Nie jesteś zalogowany.
ostatnio mam problem z ciągłym resetowaniem się mojego komputera
sprawdziłem temperaturę i nie przekracza 40oC
nie wiem czym może to być spowodowane
do tego często kiedy ładuje mi sie system pokazuje się na bardzo krótko niebieski ekran z literkami i cyferkami ekran i sie resetuje po czym trzeba robić od nowa system[klnie][cholera]
jeśli ktoś wiedziałby jaki jest powód tego problemu to prosiłbym o radę
do tego ma ktos jakąś stronkę z radami gdzie będzie można poprawić wydajność komputera (mam xpeka sp1)
z góry dzięki za pomoc
wiem że to ma nic nie wspólnego z anime ale wolałem napisać do znajomych osób niż do obcych:)
przez to tez nie moge pobierać anime bo sie resetuje[rip]
Strzelałbym dysk twardy, bo miałem kiedyś podobny problem.
"Skazany na zajebistość"
no nie wiem
czasami jak sie też resetuje to nie wykrywa dysku i jak odepne i podepne dysk z powrotem od zasilania działa
więc może?
coś może z płytą, może wgraj nową wersję bios-a i najlepiej wymień zasilacz!!!!
płytę mam nową dość
ale właśnie chy6ba wymienię zasilacz;]
Tu masz: optymalizacje >> możesz se poczytać troszke na temat optymalizacji . A co do restartów to może być wiele przyczyn. Polecałbym Tobie to forum , gdzie powinni rozwinąć każdy problem z kompem. Jak miałem jakies problemy z kompem to radziłem sie na tym forum
EDIT :
mozliwe ze to wina zasilacza ... who knows
Ostatnio edytowany przez mariodreamer (2007-08-22 19:59:37)
Obstawiam zasilacz, moze tez byc to wina pamieci - mialem raz taki przypadek (wystarczylo co prawda tylko wyjac i je przeczyscic), ale tez resety co pare minut komp strzelal.
Najpierw sprobuj odkurzyc\przeczyscic kompa, wspomniane pamieci, wentylator od procka itd. Nie raz najprostsza metoda jest najbardziej skuteczna, a kurz skutecznie blokuje przewodnictwo pradu.
Jesli to nie pomoze sprawdz napiecia na zasilaczu, najlepiej miernikiem. Moze byc to dosyc trudne do wylapania, bo np. u mnie w poprzednim kompie na poczatku obstawialem dysk - wymienilem, a byl ok. Pozniej myslalem, ze to moze wina plyty (dokladnie kontrolera na niej), ale okazalo sie, ze to zasilacz. Wymienilem i wszystko ok.
Jednakze nim do tego doszedlem, to troche trwalo, poniewaz u mninie wszystkie napiecia miernik wskazywal na prawidlowe, a poniewaz zasilacze komp. nie trzymaja wciaz stalego napiecia, okazalo sie, ze po prostu od czasu do czasu byly spadki, ktore wlasnie powodowaly te zwisy. Z biegiem lat po prostu "material ulegl zmeczeniu"
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-08-22 20:15:49)
chyba płyta nie bo nową mam ASRocka K7NF2-RAID
czyszczę kompa regularnie
teraz może alkoholem przejadę go
i męczy mnie ten niebieski ekran na starcie windowsa jak już napisałem
Wygląda na problem z zasilaczem.
błąd dysku lub ramy ci sie upiekły :D ostatecznie jak masz dysk podłączony na tej samej taśmie co CD/DVD to weź podłącz tak żeby niebyły na tej samej taśmie lub zasilacz ci zrobił przepięcie to wtedy dysk i płyta w dupę :D ja tak miałem bo kompa nie wyłączałem przez dobre 9 miechów no ale zajechać idzie kompa na gwarancji :D i jak masz dwie kości ram to weź wyjmij jedna i zobacz czy to samo sie stanie
Ostatnio edytowany przez zmora150 (2007-08-22 20:43:03)
Miałem kilka razy taką sytuację. Za pierwszym razem była to wina zasilacza, za drugim trzeba było odkurzyć kompa, za trzecim [po dokupieniu ramu] pamięci, za czwartym syfu w postaci wirusa na kompie. Możliwości jest wiele, chociaż obstawiałbym zasilacz.
ILE RAZY MOŻNA PROSIĆ, ŻEBY SENSOWNIE NAZYWAĆ TEMATY? Ostrzegam, od tej pory tematy nazwane "problem", "mam pytanko" itp itd będą kasowane natychmiast niezależnie od treści.
mam jedną kość RAMu
a dysk twardy jest podłaczony na jednej taśmie sam
apropo wirusów
bodzio jakiego ty miałeś i jak sie da go sprawdzić?
EDIT: dobra #freeman, już zapamiętam:-D
Ostatnio edytowany przez dragon91pl (2007-08-22 20:49:46)
a jaki ma twój komputer już czas operacyjny ??? może pora na wymianę części dysk może już wyżyty ramy tracą swoje właściwości a może to wina karty od neta/sieci jak masz coś podłączone dodatkowo w kompie to weź te wszystkie duperele odłącz i włącz kompa może masz za slaby zasilacz, a niebieski ekran to zazwyczaj mi wyskakiwał w bad sector na dysku ii właśnie to było takie okno niebieskie zanim pojawiało sie logo windy :D
mam jedną kość RAMu
a dysk twardy jest podłaczony na jednej taśmie sam
apropo wirusów
bodzio jakiego ty miałeś i jak sie da go sprawdzić?EDIT: dobra #freeman, już zapamiętam:-D
Wirusa nie pamiętam. Wiem tylko że był bardzo kłopotliwy i chyba dopiero kaspersky pomógł mi go wyeliminować.
to ja spróbuje avastem go wygnac
Wirus, miałem kiedyś coś takiego, bardzo upierdliwe, jednak nod mi pomógł.
do tego często kiedy ładuje mi sie system pokazuje się na bardzo krótko niebieski ekran z literkami i cyferkami ekran i sie resetuje
Teraz doczytalem dokladnie, w takim przypadku (niebieski ekran, o ktorym mowisz - fizyczny zrzut pamięci ), mialem w naprawionym kompie, zepsuta pamiec.
U siebie, gdy mialem problemy z zasilaczem objaw byl nast.: najpierw komp zwisal\blokowal sie, a pozniej restart.
Jednomyslnej odp. nie otrzymasz. Od siebie dodam tylko, ze jeszcze nigdy nie mialem czegos takiego, jak wirus, ktory rest. by kompa, zawieszl tak, ale nie restart.
Jak dla mnie to objaw jest charkteryst. dla:
- uszkodzona pamięć
- przegrzewanie procesora
- spadek napiecie spowodowany zlym funkcjonowaniem zasilacza lub plyty glownej (np. napuchły kondensatory).
dobra kupuję nowy zasilacz więc
teraz pytanko
jaki polecacie w rozsądnej cenie ale pewny i dobry
powiem tylko że mam podłączoną nagrywarkę DVD, stację DVD, pada, port bluetooth,dodatkowe wentylatorki i 1 twardziela