Nie jesteś zalogowany.
Sluchajcie, dziewuszki kochane, mam do Was prosbe i mam nadzieje, ze pomozecie mi jak tylko bedziecie mogly... Otoz - pisze wlasnie prace magisterska i wybralam sobie temat, ktory brzmi: "Fenomen atrakcyjnosci shoujo mangi wsrod polskich nastolatek". Potrzebuje zatem do badan opinii tych, ktore sie na tym znaja, interesuja i chca mi pomoc w tej katorzniczej pracy... Gdybyscie mogly, przyslijcie mi prosze na maila ( laura_echt@interia.pl ) wasze zdanie na ten temat: co Wam sie podoba w mangach dla dziewczyn, jakie tytuly Was najbardziej kreca i dlaczego... Bede bardzo wdzieczna za pomoc! Dzieki z gory! Buziaki - Laura
Szkoda, ze trzeba napisac co sie lubi w mangach shoujo. Ja nie lubie tego gatunku wiec ci nie pomoge. Gdyby mozna bylo napisac czego sie nie lubi, to moglabym pomoc
~Gillanek, a dlaczego tylko nastolatek? Dużo kolei też w tym siedzi xD Wg mnie powinnaś przygotować kwestionariusz wywiadu i o niego oprzeć pracę, a nie o luźne "wypracowanka". Będziesz miała punkt odniesienia do każdej istotnej rzeczy, którą chcesz opisać. Ankieta też byłaby niezłym pomysłem, w końcu można w niej zastosować także pytania otwarte. Chyba nie przerabiałaś opinii publicznej Aha, nie są Ci potrzebne tylko dziewczyny, które to lubią, bo praca będzie wiarygodniejsza przez podanie także drugiej strony medalu, a więc olewania tego typu mangi z jakiegoś powodu. IHMO, ankieta będzie najlepszym sposobem.
A i jeszcze jedno xP Uderz z kwestionariuszem wywiadu do wydawców mangi w naszym kraju i niech oni odniosą się do tego stanu rzeczy, np. przez sprzedaż tomików w porównaniu z innymi pozycjami, reakcjami czytelników itd.
Cholerny licencjat, dobrze że mam go już prawie z głowy, jeszcze tylko obrona za 3 tygodnie
Ostatnio edytowany przez Quithe (2007-10-28 23:50:49)
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Na jakim kierunku można dostać taki tytuł pracy magisterskiej ??
Może kulturoznawstwo, albo polonistyka xD Być może japonistyka Może nawet i socjologia możliwości kilka jest
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
zapewne na japonistyce ;PP. Zostałem uprzedzony
Ostatnio edytowany przez kafej666 (2007-10-29 01:25:38)
Ciekawe czy uda ci się napisać na ten temat 40 stron.
Na każdej prywatnej uczelni pewnikiem Tam pewnie sobie samemu można temat zmajstrować. I po cóż mi była polibuda Mógłbym pisać nt. strojów strojów w anime
Zauważyliście, że w przeważającej ilości anime postacie noszą ten sam strój?
Szkoda, że dodałaś "polskich" tak sobie narzuciłaś spore ograniczenie. Ciekawe ile takich tytułów wyszło w Polsce. Jedno, dwa?
Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-10-29 01:46:59)
~fillip75, nie zgodzę się, że głównie na każdej prywatnej uczelni. Kwestią jest typ uczelni sam w sobie. Na pewno taki wybór jest na uczelniach humanistycznych i ekonomicznych, także państwowych. Polibuda to inne prawa
Poza tym powiedz mi, dlaczego miała wybrać także wśród innych krajów, jak zdobyłaby materiały? Ograniczenie do polski jest jaj najbardziej na miejscu. Natomiast przyznam Ci rację co do ilości takich tytułów na rynku polskim. Pewnie nie ma ich zbyt wiele, a wątpię także, żeby robiły prawdziwą furorę. Ciekawe jak miałoby wyglądać w magisterce odniesienie się do skanlacji Może lepiej byłoby już pisać o popularności konwentów wśród nastolatek? Odwiedzenie jednego konwentu dałoby już wystarczający materiał.
