#1 2007-08-31 17:14:17

dulu
Moderator

Problem nagrywaniem - liteon dvdrw sohw-1693s!

Witam!
Od razu przejdę do sedna, mam spore problemy z nagrywarką, po utworzeniu dvd z danymi i rozpoczęciu nagrywania efekt jest zawsze taki sam(prawie) wyskakuje: błąd fiksacji sesji albo błąd adresu bloku, albo błąd kalibracji mocy, or wystąpił reset, z tego co wyczytałem an googlach:
- nowy bios, MAM
- szitowe płyty, używam sony, verbatim, tdk
- wyczyścić soczewkę od lasera, nagrywarka była w serwisie
Nie dość, że była w serwisie(przeczyścił), i ziomuś wypalił przy mnie płytę, płyta OMEGA, a ja nie mogę u siebie wypalić SONY![klnie]
POMOCY!
Albo to zasilacz, ale jak to możliwe, iż ta nagrywarka działała poprawnie na starym(5-letnim) i na tym(nowy), po prosu przestała działać!
Odchodzę od zmysłów, postanowiłem zrobić na C free space, C jest w 50% pusty i niC![shithappens]
Nie ważne z jaką prędkością wypalam, ZAWSZE jest to samo!!!
Jedyny +, to taki, że nie jara płyt, ale nie sprawdzam ciągle na jednej!

#2 2007-08-31 17:29:18

vpirate2
Zbanowany

Odp: Problem nagrywaniem - liteon dvdrw sohw-1693s!

ja tak samo dokladnie tydzien temu odali mi z serwisu i pisali ze mi wyczyscili i z normalnie wszytko dziala i teraz dalej nie moge nicn nagrywac na sony ale na inne moge dopiero po dokladnie 5 nie wypalach(to jakas klatwa

dudu jak juz raz spobujesz i ci nie wyjdzie to mozesz wyrzucic plyte

Ostatnio edytowany przez vpirate2 (2007-08-31 17:30:25)

#3 2007-08-31 17:33:26

Suchy
Użytkownik

spóbuj innym softem niż Nero

#4 2007-08-31 17:49:48

DiamondBack
Użytkownik

Tez mi sie wydaje ze to wina softu...
mi ostatnio cos sypal plyty Nero 7 i wrocilem do 6 i teraz smigam az milo oczkod

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#5 2007-08-31 17:58:34

dulu
Moderator

Próbowałem w alkoholu i śmiga, ale sprawdzałem tylko CD, a w nero 7 cd również wypala.
Więc to problem z płytami dvd, bo myślałem, że ogółem!
Tak btw: to nero 6 również mi nie wypala!

Ostatnio edytowany przez dulu (2007-08-31 17:58:51)

#6 2007-08-31 18:56:31

vpirate2
Zbanowany

dulu napisał:

Próbowałem w alkoholu i śmiga, ale sprawdzałem tylko CD, a w nero 7 cd również wypala.
Więc to problem z płytami dvd, bo myślałem, że ogółem!
Tak btw: to nero 6 również mi nie wypala!

idyntyczna sytuacja co umnie

#7 2007-08-31 19:23:57

rexo
Użytkownik

no wiec tak panowie:
- pierwsza rzecz podepnij nagrywarke na oddzielnej szelce ATA, aby nie byla z żadnym innym urządzeniem a co najważniejsz z żadnym dyskiem. Starsze komputery (płyty głowne) miały z tym ogromny problem, polecam zainstalować najnowsze sterowniki do chipsetu i płyty głownej.
- a zasilacz, jak najbardziej może być przyczyną, gdy zasilacz jak mówisz ma 5 lat i pewnie jest "no-name" to jasna sprawa. Takowe zasilacze nie dają stabilnego napięcia, masz czasmi reset bez przyczyny? Komputer sam z siebie się wyłacza lub zawiesza jezor? Jeśli tak to jest to na 99,9% zasilacz smile. Słaby i niestabilny zasilacz niszczy kumputer.
- na 100% nie jest wina softu, możliwe że wina OSa - windowsa, bo jak każdy wie windows idealny nie jest, próbowałeś przeinstalować?. Jeśli tak to spróbuj pożyczyć od kogoś zasilacz stabilny i obczaj dokładnie, to jest najleprzy sposób na wyeleminowanie zasilacza jako przyczyny problemu smile.
- polecam też wziąć nagrywarke do kogoś innego i sprawdzić czy działa u niego, jeśli tak to sprawa staje sie jasna i wiadomo, że to od Twojego komputera. Jeśli natomiast tam także nie działa to wiadomo, że wina nagrywaki smile.
- masz podkrecony procek lub ram? jeśli tak odkręć do normalnych taktowań.

