#1 2007-08-16 02:03:22

bubu
Użytkownik

CZASOWY KLATKOWY ASS

mam nadzieję że tym razem mój wątek nie zostanie usunięty, nie wiem czy było to już poruszane w innych niż moje (zamknięte lub usunięte już) wątki a szukaj na forum nie działa

chciałem zapytać o plusy i minusy formatów

moim zdaniem format czasowy dla osób nie zajmujących się tłumaczeniem bajek/anime/mang/ogólnie filmów jest bez żadnego minusa

Po pierwsze otwierany jest w każdym playerze jak również w każdym kinie domowym (nawet w najstarszych wersjach) czego nie można powiedzieć o klatkowych i plikach ass - o ile pliki z formatem klatkowym są już obsługiwane od jakiegoś czasu ale pliki ass zupełnie nie są (nawet winamp obsługuje napisy w formacie czasowym)

po drugie plik czasowy nie ma znaczenia czy jest zrobiony pod wersję 23/25 czy 130 klatek, dodatkowo nie ma także znaczenia czy jest włączany z plikiem avi/rmvb/dvd

po trzecie prostota obsługi w formacie czasowym, można z nimi zrobić choćby w allplayerze to samo co z innymi dodatkowo laikom jest łatwiej bo jak sobie ściagnie pliczek i ma wszystko dokładnie co do sekundy to wie jak i co ma zmieniać bez szukania i czytania żadnych faq po drodze

po czwarte dokładność czasowa plików TMP wynosi 1/10 sekundy (przy korekcie w Subedicie)
co jest jeszcze zwiększone opcją inteligentne napisy pobraną z odpowiednich kodeków, tzn zbyt długie napisy są zatrzymywane na dłużej na ekranie a następne pojawiają się w kolejnych wierszach więc dokładność 1/10 do 1/23 sekundy jest zupełnie bez różnicy, szczególnei jak to mówią w momentach kiedy jest dużo szybko mówionego tekstu
taka różnica jest nie do zauważenia przy czytaniu napisów, bo nikt w czasie 1/24 sekundy nie przeczyta więcej niż 1 literę

po piąte większość playerów udostępnia możliwość zmiany koloru, wielkości czcionki, rodzaju czcionki jak również położenia na ekranie bez nie potrzebnej zabawy choćby z plikami ass a widziałem tu posty że są z tym problemy

po szóste jeśli któremuś tłumaczowi nie odpowiada format TMP to jak to było wspomniane umie go sobie przekonwertować w 10 sekund na inny format a laicy ściągający napisy z animesub tego nie potrafią bez szukania sposobów po faq

nie chodzi mi w tym wątku o odsyłanie mnie do faq żebym się nauczył robić konwersję ale o odpowiedź jakie plusy kryją w sobie formaty klatkowe i ass

#2 2007-08-16 02:39:37

khadzad
Użytkownik

Odp: CZASOWY KLATKOWY ASS

[cytuj]bajek/anime/mang/ogólnie filmów [/quote] - to mnie rozwaliło

poszukaj sobie w googlach...

jeden z plusów?? dokładnosc do 1/100 sekundy

#3 2007-08-16 02:41:57

Hatake
Użytkownik

1. od kiedy manga to plik odpalany jako video xD
2. ale wszyscy to wiedzą xD (jedynie skrajne przypadki nie)
3. 1/10 sekundy ma MPL2, TMP ma 1/1 czyli słabo.
4. www.google.pl <- i wszystko jasne
5. dvd łapie czasowy srt i klatkowy mdvd, mpl2 nie wiem, tmp też łapie, ale niby nie do końca, ass nie, bo rozwój napisów kin domowych i stacjonarnych dvd zatrzymał się na srt... chyba, że coś zrobią w tym kierunku.
6. każdy normalny player odpali ci klatkowe @_@ nawet się nie przyznawaj, że dalej używasz Best/All/VPlayera...
7. co to jest plik dvd?
8. bo czasowy jest na czas a nie na klatki.
9.

bubu napisał:

można z nimi zrobić choćby w allplayerze

a jednak... co do sekundy nie jest dokładnie, klatkowe obsłużysz tak samo szybko.
10. lol inteligentne napisy? to już słyszałem o inteligentnym proszku, ale napisach?! @_@ to ściągaj takie, gdzie jest normalny timing... w następnych wierszach? to jakaś kijowa ta opcja...
11. są problemy, bo ludzie nie umią obsługiwać programów... nie widziałem progsa, który potrafi zmieniać kolorki, czcionki itp. w ASS w czasie rzeczywistym poza VobSubem... chyba, że ktoś olgąda w Aegisubie @_@.
12. nie umieją, więc dlatego jest to opisane w faq, lol... po co zmieniać z TMP na inny? tego już się nie da odratować, niestety...
13.

