Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Oglądając Bleach w paru epkach była mowa o śmierci kogoś w społeczności dusz. Jak myślicie co się dzieje z taka duszą po tej śmierci powraca spowrotem do świata żywych (reinkarnacja jakaś) czy po prostu przestaje istnieć??
Hmm nie gloopie pytanie. Ale jak tak sobie przypomne odczucia jakie mialem podczas ogladania momentow kiedy ktos w spolecznosci umieral, to raczej bym sie sklanial do Zupelnego Unicestwienia. Ale moze cos w mandze jest o tem
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Hmm inna sprawa. Chyba jak ktoś umiera w swiecie zywych to do Społeczności Dusz trafia będąc w tym samym wieku co umarł (tak mi sie wydaje, mogę sie mylic) a wiec jak ktos umrze smiercia naturalna jako starzec to wspolczuc tylko, bo i w Społeczności sobie długo nie pożyje
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Zdaje się że niekoniecznie, skoro ciała nie odczuwaja głodu, to może i nie mogą umrzeć w sposób naturalny, tylko w wyniku tzw. gwałtownej smierci. Co do tego gdzie trafiają dusze po smierci w we wspólnocie dusz to chyba jednak wyciekaja one poza obieg. Pamietacie ten odcinek gdy poznaliśmy Ishidę? Quincy unicestwiają dusze pustych, (cięcie pogromcą dusz uświęca duszę pustych i odsyła je do wspólnoty), Rukia zdaje się wyjasniła to na jakims rysunku jako dziurę jak dziurę w obiegu dusz...czy jakos tam...
Wogóle przydałby się jakiś z jej głupawych rysunków aby to wyjaśnić.
Zauwarzyliscie też że ludzie we wspólnocie dusz są wyjątkowo żywotni.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Chyba było w któryms odcinku że dusze które trafiają do społecznośći dusz sa w tym samym wieku co kiedy zmarli i nie stazeją sie, ale nie jestem pewien
Moze i bylo w jakims odcinku ze dusze w spolecznosci sie nie stazeja. Ale jak wyjasnic dorastanie Renji i Ruki? Przeciez byly odcinki nawiazujace do ich mlodosci. I kradli tam przeciez jedzenie i wode. A tez bylo mowione ze dusze nie odczuwaja glodu.
Ja mysle ze oni sami sie w tym wszystkim pogubili.
Psychopata a czy przypadkiem nie bylo takiej akcji ze tam po prostu czas duzo wolniej plynie??? Poza tym Rukia gdzies na poczatku mowila ze ma od cholery lat. A co do glodu to chyba rzeczywiscie troche im sie pogibalo.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Dla mnie ten cały pomysł z tą społecznością nie ma sensu. Praktycznie niczym nie różni się od "ziemskiego" życia - można umrzeć, czas płynie, dusze mają potrzeby fizjologiczne. I racja, autorzy już chyba sami nie wiedzą czego chcą...
była mowa że głód odczuwają ci któży mają wyskoi poziom energi duchowej
mnie się też wydaje że reinkarnacja też jest możliwa ponieważ Shiba Kaien (ten co go Rukia pocieła) jest bardzo podobny do Ichigo
Właściwie racja, gdzieś wspominali że trafiaja tam ludzie ze wszystkich epok i żyją obok siebie, już wtedy zauwazyłem że jest tam pewnie ogromny tłok, a gdzie tam tam, wsplnota obejmuje tylko jedno miasto i to wcale nie specjalnie zatłoczone. W mandze tego nie wyjaśniają?
O i kolejne pytanie akademickie skoro cięcie Pogromcą Dusz wysyła dusze pustych do soul society to może smierc zadana zwyklej duszy przez pogromcę wysyła ją tam gdzie przebywają puści. Może po śmierci w Soul Society dusza przeistacza sie w pustego (cały czas ten wybielony sobowtór Ichigo nie daje mi spokoju, kim on jest)?
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
1. Starzenie w Społeczności Dusz zależy od energii duchowej.
2. Dusze, po śmierci w Społeczności Dusz reinkarnują się. Pamięć jest zerowana. Zaczynają od nowa. Po śmierci na Ziemi idą do Społeczności Dusz. To tzw. cykl.