Aby rozpatrzeć taki problem najpierw należy zawezić obszar jego poszukiwania.
Jak zrobisz co powiedziałem i zadziała lub nie to napisz na priv ciekaw sam jestem smile.

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-08-31 19:25:49)

#8 2007-08-31 19:47:31

vpirate2
Zbanowany

rexo napisał:

no wiec tak panowie:
- pierwsza rzecz podepnij nagrywarke na oddzielnej szelce ATA, aby nie byla z żadnym innym urządzeniem a co najważniejsz z żadnym dyskiem. Starsze komputery (płyty głowne) miały z tym ogromny problem, polecam zainstalować najnowsze sterowniki do chipsetu i płyty głownej.
- a zasilacz, jak najbardziej może być przyczyną, gdy zasilacz jak mówisz ma 5 lat i pewnie jest "no-name" to jasna sprawa. Takowe zasilacze nie dają stabilnego napięcia, masz czasmi reset bez przyczyny? Komputer sam z siebie się wyłacza lub zawiesza jezor? Jeśli tak to jest to na 99,9% zasilacz smile. Słaby i niestabilny zasilacz niszczy kumputer.
- na 100% nie jest wina softu, możliwe że wina OSa - windowsa, bo jak każdy wie windows idealny nie jest, próbowałeś przeinstalować?. Jeśli tak to spróbuj pożyczyć od kogoś zasilacz stabilny i obczaj dokładnie, to jest najleprzy sposób na wyeleminowanie zasilacza jako przyczyny problemu smile.
- polecam też wziąć nagrywarke do kogoś innego i sprawdzić czy działa u niego, jeśli tak to sprawa staje sie jasna i wiadomo, że to od Twojego komputera. Jeśli natomiast tam także nie działa to wiadomo, że wina nagrywaki smile.
- masz podkrecony procek lub ram? jeśli tak odkręć do normalnych taktowań.

Aby rozpatrzeć taki problem najpierw należy zawezić obszar jego poszukiwania.
Jak zrobisz co powiedziałem i zadziała lub nie to napisz na priv ciekaw sam jestem smile.

ale dlaczego cd mozna nagrywac a dvd nie?????

Ostatnio edytowany przez vpirate2 (2007-08-31 19:47:51)

#9 2007-08-31 20:30:59

camel
Użytkownik

też to miałem w swoim liteon`ie. ten firmware jest nowy czy już trochę ma? ten liteon nie jest już chyba wspierany

było tak kupiłem nowe verbatimy i psuł mi płyty po jakimś czasie znalazłem stare płyty i wypalił bez problemu

diablic napisał:

mowisz o dvd ( - ) ?

ja? tak cd pali bezbłędnie

Ostatnio edytowany przez camel (2007-08-31 21:01:59)

MADLAX.jpg

#10 2007-08-31 20:54:42

diablic
Użytkownik

mowisz o dvd ( - ) ?

#11 2007-08-31 21:05:04

vpirate2
Zbanowany

camel napisał:

też to miałem w swoim liteon`ie. ten firmware jest nowy czy już trochę ma? ten liteon nie jest już chyba wspierany

było tak kupiłem nowe verbatimy i psuł mi płyty po jakimś czasie znalazłem stare płyty i wypalił bez problemu

diablic napisał:

mowisz o dvd ( - ) ?

czylki trzeba kupowac co innego zeby nagrywal(inne dvd?np.sony bo uzywalem media_tech)i zawsze wszytko wypalam tylko na -r

#12 2007-08-31 21:13:14

songoku
Użytkownik

Wypala cd-rw?
Problem moze byc tego typu, ze po prostu moc lasera oslabla i dlatego cd pali, a dvd juz nie.
Tak jak w przypadku cd-rw, tak i przy dvd laser potrzebuje mocniejsze wiazki, jesli jest za slaba, to mozna ja podkrecic (nie radze nikomu jak sie nie zna), ale w przypadku, gdy jest na gwarancji, po prostu posc z kompem i pokazac w czym jest problem. Jesli ktos ma mozliwosc, to wyjalbym nagrywarke i do jakiegos znajomego wlozyl i spr. jak u niego sie zachowuje. oczkod

#13 2007-08-31 21:45:17

Michaello
Użytkownik

a u mnie na pioneer 111 DVD wypala elegancko a na audio-cd pieprzy płyte i też nie wiem o co biega o_O

#14 2007-08-31 21:55:41

songoku
Użytkownik

Plyty audio powinny byc wypalane nie wiecej niz 12x, w przeciwnym razie moga pojawiac sie jakies szumy.
Ja osobiscie wypalam x8.