bubu napisał:

nie chodzi mi w tym wątku o odsyłanie mnie do faq żebym się nauczył robić konwersję ale o odpowiedź jakie plusy kryją w sobie formaty klatkowe i ass

to ty żeś się tu pytał, czy wyrażał opinię? Oo

Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-08-16 03:08:36)

#4 2007-08-16 02:45:05

MajK
Użytkownik

Tak to jest, jak ktoś nie ma pojęcia o czym piszę...
W ASS timing napisów robi się na podstawie audio... a z tego, co wiem audio nie posiada klatek >.<
Chyba, że ktoś użyje już gotowego timingu angielskiej grupy od anime, do którego robił napisy w którym ASS będzie dokładniejszy.
Jedyne, co głownie w ASS jest w klatkach to efekty jakie zostały zrobione na podstawie video.

Więc przestań marudzić i zainstaluj porządnie kodeki lub jakiś pakiet kodeków to i winamp będzie ci przez VobSuba ładował napisy w ASS...

p.s. edycja stylów w ASS, czy zmiana fps jest naprawdę banalna.

::EDITED::

Hatake napisał:

A powiedz mi, gdzie się nie robi pod audio. XD No chyba, że w mdvd robisz pod zmiane scen albo jak zaczyna ruszać wargami. xD

n/c
Nie wszyscy robią na podstawie audio(mam na myśli tu polaków), bo jak masz ang. hardka to możesz zrobić timing na podstawie ich napisów, a nie audio... to miałem na myśli >.<

Hatake napisał:

To znaczy, że jak zrobię ja albo ty, to będzie niedokładny?

Będzie dokładniejszy od TMP...

Hatake napisał:

Z tego co mi wiadomo, ASS to format czasowy... Najwyżej czas może być dopasowany do czasu poszczególnych klatek.

A napisz mi gdzie ja napisałem, że to format klatkowy? Napisałem tylko, że efekty robi się na klatkach(video, a nie audio jak napisy), tylko po prostu efekty w pliku są już zapisane w formacie czasowym, ale fakt mogłem trochę jaśniej to napisać...

Co do dalszych to nie wiem o, co ci biega...

p.s. trochę późno to pisałem i pewnie dlatego źle zrozumiałeś mój post...

Ostatnio edytowany przez MajK (2007-08-16 04:07:48)

#5 2007-08-16 02:54:10

zmora150
Zbanowany

jest jak dla mnie jedyny minus MicroDVD to jak chce odtworzyć na stacjonarnym dvd to zanim nagram muszę te całe ciągutki o kolorach i czcionkach usunąć bo będzie mi to pokazywać a nie ładne kolorki a tak tmp przechodzi już na wieki do spoczynku do końca tego roku nikt juz nie będzie robił w tmp a może i w MicroDVD smile_big tylko ASS SSA smile_big no mam pytanie da rade zrobić jakoś żeby te ciągutki o kolorach zmieniało mi na czcionki na stacjonarnym dvd ?? jak co mam jakiś model Philipsa (tak to sie pisze?)

Pozdrawiam Zmora

#6 2007-08-16 03:16:27

Hatake
Użytkownik

MajK napisał:

I ty to piszesz. xD

MajK napisał:

W ASS timing napisów robi się na podstawie audio... a z tego, co wiem audio nie posiada klatek >.<

A powiedz mi, gdzie się nie robi pod audio. XD No chyba, że w mdvd robisz pod zmiane scen albo jak zaczyna ruszać wargami. xD

MajK napisał:

Chyba, że ktoś użyje już gotowego timingu angielskiej grupy od anime, do którego robił napisy w którym ASS będzie dokładniejszy.

To znaczy, że jak zrobię ja albo ty, to będzie niedokładny?

MajK napisał:

Jedyne, co głownie w ASS jest w klatkach to efekty jakie zostały zrobione na podstawie video.

Z tego co mi wiadomo, ASS to format czasowy... Najwyżej czas może być dopasowany do czasu poszczególnych klatek.

MajK napisał:

Więc przestań marudzić i zainstaluj porządnie kodeki lub jakiś pakiet kodeków to i winamp będzie ci przez VobSuba ładował napisy w ASS...