Spotkałem się też z opiniami, że nie starzeją się i nie umierają, tylko wiecznie przebywają w Społeczności Dusz. Ale rzadko, więc bardziej prawdopodobne jest to co napisałem na początku.
Co do "sobowtóra Ichigo" to nie chcę spojlerować. Nie jest to sobowtór w każdym razie.
Azjaci mają inne tradycje i "wierzenia podstawowe", więc ich "pochodne pomysły na życie po śmierci" (więc i te wymyślone przez nich na potrzeby Mangi) będą opierały się na innych podstawach. Gdyby Polak tworzył Mangę to realia byłyby mieszaniną naszej tradycji z pomysłami autora. Żeby rozumieć Społeczność Dusz, trzeba trochę posiedzieć w wierzeniach i mitologii japońskiej i dodać do tego pomysłowość autora. Sam dałem sobie spokój, bo czasu nie mam, ale sadzę, że zarzucanie autorom mylenia wątków, jest bezzasadne. To nie Sienkiewicz, gdzie wszystko jest z góry określone. Kolejne szczegóły, wątki i realia są dopiero z czasem odkrywane (co nie znaczy, że autorzy robią je na prędce, tylko raczej, nie chcą odkrywać wszystkich kart). Do tego czasu fani mają o czym dyskutować. To cały urok. Inaczej o czym tu dyskutować? "Jak ci się podoba Jurand bez oka i ręki?", "Czy Zbyszko jest fajny?", "Jagienka czy Danusia?", "Czy Krzyżacy mają fajne krzyże?".
Pozdrawiam.
Co do sobowtóra biorąc pod uwage:
- rozmowe sobowtóra z zangetsu 'zaopiekuj sie nim zangetsu, bo kiedyś ta moc bedzie moja' (czy jakoś tak)
- zangetsu przeprasza ze go wezwal (na koncu rozmowy on wraca do niego.. tzn wlatuje tak jakby w jego płaszcz)
- i jest mowa ze ten sobowtór jest częścią zangetsu...
następnie dowiedziawszy się o Bankai .... od tamtej pory myśle, że tak właśnie będzie wyglądało Bankai Ichigo (chodzi mi tutaj o tego 'sobowtóra') ;] - czas pokarze
Powiedzial bym wam o co chodzi z tym sobowtorem, ale nie chce wam popsuc anime
2-3 epki i all sie wyjasni.
Jak by ktoś chciał to jest opening z gry bleach 2 na psp tej samej grupy co zrobiła do 2 seri bleacha http://rapidshare.de/files/6216183/UVER … e.mp3.html
Dobra. Szukałam tematu ogólnego, ale nie ma. Nie będę zakładać wątku dla jednego pytania. Kto ma kiedy urodziny? Ja znalazłam tylko takie informacje:
Zaraki Kenpachi (:):):)) 19 listopad, 202cm, 90kg (Hip Hip Hurra!)
Kon 30 grudznień, 27cm, 182g
Gin Ichimaru (Błeeeeee) 9 październik, 185cm, 69kg
Hitsugaya Toushiro (Co laski w nim widzą?) 20 grudzień, 133cm, 28kg
Ichigo 15 lipiec, 174cm, 61kg
Rukia 14 styczeń, 144cm, 33kg
Orihime 3 wrzesień, 157cm, 44kg
猫が大好き!!!
Co do tego jedzenia to jeść musiały tylko osoby posiadające jakieś tam reiatsu.
Rukia z Renjim na początku nie musieli jeść.
Po tym jak spotkali pewnego Shinigami odczuli pierwszy głód i wyzwalała się w nich energia duchowa.
Reszta zwykłych dusz nie musi jeść. One sie chyba nie starzeją.
Starzeją się tylko te dusze, które posiadają jakieś tam reiatsu (ale to tylko domniemanie), ale i tak starzeją się baaaaardzo powoli.
P.S. Ja urodziłem się tak jak Rukia (14 stycznia xD), ale wzrost i wagę mam po Ichimaru Ginie xD
Ostatnio edytowany przez Rammstein (2008-01-24 20:13:47)
Strony 1