Nie jesteś zalogowany.
Więc w tym roku zdaje mature niestety moja polonistka wykreśliła wszelakie tematy o szatanie ,demonach, naziźmie, holocauście i innych rzeczach, w których większą wiedzą mógł bym się pochwalić. Pokierowany ambitnymi głosami mojej klasy, która w niebogłosy darła się "Yamato bierz coś o Japonii poradzisz sobie" (głównie dlatego, że od pierwszej klasy robie wszelakie prezentacjie na wszelakie tematy związane z Japoniią na różne lekcyjne) wybrałem temat Motywy japońskie w literaturze i sztuce różnych epok. Omów ich funkcjonowanie na wybranych przykładach i jedyne co do tej pory wymyśliłem to:
- Motyw gejszy (Wyznania Gejszy)
- Motyw samuraja (Kenshin)
- Motyw kwiatu wiśni (nie mam bibliografii)
- Motyw żurawia (j.w)
- Motyw mostu (Naruto i malarstwo inspirowane obrazami japońskimi)
- Motyw demonów i bóstw japońskich (tego mam na pęczki xD nie będe wymieniał)
i tu zaczyna się problem bo potrzebuje tego sporo więcej a nic nie mogę już wymyślić więc zwracam się o pomoc do ludzi z forum: Czy mogli byście mi podać jakieś inne motywy japońskie najlepiej z bibliografią?
Nie wiem czy nie wypadnę w tym momencie z tematu ale:
-motyw góry(z bibliografia nie powinno być problemu, choćby mitologia i Syzyf, w innym kontekście Mushishi, "Gwiezdny Pył" Gaimana);
-motyw podróży(tu to dopiero będzie spis);
-motyw ogrodu(kunszt i ekspozycja, http://bp.radom.pl/motywogrodu.html)
-motyw Ikara(standard, Dziady i generalnie trendy romantyczne)
-mesjanizm
-motyw tańca/zabawy/alkoholu/wina(imprezy przy sake lub w wersji polskiej sarmackie burdy;))
Same motywy jak najbardziej. Można to opracować na zasadzie kontrastu/porównania/odniesienia. Niestety literatura i sztuka Japonii to nie moja żyłka. Jedynie anime lub manga.
Ostatnio edytowany przez wiluS (2007-11-08 22:45:03)
a może motyw origami?:P choć na chwilę obecną poza anime Sola nic mi do głowy nie przychodzi...
WiluS - to są dobre motywy jak najbardziej jednak nie są one "japońskie" w każdym razie dzięki za chęci ^^
Justynapl - thx nad tym się głębiej zastanowie
Ja nie wiem, ale jeśli motywy japońskie to jakoś mi się kojarzy, że mają występować wszędzie, ale nie w pracach Japończyków.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
motyw origami - prison break
może yakuzy , sztuki walki, parzenie herbat, itd
Hmm a nie wystarczy ci tyle?? no jak ja pamiętam 2 lata temu matura to masz 15 czy 20 min na prezentacje, tak? To jak ty chcesz to omówić? Te tematy co podałeś to na jeden można ładnych kilka minut mówić Dobrze ci radze nie przesadzaj chyba że masz szurniętą polonistkę z tym opracowaniem.
może yakuzy , sztuki walki, parzenie herbat, itd
Yakuza Rulez
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2007-11-08 23:44:43)
Winged - akurat tutaj moge używać mang i anime i innych prac japończyków (jestem po konsultacjach z polonistką) tylko nie w za dużej ilości.
Tommy - Thx ^^ oglądne i zobaczę co z tego wyjdzie
Diesvindu - Prison Breaka nie oglądam xD niby, który odcinek?
Moonspell - Thx ^^ przeglądne
Winged - akurat tutaj moge używać mang i anime i innych prac japończyków (jestem po konsultacjach z polonistką) tylko nie w za dużej ilości.
Aha. No to powodzenia. Jak coś sobie przypomnę to dam znać.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Ja nie wiem, ale jeśli motywy japońskie to jakoś mi się kojarzy, że mają występować wszędzie, ale nie w pracach Japończyków.
Świnta racja. Na start radziłbym zapoznać się np z malarstwem Wyspiańskiego. Z rodzimego podwórka, więc łatwo. A potem, to już co tam wyobraźnia przyniesie (secesja jest dobrym okresem do eksploracji). W każdym razie pomysł ilustrowania tematu wyłącznie przykładami twórczości japońskiej (i to dość wąsko rozumianej jak widzę) wydaje mi się mocno chybiony.
Do głowy przychodzą mi jeszcze filmy: "Siedmiu wspaniałych", "Kill Bill"...