Racja, ale po co? Ludzie i tak wolą to, co najgorsze... ;/

MajK napisał:

Aha, czyli ASS=:
[cytuj]Dialogue: {30753}{30784},NORMAL,00,0000,0000,0000,,Panienko?
Dialogue: {30818}{30852},NORMAL,00,0000,0000,0000,,Czy zechciałabyś ze mną zatańczyć?
Dialogue: {30852}{30920},NORMAL,00,0000,0000,0000,,Znowu spudłowałem!
Dialogue: {30958}{30982},NORMAL,00,0000,0000,0000,,Daj sobie spokój.

xD

#7 2007-08-16 04:19:13

bodzio
Użytkownik

Wyobraź sobie taką sytuację. Pewien człowiek chce podarować Ci samochód. Pozwala Ci samemu wybrać coś z jego kolekcji, która obfituje w najdroższe i najbardziej znane auta świata, ale ty wybierasz malucha, którego to trzymał on u siebie przez zwykły sentyment [to było pierwsze auto z którym się zetknął]. Wybrałeś samochód, owszem. Ale wybrałeś też to, co najgorsze. I tak jest z napisami. Możesz wybrać piękne i łatwo obrabialne, konwertowalne napisy w ass, ale możesz też należeć do grona osób, które niczym dinozaury, gdy przyszła na nie pora, musiały wyginąć. TMP był dobry jeszcze, powiedzmy, 6-4 lata temu. Technika i postęp idą do przodu. Nie powiesz mi chyba że chciałbyś telefon komórkowy wielkości encyklopedii? I to bez wszystkich dostępnych dziś bajerów.
Masz tutorial obsługi ass, ssa. Poszukanie go zajęło aż 10 sekund. Dużo mniej niż pisanie przez ciebie posta.
ASS/SSA

Specyfikacja wszystkich formatów

wladza1.png

#8 2007-08-16 04:25:10

Kilgur
Użytkownik

bubu napisał:

po szóste jeśli któremuś tłumaczowi nie odpowiada format TMP to jak to było wspomniane umie go sobie przekonwertować w 10 sekund na inny format a laicy ściągający napisy z animesub tego nie potrafią bez szukania sposobów po faq

no i co zmieni format ??? bo sama zmiana formatu z TMP na inny nie poprawi synchronizacji jezor a laicy niech sie ucza bo wiedza to potega jezor niema to jak lenistwo jezor

ja preferuje mdvd i srt co do ass to coz niezbyt lubie jezor bo uzywam SE smile_big w ass wkurza mnie konwersja na np srt w momencie gdzie w tym samym czasie wyswietlany jest tekst, a wlasciwie dwa teksty w tym samym czasie np przy kara, ale i to nie jest zbyt duzy problem smile

bodzio napisał:

... Możesz wybrać piękne i łatwo obrabialne, konwertowalne napisy w ass,

konwercja napisow z kara lub tekstem wyswietlanym na dole i na gorze w tym samym czasie to jest latwa jezor ale bez korekty to wyjdzie kupa O latwosci w obrobce ass, bez znajomosci np Aegisub, mozna tylko pomarzyc, a ludzie ktorzy na codzien subow nie robia np jak ja to raczej sie nie naucza bo i po co jezor Moim zdaniem jak ktos dodaje napisy w ass moglby tez dodac i srt/mdvd dla autora to doslownie 10 sekund roboty bo najlepiej zna swoje suby smile

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-08-16 04:37:58)

ara ara...

#9 2007-08-16 04:39:03

bodzio
Użytkownik

Dam zapisz jako np. srt i bez problemu będę miał karaoke i tłumaczenie, ale na dole. A konwertując na mdvd np. w medusie, usunie mi wszystkie {\pos(X,Y)}
Ja wychodzę z założenia, że nie po to męczę się przy ass, np. przy Jigoku obróbka subów zajmowała mi czasem nawet godzinę [przypisy, podpisy, wstawianie nazw np. znajdujących się na szyldach czy witrynach sklepów w danym odcinku anime], bym marnował to wszystko konwertując na mdvd blee
A mimo to człowiek idzie na rękę, bo by mu żyć nie dali.

BTW. Gdyby ludzie czytali FAQ rejestrując się na stronce, byłoby o tyle problemów mniej...

