Nie jesteś zalogowany.
Osobiscie polecam Ashampoo Burning Studio 7... Daje rade
LoL Mam bardzo podobny problem. Moge nagrywać CD, ale DVD już nie. Za każdym razem błąd wyskakuje. Próbowałem z Nero - kicha. Teraz mam DeepBurner - też kicha. Za każdym razem nagrywam z minimalną prędkością; na płytach Sony i Verbatim. Nie mam drugiego napędu.
Co ciekawe, wcześniej wszystko było okidoki, i popier^oliło się znienacka i jakby bez przyczyny. Straciłem już 7 lub 8 płytek z tego powodu ;/ i wciąż nie umiem tego rozgryżć.
Dodam, że owe przerwanie wypalanie jest zawsze pod koniec, nigdy nie na początku. Różne dane, nie wciąż te same.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-09-01 09:54:04)
LoL Mam bardzo podobny problem. Moge nagrywać CD, ale DVD już nie. Za każdym razem błąd wyskakuje. Próbowałem z Nero - kicha. Teraz mam DeepBurner - też kicha. Za każdym razem nagrywam z minimalną prędkością; na płytach Sony i Verbatim. Nie mam drugiego napędu.
Co ciekawe, wcześniej wszystko było okidoki, i popier^oliło się znienacka i jakby bez przyczyny. Straciłem już 7 lub 8 płytek z tego powodu ;/ i wciąż nie umiem tego rozgryżć.
Dodam, że owe przerwanie wypalanie jest zawsze pod koniec, nigdy nie na początku. Różne dane, nie wciąż te same.
wejdz w opcje nero i i poszukaj zeby lazcyl i dvd-rom i cd-rom czy jakos tak teraz mi narazie dziala z ta opcja lub(or)zrob tak jak gadal dudu,bo chyba tez tak zrobie
Osobiscie polecam Ashampoo Burning Studio 7... Daje rade
Prawdę mówiąc to ja chcę zostać przy nero, ale oczywiście chcę by działało[madrala]
Znacie jakiś sposób, najlepiej nie format, by naprawić to nero?
Prawdę mówiąc to ja chcę zostać przy nero, ale oczywiście chcę by działało[madrala]
Znacie jakiś sposób, najlepiej nie format, by naprawić to nero?
nero to dno! ile ja sie z tych cholerstwem nameczyłem, ile razy jak juz zmontowalem obraz, byly jakies errory i wyrzucenia do widowsa (ofc bez zapisania). Teraz przesiadłem sie na Ashampoo Burning Studio 7, ktore nie ma w sobie setek bezuzytecznych bejerow, zajmuje mniej pamieci, mniej obciaza kompa podczas nagrywania... poprostu chyba najlepszy soft do palenia.
jak juz to zwykly uinstall, reczne kasowanie resztek (bo nero ich nie usuwa), wyrzucenie kluczy z rejestru - a tych jest od groma, jak wszystko instalowales Po takim czyszczeniu powinno sie spokojnie na czysto zaistalowac, ale radze przejsiasc sie na Ashampoo, ma wszystko to co nero, bez pierdułek...
Po zainstalowaniu Ashampoo Burning Studio 7 i po próbie nagrania DVD z danymi efekt był taki sam, czyli totalna lipa!!
Podsumowują:
-wypala cd
-wypala dvd, ale nie z danymi w nero i Ashampoo Burning Studio 7
-jakieś sugestie?
Ostatnio edytowany przez dulu (2007-09-01 10:31:01)
hmm... ja jak tak mialem (error calibration) to wywaliłem nagrywarke (biosy, jakies DMA, płyty czyszczace nie pomogły), stwierdzilem ze mam gdzies babranie sie po servisach, bo juz pare lat miała, poszedlem do sklepu - 80PLN'ow i noweczka wypala jak marzenie.
Co Ci konkretnie wyswietliło Ashampoo ???
