Nie jesteś zalogowany.
[cytuj]I to nie jest wcale głupie, wynika przede wszystkim z podstawowej zasady prawa: wina musi być Tobie udowodniona, a nie Ty masz dowodzić, że jesteś niewinny. W związku z tym możesz powiedzieć, że każdą rzecz na kompie kupiłeś w oryginale, jednak nośnik ci się zniszczył. I nikt ci nie udowodni, iż było inaczej pod warunkiem, że nie mają zarejestrowane jak to coś udostępniasz (i wtedy obrywasz głównie za udostępnianie)[/quote]
Nie prawda. Tak naprawdę to oni nie przyjdą po ciebie do tego momentu kiedy nie zaczniesz udostępniać bo sie płotkami nie interesują. A nie dlatego że legalne jest ściąganie ale nie udostępnianie. Łatwo taką winę udowodnić - Posiadasz plik którego nie jesteś wlascicielem i nie chcesz okazac dowodu zakupu. Wiec to całkiem jakbyś jechał sobie droga kradzionym samochodem a przy kontroli powiedział ze nie masz dowodu rejestracyjnego bo ci sie zgubił...
Kolejna sprawa, porównają ten twoj plik z plikami z sieci, jak w końcu znajdą źrodło z którego sciągałeś to jak sie wytłumaczysz?
Owszem to wszystko jest nielegalne ale i na to istnieją sposoby. Nie trudno je wymyslic. Pierwsza sprawa to masz prawo przeczytac nakaz rewizji zanim policjanci zrobią cokolwiek w twoim domu...
groozin napisał:PS Mimo wszystko zastanawia mnie pewna rzecz: słyszałem jak policja weszła do czyjegoś domu bez nakazu, tłumacząc przy tym, że zostanie on później przysłany pocztą. Czy to jest możliwe? Bo mi się to widzi jako bezprawie w myśl zasady "Najpierw aresztujcie a dowody (nakaz) się potem znajdą".
Oni nie weszli tylko zostali wpuszczeni, policja nie ma prawa siłą wejść do domu bez nakazu, albo uzasadnionego podejrzenia, że odbywa się tam przestępstwo. A że ktoś ich dobrowolnie wpuścił, to już inna sprawa.
moga wejsc bez nakazu maja tydfzien czasu na przyslanie go do ciebie
Jesli juz tak sie boisz to polecam zaszyfrowac cale dyski (truecrypt) , i nie moga zmusic Cie do podania hasla w takim wypadku, chyba ze zyjesz w Angli ;> -> http://linuxnews.pl/przymus-podania-has … -brytanii/
Jednoczesnie teoretycznie jesli nie udostepniasz to mozesz posiadac/sciagac np wszystkie rapidy itp sa legalne, byly arty na ten temat ;>
Co do nakazu to jesli zachodzi podejrzenie o jakiekolwiek przestepstwto czy probe zniszczenie dowodow to moga wywalic Ci drzwi bez zadnego papierka ;>
@RA6 - Nie, na Linuksie i innych Uniksach "zlapanie" czegokolwiek NIE jest mozliwe ;>
Ostatnio edytowany przez Saeroth (2007-10-03 16:00:55)
Skoro znów pojawiają sie mity muszę przypomnieć :
Posiadanie dowodu zakupu czy oryginału programu nie jest obowiązkowe dla osób fizycznych.
Po zakupie programu i zainstlowaniu go na swoim komputerze mam prawo zrobić z orginałem co mi sie rzewnie podoba nawet wyrzucić do śmieci. Prawo stanowi , że "To nie ja muszę się tłumaczyć, że mam Oryginał, tylko Policja musi mi udowodnić, że mam Pirata!!! O ile jest to dość proste w przypadku oprogramowania ( nr seryjne klucze programu itd ) to w przypadku filmów czy muzyki jest niemal nie do udowodnienia.
Ciekawostka 01: Wgranie Craka umożliwiającego grę bez orginalnej płytki nie jest łamaniem prawa ani nie jest dowodem na nielegalność programu. Mam prawo zrobić z grą co mi się podoba a program "crack" nie jest nielegalny i nie jest podmiotem sprawy.
Ciekawostka 02: Jakiekolwiek oskarżenie musi być postawione konkretnej osobie. Jeśli z komputera korzysta wiele osób to wystarczy, że żadna z nich nie przyzna się że wie coś na temat "pirata" zainstalowanego w komputerze. A ponieważ nikt nie może świadczyć przeciwko członkom własnej rodziny, nikt nie może zostać oskarżony o odmowę zeznań itd.
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
~Saeroth
Szyfrowanie nic nie da bo i tak jak by chcieli to złamią każde zabezpieczenie tylko długo to pewnie trwa tak samo format też nic nie daje.
Ja ściągam ale nie masowo bo mam kilku kumpli którzy twierdzili że im nic nie zrobią ale uwierzcie szybko zmienili zdanie.
Aha i nie korzystajcie z kaazy bo to największy syf.