Ostatnio edytowany przez bodzio (2007-08-16 04:44:59)

wladza1.png

#10 2007-08-16 06:53:57

Michaello
Użytkownik

~bubu ja na twoim miejscu już bym sobie darował. Pewnie nie tylko ja dostałem od Ciebie wiadomość na PM. Nie chce mi się nawet czytać, bo to penie to samo co przedtem, tylko w innej formie.
Aha, zamiast truć dupę, wziąłbyś się za poczytanie jak przerobić ass na cosik innego.

#11 2007-08-16 07:47:30

Tkaczu
Użytkownik

Bubu nie bądź leniwy! To co zrobisz sam przyniesie Ci większą satysfakcje.

#12 2007-08-16 09:21:30

filippiarz
Użytkownik

bodzio napisał:

Wyobraź sobie taką sytuację. Pewien człowiek chce podarować Ci samochód.(...) ty wybierasz malucha (...) wybrałeś też to, co najgorsze. I tak jest z napisami.

Wyobraź sobie taką sytuację. Z jakiegoś powodu musisz mieć samochód, ale nie potrzebujesz nim jeździć, więc chcesz aby był on jak najmniejszy i tani - coby żalu nie było jak go ukradną. Maluch jest tu idealnym wyborem i tak samo jest z napisami.

bodzio napisał:

Dam zapisz jako np. srt i bez problemu będę miał karaoke i tłumaczenie, ale na dole. (...) Ja wychodzę z założenia, że nie po to męczę się przy ass, np. przy Jigoku obróbka subów zajmowała mi czasem nawet godzinę [przypisy, podpisy, wstawianie nazw np. znajdujących się na szyldach czy witrynach sklepów w danym odcinku anime], bym marnował to wszystko konwertując na mdvd blee

I chwała Ci za to - w końcu nie wszyscy muszą być ślepo zapatrzeni w owczy pęd za nic nie dającymi nowościami, które są mniej wygodne w użytkowaniu... Ja wszystkie ASS konwertuję do SRT, bo mam większą kontrolę nad napisami w tym formacie. Potrafię nawet przekonwertować kontener, podmieniając ASS na SRT - wtedy, gdy ASS w kontenerze są wyjątkowo kupowo zrobione...

bodzio napisał:

BTW. Gdyby ludzie czytali FAQ rejestrując się na stronce, byłoby o tyle problemów mniej...

Czytamy, czytamy... Dzięki temu wiemy jak konwertować ASS do formatu, który nam bardziej odpowiada smile

#13 2007-08-16 09:26:28

DiamondBack
Użytkownik

Bez jaj kłócicie sie jak trole jezor jeszcze troche i zaczniecie sie wyzywać i temat zostanie zamknięty. Jak chce robić w TMP- niech robi. Ale ja jeśli miałbym wybierać te same napisy ale w tmp czy mdvd/ass ściągnę oczywiście te nowsze z wiadomych względów smile znacznie przyjemniej się takie czyta

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#14 2007-08-16 09:42:28

bodzio
Użytkownik

DiamondBack napisał:

Bez jaj kłócicie sie jak trole jezor jeszcze troche i zaczniecie sie wyzywać i temat zostanie zamknięty. Jak chce robić w TMP- niech robi. Ale ja jeśli miałbym wybierać te same napisy ale w tmp czy mdvd/ass ściągnę oczywiście te nowsze z wiadomych względów smile znacznie przyjemniej się takie czyta

Tu nie chodzi o to w czym on robi, ale o to, że chce byśmy my niekoniecznie robili, ale przynajmniej dodawali napisy z takim synchro hehe

I dla mnie nic innego jak ass nie ma już prawa bytu, ale to dlatego, że teraz bardziej siedzę w hardach, niż w softach.

Ostatnio edytowany przez bodzio (2007-08-16 09:43:39)

wladza1.png

#15 2007-08-16 09:56:59

Freeman
Użytkownik

bubu napisał:

mam nadzieję że tym razem mój wątek nie zostanie usunięty, nie wiem czy było to już poruszane w innych niż moje (zamknięte lub usunięte już) wątki a szukaj na forum nie działa

Z tobą naprawdę jest coś nie tak albo po prostu jesteś złośliwy. I ja, i inni użytkownicy pisali ci już kilka razy, że ten temat był poruszany WIELE RAZY. Przejrzenie kilku-nastu stron odpowiedniego działu na forum, nawet bez wyszukiwarki, przekracza, jak rozumiem, twoje możliwości. Pozostaje tylko współczuć.
Wypisujesz ewidentne bzdury (zaczynając od samego tematu wątku), ale nie mam ochoty z tobą dyskutować, bo wyraźnie wychodzisz z założenia "muszę tej bandzie debili kilka rzeczy wyjaśnić". Temat na razie zostawię, żebyś wyprodukował z siebie wszystko, co najlepsze. Sam umrze w krótkim czasie i potem się zrobi porządek.

