Nie jesteś zalogowany.
Od dziś serwis AnimeSub prawdopodobnie działa całkowicie nielegalnie! Spytacie jak to się stało? To efekt ostatniego postanowienia Sądu Najwyższego, który uznał, że każda strona internetowa to prasa i należy ją zarejestrować w sądzie! Przytoczę fragment z rzeczpospolitej:
[cytuj]PRAWO PRASOWE
Strony WWW to dzienniki lub czasopisma
Większość polskich stron internetowych działa niezgodnie z prawem. Ich autorzy narażają się nawet na karę ograniczenia wolności. To konsekwencje niedostosowanego do dzisiejszych czasów prawa prasowego. Co łączy filatelistę, który prowadzi serwis internetowy o znaczkach, fotografa amatora umieszczającego w sieci swoje zdjęcia i firmę prowadzącą duży portal informacyjny? Wszyscy powinni zarejestrować swe strony internetowe jako dzienniki lub czasopisma. (...)
Treść nie ma znaczenia. Już teraz wiadomo jednak, co wynika z postanowienia sądu. - Zgodnie z prawem prasowym treść publikacji nie wpływa na to, czy ma być uznana za prasę. Jeśli więc strona internetowa nie tworzy zamkniętej jednorodnej całości i jest aktualizowana co najmniej raz w roku, to jest prasą. Gdy nowe informacje pojawiają się na stronie częściej niż raz w tygodniu, to mamy do czynienia z dziennikiem, jeśli rzadziej, to z czasopismem. Zarówno jedno, jak i drugie trzeba zarejestrować - tłumaczy "Rz" sędzia Sądu Najwyższego Jacek Sobczak, który był sprawozdawcą w opisanej sprawie.
Cóż to oznacza w praktyce? Otóż to, że większość polskich stron internetowych działa nielegalnie. Tylko duże serwisy o charakterze stricte dziennikarskim rejestrują się w sądzie. Zapaleńcy, którzy piszą w siecidla własnej satysfakcji, po to, aby się podzielić swoimi spostrzeżeniami, nie zawracają sobie tym głowy. (...)
(Pełna treść artykułu w Rzeczpospolitej)[/quote]
[cytuj]SĄD NAJWYŻSZY Kontrowersyjne postanowienie
Strony internetowe do rejestracji
(...) Co istotniejsze, dotyczy to zarówno profesjonalnych portali informacyjnych, jak i np. amatorskich stron ze zdjęciami rodzinnymi. - Zgodnie z prawem prasowym treść nie ma znaczenia do uznania publikacji za prasę - tłumaczy "Rzeczpospolitej" sędzia SN Jacek Sobczak, który był sprawozdawcą w opisanej sprawie. W praktyce oznacza to, że jeśli strona jest aktualizowana częściej niż raz w tygodniu, powinna zostać zarejestrowana jako dziennik. Jeśli rzadziej, ale przynajmniej raz w roku - jako czasopismo. Autorowi strony za brak rejestracji grozi grzywna, a nawet kara ograniczenia wolności.
(Pełna treść artykułu w Rzeczpospolitej)[/quote]
Czy to możliwe, że niedługo doczekamy się "Dziennika AnimeSub.Info"? Ciekawe co nam jeszcze zafundują politycy i czy to będzie oznaczało koniec małych stron, których rejestracja jest po prostu nieopłacalna?
[cytuj]Żródła:
- Forum phpBB by Przemo
- Rzeczpospolita[/quote]
:O ?_?
jakaś pierdoła
dla mnie to jest BULLSHIT, niech zamkną wszystkie te darmowe fora co dzieci-neo zakładają dziennie kilka razy na fora.pl i zapominają o nich. Co ze stronami prywatnymi - zdjęcie rodzinne
W Polsce tak prawo jest niesprecyzowane, że wychodzą takie kwiatki.
ech nie ma to jak kretynskie polskie prawo... az wstyd sie przyznac ze jest sie polakiem ;|
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Fajnie:D w CV wpiszę sobie "tworzenie artykułów do Dziennika".
maila tez musze zarejestrowac ? codziennie pojawia mi sie tam dziesiat informacji...
swoja droga nie wiem czy forum+posty mozna interpretowac jako informacje.
nie wiem jak wy, ale ja sie do bycia polakiem nie przyznaje od dluzszego czasu...