@rambo Heh, jak nic nie da ? czy ty w ogole masz pojecie ile zajelo by "zlamanie" takiego algorytmu jak Aes z 128b kluczem ktory jest domysle wykorzystywany w TC... bez superkomputera z top500 to by Cie wysmiali ;> zlaszcza ze Aes nie jest podatny na zadne ataki... no ale jasne, kazdy posterunek ma superkomputer przewyzszajacy te z top500 napedzone kryptonitem i codziennie odszyfrowuja dyski z mp3jkami ;>
@RA6 - Nie, na Linuksie i innych Uniksach "złapanie" czegokolwiek NIE jest możliwe ;>[/quote]
Przepraszam, ale byłem administratorem systemów Uniksowych i wiem co mówię. Nie ma może wirusów i spyware, ale zdarza się od czasu do czasu rookit. Sprawdź komputery na uniwerkach tam dość często zdarza się, że ktoś pociągnie coś z mniej oficjalnych źródeł i się zarazi. Wtedy masz do wyboru 2 wyjścia: odtworzyć kopię systemu sprzed zarażenia i zmienić zasady bezpieczeństwa lub postawić wszystko od nowa z nowymi opcjami. Nic nie jest doskonałe, nawet OpenBSD ma swoje słabe punkty, a zaliczany jest do najbardziej bezpiecznych. Nigdzie nie jesteś bezpieczny, zawsze coś się kończy
@RA6 - Wirusy itd wiadome ze odpadaja, dalej, repozytoria - widomo, nic sie nie przesliznie, dzieki czemu latanie po necie i szuakcie i sciaganie programow odpada, otwarty kod zrodlowy - wiadomo, co do RK to masz racje, ale na takich uwnierkach nie daje sie hasla do druta na lewo i prawo ;> a na domowym to moze sobie siedziec do konca swiata ;> tak czy siak ze wszystkim trzeba z glowa ;>
[cytuj=mbell]Mam prawo zrobić z grą co mi się podoba[/quote] wgrac cracka tak... ale zrobić cracka już nie bo wiąże się to już ze zmianą czesci kodu gry więc to już unlegal wiem wycielem to z kontekstu, ale czyż nie jest podobnie pisane polskie prawo?
co do szyfrowanych dyskow... to jest chyba najlepszy sposob, na unikniecie leniwych smerfów
Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2007-10-03 17:36:34)
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
DiamondBack
jeśli zostałeś oskarżony o to ze masz piracka grę to użycie "cracka" nie jest dowodem jej nielegalnosci.
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
"Po zakupie programu i zainstlowaniu go na swoim komputerze mam prawo zrobić z orginałem co mi sie rzewnie podoba nawet wyrzucić do śmieci. Prawo stanowi , że "To nie ja muszę się tłumaczyć, że mam Oryginał, tylko Policja musi mi udowodnić, że mam Pirata!!!"
Zapomniales o jednej sprawie. Wystarczy ze okaze sie ze w sieci jest dostepny identyczny plik jaki ty masz na swoim komputerze np film divx to juz moga cie oskarżyć bo bez problemowo będą mogli ci udowodnic ze ten plik wcale nie jest kopią zapasową tylko nielegalnie pobranym plikiem z sieci.
Co do szyfrowania to Sae ma racje - najlepszy sposób. ewentualnie jesli mamy pieniądze to kupujemy sprzetowy klucz i bez niego nie ma szans na dostanie sie do zawartosci dysku
Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-10-03 18:17:51)
Mimo wszystko zastanawia mnie pewna rzecz: słyszałem jak policja weszła do czyjegoś domu bez nakazu, tłumacząc przy tym, że zostanie on później przysłany pocztą. Czy to jest możliwe? Bo mi się to widzi jako bezprawie w myśl zasady "Najpierw aresztujcie a dowody (nakaz) się potem znajdą".
To jest możliwe. W teorii chodzi o to, że jeśli np. policja jest na ciepłym tropie ściganego zbrodniarza, który prawdopodobnie ukrywa się w danej melinie, albo ukrywa tam dowody jakichś swoich zbrodni bezecnych, np. świeży transport seksualnych niewolnic, to może ona (policja) dokonać przeszukania bez nakazu, jednak w takim wypadku ma obowiązek dostarczyć takowy w ciągu siedmiu dni. Domniemywam, że jeśli znajduje się dowód przestępstwa, to nie ma problemu ze zdobyciem "wstecznego nakazu".
Sprawa jest prosta pliki audio-video ktore sie sciagnelo z ftp lub dd, sa legalne tzw. "uzytek wlasny", jesli sie ich nie udostepnialo lub sprzedawalo, wszystkie p2p podczas sciagania udostepniaja wiec lamie sie prawo. Programy i gry sciagniete z internetu sa nielegalne bo obowizauje tu inne prawo
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-10-03 18:38:42)
ara ara...
