Nie jesteś zalogowany.
Z czym kojarzy się wam ten dzień? Czy jest dla was ważny? Jeżeli tak, to dlaczego?
Mówiąc szczerze, nie kojarzy mi się z niczym szczególnym, jak zresztą większość świąt tego typu.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-11-12 00:57:58)
Nie jest dla mnie w żaden sposób istotny , gdyby nie kazanie na mszy , w ogóle bym się nie zorientował że to dzisiaj jest 11 ( no dodajmy jeszcze flagi ).
Czemu nie odbierasz wiadomości na gg ?
11 listopada? Dzień zakochanych... chomików A może rewolucja październikowa? Sam już nie wiem.
Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-11-12 01:58:07)
Dzien wolny od szkoły i od pracy
Poza tym faktycznie większość świąt już utraciła na wrtościach. Pewnie dlatego, że stają się coraz bardziej komercyjne. Ledwo Wszystkich Świętych się skończyło a oficjalnie już zaczęło się Boże Narodzenie w sklepach.
Syf, syf i jeszcze raz syf
Ostatnio edytowany przez Endru (2007-11-12 02:07:40)
No dobra komercha komerchą, ale jeżeli byśmy podchodzili do tego święta z należyta powaga to coś mogło by się zmienić.
Wolne od szkoly i tyle
Eh.... Jest to dość ważny dzień i nie można przejść koło niego obojętnie. Gdyby nie 11 listopada czy Polska byłaby niepodległa?
Dla mnie dzień bardzo ważny... tak jak wszystkie wolne dni w roku:P.
Mnie Dzień Niepodległości przypomina, że nie raz musieliśmy się bić o to, aby na mapie europy był taki kraj jak Polska - i chyba tak właśnie powinno być
Ostatnio edytowany przez Kane (2007-11-12 09:50:42)
Imperare sibi maximum est imperium
czytając niektóre wypowiedzi tutaj po prostu ręce opadają.....mając taką młodzież coś czarno widze przyszłość naszej Ojczyzny...
I myslisz ze dlatego wszyscy rzucili prace i szkole zeby obejrzec ten glupi film? xD
O tym, ze Polacy maja jaja i nie poddają się bez walki!:)
czytając niektóre wypowiedzi tutaj po prostu ręce opadają.....mając taką młodzież coś czarno widzę przyszłość naszej Ojczyzny...
Tak to już jest, interesują się wszystkim co związane jest z Japonią a sami nie wiedzą nic o swoim własnym kraju o idzie teraz zauważyć że nie znają nawet ważniejszych dat, i niestety są tacy ludzie że większości to nie obchodzi.
Ostatnio edytowany przez Shinuta (2007-11-12 10:19:41)
czytając niektóre wypowiedzi tutaj po prostu ręce opadają.....mając taką młodzież coś czarno widze przyszłość naszej Ojczyzny...
Mógłbyś rozwinąć tę myśl? I przy okazji samemu odpowiedzieć na pytanie, co dla ciebie znaczy to święto i dlaczego?
A ja jestem zielonym pampuszkiem.
Tra-la-la tra-la-la!
taaak..... niech za komentarz posłuży wiersz Kasprowicza:
Rzadko na moich wargach -
Niech dziś to warga ma wyzna -
Jawi się krwią przepojony,
Najdroższy wyraz: Ojczyzna.
Widziałem, jak się na rynkach
Gromadzą kupczykowie,
Licytujący się wzajem,
Kto Ją najgłośniej wypowie.
Widziałem, jak między ludźmi
Ten się urządza najtaniej,
Jak poklask zdobywa i rentę,
Kto krzyczy, iż żyje dla Niej.
Widziałem, jak do Jej kolan -
Wstręt dotąd serce me czuje -
Z pokłonem się cisną i radą
Najpospolitsi szuje.
Widziałem rozliczne tłumy
Z pustą, leniwą duszą,
Jak dźwiękiem orkiestry świątecznej
Resztki sumienia głuszą.
Sztandary i proporczyki,
Przemowy i procesyje,
Oto jest treść Majestatu,
Który w niewielu żyje.
Więc się nie dziwcie - ktoś może
Choć milczkiem słuszność mi przyzna -
Że na mych wargach tak rzadko
Jawi się wyraz: Ojczyzna.
bardzo piękny wiersz i oddający sporo prawdy o dzisiejszej Polsce. Dla mnie święta narodowe są bardzo ważne, przypominają nam, że jednak potrafimy w obliczy zagrożenia zebrać się i bić o nasze dobro.
Wkurza mnie tylko to, że coraz częściej święta te są komercjalizowane.
A to dobre nawet nie widziałam ,że to święto jest w listopadzie:D Bardziej zwracam uwagi na inne święta (choć i tak nie robi mi czy to święto czy nie:D)