#21 2007-12-30 20:34:26

Freeman
Użytkownik

Odp: MPlayer - nowe wersje, problemy

mplayer.conf  - ten plik mam utworzyć sam, czy on powinien gdzieś być?

#22 2007-12-30 20:45:44

m_jay
Użytkownik

Freeman napisał:

mplayer.conf  - ten plik mam utworzyć sam, czy on powinien gdzieś być?

Moze istniec ale nie musi smile. Sprobuj go utworzyc w katalogu z mplayerem, powinien zalapac (a jak nie to polecam dokumentacje oczkod).

WoodenJesus.png

#23 2007-12-30 20:49:34

RA6
Użytkownik

[cytuj]Nie wiem, jak GOM Player (nie używam), ale KMPlayer, którego podlinkowałeś, na pewno nie jest GUI dla MPlayera. Jeśli już, to ten: KMPlayer.[/quote]

TheKMPlayer i GOMPlayer nie są nakładkami tylko osobnymi programami opartymi o MPlayera. Czyli nie działają z programami wymagającymi czystego Mplayera. Odpowiedź była skierowana do innych userów, którzy zarzucali uchybienia interfejsowi, bądź nakładką opartym o Mplayer. Te programy są user friendly dla klikaczy, a Mplayer dla osób lubiących pisanie i czytanie. Mplayer po jednorazowym skonfigurowaniu i dostosowaniu zmienia twój sposób oglądania, nie wierzysz spróbuj a nie mów nic o przyjazności.

[cytuj]A czego wina? Playery, których używam, zmieniają ścieżki w ogm bez żadnego problemu.[/quote] podałem sposób w Mplayerze, w nakładkach jest prościej jak w tych programach natywnie napisanych na Windows. Ja do menedżerów plików lub w Windowsie do plików o rozszerzeniu OGM dodaję wywołanie mplayer.exe -aid 1

Przepraszam, ale Linux i systemy typu Unix zmieniły moje podejście do obsługi systemu to dla mnie teraz Windows jest nie przyjazny. To co dla ciebie jest problemem mi zajmuje kilka minut, nauczyłem się wyłapywać w kilkudziesięciostronicowej instrukcji prawidłowej odpowiedzi. Wpisanie kilku słów jest dla mnie logiczniejsze niż kliknij-> kliknij itd. Po poznaniu 50 słów kluczowych potrafię zrobić cuda do których w Windowsie muszę się nieźle na klikać. Zmień mi fps i typ pliku w tym rozszerzenie wszystkich plików tekstowych w folderze, kodowanie i potem zsynchronizuj je z bazą danych oczkod subconv -f 23.96 -o srt naz.sh i gotowe naz.sh - skrypt zmieniający w locie kodowanie pliku za pomocą iconv oraz rozszerzenie a wynik dodaje do bazy danych. Da się tak w Windowsie tylko, że trzeba użyć Command.com i dograć trochę programów z Linuksa, które więcej zajmują miejsca na dysku i w pamięci smile W Windowse zajmie to 2 min a w Linuksie niecałą minutę.

[cytuj]mplayer.conf - ten plik mam utworzyć sam, czy on powinien gdzieś być?[/quote]
C:\Program Files\Mplayer\mplayer.conf lub config. Zależy kto kompilował program.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-12-30 20:56:02)

#24 2007-12-30 21:17:52

Freeman
Użytkownik

RA6 napisał:

TheKMPlayer i GOMPlayer nie są nakładkami tylko osobnymi programami opartymi o MPlayera. Czyli nie działają z programami wymagającymi czystego Mplayera. Odpowiedź była skierowana do innych userów, którzy zarzucali uchybienia interfejsowi, bądź nakładką opartym o Mplayer.

Jak mówiłem, ten KMPlayer, do którego dałeś linka, z MPlayerem nie ma nic wspólnego.
Co do nakładek, to jak mówiłem, używam właśnie SMPlayera. Moim zdaniem porażka w porównaniu do wspomnianego KMPlayera, MPC, BSPlayera...

RA6 napisał:

Te programy są user friendly dla klikaczy, a Mplayer dla osób lubiących pisanie i czytanie. Mplayer po jednorazowym skonfigurowaniu i dostosowaniu zmienia twój sposób oglądania, nie wierzysz spróbuj a nie mów nic o przyjazności.

W czym MPlayer po skonfigurowaniu zmienia mój sposób oglądania? Naprawdę, z ciekawości pytam. Poza tym piszesz, jakby klikacz=półdebil, a "osoba lubiąca pisanie i czytanie"=pro user. Może niesłusznie, ale pisałem wcześniej, z czym mi się to kojarzy od razu. Nie komentuję.

