#21 2007-08-29 20:11:56

Endru
Użytkownik

Odp: ANSI - od dziś nielegalny serwis internetowy?

Niech ktoś więc może znajdzie jakiś artykuł o tym na jakimś porządnym serwisie informacyjnym niż tylko snuć podejrzenia na podstawie paru wycinków z forów.
Sam zacząłem szukać czegoś na ten temat bo mnie już to trochę irytuje czy to nie jest po prostu jakaś kolejna bzdurna plotka!
Jakby to była prawda to na każdym serwisie byłby to temat na pierwszą stronę a tu nic!

Znalazłem jednak wzmiankę o tym na forum prawnym. Faktycznie czekają teraz na orzeczenie sądu okręgowego. Wyczytałem jednak, że odnoszą się do niej niechętnie więc jest szansa, że coś takiego nie przejdzie.
Ale bigosu mogą narobić czymś takim klnie
A tu jest link do artykułu
Click

Ostatnio edytowany przez Endru (2007-08-29 20:24:34)

#22 2007-08-29 20:32:22

RA6
Użytkownik

[cytuj]Jaka nadinterpretacja? Przecież wyrok nie został jeszcze udostępniony globalnie (chyba że ty ~RA6 masz, czego nie wykluczam), więc na razie chyba nie ma co mówić o jakiejkolwiek nadinterpretacji. Zresztą o komentowaniu wyroku jest napisane na stronie, którą podałeś ~RA6. Co jeszcze? Wykładnia nie może prowadzić do absurdu i szczerze wątpię, by ta prowadziła.[/quote]

To nie pierwszy wyrok w tej sprawie. Wcześniej sąd niższej instancji orzekł winę w pewnej sprawie, wyrok był dość kontrowersyjny. Nie odnosiłem się do konkretnie tego wydarzenia bo jak Winged zauważyłeś brak jest prawomocnego orzeczenia. To był skrót myślowy na cały ten bałagan, a upraszczanie komentarzy ostatnio na zdrowie nie wychodzi.

W połowie września wszystko będzie jasne, nie pamiętam gdzie to wyczytałem, ale jak sobie przypomnę to podeślę link.

#23 2007-08-29 20:59:16

Winged
Użytkownik

Hmm... ja to widzę tak. SN dokonał wykładni ustawy prawa prasowego. Czemu? Nie wiem, bo się tym nie interesuję. Możliwe, że zwrócił się do niego z tym sąd, który rozpatrywał sprawę gazety bytomskiej, bo nie rozumieli dokładnie o co chodzi. Do dokonanej przez SN wykładni stosują się wszystkie sądy. RP jak wnioskuję przyczepiła się wykładni dokonanej przez SN jakoby znaczyła ona właśnie to o czym owy dziennik napisał. Ja powiem wprost, że nie wiem, czy RP zrobiła to słusznie, bo nie widziałem ani tekstu dokonanej wykładni, ani prawa prasowego. Z tego co mi wiadomo w naszym prawie jest sporo nieścisłości dotyczących magazynów, gazet, czasopism, dzienników, prasy, etc. Skoro z tym są takie problemy, to pewnie niemniejsze dotyczą spraw związanych z Internetem. Nie wiem (googlając nic nie znalazłem), czy w ogóle sprawy takie jak to, czy strony Polaków zakładane na zagranicznych serwerach podlegają polskiej jurysdykcji. Po aferze napisowej, gdzie napisy.org były na niemieckim serwerze, a pamiętajmy, że obowiązuje nas prawo unijne i międzynarodowe, wnioskuję, że tak. Stąd przypuszczam, że gdyby taka RP znajdowała się na zagranicznym serwerze, to mogłaby mieć problemy. Tylko z drugiej strony komu zapłacić? Każdemu państwu, w którym jest Internet, krajowi, gdzie jest serwer, krajowi skąd pochodzą redaktorzy? Wnioskując z analogii, możemy dojść do wniosku, że stronę, podobnie jak statki, moglibyśmy zarejestrować w odpowiednim raju podatkowym. I tu mamy problem tego, że najprawdopodobniej nie ma ustaw precyzujących, nie tyle obrót w Internecie, ale same zagadnienia tworzenia stron, ich umieszczania, opłat, itd. Stąd myślę, że chodzi o polskie gazety, które mają swoje strony, które są taką prasą przez Internet.
Po to jest SN, żeby wyjaśnić. To wyjaśnił, więc jak już wszystko zostanie udostępnione szerokiemu gronu, to będzie można się zapoznać. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#24 2007-08-29 21:25:40

