#1 2007-09-05 20:10:50

raziel4ever
Użytkownik

PC Hardware - problemy, poszukiwania

witam  od razu zaznaczam ze sie nie znam na tym  i dlatego prosze o pomoc
szukam  routera ktory posiada wejscia na co najmniej 2 komputery , posiada wlasny mac i jest mozliwosc ustalania przydzialu predkosci dla poszczegolnego komputera podlaczonego do routera ps tylko nie checem bezprzewodowy wolen przewodowe
jesli ktos mialby cos do polecenia to bardzo prosze  najlepiej jak by ktos zapodal link do allegro z konkretnym produktem   cena cos kolo 110-120 zl 
pozdro

#2 2007-09-05 20:26:35

trax15
Użytkownik

Odp: PC Hardware - problemy, poszukiwania

Jakie łącze chcesz podzielić?? Neo (ADSL), DLS, Kablówkę, WLAN??

#3 2007-09-05 20:26:54

Freeman
Użytkownik

Powinienem topic wywalić, bo ostatnio było sporo skarg na tematy typu "jaką wybrać myszkę" itp., w związku z czym wątki takie leciały. Wybrałem rozwiązanie pośrednie - jeden temat na podobne problemy.

Korzystając z okazji dodam tylko, że od czasu do czasu w FAQ pojawiają się nowe wpisy (najnowszy dotyczy tytułowania wątków), można od czasu do czasu zerknąć.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-09-05 20:33:32)

#4 2007-09-05 20:49:07

songoku
Użytkownik

Za te cene moze byc ciezko, no chyba, ze jakis uzywany ;>

#5 2007-09-05 20:50:54

Saeroth
Użytkownik

Y tam, jakies p120 by sie znalalo z malym dyskiem 32-64mb ramu i zrobic softowy router... czego wiecej chciec ?

#6 2007-09-05 20:55:14

camel
Użytkownik

bezprzewodowy to nie znaczy że nie podłączysz kablem komputera. to tylko opcja

Freeman napisał:

Powinienem topic wywalić, bo ostatnio było sporo skarg na tematy typu "jaką wybrać myszkę" itp., w związku z czym wątki takie leciały. Wybrałem rozwiązanie pośrednie - jeden temat na podobne problemy.

świetne rozwiązanie[respekt]

MADLAX.jpg

#7 2007-09-05 21:02:08

raziel4ever
Użytkownik

wiec tam lacze  bedzie 2 mbit  ale zeby obslugiwam miedzy kompami te 100 mbit zeby w sie szybko szlo
a czemu bedzie ciezko znalesc na allegro widzialem mase do 120  zl nawet za 60 zl byly  wybral bym sam tylko sie na tym nie znam  wiec prosze o pomoc  a  komputerow bedzie 2  a  net z kablowki za pomoca kabla sieciowego (  wymagane dostarczenie mac , karty siec ewentualnie routera )
pytac o co chcecie odpowiem na wszystko tylko pomozcie w doborze
a bezprzewodowego nie chcem bo zwykle sa drorzsze a ja i tak kable mam juz polozone przez sciany wiec to nie przeszkadza

Ostatnio edytowany przez raziel4ever (2007-09-05 21:02:57)

#8 2007-09-05 21:08:32

camel
Użytkownik

pod xp pro można udostępnić łącze internetowe jeśli cie to interesuje

MADLAX.jpg

#9 2007-09-05 21:23:56

songoku
Użytkownik

raziel4ever napisał:

wiec tam lacze  bedzie 2 mbit  ale zeby obslugiwam miedzy kompami te 100 mbit zeby w sie szybko szlo
a czemu bedzie ciezko znalesc na allegro widzialem mase do 120  zl nawet za 60 zl byly  wybral bym sam tylko sie na tym nie znam  wiec prosze o pomoc  a  komputerow bedzie 2  a  net z kablowki za pomoca kabla sieciowego (  wymagane dostarczenie mac , karty siec ewentualnie routera )
pytac o co chcecie odpowiem na wszystko tylko pomozcie w doborze
a bezprzewodowego nie chcem bo zwykle sa drorzsze a ja i tak kable mam juz polozone przez sciany wiec to nie przeszkadza

~
Moze i byly za taka kase, ale ja osobiscie nie kupowalbym routera bez podzialu pasma, a takie sa drozsze (na allegro nie szukalem, moze sa i troszke tansze, ale mysle, ze za podana tutaj kase i tak bedzie ciezko znalezc).
Mozdelu nie podam, bo mam w sumie router Planet, jest niezly, ale podzialu pasma nie ma, wiec go juz nie polecam.

