na zachodzie teoretycznie każdy ma szanse na pójście na studia.