@rambo Heh, jak nic nie da ? czy ty w ogole masz pojecie ile zajelo by "zlamanie" takiego algorytmu jak Aes z 128b kluczem ktory jest domysle wykorzystywany w TC... bez superkomputera z top500 to by Cie wysmiali ;> zlaszcza ze Aes nie jest podatny na zadne ataki... no ale jasne, kazdy posterunek ma superkomputer przewyzszajacy te z top500 napedzone kryptonitem i codziennie odszyfrowuja dyski z mp3jkami ;>
Nawet jak nie mają takiego super komputera to znajdą inny sposób żeby cię rąbnąć.
[cytuj=Hybrid]Zapomniales o jednej sprawie. Wystarczy ze okaze sie ze w sieci jest dostepny identyczny plik jaki ty masz na swoim komputerze np film divx to juz moga cie oskarżyć bo bez problemowo będą mogli ci udowodnic ze ten plik wcale nie jest kopią zapasową tylko nielegalnie pobranym plikiem z sieci.[/quote]
i co z tego, że w sieci jest taki sam plik? Nie musisz umieć robić sobie mp3 z cd-audio więc sciagasz z sieci
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Saeroth napisał:@rambo Heh, jak nic nie da ? czy ty w ogole masz pojecie ile zajelo by "zlamanie" takiego algorytmu jak Aes z 128b kluczem ktory jest domysle wykorzystywany w TC... bez superkomputera z top500 to by Cie wysmiali ;> zlaszcza ze Aes nie jest podatny na zadne ataki... no ale jasne, kazdy posterunek ma superkomputer przewyzszajacy te z top500 napedzone kryptonitem i codziennie odszyfrowuja dyski z mp3jkami ;>
Nawet jak nie mają takiego super komputera to znajdą inny sposób żeby cię rąbnąć.
Jak ? nie ma dowodow nie ma sprawy, a nie maja sposobu aby odszyfrowac danych, reszta TrueCrypt ma mozliwosc tworzenia ukrytych woluminow, tworzysz zaszyfrowana partycje a w niej jeszcze jedna ktora jest niewidoczna i ta zew niepokazuje zajetego miejsca przez ta wew tak jakby nie istaniala, i obie maja odzielne hasla
zreszta:
[cytuj]Oskarżony lub podejrzany może bez podania powodów odmówić odpowiedzi na poszczególne pytania (art. 175. kpk), świadek może zrobić to samo, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby go narazić (lub osobę najbliższą) na odpowiedzialność za przestępstwo (art. 183. kpk).
mbell ty sie chyba znasz to moze mi wyjasnisz jak to jest z tymi cmikami bo sam nie wiem xD(strona wczesniej;P) prosze tu bo nie widze sensu robienia kolejnego durnego topiku
rambo napisał:Saeroth napisał:@rambo Heh, jak nic nie da ? czy ty w ogole masz pojecie ile zajelo by "zlamanie" takiego algorytmu jak Aes z 128b kluczem ktory jest domysle wykorzystywany w TC... bez superkomputera z top500 to by Cie wysmiali ;> zlaszcza ze Aes nie jest podatny na zadne ataki... no ale jasne, kazdy posterunek ma superkomputer przewyzszajacy te z top500 napedzone kryptonitem i codziennie odszyfrowuja dyski z mp3jkami ;>
Jak ? nie ma dowodow nie ma sprawy, a nie maja sposobu aby odszyfrowac danych, reszta TrueCrypt ma mozliwosc tworzenia ukrytych woluminow, tworzysz zaszyfrowana partycje a w niej jeszcze jedna ktora jest niewidoczna i ta zew niepokazuje zajetego miejsca przez ta wew tak jakby nie istaniala, i obie maja odzielne hasla
zreszta:
[cytuj]Oskarżony lub podejrzany może bez podania powodów odmówić odpowiedzi na poszczególne pytania (art. 175. kpk), świadek może zrobić to samo, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby go narazić (lub osobę najbliższą) na odpowiedzialność za przestępstwo (art. 183. kpk).
Ok ale ciekawe czy zdążyłbyś pochować wszystkie płyty. Ja przynajmniej miałbym z tym kłopot.
Ok ale ciekawe czy zdążyłbyś pochować wszystkie płyty. Ja przynajmniej miałbym z tym kłopot.
Ja akurat trzymam wszystko na zaszyfrowanych dyskach, zreszta nic nie stoi na przeszkodzie aby zaszyfrowac sobie plyty przy nagrywaniu :>
[cytuj]i co z tego, że w sieci jest taki sam plik? Nie musisz umieć robić sobie mp3 z cd-audio więc sciagasz z sieci[/quote]
A co ich to będzie obchodzić? ;] Krótka piłka, ty masz plik łatwo dostepny z sieci i utrzymujesz ze miałeś oryginał ale nie masz nic na potwierdzenie swojej teori... dowod zakupu? oryginalny nosnik?
Niestety nie tędy droga.
Kolejny raz powtarzam -> szyfrowanie.