Kisiel, chciałbym żeby tak było, ale zapadły już pierwsze wyroki na podstawie tego postanowienia, redaktor serwisu GazetaBytowska.pl został oskarżony o prowadzenie serwisu bez rejestracji oraz o odmówienie usunięcia komentarza ze swojej strony, który obrażał komornika opisywanego w jednym z jego artykułów. Sąd uznał, że:
[cytuj](...) Zgodnie z orzeczeniem SN, osoba prowadząca stronę w Internecie jest pełni rolę redaktora naczelnego ze wszystkimi wynikającymi z tego obowiązkami, m.in. obowiązkiem publikowania sprostowań i odpowiedzialnością za teksty, w tym wpisy internautów. (...)[/quote]
To tak, jakby Kane musiał brać odpowiedzialność ze wszystkie napisy, komentarze i posty na ANSI...
No za jakiś czas się wyjaśni, jeśli portal działa nielegalnie trzeba będzie go zarejestrować i już będzie całkowicie legalny tylko jestem ciekaw, jakie są koszty rejestracji bądź czy są w ogóle jakieś koszty? :/ Kane powinien zabrać głos w tej sprawie... Zobaczymy co powie...
Edit: Czyli już się wyjaśniło, że portal działa nielegalnie szkoda gadać...
Ostatnio edytowany przez ShAd0w (2007-08-29 18:13:39)
normalnie - nienormalne! Eh szkoda komentować
śmiech na sali, tyle powiem, wszystko było ok, ale ktoś musiał coś wymyślić żeby jeszcze bardziej ośmieszyć "polskie prawo", komu to przeszkadza???? Jeszcze troche to bedziemy zamawiać ANSI jako prenumerate o_O. Boże jak ja mam dość tego kraju!!!
Kisiel, chciałbym żeby tak było, ale zapadły już pierwsze wyroki na podstawie tego postanowienia, redaktor serwisu GazetaBytowska.pl został oskarżony o prowadzenie serwisu bez rejestracji oraz o odmówienie usunięcia komentarza ze swojej strony, który obrażał komornika opisywanego w jednym z jego artykułów.
Nawet jeśli.. nie da sie skontrolować wszystkiego. Jak padnie akurat na ciebie - trudno. Większe i popularniejsze serwisy i owszem mogą mieć problem ale co z prywatnymi małymi stronami? Co z blogami [nie lubie ich ale to też pod to podpada]
Nawet w internecie jest ochrona prywatności!
To tak, jakby Kane musiał brać odpowiedzialność ze wszystkie napisy, komentarze i posty na ANSI...
Mowy nie ma
A tak poważniej, to poczekamy aż ktoś tam pójdzie po rozum do głowy i coś się w tym całym bałaganie wyjaśni. IMHO sędzia który wydał ten wyrok nie miał pojęcia o tym jak działa internet.
Imperare sibi maximum est imperium
Wycinek z innego forum
[cytuj]Dostałem wyrok SN do ręki, przeczytałem i proponuje RZ przeczytać ze zrozumieniem.
Proponuje równiez zapoznać z prawem prasowym + powyższa decyzja SN.
Podkreślam - jeśli dana strona internetowa jest tworzona przez wydawnictwo które jest zarejestrowane jako gazeta, czasopismo to musi ta strona również byc zarejestrowana.
Jeśli pan X stworzy portal informacyjny o kotch i bedzie on aktualizowany codziennie to nie musi strony rejestrować. Jeśli natomiast pan X zdecyduje na publikacje czasopisma o kotch wówczas strona, ktorą prowadził, musi zostać zerejestrowana i spełniać warunki zgodne z prawem prasowym.[/quote]
I wszystko jasne
Ja poczekam na publikację wyroku SN, bo na słowo żadnej prasie nie wierzę. Chyba że dziennikowi Kane z o.o.. Czyli bez paniki. Zresztą #Kane podobno bosko w pasach wygląda.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Na razie to jest kaszanka z bigosem polana sosem czekoladowym.
Pozostaje poczekać aż sprawa bardziej się wyjaśni. Bo o ile się nie mylę nawet listy anime tworzone w Anime List i wrzucone na neta musiały by być nielegalne bo są dość często aktualizowane. To by była już paranoia normalnie.