I tak na konie, ciekawe czy autorka tematu będzie tu zaglądać, czy tylko rejestruje się na każdym możliwym forum dotyczącym M&A zostawiając takie info
swoją drogą Autorka wybierając ten temat popełniła samobójstwo. Co do zdobywania informacji na ten temat po za granicami naszego przepięknego kraju to nie jest to niemożliwe (dało by się nawet w Japonii). Wystarczy język i trochę rozumu np. zamiast na polskich forach to pytać na forach w języku wybranego kraju. Można także uruchomić IRC (i inne poważane programy na tym świecie) i w chodzić np na japońskie kanały (ulala język niezbędny)
"Fenomen atrakcyjnosci shoujo mangi wsrod polskich nastolatek" - ten fenomen to się chyba na Sailor Moon zaczął, i na Sailor Moon skończył:P. W obecnej chwili w Polsce jest chyba więcej nastolatek oglądających Naruto niż jakiekolwiek shoujo.
a mialy wypowiadac sie only girl -.- widze ze offtopujecie nice ...
umm.. zapytam kolezanki czy cos napisze bo ona czyta Mange shoujo -.- jak co to edytuje.
Poza Sailorką jest jescze Brzoskwinia i Princess Ai. Więcej tytułów jednak nie kojarze, chyba, że jeszcza Mars by się wcisnął.
Pomysł na temat może i był ale nie w tym kraju.
Dlaczego tylko wśród nastolatek?[zly] I tylko wśród dziewczyn? I tylko shoujo? Według mnie równie ciekawe, o ile nie ciekawsze, jest dlaczego dziewczyny czytają yaoi? No ale każdy wybiera temat, jaki go interesuje. Jakby chciała brać pod uwagę nie tylko polski rynek, to wymagałoby to uzyskania wywiadów z przynajmniej każdego kraju Europy /cały świat, to jednak trochę za dużo/, a to z kolei wymagałoby znajomości kilku języków, żeby nie ograniczać badanych do jedynie tych, którzy znają angielski /albo znalezienia chętnych do pomocy w tłumaczeniu/. No i nie powinna się ograniczać do mang zlicencjonowanych, niby dlaczego? To że ludzie zadają sobie "trud" znalezienia innych mang i uczą się angielskiego, żeby je móc czytać też jest interesujące. Sama czytam shoujo od kilku lat /widać jakaś mentalność nastolatki nadal się we mnie kołacze/ i mogłabym ładnie o tym napisać, ale jak nie, to nie:P
Ostatnio edytowany przez hikikomori (2007-10-29 11:14:41)
a ja lubie yuri
a ja lubie yuri
Good for you, ale prosiłbym ogólnie trzymać się tematu.
swoją drogą Autorka wybierając ten temat popełniła samobójstwo. Co do zdobywania informacji na ten temat po za granicami naszego przepięknego kraju to nie jest to niemożliwe (dało by się nawet w Japonii). Wystarczy język i trochę rozumu np. zamiast na polskich forach to pytać na forach w języku wybranego kraju. Można także uruchomić IRC (i inne poważane programy na tym świecie) i w chodzić np na japońskie kanały (ulala język niezbędny)
Można, ale po co? Gdy będziesz wybierał temat pracy do licencjata czy magistra też ograniczysz się do Polski, jestem tego pewny na 99%. Przy międzynarodówce do prace doktorskie się raczej pisze, choć i tak pewnie rzadko. Ja tam radzę autorce jeszcze porządnie przemyśleć temat pracy, bo jak na razie jest w nim w dość głębokiej d... Może o mandze ogólnie, albo wybór czegoś bardziej znanego, np. shounen wśród dziewczyn. Tu już jest spore pole do popisu, bo sporo pozycji zostało wydanych i sporo dziewczyn je czyta.
bo teraz jest tak pomieszane, ze facetom sie bardziej podoba shoujo, a dziewczynom shounen
ha:) no cóż przeciwieństwa się przyciągają:)
I love spaghetti but I got shhit on it!