Koszt nowej nagrywarki to nie sa jakies duze pieniadze. A mialem juz 2 nagrywarki jak przy ktorejs zaczynały sie numery typu "error calibration" to znak ze zdychała, pale owszem sporo, to muzyka, to anime, to gry, i gdy zaczeły sie pierwsz "error calibration" to grymasiła - nie chciała nagrywac na wszystkich płytach, czesciej pokazywała jakies błedy. A jescze z 2 miesiace paliłem na potęge za płytach ~1PLN. Potem coraz mniej udanych płyt wypalała az sie wkurzyłem i wywaliłem. Nagrywarke mialem jedna moze z 3 lata ? wiec na tyle co ona sie napaliła ma prawo sie popsuc
No i po co komu nagrywarka ktora nie nagrywa plyt z danymi ^^ to tak jak samochód bez jazdy do przodu. Moze na moich starych nagrywarkach tez tak bylo - nigdy nie mialem potrzeby wypalania innej płyty DVD niz Data
Aha miałem tak samo CD-Audio moglem spokojnie wypalac
sugestia:
ja tak mialem, ze nagrywarka nie działa tak jak powinna, dysk juz był pełny to wkurzyłem sie i kupilem nowa
[cytuj="dulu"] Jedyny +, to taki, że nie jara płyt, ale nie sprawdzam ciągle na jednej! [/quote]
tez tak myslalem, po kilku probach "nagrywanie nieudane" (ale nie zaczeło nawet wypalac) płyta sie spierdzieliła - na sprawnej nagrywarce nie szlo na niej nagrac.
Ostatnio edytowany przez Fjuczers (2007-09-01 11:49:24)
Mnie najbardziej boli to, że ona nie działa tylko u mnie!
Za jakiś czas ma przyjść znajomy, może co poradzi, a jak nie to format, a jak i to nie da rady, to chyba kupię nową.
"error calibration"
ja maiłem coś innego, ale nie pamiętam co...
Ostatnio edytowany przez dulu (2007-09-01 12:11:01)
dulu miales napewno tak bledny blok nie mozna nagrywac w trybie dos(lub doe niepamietam).dul;u jak dlugo masz nagrywarke?
Miałem błąd adresu bloku, a nagrywarkę mam 2 lata!
Mój brat ma ten sam model już chyba ze 3 lata i śmiga aż miło!
Miałem błąd adresu bloku, a nagrywarkę mam 2 lata!
Mój brat ma ten sam model już chyba ze 3 lata i śmiga aż miło!
kazda nagrywarka jest inna, niektore padaja po tygodniu nawet...
[cytuj]Mnie najbardziej boli to, że ona nie działa tylko u mnie!
moze tasme masz zjeb... popsuta ??? Chyba ze z tasmami chodzisz do innych, wtedy odpada
Sprawdzałem na kilku taśmach, chciałem wykluczyć wszystko, pozostaje mi czekać na kumpla... ja na razie dzięki za wszystko, odezwę się później!
Michaello napisał:he he wypalałem na 4x!!! I nic nie pomogło, system sprawny, czy nero 7,6 czy Ashampoo; wszędzie to samo Nie mam zamiaru znowu oddawać nagrywary na 1.5 micha :/
Probowales na roznych plytach wypalac?
Tak sie dzieje z wszystkimi plytami z muzyka, czy tylko z ta, moze jakies zabezpieczenie ma? Skanowales ja?
to jest normalne mp3 bez DRM, próbowałem na gównianych omegach ( i innych) i na TDK i Sony : to samo; no kompie czyta na wieży -nie ( próbowałem na kilku, wszędzie to samo)
Sprawdzałem na kilku taśmach, chciałem wykluczyć wszystko, pozostaje mi czekać na kumpla... ja na razie dzięki za wszystko, odezwę się później!
spróbuj innej nagrywarki u siebie na tym samym sofcie i kablu
ja kupilem nową i nie mam problemów
Mam ciekawą nowinkę, a mianowicie chodzi oto, iż WYPALA bez problemu płyty firmy omega!
