Nie jesteś zalogowany.
Jak dla mnie to w tym artykule widać że japońska szkoła ma dużo więcej plusów niż minusów:)\
Zadania domowe na wakacje?? Jak najbardziej przynajmniej nie bedzie sie nudzic i sleczec przed kompem(dobra bedzie ale nie az tak bardzo xD)
Spódniczki w zimie?? trza być twardym nie miętkim...inni mogą możesz i ty!
Posłuszeństwo wobec starszych?? O niczym innym nie marzyłem:) bardzo dobre i przygotuje dzieciaka do życia
przygotowuje prędzej jak się płaszczyć przed innymi...
Uczy hierarchi;P
Jak dla mnie taka hierarchia jest zbyt przesadzona. Co ma do rzeczy to, że ktoś jest rok starszy. Starszy nie zawsze znaczy mądrzejszy. W pracy i tak musisz być posłuszny wobec swojego szefa/kierownika, jeśli chcesz dalej tam pracować i otrzymywać wypłatę, więc to nie ma nic do rzeczy.
Mundurki to najgłupsza rzecz jaką można wymyślić. Rozumiem zakaz zbyt wyzywającego ubierania się, czy zakaz noszenia dredów, czy coś, ale narzucanie komuś ubioru to "lekka" przesada.
Zadanie domowe na wakacje jak najbardziej, byle nie coś w stylu pamiętnik itd.
lol gorczak...a myślisz że do pracy mozesz przyjsc ubrany w dresik albo skóry?? XD niee koszula marynareczka krawacik;) też narzucony ubiór a jakoś nikt nie narzeka
lol gorczak...a myślisz że do pracy mozesz przyjsc ubrany w dresik albo skóry?? XD niee koszula marynareczka krawacik;) też narzucony ubiór a jakoś nikt nie narzeka
Zdziwiłbyś się jak przychodziłem ubrany do pracy w banku i nikt mi nawet słowa nie powiedział, bo mój zespół miał przez 3 lata najlepsze wyniki w Polsce. Mój szef miał w dupie, że przychodzę z rozpuszczonymi kudłami, w ramonie i koszulce Iron Maiden, bo dzięki m.in. mnie jeździł sobie co roku na Teneryfę ;P
Ostatnio edytowany przez gracol (2007-09-03 13:21:38)
Jak dla mnie taka hierarchia jest zbyt przesadzona. Co ma do rzeczy to, że ktoś jest rok starszy. Starszy nie zawsze znaczy mądrzejszy. W pracy i tak musisz być posłuszny wobec swojego szefa/kierownika, jeśli chcesz dalej tam pracować i otrzymywać wypłatę, więc to nie ma nic do rzeczy.
Mundurki to najgłupsza rzecz jaką można wymyślić. Rozumiem zakaz zbyt wyzywającego ubierania się, czy zakaz noszenia dredów, czy coś, ale narzucanie komuś ubioru to "lekka" przesada.
Zadanie domowe na wakacje jak najbardziej, byle nie coś w stylu pamiętnik itd.
lol a narzucanie fryzury jest dobre ??
Więc właśnie wszystko mi się podoba w japońskiej szkole oprócz tego co napisałem. Bo niestety są to dziwne zwyczaje.
A co do W-F to coś czytałem że powoli się to zmienia ale skoro w wielu współczesnych anime nadal tak jest to jakoś wolno zachodzą te zmiany.
Mówię mianowicie o tych spodenkach na W-F dla dziewczyn. Są bardzo krótkie i obcisłe(tak jak w anime).W Polsce taki strój jest niewyobrażalny. I nie mówię wcale że powinien to być dres ale po prostu normalne spodenki sportowe a najczęściej tylko chłopacy w Japonii takie mają skoro dziewczyny również mogą tak się ubierać.
Nie wiem jak to się rozkłada procentowo ale chyba w większości szkół cały czas tak jest.
Co o tym sądzicie ?
W czym generalnie przeszkadza ci taki strój dla dziewczyn?
Dla mnie najbardziej charakterystyczną i kojarzącą sie rzeczą w japonskiej szkole to ten specyficzny dzwonek
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
A mówcie co chcecie ja tam mam zamiar wyjechać do japonii nie wiem co będę tam robił ale mam zamiar wyjechać tam po liceum na stałe jeszcze myślę jak obywatelstwo załatwić zapisałem się już na kurs japońskiego by się jakoś porozumieć tam nauczę się reszty (mam nadzieje). Mam zamiar iść tam na studia ale nie jest to łatwe dostać się tam dla obcokrajowca ale mam nadzieje że jakoś tam przeżyje jadę tam z kolegą. Mam nadzieje że wszystko się nam tam jakoś ułoży.
Ja uważam, że mundurki dla dziewczyn w japońskich szkołach są świetne :D:P
Ostatnio edytowany przez Tenshi1991 (2007-09-03 19:09:14)
W czym generalnie przeszkadza ci taki strój dla dziewczyn?
Prawdę mówiąc mi to nie przeszkadza no bo niby czemu ma przeszkadzać ?
Po prostu uważam że to głupie(po co taki strój). Ale to oczywiście kwestia przyzwyczajenia i powszechności. Pytałem się co wy o tym sądzicie ?
Jesli chodzi o mundurki dla dziewczyn, to mi sie nie podobaja. Uwazam, ze powinny moc wybierac czy chca chodzic w spodniach czy spodnicy.
Ostatnio edytowany przez pa3cja (2007-09-03 19:14:41)
Freeman napisał:W czym generalnie przeszkadza ci taki strój dla dziewczyn?
Prawdę mówiąc mi to nie przeszkadza no bo niby czemu ma przeszkadzać ?
Po prostu uważam że to głupie(po co taki strój). Ale to oczywiście kwestia przyzwyczajenia i powszechności. Pytałem się co wy o tym sądzicie ?
Aha, no mi też to nie przeszkadza, a czy jest głupie...? Na pewno znam wiele głupszych rzeczy, jeśli chodzi o Japonię
lol a narzucanie fryzury jest dobre ??
Jest, ale z umiarem. Jeśli koleś chce przychodzić z różowym punkiem to oczywiście, że to przesada, ale jeśli chce mieć włosy na żel czy coś to nie widze w tym nic złego. To samo z ubraniem. Dowolność ubioru, ale w granicach przyzwoitości ucznia.
Szkoła, a praca to dwa różne światy. Szkoła nie ma być imitacją pracy, tylko przygotowaniem do danego zawodu (mówię o późniejszej nauce, bo podstawówka i gimnazjum to bardziej zabawa niż nauka ).
Ale ile Japończycy mają fantazji seksualnych przez te mundurki(i stroje na w-f) i jak wiele tego ujawniają w anime i nie tylko.
A może mają te mundurki przez fantazje? Nie da się ukryć, że to "dziwna" nacja nieuzbrojonym okiem cudzoziemca.
Nie dowiemy się póki niedoświadczymy ich kultury na własnej skórze . Także jak ktoś naprawdę ma zamiar wybrać się do Japonii, to może znajdzie kiedyś pięć minut, żeby naprawdę nam tu napisać co i jak :]. Obraz w anime często jest wyidealizowany, więc nie warto sięna nim w 100% na tym wzorować.
EDIT: Ops, widocznie to przeoczyłem. Dzięki za ten artykuł, przeczytam go sobie.
Ostatnio edytowany przez gorczak (2007-09-03 20:20:36)
W artykule do którego podałem link była opisana japońska szkoła przez kogoś kto tam był.