BTW Nie spotkalem sie z routerem, ktory nie mialby maca ;]

BTW1 ~Saeroth zapomniales jeszcze dodac, ze na nim oczywiscie linux (wiem, wiem, dla ciebie to oczywiste), bo Windy to sobie nie wyobrazam jezor

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-09-05 21:24:33)

#10 2007-09-05 21:43:01

trax15
Użytkownik

Co do doboru sprzętu tak taniego to polecam rozejrzeć się za Asmaxem BR-604 prosta konstrukcja, łatwa w konfiguracji i nie stwarza problemów (sam mam jeden taki w ciągłym użyciu).
Odnośnie podziału przepustowości łącza dla poszczególnych kompów i to wbudowanym w router to taka przyjemność sie zaczyna od 1100 zł (D-LINK DFL-210).
Jeżeli już bawić sie w podział to jakiś stary laptop z linuxem i 2 karty sieciowe PCMIA, mało pobiera prądu w przeciwieństwie do tradycyjnej skrzynki jaką zaproponował Saeroth.

#11 2007-09-05 21:58:20

songoku
Użytkownik

Chyba troszke poplynales z ta cena 1100zl.
Dosc dobre opinie czytalem o tym produkcie LINK
Sam mam Planeta i jestem nawet zadowolony, tylko moj nie ma tego podzialu pasma <wrrr>

#12 2007-09-06 10:53:29

Saeroth
Użytkownik

@~trax15 - Taki sprzet to nie ten co dzisiaj z malymi elektrowniami Fuzyjnymi zamiast zasilaczy jezor, plyta procek z paswynym chlodzeniem, kgraf tylko 2d albo i w ogole bez karty, plyta gl, zasilacz, dysk, sieciowki  obudowa moze byc poczymkolwiek i smiga az milo :> tanio i o gigantycznych mozliwosciach

#13 2007-09-06 11:28:56

vejita_kc
Użytkownik

Jeśli chodzi o windows, udostępnianie połączenia jest już od win98se, ale to nie wchodzi w grę. Kiedyś bawiliśmy się w softowy router na jakiejś mini-dystrybucji linuksa, ale sprzęt pochodził jakiś rok non-stop włączony i płytka padła (fakt że nowa nie była - chodził na niej celeron 333). Doszliśmy więc do wniosku że jeśli nie jest nam potrzebne limitowanie dzielonego łącza, lepiej kupić sprzętowy router. Za ok 100 zł ja bym proponował D-Linka DI-604 Express. Cena u mnie w sklepach to ok 120 zł (ale na allegro widziałem za 95 z gwarancją na dwa lata). Nam chodzi już sporo czasu bez problemów.

#14 2007-09-06 19:09:51

trax15
Użytkownik

Rozwiązań podziału jest bardzo wiele i różnie one się przedstawiają cenowo, ceny routerów nowych i godnych uwagi z podziałem pasma łącza zaczynają  się akurat powyżej 1000 zł (dzisiaj sprawdzałem cenniki hurtowe). Rozwiązanie z laptopem jest o tyle wygodne ze pobiera mało prądu a nie musi być to akurat jakaś super najnowsza maszyna, starczy nawet stary IBM 600 który może nie mieć matrycy, zresztą sam ostatnio sprowadzałem parę laptopów z przeznaczeniem na serwer bo to pobiera raptem 45-50 W, w przeciwieństwie do rozwiązania z tradycyjną skrzynką.
Zresztą temat podziału łącz i sieci jest tematem wodą, bo mają bardzo wiele kombinacji i wersji rozwiązań końcowych.

#15 2007-09-06 19:29:49

lukio
Użytkownik

trax15 napisał:

Rozwiązań podziału jest bardzo wiele i różnie one się przedstawiają cenowo, ceny routerów nowych i godnych uwagi z podziałem pasma łącza zaczynają  się akurat powyżej 1000 zł (dzisiaj sprawdzałem cenniki hurtowe). Rozwiązanie z laptopem jest o tyle wygodne ze pobiera mało prądu a nie musi być to akurat jakaś super najnowsza maszyna, starczy nawet stary IBM 600 który może nie mieć matrycy, zresztą sam ostatnio sprowadzałem parę laptopów z przeznaczeniem na serwer bo to pobiera raptem 45-50 W, w przeciwieństwie do rozwiązania z tradycyjną skrzynką.
Zresztą temat podziału łącz i sieci jest tematem wodą, bo mają bardzo wiele kombinacji i wersji rozwiązań końcowych.

nie prawda, wrt54g + tomato = podzial DYNAMICZNY, prawda jest ze nie da rady na wiecej niz 10 osob ale mowimy chyba o dwuch. koszt ok 200zl czyli taniej niz planet bm-500 smile

edyta LINK dla zainteresowanych

Ostatnio edytowany przez lukio (2007-09-06 19:36:28)

