Nie jesteś zalogowany.
Ja proponuje te : Logitech Z-5500 + dobra karta np. Creative X-Fi Platinum, ale to polecam tylko wtedy, jak masz dużo kasy
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu: karta Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer + głośniki Creative GigaWorks ProGamer G500 i na jakość dźwięku nie narzekam w karcie jest sporo opcji ma 3 tryby do rozrywki, grania i do tworzenia muzyki a głośniki jak trzeba to (bardzo) głośne i bass potężny i przy czym dźwięk jest bardzo czysty. I teraz jak oglądać filmy to tylko w AC3:)
Kupiłem niedawno głośniki 5.1 Logitecha x540 i powiem wam, że nie ma aż takiej rewelacji, wcześniej miałem zestaw 2.1 x230. Co do zmian: muzyka straciła na jakości brzmienia, oczywiście niewiele ale jest różnica, subwoofer ma membrane w dolnej części i jest bez żadnej osłony, gdy postawiłem go na podłodze to zaczynał skakać przy mocniejszych basach. W grach jest całkiem fajny efekt, dźwięk z 5 a nie 2 głośników robi swoje i sprawia miłe wrażenie. Co do filmów, po podłączeniu do Sound Blastera 5.1 miałem troszkę problemów ale jakoś się z nimi uporałem. Jest jeszcze kilka zastrzeżeń co do tego zestawu ale nie będę sie rozpisywał.
Temat zostawiam w drodze absolutnego wyjątku, bo nie mogę go przenieść, a powinien być chociażby tu: http://animesub.info/forum/watek.php?WT … Ostatniego.
AD1. Według mnie łączenie wątków rożnych problemów z komputerem jest totalnie bez sensu, jak sie zrobi już całkiem długi to może zrozumiesz dlaczego. No i ciężej cokolwiek znaleźć.
AD2. Jeśli komuś wystarczą plastikowe głośniczki do komputera to niech kupi logitech x-530. Mnie osobiście ich dźwięk sie nie podoba i daaaaaaaleko mu do zestawu głośników 5.1 Tonsila np Fenix
http://allegro.pl/item264628958_tonsil_ … f_vat.html
AD3. Jestem zdania że jak sie nie ma na jakiś normalny nie-plastikowy sprzet 5.1 to lepiej kupic nie-plastikowy 2.0 lub 2.1 i cieszyć się jakością a nie przestrzennym dźwiękiem.
AD4. Chyba nie myślicie że te scalaczki w tych logitecach potrafią generować DOBRE brzmienie?
AD5. No i na koniec taki test, zbudujcie z drewna szczelną komorę o takim samym litraży jak plastikowy oryginał i wsadźcie tam te 2 głośniki logitecha i zobaczycie jaka jest różnica.
A jak dla kogoś te głośniki są prawie idealne to chyba lepszych zestawów nie słyszał
Dla mnie bez sensu jest porównywanie głośniczków za 200zł i za ponad tysiąc i polecanie zwykłemu userowi sprzętu za 2000 mówiąc jeszcze, że to "niska półka". Domyślam się, że droższy sprzęt jest "lepszy", ale jakaś doza rozsądku jest w codziennym życiu wskazana.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-11-08 15:53:13)
Prawda, po przeczytanie postow mialem napisac identycznie to co freeman. Logiczne jest, ze koles nie chce glosnikow za 2000 (tak jak i ja), bo mnie np na takie po prostu nie stac. Za 2000 to mozna komputer zlozyc, a glosniki za ta cene to polecajcie audiofilom i wtedy im mowcie, ze to i tak niska polka
Prawda, po przeczytanie postow mialem napisac identycznie to co freeman. Logiczne jest, ze koles nie chce glosnikow za 2000 (tak jak i ja), bo mnie np na takie po prostu nie stac. Za 2000 to mozna komputer zlozyc, a glosniki za ta cene to polecajcie audiofilom i wtedy im mowcie, ze to i tak niska polka
2000 zl to audiofilowi starczy na kable jak ktos nie ma kasy to niech nie oczekuje cudow wogole przy tematach "jaki sprzet" etc. to nalezy zaznaczyc ile sie na to kasy chce przeznaczyc
ara ara...
Tonsila np Fenix
http://allegro.pl/item264628958_tonsil_ … f_vat.html
Powiedz jedno. Jak podłączyć takie głośniki do komputera żeby uzyskać dźwięk 5.1 ?
A jakieś dobre głośniki dla śmiertelnika tzn tak do 500 zł zestaw 2.1 bo wydawać po parę tysiaków na samo audio to raczej nie dotyczy większej części społeczeństwa ( to znaczy tej uboższej )obecnie mam creative inspire 3100 2.1 ale przerzucił bym się na coś z większym wydarciem
no bo to jest niska polka, niestety ale za jakość sie płaci, a mówienie ze głośniczki za 200zł są prawie idealne wzbudza u mnie śmiech.
Jeśli zwyczajnie nie mamy tyle lub nie chcemy wydać tyle pieniędzy to zostanie nam coś co nada sie do "komputerowego użytku" - jeżeli zależy nam przede wszystkim na jakości to lepiej za tą kwotę kupić jakiś 2.1 lub 2.0, jak to mówią w miarę jedzenie apetyt rośnie, na samym początku też miałem głośniki komputerowe i - wtedy - nie narzekałem.
W każdym razie ja polecam alternatywne rozwiązanie - zrobić sobie zestaw samemu, najlepsze i najtańsze rozwiązanie. Jesli nie umiesz zrobić obudów to idz do stolarza i przedstaw mu projekt, jesli nie umiesz zaprojektowac kolumn to idz na elektroda.pl tam ci wszystko powiedzą.