Gamelord
Użytkownik

Winged, poruszasz zbyt wiele problemów związanych z umiejscowieniem serwera strony internetowej, a cały problem polega na tym, że ustawa kiedy była pisana (końcówka lat 80) po prostu nie zakładała istnienia czegoś takiego jak Internet. Teraz, gdy Internet jest już ogólnodostępny, prawo ma troszeczkę nierealne zastosowanie, bo po prostu nie rozróżnia strony internetowej od papierowego pisma i tutaj jest diabeł pogrzebany. Moim zdaniem wystarczy tylko nowelizacja prawa, żeby nie było już takie "średniowieczne", ale tego od obecnej władzy się nie doczekamy, bo zajmuje się problemami natury - potrzeba nam więcej stołków... cenzura

#25 2007-08-29 21:31:09

Kane
Administrator

Winged napisał:

Zresztą #Kane podobno bosko w pasach wygląda. jezor

Weri fan jezor
Panowie, dalsza polemika jest IMHO stratą naszego czasu, poczekamy - zobaczymy.

Imperare sibi maximum est imperium

#26 2007-08-29 21:33:00

Feniks_Ognia
Użytkownik

Gamelord napisał:

Kisiel, chciałbym żeby tak było, ale zapadły już pierwsze wyroki na podstawie tego postanowienia, redaktor serwisu GazetaBytowska.pl został oskarżony o prowadzenie serwisu bez rejestracji oraz o odmówienie usunięcia komentarza ze swojej strony, który obrażał komornika opisywanego w jednym z jego artykułów. Sąd uznał, że:
[cytuj](...) Zgodnie z orzeczeniem SN, osoba prowadząca stronę w Internecie jest pełni rolę redaktora naczelnego ze wszystkimi wynikającymi z tego obowiązkami, m.in. obowiązkiem publikowania sprostowań i odpowiedzialnością za teksty, w tym wpisy internautów. (...)

To tak, jakby Kane musiał brać odpowiedzialność ze wszystkie napisy, komentarze i posty na ANSI... smutny

Jak ktoś ma strone GazetaBytowska to się nie dziwie. Poza tym wyroki sądu najwyszego nie są wiążące dla niszych instancji w polsce!!!! Tylko trybunał konstytucyjny jest wiążący dla całego sądownictwa. Prwdą jest że o wyrok sąd niższej instancji może podepszeć się wyrokiem sądu najwyszego i na tej podstawie wydać wyrok. Lecz jest to różnie robione.

A tak ogólnie nie jedną pierdołe czytałem i niema się czym przejmować.

#27 2007-08-29 21:43:45

DiamondBack
Użytkownik

Dobra Kane ale wyślesz chociaż pocztówkę zza krat co nie? jezor
Dobra ja podaje numer konta i zbieramy pieniadze na Paczke z jedzeniem i papierosami dla niego by miał jakieś życie w pierdlu smile_big

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#28 2007-08-29 21:46:55

vpirate2
Zbanowany

czego wy sie boicie?

#29 2007-08-29 21:47:17

diablic
Użytkownik

ciekawe czy bedzie mozna sie odwolac do Sadu-Europejskiego w Sztrasburgu o lamanie przez Polske swobod obywatelskich oczkod przeciez to w pewnym stopniu ograniczenie wolnosci slowa brakslow a w ostatecznosci zawsze mozna przeniesc sie na zagraniczne servery jezor2

Ostatnio edytowany przez diablic (2007-08-29 21:48:37)

#30 2007-08-29 21:54:56

azusia
Użytkownik

Szczerze, uważam, że jak to w Polsce jesteśmy nadal w średniowieczu i nic z tym SN nie zrobi. Takie jest moje zdanie. A jakby nałożyli na wszystkie strony taki obowiązek to wszyscy internauci (tego jestem pewna) wyjdą na ulice i zaczną strajkować na wiejskiej! Ja tam mogę się przyłączyć ;P

#31 2007-08-29 22:30:17

jinjej
Użytkownik

Na razie nie ma co panikować - polecam lekturę link.
Póki treść orzeczenia nie zostanie opublikowana nie ma co dawać wiary relacją dziennikarskim. Moim zdaniem póki nie ma wyraźnej regulacji ustawowej nakazującej rejestrację stron wszystkich bez wyjątku to takiej normy nie można interpretować z przepisu, bo to ogranicza w istotny sposób swobodę przepływu informacji. Według mnie to jedna wielka pomyłka dziennikarska która w niedługim czasie zostanie wyjaśniona.

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#32 2007-08-29 22:33:23

Maniack
Użytkownik

Szczerze? Je.ie mnie to i mam to głęboko poważaniu beznadzieja Ciekawe kto będzie przestrzegał tak durnego postanowienia... Cała sprawa śmierdzi kupa[kupa]

Ostatnio edytowany przez Maniack (2007-08-29 23:53:50)

#33 2007-08-29 22:43:46

khadzad
Użytkownik

Spooko najwyżej sie wszystko na Kana zwali;wcisniemy jakis kit i nikt nie ucierpi xD

#34 2007-08-29 22:57:39

Cascader
Użytkownik

Może przynajmniej zniknie wiekszosc PoKeMoNiAsTyCh blogów.

