#81 2007-10-09 17:43:38

likom
Użytkownik

Odp: MONITOR LCD

Bzdura! To już też zaczyna być mit, że jeżeli mój 22calowy ekran obsługuje 1650x1080 to musi pracować w tej rozdzielczości. Często włączam gry w niższej rozdzielczości niż ta zalecana i wszystko i tak wygląda ładnie. Gra musi tylko obsługiwać tryb wide. Nie ma drastycznej różnicy w jakości.

#82 2007-10-09 18:03:45

Obiwanshinobi
Użytkownik

likom napisał:

Bzdura! To już też zaczyna być mit, że jeżeli mój 22calowy ekran obsługuje 1650x1080 to musi pracować w tej rozdzielczości. Często włączam gry w niższej rozdzielczości niż ta zalecana i wszystko i tak wygląda ładnie. Gra musi tylko obsługiwać tryb wide. Nie ma drastycznej różnicy w jakości.

Różnica może nie jest drastyczna, ale jest istotna. Widzę ją, drażni mnie ona i nie mam się zamiaru do niej przyzwyczajać, tak jak nie zamierzam grać w FPS-y na padzie, choć przecież jest to możliwe. Lubię sobie pograć np. w pierwsze Diablo i pewnie będę do tej gry wracał, kiedy już technologia LCD odejdzie do lamusa, zastąpiona przez doskonalsze rozwiązania. Starocie działające w 800x600, w 640x480 i w niższych rozdzielczościach, na LCD cierpią w moich oczach okrutne pogorszenie jakości grafiki. Podobno opracowano już doskonalszą technologię, więc mam nadzieję przeczekać LCD, które producenci muszą wyprzedać, żeby wyjść na swoje, zanim wdrożą nowe rozwiązania. Chwilowo nie ma dla nich liczącej się alternatywy, bo dobrego sklepowego CRT już się nie kupi (i trudno o używany).

#83 2007-10-09 20:27:37

likom
Użytkownik

W sumie to Twoja sprawa co zrobisz;) Pomału wchodzi technologia LED i można poczekać. Kupiłem duży monitor głównie dlatego, że projektuje w autocad'zie a rozmiar i wysoka rozdzielczość wpływa komfortowo na pracę w tym programie. Poza służy jeszcze do filmów i czasami do gier (nie gram już w stare gry tylko w te nowe więc wszystko jest ok).

#84 2007-10-09 20:28:55

RA6
Użytkownik

khadzad napisał:

Najlepiej zamienic LCD na plazme;P po kłopocie z jakością kolorów:)

Jesteś tego pewny? Nie każda plazma jest idealna. Ta technologia też ma wady.

Ja czekam na OLED lub diody laserowe. Może przed śmiercią zobaczę prawdziwe rzutniki obrazu na siatkówkę lub coś podłączane do nerwu wzrokowego. Nieźle, też zapowiada się holografia.

Mam w domu LCD HannsG Jc198D Hgt Adj z Pivotem oraz CRT Fujitsu-Siemens 21P2. LCD pod Linuksem służy mi jako konsola i do czytania. CRT zaś do multimediów, gier, obróbki grafiki. Miałem wcześniej EIZO F3, ale padł, a naprawić nie było już czego. Która technologia lepsza?
Zależy od zastosowań i zasobności portfela. LCD obecnie w przedziale do 2000 zł nie są zbyt uniwersalne, lepiej kupić CRT, przy założeniu że nie czytasz z monitora dłużej niż 1-3 godz. dziennie. LCD używam jako czytnik zdrowsze dla oczu, brak odświeżania w stylu CRT. Pivot - świetna sprawa jak masz monitor 19" 4/3 1280x1024 i obrucisz o 90 stopni to czyta się jak z kartki. Praca na dwóch monitorach to także niezłe rozwiązanie. Wszystko dla ludzi szpan