#16 2007-08-16 10:03:35

bubu
Użytkownik

Hatake napisał:

1. od kiedy manga to plik odpalany jako video xD
2. ale wszyscy to wiedzą xD (jedynie skrajne przypadki nie)

a od kiedy anime to manga? większość tego co tu tłumaczycie i wrzucacie w sieci istnieje w formie plików video

Hatake napisał:

3. 1/10 sekundy ma MPL2, TMP ma 1/1 czyli słabo.
4. www.google.pl <- i wszystko jasne

tmp przy dopasowaniu w subedicie ma 1/10 sekundy wystarczająco
google po co to?

Hatake napisał:

5. dvd łapie czasowy srt i klatkowy mdvd, mpl2 nie wiem, tmp też łapie, ale niby nie do końca, ass nie, bo rozwój napisów kin domowych i stacjonarnych dvd zatrzymał się na srt... chyba, że coś zrobią w tym kierunku.
6. każdy normalny player odpali ci klatkowe @_@ nawet się nie przyznawaj, że dalej używasz Best/All/VPlayera...
7. co to jest plik dvd?

90% osób ściągających stąd napisy używa tych trzech wymienionych przez ciebie
NIE NIE PISZĘ O SPOŁECZNOŚCI FORUM ALE O OSOBACH POBIERAJĄCYCH NAPISY (NP BLEACH MA KILKA TYSIĘCY POBRAŃ NA ODCINEK ---> NIE POWIESZ MI ŻE TYLE OSÓB JEST NA FORUM ZAREJESTROWANYCH)
plik dvd = vob+dts
nie mówię że nie odpali mi klatkowych, tyle że ich dokładność jest 1/25 przy dokładności poprawek w tmp 1/10 (za pomocą subedita) więc jest nie zauważalna różnica, dodatkowo klatkowe powodują problem gdy posiada się wersję z inną ilością klatek

Hatake napisał:

8. bo czasowy jest na czas a nie na klatki.

lol no właśnie

Hatake napisał:

9.

bubu napisał:

można z nimi zrobić choćby w allplayerze

a jednak... co do sekundy nie jest dokładnie, klatkowe obsłużysz tak samo szybko.
10. lol inteligentne napisy? to już słyszałem o inteligentnym proszku, ale napisach?! @_@ to ściągaj takie, gdzie jest normalny timing... w następnych wierszach? to jakaś kijowa ta opcja...

hmm nie widziałeś to kto powinien sobie ściągnąć odpowiednie kodeki?? dokładność w subedicie wynosi 1/10 sekundy --> wystarczająco
często nie ma normalnego timingu, a pobrane napisy są jedynymi
dodatkowo nikt zupełnie nie uwzględnia napisów dla rmvb, jakość wielu dobrze przekonwertowanych plików rmvb jest taka sama jak avi z których powstały a w dodatku ważą mniej, więc myślę że to może być przyszłość, ale niestety klatkowe napisy się na nich kompletnie wykrzaczają

Hatake napisał:

11. są problemy, bo ludzie nie umią obsługiwać programów... nie widziałem progsa, który potrafi zmieniać kolorki, czcionki itp. w ASS w czasie rzeczywistym poza VobSubem... chyba, że ktoś olgąda w Aegisubie @_@.
12. nie umieją, więc dlatego jest to opisane w faq, lol... po co zmieniać z TMP na inny? tego już się nie da odratować, niestety...

hmm właśnie z ass jest problem, allplayer radzi sobie ze zmianą kolorków, czcionek bez problemowo

Hatake napisał:

13.

bubu napisał:

wyraziłem opinie o tmp i zapytałem o ass i klatkowy

khadzad napisał:

[cytuj]bajek/anime/mang/ogólnie filmów

- to mnie rozwaliło

poszukaj sobie w googlach...

jeden z plusów?? dokładnosc do 1/100 sekundy

1/100 buahahahahaahahahahaha

co mam sobie poszukać w googlach? możesz podać hasło? bo nie zrozumiałem

MajK napisał:

a czy ja gdzieś napisałem że ass to klatkowy? czy też może rozróżniam klatkowy od ass i piszę o ich minusach osobno, klatkowy format rozwala pliki o innej liczbie klatek, ass nie jest obsługiwanym formatem