#15 2007-08-31 22:02:54

Michaello
Użytkownik

he he wypalałem na 4x!!! I nic nie pomogło, system sprawny, czy nero 7,6 czy Ashampoo; wszędzie to samo smutny Nie mam zamiaru znowu oddawać nagrywary na 1.5 micha :/

#16 2007-08-31 22:12:25

camel
Użytkownik

vpirate2 napisał:
camel napisał:

diablic napisał:

mowisz o dvd ( - ) ?

czylki trzeba kupowac co innego zeby nagrywal(inne dvd?np.sony bo uzywalem media_tech)i zawsze wszytko wypalam tylko na -r

ostrzezenie nie zrozumiałeś to co mi wypalił poprawnie to były starsze płyty x8 dokładnie a to co niszczy  to nowsze verbatimy x16 shithappens na moje oko standard się zmienił albo co nie znam sie na tym dokładnie 

songoku napisał:

Wypala cd-rw?
Problem moze byc tego typu, ze po prostu moc lasera oslabla i dlatego cd pali, a dvd juz nie.
Tak jak w przypadku cd-rw, tak i przy dvd laser potrzebuje mocniejsze wiazki, jesli jest za slaba, to mozna ja podkrecic (nie radze nikomu jak sie nie zna), ale w przypadku, gdy jest na gwarancji, po prostu posc z kompem i pokazac w czym jest problem. Jesli ktos ma mozliwosc, to wyjalbym nagrywarke i do jakiegos znajomego wlozyl i spr. jak u niego sie zachowuje. oczkod

to nie tak że laser czy coś stare płyty dvd pali dobrze tylko ich nie ma już na rynku

Michaello napisał:

a u mnie na pioneer 111 DVD wypala elegancko a na audio-cd pieprzy płyte i też nie wiem o co biega o_O

może twoja nagrywarka nie akceptuje tych płyt w pełni spróbuj innych

Ostatnio edytowany przez camel (2007-08-31 22:17:33)

MADLAX.jpg

#17 2007-08-31 22:17:20

songoku
Użytkownik

Michaello napisał:

he he wypalałem na 4x!!! I nic nie pomogło, system sprawny, czy nero 7,6 czy Ashampoo; wszędzie to samo smutny Nie mam zamiaru znowu oddawać nagrywary na 1.5 micha :/

Probowales na roznych plytach wypalac?
Tak sie dzieje z wszystkimi plytami z muzyka, czy tylko z ta, moze jakies zabezpieczenie ma? Skanowales ja?

#18 2007-09-01 09:13:38

dulu
Moderator

To ja powiem tak, jak mówiłem mam NOWY zasilacz, a na tym starym 5-letnim też działało! Ma cały nowy komputer!
Na staramy trupie działało bez problemu i na nowym również działało, po prostu nagle bęc i nie działa!
A czy nagrywarka działa u innych, facet w serwisie wypalił płytę przy mnie, więc nagrywarka jest sprawna, do tego przeczyścił soczewkę lasera, coś mi się wydaje, że to wina windowsa/nero, muszę ściągnąć jakiś obraz, by go wypalić w alkoholu... jak to nie pomoże, to hmmmm.... chyba format.

#19 2007-09-01 09:32:54

marcuss
Użytkownik

Kolega mial tak samo albo podobnie... Wypalarka nagrywala CD ale z DVD miala problem i tylko czasem alkocholem sie udalo... Problemem okazal sie drugi naped CD-RW... Poprostu gryzl sie z nagrywarka DVD... Masz drugi naped? :>

#20 2007-09-01 09:41:57

dulu
Moderator

Tam ma 2 napęd, ale moje kochane dziadki:)
Znalazłem jakąś płytę DVD(film) zainstalowałem dvdshrink(do wypalania DVD) i zgadnijcie? Płytka wypaliła się bezproblemowo!!
Czyli wina leży po stronie softu, CHOLERNE nero, teraz powiedzcie co mam zrobić, miałem zainstalowaną 6 i 7, nie działało, to teraz jetem zmuszony zrobić format? Otwarty na propozycję:)

Stopka forum

© Animesub.info 2025