Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Należy wyraźnie zaznaczyć że nie wyciągniesz pliku Video z MKV za pomocą MKV extract jeśli kodek to H.264
Są oczywiście pewne sposoby na wyciągnięcie rawa ale jak dla mnie to nie ma sensu.
Ostatnio edytowany przez mahou33 (2007-09-07 20:06:07)
to nie H.264 tylko divx. dajcie jakiś dobry program do skonwertowania dźwięku bo tamto robi tylko pusty plik. :\ konwertuje to po to żeby dało się odtworzyć na DVD
Ostatnio edytowany przez Jupiter (2007-09-07 20:15:13)
Należy wyraźnie zaznaczyć że nie wyciągniesz pliku Video z MKV za pomocą MKV extract jeśli kodek to H.264
Są oczywiście pewne sposoby na wyciągnięcie rawa ale jak dla mnie to nie ma sensu.
O ile się orientuję, to jak najbardziej się wyciągnąć video w takim przypadku, po prostu będzie to plik .h264, który później trzeba przekonwertować do avi czy coś tam.
to nie H.264 tylko divx. dajcie jakiś dobry program do skonwertowania dźwięku bo tamto robi tylko pusty plik. :\ konwertuje to po to żeby dało się odtworzyć na DVD
Xilisoft Audio Converter, skuteczny i może być używany w systemie fire&forget Minus - jest płatny.
A co ci da wyciągnięcie video które potem i tak trzeba kompresować.
Oczywiście najpierw wyciąga się rawa potem ustala się fps(ciekawe na jakiej podstawie) ale raz tak zrobiłem i jak dla mnie to bez sensu.
A VFR i tak nie ustalisz.
Ten plik acc jest chyba jakiś zjechany, bo żaden konwerter nie chce go przerobić... chyba będe musiał odpuścić sobie to anime... :\
Oczywiście najpierw wyciąga się rawa potem ustala się fps(ciekawe na jakiej podstawie) ale raz tak zrobiłem i jak dla mnie to bez sensu.
Jeśli ktoś potrzebuje wyciągnąć z MKV video w .h264, żeby przerobić je np na coś strawnego dla DVD, to między powiedzeniem temu komuś "nie da się", a "da się" jest pewna, nawet dość znacząca różnica.
Ten plik acc jest chyba jakiś zjechany, bo żaden konwerter nie chce go przerobić... chyba będe musiał odpuścić sobie to anime... :\
Nie jestem ekspertem w tym temacie, ale upewnij się, że masz w systemie oprócz decoderów także encodery, jeśli chcesz się bawić w obróbkę a/v.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-09-07 21:25:24)
Ten acc to 5.1 czy 2.0 ?
5.1
Użyj programu foobar2000 i zmień nim dźwięk 5.1 na 2.0
Chyba że faktycznie jest uszkodzony...
1. jak masz progsy z własnymi decoderami, to każdy ci skonwertuje, ale nie każdy może robić downmixa do 2.0, znajdź odpowiedni, tutaj google:)
Oczywiście to ty pieprzysz od rzeczy panocku:)
To mu da, że będzie mógł przekonwertować do formatu zjadliwego dla DVD, czy cokolwiek. Zresztą już ci napisał i tak.
Możesz też w bardziej brutalny sposób: wczytać przez avs'a ten mkv z h.264 przez DSS i ustalić jakiś tam fps i po sprawie, metoda dosyć dobra, ale zaleca się tą pierwszą.
A jak ktoś wyciąga NIE-rawa, to co wtedy? Na jakiej podstawie? Jeśli vfr, to czy słyszałeś o takim czymś, co zwie się mkvtovfr.exe (czy podobnie)? Jeśli cfr, to czy słyszałeś o takim czymś jak np. GSpot?
Uważaj to za bezsens, jedno jest pewne: inaczej nie zrobisz:P
Nie? A timecodes?
Jak nie wiesz o czym piszesz, to lepiej nie pisz nic, co?
http://forum.doom9.org/showthread.php?p … post666226 konwersja aac do ac3, jak masz acc 5.1 najlepiej do ac3 przekonwertowac bezposrednia konwersja aac 5.1 do mp3 jest chyba nie mozliwa
ara ara...
Po pierwsze, da się wyciągnąć strumień video z MKV (nawet jeśli to H264) i da się go później poprawnie rekompresować, nawet jeśli jest VFR i w postaci RAW.