MajK napisał:

hmm dlatego są posty na tym forum że osoby się tym zajmujące mają problemy, nie mówiąc o osobach które nie potrafią się tu odezwać bo trzeba by zarejestrować się na forum a one tylko anonimowo ściągają napisy jakie są, jak nie pasują lub ich nie ma to dają sobie spokój, bardzo mało osób nie zajmujących się tłumaczeniem i korektami jest na tym forum

Hatake napisał:
MajK napisał:

Racja, ale po co? Ludzie i tak wolą to, co najgorsze... ;/

nie marudzę tylko zapytałem o plusy innych formatów, jak narazie jedynym który mógłby być za takowy uznany jest większa dokładność formatu klatkowego i tyle ale robi więcej problemów z różnymi wersjami

bodzio napisał:

Wyobraź sobie taką sytuację. Pewien człowiek chce podarować Ci samochód. Pozwala Ci samemu wybrać coś z jego kolekcji, która obfituje w najdroższe i najbardziej znane auta świata, ale ty wybierasz malucha, którego to trzymał on u siebie przez zwykły sentyment [to było pierwsze auto z którym się zetknął]. Wybrałeś samochód, owszem. Ale wybrałeś też to, co najgorsze. I tak jest z napisami. Możesz wybrać piękne i łatwo obrabialne, konwertowalne napisy w ass, ale możesz też należeć do grona osób, które niczym dinozaury, gdy przyszła na nie pora, musiały wyginąć. TMP był dobry jeszcze, powiedzmy, 6-4 lata temu. Technika i postęp idą do przodu. Nie powiesz mi chyba że chciałbyś telefon komórkowy wielkości encyklopedii? I to bez wszystkich dostępnych dziś bajerów.
Masz tutorial obsługi ass, ssa. Poszukanie go zajęło aż 10 sekund. Dużo mniej niż pisanie przez ciebie posta.
ASS/SSA

hmm czemu porównałeś tmp do malucha?? nie podałeś ŻADNEGO POWODU

nie wszystko co stare jest złe, wyobraź sobie że masz 40 letnie Fordy Fairlane i Chevrolety zwłaszcza modele Bel Air oraz Impala

pewnie nie masz pojecia ale te 40 samochody są wręcz poszukiwane w tej chwili, robiąc furorę np w stanach czy meksyku, gdzie jest ich ogrom zarówno nie używanych jak i używanych, w dodatkowo jest mnóstwo specjalistów którzy przez 40 lat nauczyli się o nich wszystkiego

nie zamieniłbym takiego 40 letniego samochodu na jakiś nowy model bo normalnie nie opłacałoby się to

szczególnie gdy osiągi nowego i starego różnią się tak nieznacznie, a ponadto nowy sprawia problemy w miejscach gdzie stary radzi sobie bez problemu
aaa
telefon sprzed 6 lat to nie telefon wielkości cegły. 6 lat temu był rok 2001 czyli już ten wiek który mamy obecnie

porównania zupełnie nie trafione format tmp nie różni się od klatkowego o tyle, a wręcz przeciwnie

Kilgur napisał:
bubu napisał:

no i co zmieni format ??? bo sama zmiana formatu z TMP na inny nie poprawi synchronizacji jezor a laicy niech sie ucza bo wiedza to potega jezor niema to jak lenistwo jezor

ja preferuje mdvd i srt co do ass to coz niezbyt lubie jezor bo uzywam SE smile_big w ass wkurza mnie konwersja na np srt w momencie gdzie w tym samym czasie wyswietlany jest tekst, a wlasciwie dwa teksty w tym samym czasie np przy kara, ale i to nie jest zbyt duzy problem smile

bodzio napisał:

... Możesz wybrać piękne i łatwo obrabialne, konwertowalne napisy w ass,

konwercja napisow z kara lub tekstem wyswietlanym na dole i na gorze w tym samym czasie to jest latwa jezor ale bez korekty to wyjdzie kupa O latwosci w obrobce ass, bez znajomosci np Aegisub, mozna tylko pomarzyc, a ludzie ktorzy na codzien subow nie robia np jak ja to raczej sie nie naucza bo i po co jezor Moim zdaniem jak ktos dodaje napisy w ass moglby tez dodac i srt/mdvd dla autora to doslownie 10 sekund roboty bo najlepiej zna swoje suby smile

brawo

bodzio napisał:

Dam zapisz jako np. srt i bez problemu będę miał karaoke i tłumaczenie, ale na dole. A konwertując na mdvd np. w medusie, usunie mi wszystkie {\pos(X,Y)}
Ja wychodzę z założenia, że nie po to męczę się przy ass, np. przy Jigoku obróbka subów zajmowała mi czasem nawet godzinę [przypisy, podpisy, wstawianie nazw np. znajdujących się na szyldach czy witrynach sklepów w danym odcinku anime], bym marnował to wszystko konwertując na mdvd blee

hmm prosiłem nie odnoszenie mnie do faq tylko podanie argumentów, zajmujesz się tłumaczeniem? z takim zrozumieniem tekstu czytanego?