Ostatnio edytowany przez wumi_szoda (2007-11-09 00:00:05)
Jeszcze może być motyw malarstwa. Jeśli dobrze pamiętam to van Gogh po części czerpał inspirację z Japonii i z tamtejszych dzieł. Ale to byś musiał jeszcze dokładnie sprawdzić, bo nie jestem pewny, jedynie coś mi tam utkwiło w pamięci (bodajże te jego Słoneczniki czerpały z japońskiej grafiki)
Więc w tym roku zdaje mature niestety moja polonistka wykreśliła wszelakie tematy o szatanie ,demonach, naziźmie, holocauście i innych rzeczach, w których większą wiedzą mógł bym się pochwalić.
Teraz o tej Twojej "polonistce", przychodzą mi na myśl jedynie przekleństwa Nic tylko współczuć...
Moja polonistka (też teraz zdaję maturę) jest kobitką dość starego kalibru, ale gdy wybrałem temat o wampiryzmie, to pierwsze co zrobiła to pochwaliła mnie za oryginalność i za to, że wybrałem temat wedle własnych zainteresowań
a może motyw origami?:P choć na chwilę obecną poza anime Sola nic mi do głowy nie przychodzi...
W Ghost in The Shell (seria), jakieś dziecko składało 1000 łabędzi z papieru - to miało zapewnić spełnienie życzenia.
wogole fajnie macie :/ u mnie dali liste 150 tematow, na klase sie nie moze powtorzyc, i nie moge sam sobie czegos wymyslec wg swoich zainsteresowan :/ marcin powodzenia, nielatwy temat, przynajmiej mnie se tak wydaje
Ale problem ... Ja na ustnej (starej) dostałem jakieś 2 wiersze z ksiązki, z 2 klasy do opisania ... o których owczywiście nie miałem pojęcia .
A ty, masz pół roku na znalezienie...
Proponuję udać się do jakiejś biblioteki.
A tu pare propozycji:
Formy w literaturze japońskiej <- bardzo dużo rzeczy.
Sposoby wyrażania emocji w kulurze japońskiej <- tu mało wiążący temat, lecz pod tym esejem, masz dość obfitą literaturę na temat kultury japońskiej.
a reszte znajdź sobie sam ^^ - google.
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-11-09 00:40:00)
Witam!
Jako że mój post został usunięty z racji zaśmiecania forum kolejnym takim samym tematem, to postanowiłem podpiąć sie tu Oto treść:
"Mam taki mały problem, otóż do lutego można składać własne propozycje do matury ustnej. Postanowiłem że coś z mangi i anime pociągnę Ktoś ma jakiś inteligenty pomysł na temat / temat do opracowania (tzn. żeby go wymyślić)
Co b. lubię:
-Serial Experiments Lain
-Higurashi no naku koro ni
-Death Note
-Code Geass
-Neon Genesis Evangelion
no i oczywiście Naruto i Bleach -ale to jakiejś głębokiej treści nie przekazuje więc ciężko z tym.
Jak macie jakieś ciekawe pomysły to byłbym wdzięczny Ne musi być na podstawie tylko tych wyżej wymienionych oczywiście (tylko tytuły .
Sam myślałem o czymś w sferze Obraz szaleństwa, czy coś o mentalności seksualnej prezentowanej w mandze i anime. Generalnie chce krwawy, lub zboczony, lub psychiczny temat taki troszkę kontrowersyjny (ale wszystko ma granice w końcu to zespół polonistów ma mi to uznać
Pozdrawiam i życzę weny twórczej :p"
P.S.
Proszę nie mówić że "to nie wypali" tylko pisać tematy Miałem na to pozwolenie od swej nauczycielki, z warunkiem że muszę w temacie zawrzeć na podstawie czego będę prezentował. Ona to weźmie i ewentualne przeredaguje trochę z nauczycielami jeśli będzie jej to do końca odpowiadało i wtedy spyta się czy takie coś może być.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że mam ten sam problem co mateusz, tyle że ja zdaję maturę za rok ^^ Również myślałam o jakimś temacie związanym może nie tyle z mangą i anime, co z samą Japonią.
"Motywy japońskie w literaturze i sztuce różnych epok. Omów ich funkcjonowanie na wybranych przykładach"
Brzmi nieźle, lecz nie do końca o to mi chodzi. Może ktoś ma jakieś pomysły? Szczerze mówiąc myślałam o czymś związanym z teatrem kabuki czy poezją... Co o tym myślicie?
Pozdrawiam ^^
Tarantino jest zafascynowany kulturą azjatycką (w tym japońską), więc "Kill Bill" to kopalnia motywów japońskich. A warto zauwazyć, że Quentin Tarantino to guru zachodniej kinomatografii.
Ostatnio edytowany przez almisael (2008-04-04 19:38:40)
A warto zauwazyć, że Quentin Tarantino to guru zachodniej kinomatografii.
Ja bym powiedział, że jest guru pewnej gałęzi zachodniej kinematografii (a dla mnie jest zaraz po Bogu i anime ).
To tak jakby napisać, że Doda jest guru naszej rodzimej muzyki (a jest guru jedynie "różowych dziewczynek").
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2008-04-04 19:51:11)