EDIT:
do fenixow potrzeba amplitunera 5.1 zeby je podłaczyc do komputera.
A to co mówi Kaligur to niestety racja, audiofilem nie jestem bo audiofilowi 2000zl na kable to by bylo mało.
Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-11-08 16:31:18)
Ja mam glosniki Creative SoundBlaster LIVE! kupilem je okolo 2 lat temu, i mam je do teraz.. nie zepsuly mi sie nigdy, muza na nich leci bardzo dobrze serdecznie polecam cena tych glosnikow obecnie to okolo 260zl (nowe).
Hybrid napisał:Tonsila np Fenix
http://allegro.pl/item264628958_tonsil_ … f_vat.htmlPowiedz jedno. Jak podłączyć takie głośniki do komputera żeby uzyskać dźwięk 5.1 ?
Podłączasz kolumny do wzmacniacza, który obsługuje zestaw 5.1, a wzmachol podłączasz do karty dźwiękowej w kompie, do wejścia cyfrowego S/PDIF(oczywiście jeśli twój wzmacniacz/amplituner obsługuje takie wejście).
No dobra, sprawa jest taka, mam już 5 głośniczków (2 duże kolumny, 2 średnie kolumienki i jeden malutki taki poziomy...) głośniczki są firmy SONY więc chyba dobre duże kolumny są naaaprawde duże.... W każdym bądź razie co potrzebuje by złożć z tych głośników 5.1 ??
PS: subwofer czy jak to się tam pisze będe miał naprawde wkrótce
PS2: Możecie podać jakiś tani przykład karty dźwiękowej ?? Bo mój sound blaster live z komuni raczej nie obsłuży 5.1 ...
Na pewno potrzebujesz wzmacniacza albo amplitunera o mocy odpowiedniej do twoich głośników. Bo czymś musisz ten zestaw napędzać;)
Ostatnio edytowany przez VanTheTandeta (2007-11-08 16:48:07)
No dobra, sprawa jest taka, mam już 5 głośniczków (2 duże kolumny, 2 średnie kolumienki i jeden malutki taki poziomy...) głośniczki są firmy SONY więc chyba dobre :D duże kolumny są naaaprawde duże.... W każdym bądź razie co potrzebuje by złożć z tych głośników 5.1 ??
PS: subwofer czy jak to się tam pisze będe miał naprawde wkrótce :D
PS2: Możecie podać jakiś tani przykład karty dźwiękowej ?? Bo mój sound blaster live z komuni raczej nie obsłuży 5.1 ...
Ostatnio edytowany przez Ero sannin (2007-11-08 16:40:14)
No ja polecam jakiegoś starego amplifera za ok 75-120zł (byle by miał możliwośc podłączenia 2 par kolumn) i już jest możliwość do działania. Na początek jakieś kolumienki z zepsutego zestawu Hi-fi, dorzucamy później drugą parę i mamy już naprawdę mocna rzecz. A wymiana na lepsze kolumienki, kable itp. to już pikuś.
Mój amplituner, jest stary ale ma bardzo czystą barwę dźwięku i całkiem niezłą moc (nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie teraz)
i ładnie wygląda na półce
[URL=http://img228.imageshack.us/my.php?image=184151341on3.jpg][/URL]
Podłączasz kolumny do wzmacniacza, który obsługuje zestaw 5.1, a wzmachol podłączasz do karty dźwiękowej w kompie, do wejścia cyfrowego S/PDIF(oczywiście jeśli twój wzmacniacz/amplituner obsługuje takie wejście).
A można podłączyć do wejścia optycznego ? Takie wejście ma np karta Creative Sound Blaster X-Fi Platinium Fatal1ty Champion Series. A czy dekodery DD i DTS to mają głośniki czy amplituner tylko ?
Ostatnio edytowany przez animetwelve (2007-11-08 16:54:56)
Głosiki to TYLKO głośniki, żadnych dekoderów nie mają, jeśli coś może mieć dekoder to jedynie amplituner, karta muzyczna lub specjalne urządzenie nazywane po prostu Dekoderem DTS.
W każdym razie. Ero sannin: jeśli to nie są dedykowane kolumny do 5.1 to sobie odpuść, efekt będzie daremny. Kino domowe ma to do siebie [5.1] ze wszystkie glosniki muszą byc spasowane do siebie brzmieniowo i pasmowo żeby to jakoś grało. a składanie 5.1 z czego popadnie mija sie z celem.
VanTheTandeta napisał:Podłączasz kolumny do wzmacniacza, który obsługuje zestaw 5.1, a wzmachol podłączasz do karty dźwiękowej w kompie, do wejścia cyfrowego S/PDIF(oczywiście jeśli twój wzmacniacz/amplituner obsługuje takie wejście).
A można podłączyć do wejścia optycznego ? Takie wejście ma np karta Creative Sound Blaster X-Fi Platinium Fatal1ty Champion Series. A czy dekodery DD i DTS to mają głośniki czy amplituner tylko ?
Tak, da się przez Optic In, ale to jest połączenie z wykorzystaniem technologii światłowodowej i musisz mieć wzmacniacz albo ampli, który też taką technologię wykorzystuje. A te dekodery to tylko amplituner posiada.
A to co mówi Kaligur to niestety racja, audiofilem nie jestem bo audiofilowi 2000zl na kable to by bylo mało.
Ech jak wy lubicie przeinaczac Napisalem, ze audiofilowi to mozecie polecac glosniki za 2000 i wtedy mu mowcie ze to jest niska polka. A wy mowicie to przecietnemu kowalskiemu.
sam posiadam tehttp://pl.europe.creative.com/products/ … duct=10596, ale chętnie bym zmienił na to http://pl.europe.creative.com/products/ … duct=10321