Michaello napisał:

~bubu ja na twoim miejscu już bym sobie darował. Pewnie nie tylko ja dostałem od Ciebie wiadomość na PM. Nie chce mi się nawet czytać, bo to penie to samo co przedtem, tylko w innej formie.
Aha, zamiast truć dupę, wziąłbyś się za poczytanie jak przerobić ass na cosik innego.

wezmę się za poczytanie tego jak tylko ktokolwiek poda mi rozsądny powód

Tkaczu napisał:

Bubu nie bądź leniwy! To co zrobisz sam przyniesie Ci większą satysfakcje.

niestety nie chodzi o lenistwo ale o brak czasu, normalnie często pracuję nawet w niedzielę, więc sry nie bardzo mogę zajmować się czymś co w nie przyniesie żadnego rezultatu (chodzi mi o konwersje)

DiamondBack napisał:

czemu przyjemniej się czyta?? napis pojawiający sie w 24 sekundzie bajki a w 24,50 sekundzie pojawia się dla nas praktycznie w tym samym momencie to jest 50 setnych sekundy maksimum różnicy, naprawdę nie zauważalne gdyby miał się pojawiać po 24,50 można go w tmp zrobić na 25 sekundę więc 50 setnych to maksimum, dodatkowo używając subedita dany napis można przesunąć w tmp o 1/10 więc dokładność mniej niż 1/10 np: 24,50 a 24,55 jest totalnie niezauważalna

#17 2007-08-16 10:15:08

bodzio
Użytkownik

LOL. Powiem jedno. Ten człowiek jest niereformowalny. Wypisuje bzdury takie, że głowa mała. TMP ma to do siebie, że. np. napisy w ass pojawią się w 0:23:45 [min/sek/setne], a TMP w 0:23. Dla mnie to jest duża różnica. I wyświetlają się Bóg wie jak długo, już po zakończeniu kwestii mówionej, a to denerwuje. Mamy przypisy. I to powiedzmy 10 albo 20 w jednym odcinku. Ass jest do tego idealne. Wstawiasz notkę u góry ekranu i po sprawie. Mówi kilka postaci na raz, z tym, że jedna zaczyna mówić wcześniej, druga odrobinę później. Użyjesz do tego ass, dasz np. inny kolor. Wszystko staje się jasne i czytelne. W scenie masz tabliczkę na przystanku autobusowym pochyloną pod katem 35 stopni. Dzięki ass twoje napisy mogą wyglądać tak, jakby naprawdę znajdowały się na tej tabliczce, a nie były wczytywane. Kąt, nachylenie napisów, żaden to problem. W anime użyto sporej czcionki, napisy są angielskie, zamiast wczytać sobie zwykłe txt i mieć zakrytą połowę ekranu, w ass tak dobierzesz czcionkę, lub dasz czarne tło, że zakryjesz napisy angielskie.

Taka postawa skłania mnie do iście morderczego planu, żeby wszyscy tłumacze robiący w ass  albo srt nie dodawali innych formatów. Gwarantuję, że osoby ściągające suby w mig nauczyłyby się konwertowania subów albo obsługi tych formatów. Zatwardzialcy może sami zaczęliby tłumaczyć brakslow

Ostatnio edytowany przez bodzio (2007-08-16 10:19:07)

wladza1.png

#18 2007-08-16 10:18:03

bubu
Użytkownik

Freeman napisał:
bubu napisał:

Z tobą naprawdę jest coś nie tak albo po prostu jesteś złośliwy. I ja, i inni użytkownicy pisali ci już kilka razy, że ten temat był poruszany WIELE RAZY. Przejrzenie kilku-nastu stron odpowiedniego działu na forum, nawet bez wyszukiwarki, przekracza, jak rozumiem, twoje możliwości. Pozostaje tylko współczuć.
Wypisujesz ewidentne bzdury (zaczynając od samego tematu wątku), ale nie mam ochoty z tobą dyskutować, bo wyraźnie wychodzisz z założenia "muszę tej bandzie debili kilka rzeczy wyjaśnić". Temat na razie zostawię, żebyś wyprodukował z siebie wszystko, co najlepsze. Sam umrze w krótkim czasie i potem się zrobi porządek.