#35 2007-08-29 23:24:49

zmora150
Zbanowany

nie stresujcie ludzi @Kane już ze skóry pewnie wychodzi a jak co zawsze jest jakieś prawo co zaprzeczy temu wiec spokojnie, sie nic niestanie jak co jutro coś napisze spytam sie wujka adwokata smile_big:D co o tym myśli w końcu on tez bierze od was napisy jezor

Pozdrawiam Zmora

Ps. @Kane nie stresuj sie tylko zacznij kombinować na zapas jezor

#36 2007-08-29 23:25:49

Winged
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:
Gamelord napisał:

Kisiel, chciałbym żeby tak było, ale zapadły już pierwsze wyroki na podstawie tego postanowienia, redaktor serwisu GazetaBytowska.pl został oskarżony o prowadzenie serwisu bez rejestracji oraz o odmówienie usunięcia komentarza ze swojej strony, który obrażał komornika opisywanego w jednym z jego artykułów. Sąd uznał, że:
[cytuj](...) Zgodnie z orzeczeniem SN, osoba prowadząca stronę w Internecie jest pełni rolę redaktora naczelnego ze wszystkimi wynikającymi z tego obowiązkami, m.in. obowiązkiem publikowania sprostowań i odpowiedzialnością za teksty, w tym wpisy internautów. (...)

To tak, jakby Kane musiał brać odpowiedzialność ze wszystkie napisy, komentarze i posty na ANSI... smutny

A tak ogólnie nie jedną pierdołe czytałem i niema się czym przejmować.

Z tymi sądami to ciekawe. Patrząc na Twoją wypowiedź można dojść do wniosku, że SN to taka popierdółka.
Konstytucja:
Art. 183
1. Sąd Najwyższy sprawuje nadzór nad działalnością sądów powszechnych i
wojskowych w zakresie orzekania.
Ustawa o SN:
Art. 1.
Sąd Najwyższy jest organem władzy sądowniczej, powołanym do:
1) sprawowania wymiaru sprawiedliwości przez:
a) zapewnienie w ramach nadzoru zgodności z prawem oraz jednolitości orzecznictwa sądów powszechnych i wojskowych przez rozpoznawanie kasacji oraz innych środków odwoławczych,
b) podejmowanie uchwał rozstrzygających zagadnienia prawne,
c) rozstrzyganie innych spraw określonych w ustawach;
Wyrok sądy niżej instancji różniący się od orzeczenie SN jest do bani. smile
Sorry za OT. smile
Jak ktoś ma strone GazetaBytowska to się nie dziwie. Poza tym wyroki sądu najwyszego nie są wiążące dla niszych instancji w polsce!!!! Tylko trybunał konstytucyjny jest wiążący dla całego sądownictwa. Prwdą jest że o wyrok sąd niższej instancji może podepszeć się wyrokiem sądu najwyszego i na tej podstawie wydać wyrok. Lecz jest to różnie robione.

[EDIT] TK zajmuje się czymś innym, głównie bada zgodność ustaw i innych aktów prawnych z konstytucją. Jego orzeczenia też są oczywiście wiążące.
[EDIT 2] Tamten fragment o tym serwerze i stronach to odnośnie postu ~Songoku. smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2007-08-29 23:32:10)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#37 2007-08-29 23:30:46

Boniak
Użytkownik

Przecież ona była nielegalna od początku, sama nazwa na to wskazuje.
Absolutnie Nielegalna Strona Iternetowa

Oczywiście to jest joke smile

#38 2007-08-29 23:35:39

Feniks_Ognia
Użytkownik

Hmm tak teoretycznie to Sąd Najwyższy powinien być wiąrzący ale to jednoznacznie z tego nie wynika. Tak mi się wydaje bo prawnikiem nie jestem. W polsce nie jedno cudo widziołem i nie o jednym genijalnym pomyśle słyszałem więc nic mnie nie zdziwi.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2007-08-29 23:36:12)

#39 2007-08-29 23:43:44

Endru
Użytkownik

He he. Widze przy okazji, że niejeden zdawał na maturce WOS.
Ale jak napisał Kane poczekamy zobaczymy bo na razie to tylko spekulacje.
Można więc spać spokojnie.

#40 2007-08-29 23:48:13

azusia
Użytkownik

Mam nadzieję, że w nocy policja nie wpadnie do mojego domu przeszukiwać mieszkanie smile respekt

Ostatnio edytowany przez azusia (2007-08-29 23:48:44)

Stopka forum

© Animesub.info 2025