#41 2007-12-24 01:49:09

Ariakis
Użytkownik

Odp: PC Hardware - problemy, poszukiwania

Jeśli masz płytę Asusa to ściągasz programik: Asus Live Update i:
a) updatujesz BIOSa z poziomu Windy ze strony producenta
b) ściągasz odpowiedniego BIOSa (do wersji płyty) i updatujesz z poziomu Windy za pomocą ALU, po prostu ładując plik
Bez dyskietek i szmerów bajerów oczkod

Z prockiem sprawa ma się tak, że pewnego razu procesory AMD przy niższej częstotliwości osiągały podobną wydajność, co proce Intela z wyższą częstotliwością.
Stąd 1800+ (MHz) to po prostu taktowanie, które musiałby osiągnąć proc intelowski, żeby wyciągać tyle co Twoje AMD przy 1,15 GHz. Oczywiście w porównywalnych rodzinach/klasach oczkod

Co do karty to niestety pomóc nie potrafię - konfliktów sprzętowych może byc od groma i trochę, a nie podejrzewam, żeby to była wina sterów.

Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.

#42 2007-12-24 02:03:51

Fantazyn
Użytkownik

Wg mnie najpostoszą i chyba najpewniejszą metodą badania usterek technicznych jest sprawdzenie urządzeń na drugim komputerze ("drogi kolego, mogę coś sprawdzić na Twoim komputerze? : D"), oczywiście o ile to możliwe : /.
O konfliktach urządzeń... całe szczęście tylko zasłyszane (przeze mnie).
Upgrade BIOS'u... warto spróbować, w razie obaw możesz zgrać sobie poprzedni rom na dyskietke (szczęśliwi ci co posiadają takową : P).

#43 2007-12-24 02:11:42

Tulix
Użytkownik

~Ariakis
Czyli za 50zł mam coś jak procesor 2GHz:-D Twoja wiadomość dodała mi skrzydeł:)

A z tym Biosem będę próbował. Chociaż nie wiem czy nie lepiej byłoby testować po świętach...
Opcja "Drogi kolego, czy mogę pożyczyć Twój komputer" raczej nie wchodzi w grę:D

Dzięki za pomoc!

#44 2007-12-24 02:44:03

Ariakis
Użytkownik

Nie, za 50 zł powinieneś mieć coś co powinno mieć osiągi zbliżone do P4 1800 przy optymalnych ustawieniach fabrycznych.
Np: mój proc to AMD XP 1600+ z nominalnym taktowaniem na chwilę obecną ~1400 MHz, chociaż na 1200 też go mogę puścić, ale już wyżej ciężko bez grzebania z napięciem oczkod
Jeśli mnie skleroza nie myli to Twój procek powinien mieć faktyczne taktowanie rzędu 1533 MHz.
Twoja płyta zdaje się najniższe możliwe taktowanie dla szyny ma 200 MHz - czyli powinieneś mieć jakoś 7,5x200.
Sprawdź w biosie jakie masz ustawienia - FSB i mnożnik - istnieje szansa, że coś jest powalone (za wysoki mnożnik, taktowanie FSB inne niż pamięci) i dlatego wypluwa tak mało. Z napięciem powinno być ok (VCORE = 1,75 V) - gdyby było za wysokie miałbyś skwarka, za niskie raczej nie jest.
Pamięć DDR taktowana na 200,260,333,400 MHz?

Ostatnio edytowany przez Ariakis (2007-12-24 02:44:35)

Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.

#45 2007-12-24 11:58:46

luki349
Użytkownik

Aha wszystko jasne... skołuj se dyskietkę i zrób update BIOS'u, bo twoja płyta główna na starym BIOSie nie jest kompatybilna z kartami ATI... tz BIOS ich nie obsługuje. Po updacie powinno być wszystko w porządku. A procka może tak widzieć z powodu:
a) sterów
b) "podrasowania"
c) może to jest rzeczywiście Athlon XP 1800+

#46 2007-12-24 12:38:25

Tulix
Użytkownik

Podaje co tam w BIOSie na temat procka wyczytałem:
Częstotliwość 1150Mhz
Mnożnik 11,5
CPU external frequency 100/33
CPU Vcore - 1.750V

A teraz pamięć. Dwie kości DDR 256. jedna ELIXIR 400Mhz, ale druga 266, więc całość chodzi na zegarze 266. (duzo lepiej to chodzi jak wczesniej samo 256 na szynie 333) (Aha, wcześniej jak mialem tylko jedna kość 256/400, to chodziło to z prędkością 333. ale to już napewno robota procka. Do 400Mhz trzeba po prostu czegoś szybszego.)

I jeszcze w innej zakładce SDRAM Cas Latency 2.5T (DDR) (Jak mam tylko kość 400MHz, to było 3.0T (ale co to jest to ja nie wiem:p))

Co do BIOSu. mam wersje najnowszą oficjalną jak się okazało:P Asus Live Update pokazał mi wersję 1013 (a nowsza jest tylko beta 1014, i nie podają co ona "robi") Tak się złożyło, że jak tą płytę kupowałem, to była to jedna z ostatnich na rynku z socketem A462.

Co znaczy, że opcja "Imroved compatibility" (po sprawdzeniu: BIOS v 1010) już jest. (Czego dowodem jest ten wątek...)[brakslow]...