#16 2007-09-13 12:58:43

MasterPLASTER
Użytkownik

Ponieważ mam podobny problem, więc pozwolę sobie podpiąć się pod temat, a więc: Poszukuje routera z modemem adsl [annex A, czyli neozdrada] do ~300 złotych, żeby NIESPRAWIEDLIWIE podzielić neta na 3 kompy, więc przydałoby się, żeby miał:
-możliwość sztywnego podziału pasma
-blokada P2P dla wybranego komputera
-QoS
-filtr/blokowanie stron www
*i jeszcze coś takiego jak port fowarding, czy triggering, czyli możliwość przypisania otwartego portu do komputera, który aktualnie chcę z niego skorzystać.

z wstępnego rozeznania wybrałbym coś z tego:
DrayTek Vigor 2700E
Linksys AG241-EU v.2

Jestem otwarty na propozycje i porady...

#17 2007-09-20 19:55:04

raziel4ever
Użytkownik

witam serdecznie otoz poszukuje sluchawek do kompa ( chodzi o to ze czesto ogladam wieczorami i to glosno dosc ) obecnie posiadam kossy ( do psp i powiem szczerze ze maja niesamowiete wyciszenie i bassy  az dech zapiera ) ale szukam wiekszych tzn nie dousznych  i wpadly mi do okoa 2 propozycje ( cena cos kolo 170 max )  wszystko bedzie podpiete pod creative x-f
http://www.allegro.pl/item244686981_phi … nowe_.html
http://www.allegro.pl/item244453402_now … ancja.html
ktore z nich lepsze  mi bardziej sie podoba produkt koss ale bezprzewodowosc bardzo kuszaca 
czy ktos kto sie zna lub ma ktoras z nich moglby sie wypowiedziec ??  licze na was pozdrawiam 
prosze zwrocic uwage rowniez na wage kossy 0,17 kg a philips ponad 0,8kg  roznica jest

Ostatnio edytowany przez raziel4ever (2007-09-20 19:57:38)

#18 2007-12-13 12:04:11

Freeman
Użytkownik

Muszę kupić do iBooka bezprzewodową klawiaturę i myszkę, i tu mam pytanie - czy taki sprzęt, na USB, ale "windowsowy" będzie na Macu działał? Zakładam, że bez odpowiednich sterowników nie będę mógł wykorzystywać różnych bajerów klawierki i dodatkowych przycisków mychy, ale czy w swoim podstawowym zakresie będą działać?

#19 2007-12-13 12:20:05

Yaku
Użytkownik

Jak to idzie z wymianą chłodzenia przy kartach graficznych wyposażonych w "olbrzymią przybudówkę" ?
Posiadam 6600GT Gainwarda - mimo że stara karta z niską szyną pamięci to taki nwn2 idzie na max detalach. Problemem jest warczenie przy starcie. Zapewne w niedługim czasie całkowicie siądzie. Nie widać tak jak przy starszych wentylatorkach śrubek pozwalających dostać się do łożysk chłodzenia, więc możliwe że zakup nowego będzie jedynym rozsądnym wyjściem.

Problem w tym że trzy sklepy jakie odwiedziłem nie oferują takich podzespołów. Da się je gdzieś kupić?

center

#20 2007-12-13 12:33:03

Hiroyuki
Użytkownik

Yaku napisał:

Jak to idzie z wymianą chłodzenia przy kartach graficznych wyposażonych w "olbrzymią przybudówkę" ?
Posiadam 6600GT Gainwarda - mimo że stara karta z niską szyną pamięci to taki nwn2 idzie na max detalach. Problemem jest warczenie przy starcie. Zapewne w niedługim czasie całkowicie siądzie. Nie widać tak jak przy starszych wentylatorkach śrubek pozwalających dostać się do łożysk chłodzenia, więc możliwe że zakup nowego będzie jedynym rozsądnym wyjściem.

Problem w tym że trzy sklepy jakie odwiedziłem nie oferują takich podzespołów. Da się je gdzieś kupić?

Chłodzenie wcale nie musi być przykręcone do karty na śrubki jezor już prędzej na jakieś plastikowe zatrzaski, które jednak powinno dać się łatwo zdemontować (może prześlij jakieś dokładnejsze zdjęcia tej swojej karty, GF nigdy nie rozbierałem smile ). Co do chłodzenia, to w tym sklepie masz np takie.

Tłumaczenia są jak kobiety. Wierne nie są piękne, a piękne nie są wierne.
ub-3.gif

Stopka forum

© Animesub.info 2025