#85 2007-10-09 21:30:32

khadzad
Użytkownik

Dobra marka(np imo Pioneer) i mamy telewizory które sporo wytrzymają:) oczywiscie jesli bedziemy z nich rozsadnie uzywac a nie zostawiac na stałym obrazie na kilka godzin. Jednak plazma ma dużo mniej wad od LCD:)

#86 2007-10-09 21:48:57

Hybrid
Użytkownik

Jestem podobnego zdania jak Obi... Tyle że obraz na LCD w nie-natywnej rozdzielczości dla mnie jest tragiczny i na pewno nie do wytrzymania. Jesli za 10 razy mniej mam monitor CRT któremu dobrze w każdej rozdzielczości, jedynym jego minusem jest zajmowane miejsce a obraz jest po prostu lepszy to dlaczego mam kupić LCD? Wg. mnie te monitory nadają sie jedynie do pracy ;] Czekam na lepsze technologie.

#87 2007-10-10 14:14:00

animetwelve
Użytkownik

Nie wiem jak monitor LCD, ale telewizory to porażka. Regulowałem ten telewizor bardzo długo a jest albo za jasno na bardzo jasnych tłach albo za ciemno na ciemnych tłach. Bardzo źle kolory odzwierciedla. Nie ma delikatnych przejść pomiędzy odcieniami czerni i bieli. A te kąty widzenia to chyba jakieś żarty. Ja i tak patrzę na telewizor pod kątem prostym ale wystarczy że spojrzę lekko w górę lub w dół, a obraz jest ciemniejszy lub jaśmiejszy. Czy to normalne ? Czy wszystkie telewizory LCD tak mają ?

#88 2007-10-10 14:29:01

liia
Użytkownik

animetwelve napisał:

Nie wiem jak monitor LCD, ale telewizory to porażka. Regulowałem ten telewizor bardzo długo a jest albo za jasno na bardzo jasnych tłach albo za ciemno na ciemnych tłach. Bardzo źle kolory odzwierciedla. Nie ma delikatnych przejść pomiędzy odcieniami czerni i bieli. A te kąty widzenia to chyba jakieś żarty. Ja i tak patrzę na telewizor pod kątem prostym ale wystarczy że spojrzę lekko w górę lub w dół, a obraz jest ciemniejszy lub jaśmiejszy. Czy to normalne ? Czy wszystkie telewizory LCD tak mają ?

Nie znam się za bardzo na tym, ale na pewno nie wszystkie. Sama mam telewizor LCD i u mnie różnicę w kolorze widać dopiero przy patrzeniu pod sporym kątem, z ustawieniem kolorów też nie było problemów. Wszystko zależy od jakości matrycy (czy jak to się tam nazywa:P).
W kwestii tematu również zgadzam się z Obim, stare gry w niskiej rozdzielczości na monitorach LCD wyglądają nie najlepiej (tragicznie, to byłaby już przesada). Często pogrywam w Hirołsików 3, wyglądają gorzej niż na CRT, ale już się przyzwyczaiłam, zresztą nie miałam innego wyjścia, bo na kobylastego CRT po prostu nie mam miejsca.

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#89 2007-10-10 15:11:41

animetwelve
Użytkownik

liia czy spoglądałaś na telewizor lekko z dołu i z góry ? Czy obraz stawał się ciemniejszy i jaśniejszy ?

#90 2007-10-10 15:23:42

liia
Użytkownik

Tak. Nie. Na stojąco, siedząco i z podłogi wygląda tak samo:)

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#91 2007-10-10 15:40:53

animetwelve
Użytkownik

Oglądałaś ten obraz z kablówki ?

#92 2007-10-10 21:11:22

liia
Użytkownik

Tak, z kablówki. Może powinnam zaznaczyć na początku, że mam inny tv niż ty, Samsunga, chyba S81 , nie pamiętam dokładnie. Radziłabym ci wyszukanie jakiegoś profesjonalnego forum o tv i sprawdzenie, czy u ciebie to wada telewizora, czy po prostu ten typ tak ma i inaczej nie będzie.

Stopka forum

© Animesub.info 2025