A co do procka: Mogę ręcznie ustawić prędkość na 1533 (przestawiam w BIOSie tylko to, dlatego że sie nie znam:P) ale jego temperatura skacze bez stresu do ok. 55'C, i po kilku godzinach pracy raz mi się zawiesił (a że ponad 3godziny pracy poszło się wtedy paść, do przestawiłem spowrotem na wykrywaną prędkość, i przestałem sie bawić)

Ostatnio edytowany przez Tulix (2007-12-24 12:45:42)

#47 2007-12-25 15:18:38

MisQL
Użytkownik

I ja mały problemik mam :/
Mam lapcioka z syfem zwiącym się Vistą zainstalowanym (siły wyższe blokują możliwości reinstalki... :/). A problem polega na tym, że mi płytek nie chce nagrywać... na DVD-R nagrywałem bez problemu (z miech temu), teraz próbowałem najpierw na DVD+R (Sony) i za pomocą eksploratora wyskakuje błąd formatowania dysku, w DeepBurnerze(coś jak Nero) płytka się nagrała ale... no właśnie, komputer jej nie może przeczytać, a jeśli już to i tak wyświetla jako pustą, choć z zajętym miejscem. Jak nagrywałem na DVD-R jeszcze za pomocą eksploratora to niby się nagrało, ale potem przy czymś co wrzucałem wyskoczyło, że plik ma jakieś błędy, anulwowałem i wszystko znikło, a miejsce na dysku i tak zostało zajęte :/

Wie ktoś co jest grane?? Odrazu mówię - vista musi naraze zostać jezor Ale jak tylko pojawi się możliwość zmiany to zrobię to bez wahania jezor

Ostatnio edytowany przez MisQL (2007-12-25 15:19:25)

#48 2007-12-25 15:39:15

Fantazyn
Użytkownik

Jakaś płytka live (najłatwiej będzie zdobyć jakąś z linuxem - pełno dodają takich do czasopism) z możliwością nagrywania, ale rozważ także problem nagrywarki... może to jej wina. Niestety laptopy mają olbrzymi (jak dla mnie) problem - trudno sprawdza się usterki techniczne, a serwis zabiera Ci cały komputer na 2-3tygodnie.

#49 2008-01-10 19:48:38

DiamondBack
Użytkownik

Zasilacz 350W "firmy" procomp po poltora roczne pracy padł smutny I szukam teraz jakiegoś w miare sensownego zasilacza który udzwignie 3x HDD ATA, słaba grafikę na agp, tuner TV, i standardowo procek 2,4 oraz nagrywarke DVD. Za fachowe pol minuty na allegro gdzie wybrac zasilacz za kilkaset zlotych podziękuje - niestać mnie. Szukam takiego za MAX 150 zl i im mniej tym lepiej.

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#50 2008-01-10 20:14:10

Ariakis
Użytkownik

DiamondBack napisał:

Zasilacz 350W "firmy" procomp po poltora roczne pracy padł smutny I szukam teraz jakiegoś w miare sensownego zasilacza który udzwignie 3x HDD ATA, słaba grafikę na agp, tuner TV, i standardowo procek 2,4 oraz nagrywarke DVD. Za fachowe pol minuty na allegro gdzie wybrac zasilacz za kilkaset zlotych podziękuje - niestać mnie. Szukam takiego za MAX 150 zl i im mniej tym lepiej.

Coś takiego?
oczkod
Albo coś takiego?
ew. coś w ten deseń: Chieftec, Topower, Tagan - na ceny z Komputronika nie trzeba zwracać specjalnej uwagi, bo zawyżają i generalnie da się to samo dostać parę PLN taniej w innym sklepie. Z wyżej wymienionych tak 350W powinno uciągnąć bez problemów, jeśli trafisz na szmelc (typu tracer, procomp), to lepiej brać 400 oczkod
Kwestia jeszcze czy płyta ATX czy ATX 2.x coby nie było problemów ze zmieszczeniem zasilania.

#51 2008-01-29 19:17:27

MisQL
Użytkownik

Mniej problem, a bardziej prośba. Nie wiem co jest grane, ale nie mogę pobrać sterownika z oficjalnej stronki. Mógłby mi ktoś pobrać TO i uploadnać np. na rapidshare czy coś takiego? Nie wiem co jest ale przy ściąganiu dochodzi mi do max 40% i się zacina (przeważnie do 1-3%). Inne rzeczy pobierają się normalnie, miłoby bylo jakby ktoś to dzisiaj upną, bo muszę sobie na jutro do szkoły coś wydrukować xD

#52 2008-01-29 20:03:21

rexo
Użytkownik

Masz tutaj, co prawda wersja angielska oczkod. To co Ty dałeś nie bangla, zatrzymuje sie i wogóle świruje smile.

#53 2008-01-29 20:20:46

s0n1c
Użytkownik

A tam opowiadacie, sciagnelo sie bez zadnych problemow.
Sprawdz swoja poczte.
Edit:
Buu dostalem zwrot, no to trzymaj Linka.
Btw. Jaki jest limit danych na wiadomosc w Gmail?

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2008-01-29 20:40:35)

KiXBu

#54 2008-01-29 20:25:05

rexo
Użytkownik

Czyli pewnie wina proxy oczkod.

#55 2008-01-29 20:44:41

MisQL
Użytkownik

s0n1c napisał:

A tam opowiadacie, sciagnelo sie bez zadnych problemow.
Sprawdz swoja poczte.
Edit:
Buu dostalem zwrot, no to trzymaj Linka.
Btw. Jaki jest limit danych na wiadomosc w Gmail?

xD Właśnie chciałem zacytowac jezor
Limit jest do 10mb :/ Dzięki za uploądnięcie smile

Stopka forum

© Animesub.info 2025