freeman czy mój pierwszy post był obraźliwy wobec kogos? może też nieuprzejmie poprosiłem o jakikolwiek argument? nazwałem kogoś debilem? pozostaje współczuć ale komu? naprawdę nikt narazie nie podał mi konkretnego powodu przemawiającego za ass czy klatkowym formatem, mówicie tylko że jest stary, że nikt go nie używa ale to nie jest żaden argument, mówicie że jest niedokładny ale dokładność dziesieciu setnych a 4 setnych są niezauważalne, kolejnym waszym argumentem jest fakt że jakbym poczytał to bym umiał sobie poradzić z innnymi formatami i nie mówię że nie tylko po co? i kiedy ja znajdę czas żeby to zrobić? a później bawić się z każdym jednym plikiem, wiesz to że większość na forum próbuje mnie zbić z rozmowy różnymi kwestiami czy to arogancją czy impertynencją czy sarkazmem czy też odwoływaniem się do tego że to ja próbuję coś udowodnić jest błędne, to jest wątek w którym proszę żeby podano mi chociaż jeden powód dla którego ass czy klatkowy jest lepszy, ale narazie nikt nie potrafił tego zrobić, a to że większość osób na tym forum wydaje się iść owczym pędem nie pozostawia żadnego dobrego wrażenia, jedna osoba wypowiedziała się przeciw wszystkim to nie znaczy że ta jedna jest w błędzie

znasz coś takiego jak powiedzenie lepsze jest wrogiem dobrego? naprawdę tmp sprawdzał się idealnie nigdy nie widziałem żeby ktoś narzekał na tmp, natomiast np klatkowy format niesie ze sobą problemy, tak samo ass

Freeman napisał:

Wypisujesz ewidentne bzdury (zaczynając od samego tematu wątku)

a teraz szczerze mi odpowiedz tu na forum gdzie wypisałem bzdurę w tym wątku

#19 2007-08-16 10:25:46

lb333
Użytkownik

Przestań się ośmieszać, bubu...

bubu napisał:

Wszystko to bzdury, aż szkoda cytować.

Ostatnio edytowany przez lb333 (2007-08-16 10:26:19)

#20 2007-08-16 10:27:07

Freeman
Użytkownik

bubu napisał:

freeman czy mój pierwszy post był obraźliwy wobec kogos? może też nieuprzejmie poprosiłem o jakikolwiek argument? nazwałem kogoś debilem? pozostaje współczuć ale komu? naprawdę nikt narazie nie podał mi konkretnego powodu przemawiającego za ass czy klatkowym formatem,

Po pierwsze to chciałbym prosić o pisanie nicków innych użytkowników zgodnie z ich pisownią oryginalną.
Po drugie, to wszyscy ci podają argumenty, ale ty po prostu wiesz najlepiej i żadnych nie przyjmujesz do wiadomości, bredząc coś o przesuwaniu TMP w SubEdicie o 0,1 sekundy. Także po co ta dyskusja? Ty wiesz, że format TMP jest najlepszą rzeczą, jaka się przytrafiła ludzkości, po co więc prosisz innych o argumenty przeciw tej tezie, skoro cię one w ogóle nie interesują? Tak cię to bawi, to się naucz i konwertuj sobie wszystko na TMP, co za problem? Wyjeżdżanie do ludzi z pretensjami, że śmieli zrobić napisy w innym formacie uważam za "nie na miejscu".

bubu napisał:

znasz coś takiego jak powiedzenie lepsze jest wrogiem dobrego? naprawdę tmp sprawdzał się idealnie nigdy nie widziałem żeby ktoś narzekał na tmp, natomiast np klatkowy format niesie ze sobą problemy, tak samo ass

VHS też się sprawdzał idealnie, a potem weszło DVD, i to jeszcze jakieś dzielone na regiony, no same problemy. I tak można w nieskończoność. Rozumiem, że do sklepu po jedzenie też nie chodzisz, bo kiedyś idealnie sprawdzał się łuk i maczuga.

bubu napisał:
Freeman napisał:

Wypisujesz ewidentne bzdury (zaczynając od samego tematu wątku)

Nie wiem gdzie zacząć, więc może od początku: co to jest "klatkowy czasowy ASS"?

Stopka forum

© Animesub.info 2025