Nie jesteś zalogowany.
ASS nic dodać nic ująć xD
The Hate U Give Little Infants F*ck Everybody
Ja sie tylko spytam co to jest format napisów txt?
do txt można wpakować kilka formatów! Najpopularniejsze - TMP, mDVD [którego format pliku równie dobrze może być .sub], MPL-2.
Za to .srt też nie ejst formatem bo to tylko rozszerzenie format to Sub-RIP
Co do ass i ssa - one mają swoje własne rozszerzenia i właśnie ASS uważam za najlepszy do wszystkie - tylko musi być umiejętnie zrobiony.
To, że łatwiejszy w obsłudze czy edycji jest mDVD to wie chyba każdy ale jak ktoś już się przyzwyczai
Kisiel-> dla mnie i pewnie wiekszosci srt jest rownowazne z sub-rip Zreszta kazdy format ma swoje wady i zalety, mnie np denerwuja kolory i z gory okreslona wielkosc czcionki, zreszta ostatnio cos ogladalem i napisy w formacie aas mialy timing z dokladnoscia do 1 sekundy
ara ara...
ASS bezdyskusyjnie
zreszta ostatnio cos ogladalem i napisy w formacie aas mialy timing z dokladnoscia do 1 sekundy
O Boże! Kto śmiał tak zbluźnić?! Na stos z nim!
W przypadku rawów i kontenerów mkv/ogm zdecydowanie format .ASS. Daje on naprawdę wielkie możliwości.
W przypadków hardsubów, może być format mDVD.
Dla mnie format nie ma znaczenia, jeżeli napisy są świetnie zrobione. Jednak jeżeli miałbym jednoznacznie zdeklarować to: ASS do MKV z softem, a do reszty mDVD/MPL2.
srt jako złoty środek
dlaczego nie ass? mało kto potrafi go wykorzystać
dlaczego nie mdvd? ****** mnie robienie przez niektórych "tfurców" napisów w formacie klatkowym w Sub-edit i ustawianie domyślnego fps dla *.mkv 25 klatek
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-10-21 19:56:39)
Srt, bez kolorów, skaczącego karaoke, na dole ekranu. Poza tym wszystko oprócz TMP zniosę.
Przy okazji: ~tymek88 - nie ma chyba konieczności wrzucania serii screenów do każdego tworzonego wątku. Idę o zakład, że wszyscy, którzy się w tym wypowiedzieli, doskonale wiedzą, jak wyglądają napisy w ass.
Ja z polskimi napisami akurat nie oglądam, ale jakbym miał wybrać format to tylko ASS.
Ostatnio edytowany przez MajK (2007-10-21 19:53:55)
Softy - ass.
Hardki - txt.
Najlepiej!
Ale tak naprawdę, to wszystko mi jedno, byleby nie był to TMP.
Preferuję minimalizm, czyli bez efektów kolorków i udziwnień, a w jakim formacie? - obojętne ass/ssa/srt/mdvd (od TMP trzymam się z daleka), ważne żeby były poprawne i bez buraków.
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
ASS/SSA - przy rawach i czasem hardkach => MicroDVD/.srt - przy hardkach => TMP - SUX
I zdania nie zmienię.
mnie np denerwuja kolory
Biały i czarny to też kolory.
i z gory okreslona wielkosc czcionki,
Wielkość, krój i styl czcionki można ustawić dwoma kliknięciami myszki.
Tak mi ten post wpadł w oko, jako przykład zabobonu.
Co do tematu, do softów mdvd, do hardków SSA/ASS.
PS A gdzie jest ankieta?
Ostatnio edytowany przez ard (2007-10-21 21:03:39)
Zakładam, że tymek88 po jakimś czasie wyniki podsumuje i przedstawi.
jak znajde czas )
Hmm szkoda ze nie ma tutaj prawdziwej opcji Ankieta.. ktora by podliczała głosy ;<
Co do tego wyzej..
Hmm skoro niektorzy nei wiedzia jak mozna uruchmoc ass.. to pewnie nei wiedza jak on wyglada ;]
Ostatnio edytowany przez tymek88 (2007-10-21 21:40:15)
Jak nie znajdziesz czasu to wątek do kasacji jako pozbawiony sensu.
Skoro niektórzy nie wiedzą, jak odpalić ass, to z logicznego punktu widzenia albo w ogóle nie zajrzą do tego tematu, albo oddadzą głos, który nie będzie w pełni miarodajny.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-10-21 21:45:48)
Suchy napisał:ASS2
No właśnie #Suchy. Szukałem jakiś informacji (po angielsku, ale polskim też nie pogardze ) na ten temat, ale nic nie mogłem znaleźć (być może złe zapytanie w google dałem). Mógłbyś podać strony na których opisany byłby ten format(czym różni się od ASS, jakie ma możliwości), najlepiej wszystko co masz . Chciałbym się w tym pobawić trochę.
Różnic nie jest wiele. Przede wszystkim:
- określenie inne sekcji styli
- możliwość ustalenia marginesu gónego i dolnego (a nie ogólnie: pionowego)
- możliwość ustalenia czy współrzędne są względem obszaru nakłądki wideo, czy obszaru wyświetlanej klatki - mocno upraszczając: czy napisy są pod filmem, czy na filmie i to niezależnie od jego proporcji)
Szukałem jakiś informacji (po angielsku, ale polskim też nie pogardze ) na ten temat, ale nic nie mogłem znaleźć (być może złe zapytanie w google dałem).
O ile dobrze pamiętam na animesuki była o tym kiedyś dyskusja i doom9.