Co do tej przyjazności... Jak mówiłem - chcę zmienić wielkość czcionki (przykładowo): w MPC (przykładowo) wchodzę sobie w opcje, wybieram dowolną wielkość; w MPlayerze wchodzę w plik konfiguracyjny, zmieniam odpowiedni wpis (przy czym muszę wiedzieć, który to wpis itd.). Zakładam, że nie mogę tego zrobić w locie, czyli muszę wyłączyć playera, zmienić ustawienia, włączyć playera. Dla mnie to nie jest user-friendly (dość delikatnie mówiąc smile

RA6 napisał:

Przepraszam, ale Linux i systemy typu Unix zmieniły moje podejście do obsługi systemu to dla mnie teraz Windows jest nie przyjazny. To co dla ciebie jest problemem mi zajmuje kilka minut, nauczyłem się wyłapywać w kilkudziesięciostronicowej instrukcji prawidłowej odpowiedzi. Wpisanie kilku słów jest dla mnie logiczniejsze niż kliknij-> kliknij itd. Po poznaniu 50 słów kluczowych potrafię zrobić cuda do których w Windowsie muszę się nieźle na klikać. Zmień mi fps i typ pliku w tym rozszerzenie wszystkich plików tekstowych w folderze, kodowanie i potem zsynchronizuj je z bazą danych oczkod subconv -f 23.96 -o srt naz.sh i gotowe naz.sh - skrypt zmieniający w locie kodowanie pliku za pomocą iconv oraz rozszerzenie a wynik dodaje do bazy danych. Da się tak w Windowsie tylko, że trzeba użyć Command.com i dograć trochę programów z Linuksa, które więcej zajmują miejsca na dysku i w pamięci smile W Windowse zajmie to 2 min a w Linuksie niecałą minutę.

Gdybym się czegoś nauczył, to też by to nie było dla mnie problemem (obojętnie na jakim systemie). Tyle w temacie, więcej rozsądku w życiu życzę, tak na Nowy Rok smile_big

RA6 napisał:

W Windowse zajmie to 2 min a w Linuksie niecałą minutę.

Jeśli mogę coś zrobić na Windowsie w 2 minuty klikając w przyciski, albo zrobić to samo w minutę na Linuxie po uprzedniej długiej i mozolnej nauce obsługi linii komend i lekturze iluś tam stron dokumentacji, to zgadnij, które wyjście jest logiczniejsze i sensowniejsze, zwłaszcza przy czynności nie wykonywanej 100 razy dziennie smile_big

[cytuj]mplayer.conf - ten plik mam utworzyć sam, czy on powinien gdzieś być?

C:\Program Files\Mplayer\mplayer.conf lub config. Zależy kto kompilował program.

Config jest. Tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Thnx.

#25 2007-12-30 21:46:25

RA6
Użytkownik

[cytuj]Co do tej przyjazności... Jak mówiłem - chcę zmienić wielkość czcionki (przykładowo): w MPC (przykładowo) wchodzę sobie w opcje, wybieram dowolną wielkość; w MPlayerze wchodzę w plik konfiguracyjny, zmieniam odpowiedni wpis (przy czym muszę wiedzieć, który to wpis itd.). Zakładam, że nie mogę tego zrobić w locie, czyli muszę wyłączyć playera, zmienić ustawienia, włączyć playera. Dla mnie to nie jest user-friendly (dość delikatnie mówiąc [/quote]

Da się zmieniać wielkość w locie, tylko tego nie stosuję, a nie mam czasu zaglądać w dokumentację jak przypisać klawisze, aby wywoływały taki efekt. Może bym musiał dopisać jakiś kawałek kodu. OutBox twórcy tego nie wbudowali bądź nie doczytałem o tym w dokumentacji.
Nie jestem Pro sam się uczę, mam swoje lata (i coraz mniej mi się chce) i nie rozróżniam klikaczy od czegoś tam bo sam tak robię. Sam używam X-ów i nawet przeglądarki internetowej z trybem graficznym, Aegisub i innych GUI. Kilka razy dziennie stosuję wywołania w konsoli, które są semantycznie podobne. Po wpisaniu w ciągu miesiąca kilkuset poleceń zapamiętuje je potem same się układają w głowie. Od niedawna zacząłem programować, wcześniej czarna magia teraz zaczynam rozumieć bełkot informatyków w stylu wskaźnik, tablica czy funkcja. Jestem dziwny? Może coś ze mną jest nie tak, na codzień jestem informatykiem z wykształcenia pedagog-ekonomista.

#26 2007-12-30 22:00:02

Freeman
Użytkownik

RA6 napisał:

Sam używam nawet przeglądarki internetowej z trybem graficznym,

w00t oczkod Swój chłop smile No offence, just kidding smile Generalnie to wielkie dzięki.

But...

RA6 napisał:

Da się zmieniać wielkość w locie, tylko tego nie stosuję, a nie mam czasu zaglądać w dokumentację jak przypisać klawisze, aby wywoływały taki efekt. Może bym musiał dopisać jakiś kawałek kodu. OutBox twórcy tego nie wbudowali bądź nie doczytałem o tym w dokumentacji.