Po drugie, AVI nie ma wsparcia dla H264 (można tam wcisnąć hackami, ale to nie jest dobre rozwiązanie), więc jeśli H264 ma iść do AVI to tak czy siak musi być rekompresowane (a już tym bardziej jeśli docelowo jest to na stacjonarkę).
Po trzecie, jeśli ten MKV nie ma H264 tylko XviD lub DivX (a tak napisał Jupiter), to bez problemu uzyskasz AVI i nie musisz nic rekompresować (czyli najlepsze rozwiązanie - najszybsze, działające i bez straty jakości).
Po czwarte, jeśli dźwięk jest AAC 5.1, a ma być docelowo na stacjonarkę to po kiego grzyba tracić jakość i jego możliwości zamieniając na MP3 stereo, jak możesz przerobić na AC3 5.1, który też jest przez stacjonarki obsługiwany, a zachowa dźwięk przestrzenny.
Po piąte Mahou33, jak się nie znasz, to proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Jupiter:
Do kompresji dźwięku polecam BeSweet + BeLight, ale musisz uzbroić się w odpowiednie biblioteki.
Jakbyś chciał kompresować do AC3 to możesz AFTENem lub AC3Enc.
Dobrze można rekompresować dźwięk w... Nero (Narzędzia->Kodowanie plików). Mogą być potrzebne pluginy, ale tych to pełno w necie i na emule.
Rekompresować audio możesz także w MeGUI (do różnych formatów), który ma tę zaletę, że ma autoupdater, który pobierze ci wszystkie potrzebne bilbioteki.
Jak się uprzesz to możesz nawet rekompresować w Winampie 5.3x (plugin Transcoder)
Kilgur:
Bezpośrednia rekompresja nigdzie nie jest możliwa
Ale nie czepiam się słówek
Wiem o co Ci chodziło i musze powiedzieć, że da się z AAC do MP3, bez wcześniejszego rekompresowania do innego formatu.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-09-08 02:40:36)
Suchy wiem mi chodzilo o AAC 5.1 do mp3, wiem ze byly/sa problemy z poprawnym downmixem wiec zeby wszstko ladne chodzilo trzeba sie pobawic
ara ara...
Suchy i Hatake ty wy nie macie pojęcia o tym co piszecie a ty Hatake lepiej uważaj na słowa bo się przejedziesz chłopczyku.
Nie ma najmniejszego sensu wyciągać video z pliku mkv H.264 gdyż nie będzie dźwięku a osobno wyciągnięty plik dźwiękowy nie będzie pasował. Zrezygnowałem z tego pomysłu gdyż dźwięk znaczenie odbiegał od obrazu i nie było możliwości go dopasować. W takim wypadku jedyny sens ma użycie avisynth.
I nie pisać mi więcej że wprowadzam kogoś w błąd. Bo jak ktoś mi daje durne rady o wyciąganiu H.264 a potem w żadnym wypadku nie pasuje dźwięk to tylko się można zdenerwować a ja chcę tego innym oszczędzić.
Ostatnio edytowany przez mahou33 (2007-09-08 08:25:14)
Ja ze swojej strony przy przerabianiu z mkv do avi mogę polecić AlltoAvi (v4 r5394). Jako że mkv to kontener video, to może zawierać w sobie rożne formaty video i audio ale mnie tam przy przabianiu jeszcze nie zawiódł. Np. ostatnio bez żadnego kombinowania z wyodrebnianiem ścieżek, bez problemu przerobił [x264 1280x720][AAC] do zwykłego avi.
Ja ze swojej strony przy przerabianiu z mkv do avi mogę polecić AlltoAvi (v4 r5394).
spadłeś mi z nieba z tym programem, w końcu bezboleśnie i łatwo udało się to prze konwertować[yahoo] <chyli czoło>
To ja odgrzebię temat Czy jest jakiś w miarę szybki sposób, żeby przy konwersjii z MKV na AVI napisy były od razu wgrane w film? Bo niby coś mi się tam udało z tym wgrywaniem napisów, ale trwa to tyle, że troszkę się załamałem, a jak trwało krócej to napisy były tak małe, że nawet lupą bym się nie doczytał Albo z MKV do 3GP z napisami od razu wgranymi w film! Bo ogólnie moim docelowym formatem jest 3GP i komórka
Kiedyś zupełnie przypadkowo odkryłem fajny sposób jak to zrobić. Kodowałem za pośrednictwem avs, tymczasem VobSub włączył mi napisy i obraz skodował się razem z nimi. Szybciej i łatwiej chyba się nie da Nie dam jednak głowy czy zadziała w każdym przypadku, bo zazwyczaj nie łączę napisów z obrazem.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna