Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Dobra skończcie i piszcie tytuły waszym zdaniem Klasyki... Możecie przecież też dodać mangę jaką uważacie do klasyki
A co jak nie?
Nic ale się robi off.. . .
UcheJ napisał:Dobra skończcie i piszcie tytuły waszym zdaniem Klasyki... Możecie przecież też dodać mangę jaką uważacie do klasyki
A co jak nie?
On założył ten temat i on tu rządzi.
Mój typ to Pokemon, bo drugiej takiej sieczki, którą da się puścić dzieciom, trudno szukać pośród anime. Każde anime w polskiej telewizji było cięte na maksa, a Pokemon (o ile mi wiadomo) nie. Dlatego jest niedoścignionym wzorem.
Dobra skończcie i piszcie tytuły waszym zdaniem Klasyki... Możecie przecież też dodać mangę jaką uważacie do klasyki
Jeżeli będziemy tak robić to temat zamieni się w "My favorite"
Mam wrażenie, że niezbyt uważnie czytałeś posty na pierwszej stronie, więc wyjaśnię sprawę własnymi słowami. Otóż: ten temat jeszcze istnieje tylko z dwóch powodów: a) nie było mnie, żeby go usunąć; b) rozmowa dalece odbiegła od wymieniania "moich ulubionych". Bo od wypisania anime, które ci się podobają, masz właśnie taki oto temat. Liczę, że to rozwiewa wszystkie wątpliwości.
Ja uważam że ludzie mylą pojęcia. Prawdą jest że każdy może co innego uważać za klasyk ale pisanie że Shakugan no Shana czy Fate/Stay Night to klasyki to już nadużycia. To tak jakby postawić obraz Leonarda i nasze zdjęcie wypróżnienia z kibla i powiedzieć że oba są tak samo piękne.
A definicje z wiki to samemu można napisać więc ona jest do bani.
Czym jest klasyka, hmm no po pierwsze IMO trzeba zrobić rozróżnienie na gatunki. Niema bata by wszystko wrzócić do jednego wora bo to kicha wyjdzie na 100%. Z Shounen to Dragon Ball, z komedii GTO, z Si-Fiction Ghost in The Shell itd.
A kiedy można powiedzieć że coś jest klasyką danego gatunku?? Według mnie czas jest tu kluczowy i choć wielu maniaków się kłóci niema bata. To że dziś uważasz coś za wspaniałego jutro może być inaczej bo powstanie jeszcze lepsze anime. Sam pamiętam kilka serii i choć naprawdę mi się podobały (naprawdę były dobre) z trudem przypominam sobie ich nazwy. Za to niektóre przypominam sobie zawsze jak myślę o Anime.
Drugą ważna rzeczą IMO jak ktoś wyżej wspomniał to że takie anime może być wzorem dla innych z swojego gatunku. Tu za przykład może posłużyć Samurai X: Trust & Betrayal OVA. Jak dla mnie niedoścignięte anime historii i akcji. Kocham ten OVA bo seria TV fajna ale przeciętna za to ten OVA jest wielki ma wszystko głębie, grafike i niesamowitą historie.
Można dodać jeszcze że jeśli anime pomimo braku punktu drugiego jest przełomowe dla danego gatunku i ma to wpływ na kolejne anime również można zaliczyć do klasyki.
Oczywiście nie wszyscy będziemy mieć taki sam pogląd na to więc zawsze będzie coś nie tak ale nazywanie klasyką czegoś tylko dla tego że nam się podoba to już paranoja no trochę obiektywizmu.
Ja uważam że ludzie mylą pojęcia. Prawdą jest że każdy może co innego uważać za klasyk ale pisanie że Shakugan no Shana czy Fate/Stay Night to klasyki to już nadużycia. To tak jakby postawić obraz Leonarda i nasze zdjęcie wypróżnienia z kibla i powiedzieć że oba są tak samo piękne.
A definicje z wiki to samemu można napisać więc ona jest do bani.
Czym jest klasyka, hmm no po pierwsze IMO trzeba zrobić rozróżnienie na gatunki. Niema bata by wszystko wrzócić do jednego wora bo to kicha wyjdzie na 100%. Z Shounen to Dragon Ball, z komedii GTO, z Si-Fiction Ghost in The Shell itd.
A kiedy można powiedzieć że coś jest klasyką danego gatunku?? Według mnie czas jest tu kluczowy i choć wielu maniaków się kłóci niema bata. To że dziś uważasz coś za wspaniałego jutro może być inaczej bo powstanie jeszcze lepsze anime. Sam pamiętam kilka serii i choć naprawdę mi się podobały (naprawdę były dobre) z trudem przypominam sobie ich nazwy. Za to niektóre przypominam sobie zawsze jak myślę o Anime.
Drugą ważna rzeczą IMO jak ktoś wyżej wspomniał to że takie anime może być wzorem dla innych z swojego gatunku. Tu za przykład może posłużyć Samurai X: Trust & Betrayal OVA. Jak dla mnie niedoścignięte anime historii i akcji. Kocham ten OVA bo seria TV fajna ale przeciętna za to ten OVA jest wielki ma wszystko głębie, grafike i niesamowitą historie.
Można dodać jeszcze że jeśli anime pomimo braku punktu drugiego jest przełomowe dla danego gatunku i ma to wpływ na kolejne anime również można zaliczyć do klasyki.
Oczywiście nie wszyscy będziemy mieć taki sam pogląd na to więc zawsze będzie coś nie tak ale nazywanie klasyką czegoś tylko dla tego że nam się podoba to już paranoja no trochę obiektywizmu.
Tych wielu maniaków to ludzie od PWN.
Uno jak odnosisz się tylko do kawałka to nie wklejaj całości bo ja nie wiem o co ci biega.
Co do twojej odpowiedzi sądziłem że wziołeś ją z Wiki a nawet jak z PWN.
tak ze słownika języka polskiego
Słownik języka polskiego napisał:klasyka «dzieła sztuki i literatury z różnych okresów historycznych i stylów uznane za doskonałe»
Tak więcej DN może być klasykiem i jak dla mnie jest klasykiem:)
Hmm po pierwsze czy DN jest doskonałe to bym taki pewny nie był.
Drugie z twojej definicji wynika że coś musi pochodzić z pewnego okresu historycznego wiek 21 jeszcze nie jest historyczny bo trwa Więc klasyka=czas
Z tego wynika że dajesz definicje i jej nie rozumiesz.
z różnych okresów historycznych czyli może np to byś sezon 2006, sezon 2007 etc. okresem historoycznym moze byc nawet wczorajszy dzien
z różnych okresów historycznych czyli może np to byś sezon 2006, sezon 2007 etc. okresem historoycznym moze byc nawet wczorajszy dzien
Skończ tę farsę, Khad, dobrze wiesz, ze nie masz racji i do okrzyknięcia czegoś klasyką potrzebny jest czas.
EDIT: Down - jeszcze Toma brakowało...
Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2008-01-13 12:45:11)
"Skazany na zajebistość"
Klasyką jest anime które w opinii większości fanów również za 2-3 lata czy nawet więcej pozostaje cały czas świetnym anime czyli że inne anime go nie przesłonią. Najlepszy przykład to NGE.
dla mnie klasykiem anime jest dragon ball i capitan tsubasa. dn rowniez bedzie,ale to za kilka lat jak na razie jest zbyt nowy. hmm do klasykow moze jeszcze dojsc fma chociaz tez jest stosunkowo nowe
Okres historyczny wczorajszy dzień [roftl][roftl][roftl][roftl][roftl][roftl][roftl][respekt] Jak sie niema co powiedzieć każda głupota dobra
Może wiek to za dużo na okres historyczny dla anime lecz jeden sezon to również trochę mało ja sądzę że 5 sezonów + - 1-2 to jest czas jaki potrzeba by się przekonać jak dane anime przetrwa w naszej pamięci.
Strony Poprzednia 1 2 3 4