God dammit if it ain't a perfect example of something completely non user-friendly oczkod

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-12-30 22:02:54)

#27 2007-12-30 22:00:33

m_jay
Użytkownik

Freeman napisał:

Gdybym się czegoś nauczył, to też by to nie było dla mnie problemem (obojętnie na jakim systemie). Tyle w temacie, więcej rozsądku w życiu życzę, tak na Nowy Rok smile_big

Przypomnial mi sie taki tekst z bodajze jakiegos komentarza na dzienniku internautow ktory dobrze oddaje moj stosunek do pojecia intuicyjnosci:

[cytuj]Tylko sranie jest intuicyjne, innych rzeczy trzeba sie nauczyc

RA6 napisał:

Da się zmieniać wielkość w locie, tylko tego nie stosuję, a nie mam czasu zaglądać w dokumentację jak przypisać klawisze, aby wywoływały taki efekt.

Dobrze a teraz moglbym napisac cos o wygodzie uzytkowania mplayera ale mysle ze powyzsze zdanie doskonale ja obrazuje smile.

Ostatnio edytowany przez m_jay (2007-12-30 22:03:59)

WoodenJesus.png

#28 2007-12-31 15:18:20

Freeman
Użytkownik

No dobra, oto wyniki na 31.1.2007, godz 14:01

Mam w configu tak:
fontconfig = 1
subfont-text-scale = 4
subpos=10
vo = gl2
font = C:\WINDOWS\Fonts\Arial.TTF
subfont-encoding = cp1250

Czcionka jest, rozmiar odpowiedni, video działa OK, napisy wyświetlają się na górze. Ale nie ma polskich znaków.
Druga sprawa jest taka, że ten MPlayer, który się uruchamia przez Jublera, najwyraźniej olewa to, co jest w pliku config (tego MPlayera oczywiście, który jest przypisany do Jublera) odnośnie położenia napisów (tu nadal na dole ekranu). Nie olewa całego pliku config, bo obraz się wyświetla (bez linii vo = gl2 obrazu nie ma, jak mówiłem wcześniej). Aha, w Jublerze wyświetla też polskie znaki w napisach (w opcjach Jublera jest ustawione kodowanie cp1250). W opcjach Jublera jest linia z:

%p -noautosub -noquiet -nofs -slave -idle -ontop -utf8 -embeddedfonts -volstep 10 -sub %s -ss %t -geometry +%x+%y %(-audiofile %a%) -ass -font C:\WINDOWS\fonts\arial.ttf %v

Pewnie coś trzeba znowu dodać tutaj, żeby i w Jublerze napisy były na górze, tylko co (ta linia z konfigu najwyraźniej tu nie działa).

#29 2007-12-31 16:47:27

RA6
Użytkownik

[cytuj]Czcionka jest, rozmiar odpowiedni, video działa OK, napisy wyświetlają się na górze. Ale nie ma polskich znaków.[/quote]
dodaj tą linijkę do konfiga
subcp = enca:pl:cp1250 # dopasuje kodowanie automatycznie dla systemu w utf-8, obsługuje też iso
lub
subcp = enca:pl:utf8

[cytuj]Druga sprawa jest taka, że ten MPlayer...[/quote]
[cytuj]%p -noautosub -noquiet -nofs -slave -idle -ontop -utf8 -embeddedfonts -volstep 10 -sub %s -ss %t -geometry +%x+%y %(-audiofile %a%) -ass -font C:\WINDOWS\fonts\arial.ttf %v[/quote] - dodaj -subpos 10

Jubler wymusza użycie biblioteki libass więc musisz przygotować styl uniwersalny, który będzie zawierał ustawienia poprzednie, ale z odpowiednimi komendami dla tej biblioteki.
ass = yes lub 1 #obsługa biblioteki libass
embeddedfonts = yes #wczytuje fonty z kontenerów
ass-color = ffffff00 #Wymusza kolor napisów
ass-border-color=00000033 #Wymusza kolor obramówki
ass-force-style=FontName=Arial,Default.Bold=1 #Styl napisu
subpos = 10 #nie jestem pewny czy na vo=gl2 przyjmuje ten parametr

Tutaj wszystkie parametry i wywołania.

Ostatnio edytowany przez RA6 (2007-12-31 16:49:31)

#30 2007-12-31 17:08:59

Freeman
Użytkownik

Hmm, bez zmian. W samym MPlayerze nadal nie ma polskich znaków (próbowałem wszystkich możliwych kombinacji z użyciem linii, które podałeś), a w Jublerze po dodaniu -subpos 10 podgląd video się nie uruchamia (próbowałem też ze spacjami, bez, z =, bez =). Jeszcze powalczę. Czy to, że Windows jest angielski, coś zmienia?

Stopka forum

© Animesub.info 2025