Rozumienie? Wypala dziadowe omegi, a nie chce sony, echh... kolega zabrał nagrywarkę do domu(informatyk) zobaczymy czy coś wykombinuje.
Sprawdziłem tylko kilka płyt, zobaczymy czy będę musiał kupić nową.
Ostatnio edytowany przez dulu (2007-09-01 21:59:52)
ale dlaczego cd mozna nagrywac a dvd nie?????
Ponieważ do CD i DVD są inne ukłądy elektroniczne, CD wymaga mniejszej rozdzielczości, nawet gdy soczewka jest porysowana z CD sobie może poradzić a z DVD nie, DVD ma dużo gęstszy zapis niż CD, dzięki czemu więcej danych się mieści chyba jasne .
A podowów może być milion - czemu dvd nie działa a dvd działa
[cytuj]Między dyskami CD i DVD są dwie zasadnicze różnice. Po pierwsze, najmniejsze zagłębienia na dyskach DVD mają średnicę zaledwie 0.4mikrona; odpowiednie zagłębienia na dyskach CD są dwukrotnie większe - ich średnica wynosi 0.83mikrona. Ścieżki danych na dyskach DVD są oddalone od siebie tylko o 0.74mikrona, podczas gdy na dyskach CD o 1.6mikrona. Chociaż więc dyski DVD są tej samej wielkości co dyski CD, ich spirala zapisu danych ma przeszło 11km długości - ponad dwa razy więcej niż na CD. Aby odczytać mniejsze zagłębienia, wiązka laserowa odtwarzacza DVD musi być bardziej skupiona niż w odtwarzaczach CD. W tym celu wykorzystuje się czerwony laser półprzewodnikowy o długości fali 635-650nm. Natomiast w odtwarzaczach CD używa się laserów podczerwonych o większej długości fali - 780nm. Ponadto odtwarzacze DVD wykorzystują soczewki o większej zdolności skupiania - mające większą aperturę niż soczewki w odtwarzaczu CD. Dzięki tym różnicom oraz dodatkowej efektywności formatu DVD opisanej poniżej, każda warstwa informacyjna ma ogromną pojemność: 4,7GB.
cały artykuł znajduje się tutaj: http://www.dysan.ab.pl/technologia_3.php
Problem moze byc tego typu, ze po prostu moc lasera oslabla i dlatego cd pali, a dvd juz nie.
Jak najbardziej tak może być, lecz wątpie że to jest w tym przypadku taki problem.
Jak mówiłem, najprościej iść do kogoś i przetestować wtedy sprawa staje się jasna .
Przypomniałą mi się opcja KALIBRACJI MOCY LASERA, chyba takie cuś gdzieś było w Nero chyba nawet, może pomóc.
Ale przetestuj najpierw u kogoś , jak tam nie działa to znaczy że laser padł.
O podkręcaniu mocy lasera w DVD ręcznie nie ma mowy, jego sie reguluje o mikroskopijne kąty, w CD można śmiało, ale jak sie ruszy w DVD to pozamiatane .
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-09-01 22:00:09)
Ja mam LiteOn 1633S z 2001 r. Śmiga bez problemów. Miałem podobne problemy z zaspiem jakiś rok temu. Rozebrałem napęd i dokładnie wyczyściłem. Od tamtej pory jest znowu ok. Jeśli to nie pomoże, to po prostu napęd jest do wymiany.
Nagrywarka działa:D
Jak to zrobiłem? Kolega zabrało ją wczoraj do domu, dziś przyszedł, TYLE!
Wiem, że zrobił, nic więcej:P
Jak zapytałem go co się stało, powiedział, że i tak nie zrozumiem:)
To tyle, sprawa rozwiązana!
Dziękuję wszystkim, którzy się tu wypowiadali, pozdrówka![papa]
Ostatnio edytowany przez dulu (2007-09-02 20:45:51)