Ostatnio edytowany przez Endru (2007-08-29 18:26:59)
To co pisze Gamelord to nie prawda. Okazuje się, że nawet sądy potrafią nad interpretować prawo. Więc uspokójcie się nie zamkną waszej ulubionej stronki.
Aby dowiedzieć się więcej odsyłam do portalu prawniczego Vagla
Wszyscy wiemy jak jest u nas w kraju. Jeżeli macie choć trochę rozumu to pójdziecie w tym roku na wybory, jeżeli nie macie odpowiedniej ilości lat namawiajcie rodziców, wójtostwo i dziadków. W tym roku polecam UPR, czemu bo w moich oczach PO to dużo nie różni się od PiS i reszty. Potrzebujemy wiadra zimnej wody, inaczej umoczymy na całej linii. Mam dość obiecywania, gruszek na wierzbie i mam nadzieję że wy także.
No za jakiś czas się wyjaśni, jeśli portal działa nielegalnie trzeba będzie go zarejestrować i już będzie całkowicie legalny tylko jestem ciekaw, jakie są koszty rejestracji bądź czy są w ogóle jakieś koszty?
Z tego co mi wiadomo to 40 złotych.
To co pisze Gamelord to nie prawda.(...)
Poprawka: To co przeczytał Gamelord i dał wam do przeczytania to nie prawda.
Ja wam tylko pokazuje co sam przeczytałem, nic sam nie zmyślam.
Macie rację - prawdopodobieństwo, że policja wpadnie na stronę domową kółka gospodyń wiejskich
jest prawie zerowe... do tego czasu sprawa powinna się wyjaśnić...
Jaka nadinterpretacja? Przecież wyrok nie został jeszcze udostępniony globalnie (chyba że ty ~RA6 masz, czego nie wykluczam), więc na razie chyba nie ma co mówić o jakiejkolwiek nadinterpretacji. Zresztą o komentowaniu wyroku jest napisane na stronie, którą podałeś ~RA6. Co jeszcze? Wykładnia nie może prowadzić do absurdu i szczerze wątpię, by ta prowadziła.
Wybory? Po co? Mi z moimi pieniędzmi dobrze. Chyba, że będą one regularnie przeprowadzane co dwa miesiące. Wtedy mogę płacić nawet 50 gr. więcej za pasztet. Przedstawiciele narodu będą się starać, bo przez dwa miesiące nie nachapią się zanadto władzy, a i nie nakradną za dużo.
Ostatnio edytowany przez Winged (2007-08-29 19:03:49)
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Wycinek z innego forum
[cytuj]Dostałem wyrok SN do ręki, przeczytałem i proponuje RZ przeczytać ze zrozumieniem.
Proponuje równiez zapoznać z prawem prasowym + powyższa decyzja SN.
Podkreślam - jeśli dana strona internetowa jest tworzona przez wydawnictwo które jest zarejestrowane jako gazeta, czasopismo to musi ta strona również byc zarejestrowana.
Jeśli pan X stworzy portal informacyjny o kotch i bedzie on aktualizowany codziennie to nie musi strony rejestrować. Jeśli natomiast pan X zdecyduje na publikacje czasopisma o kotch wówczas strona, ktorą prowadził, musi zostać zerejestrowana i spełniać warunki zgodne z prawem prasowym.
I wszystko jasne
kilka postów niżej na tyb forum zostaje to obalone, orzeczenie sądu zostanie wydane 10 września.
póki co, zostałem radaktorem naczelnym dziennika Noizy Tribe, yeah!
no i nowy wpis w CV mogę strzelić sobie.
Ostatnio edytowany przez Cain (2007-08-29 19:24:08)
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
to gadali na tvn24 o 1.30 ze bedzie teraz wielka walka z tymi zakladajacymi strony,szczegolnosci nieleglanych tresciach
Tak, wiec zadaje to samo co na ANFO, a jesli wrzucam strone na serwer, ktory znajduje sie zagranica, to co wtedy?
Co maja wladze polskie do takiej strony, jak stwierdzic, czy ona dziala np. w azji, czy tylko w Polsce, jak net idzie na caly swiat?
Jak dla mnie to martwa ustawa, ktora moze tylko doprowadzic do bankructwa firmy hostingowe. Normalnie LOL.
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-08-29 20:06:21)