#21 2007-07-04 00:52:40

Zjadacz
Użytkownik

Odp: Skazani na OTAKU?

khadzad napisał:

Mtaa szkoda że wtedy ta broszurka zdrożeje jeszcze bardziej:/

Argument chybiony. Skoro nie powinno się kupować Otaku, bo wtedy zdrożeje jeszcze bardziej, to co, w ogóle nie kupować?

khadzad napisał:

a oni nie trafiają w gusta klientów;/ robią drogo i kiepsko(moja opinia)

Pa3cji się podoba, a więc można znaleźć czytelników tego pisemka.

khadzad napisał:

i zdzierają przy tym z klientów:/ coś takiego w necie znajdziesz:/ Nawet oprawą graficzną pochwalić sie nie mogą

Typowo polska postawa. Nie ma czasopism o anime? Olaboga, jak to źle. Są czasopisma? Ojejku, co za shit. A jak drogo.

Krytykując dla samej chęci krytykowania nic nie osiągniemy. Ja osobiście pochwalam inicjatywę panów z Otaku i cieszę się, że coś się dzieje. A nóż widelec kiedyś będą mogli pochwalić się czasopismem na miarę starego Kawaii. Co do ceny, to, niestety, nie da się wydawać tanio niskonakładowców. Będzie większe zapotrzebowanie, to i koszty się zmniejszą.

khadzad napisał:

hah moge sie założyć o sześciopak że nie zmiejszą cen ani nie poprawią jakości recek:/

Nie to, żebym się zakładał (chociaż sześciopak brzmi kusząco), ale "nie w dzień Rzym zbudowano". Przykład? Gazeta PSXtreme.

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2007-07-04 00:54:43)

"Skazany na zajebistość"

#22 2007-07-04 00:52:45

Ociesek
Użytkownik

A teraz wszyscy chcemy powrotu Kawaii... Ech, to byly stare, dobre czasy, kiedy bieglo sie do kiosku po swoja ukochana gazetke[placze]... Fajnie by bylo, gdyby Otaku sie zmienilo na cos lepszego... Bo ja je tylko przegladam w Empiku okazyjnie... I powiem, ze raczej nie zacheca do glebszego poznawania zawartosci.

PS. Widze, ze wszyscy tak pragniecie Kawaii starych;) Zgloscie sie na PM- mam duzo numerow na sprzedaz:)

#23 2007-07-04 00:57:35

R4Zi3L
Użytkownik

tylko czemu upadło wpierw Kawaii i Mangazyn i Anime+? Moze widocznie nie potrzebujemy pisma w Polsce... wystarczy nam internet...

#24 2007-07-04 01:01:03

Ociesek
Użytkownik

Podobno dlatego, że wielu ludzi przeglądało je tylko w Empiku, zamiast kupować... Przynajmniej MangaZyn się w ten sposób tłumaczył... A redakcja Kawaii pokłóciła się chyba o coś z wydawcą... Co do Anime+ - nie mam pojecia:D

#25 2007-07-04 01:20:13

Boomerek
Użytkownik

ahh.. co ja bym dal by ponowie kawaii powrucilo na rynek .. albo przynajmniej podobne czasopismo doruwnujace kawaii .. placze mam tylko nadzieje .. ze otaku rozbuduje sie .. i kiedys powiemy "ale ja bylem glupi/a ze nie docenialem/am OTAKU" mam nadzieje baka:(

Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę!    || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||

#26 2007-07-04 01:27:41

Nevar
Użytkownik

Ja kupuję i nie narzekam, choć mam świadomość, że wszystko, co znajdę w tej gazetce, znajdę również w Internecie.
Z drugiej strony - po co nam gazety, skoro wszystko jest w necie...?

A co do ceny - 5,90zł to dużo? A może ja po prostu uznawałem to pismo za swoisty "obniżacz kosztów transportu książek do nauki kany"?
W chwilach takich, jak ta, zastanawiam się, czy "biznes M&A" ma w Polsce sens.

#27 2007-07-04 01:34:03

Ociesek
Użytkownik

Moim zdaniem sens ma, dopoki fani zachowuja sie w porzadku wobec wydawnictw. Bo jezeli ktos lezie doEmpiku i tylko przeczyta mange/gazete na miejscu, to, moim zdaniem, zachowuje sie nie w porzadku wobec wydawnictwa i tym samym przyczynia sie do upadku rynku mangi i anime...

#28 2007-07-04 02:59:54

DelaDeath
Użytkownik

Ehh... jeżeli tak patrzeć na ta sprawę to wszyscy zabijamy rynek. Oglądamy i czytamy w głównej mierze to co jest dostępne na necie a tym samym nie płacimy nawet za drobny procent tego co mogło by po zainkasowaniu rozwijać ten rynek dalej. Aha żeby nie było nie rozpoczynam sezonu na czarownice, i nie zaczynajmy tematu ja kupuje a ten nie. Chodzi mi o to że przeczytanie tej gazety i nie zapłacenie za nią to drobny detal w porównaniu z pieniędzmi które nie zostają zainkasowane lub mogły by być zainkasowane przez wydawców. (chodzi o ten drobny fakt ze jak $ by wpływały to i oferta by się zwiększała wiec odpada wytłumaczenie bo tego nie ma u nas.) Ostatnim gwoździem do trumny ale pewnie kardynalnym jest to że <uwaga> fanów jest mało (wiem odkrycie roku ;]) Kawaika i inne podobne pisemka padają z tego powodu że nie da sie osiągnąć rozsądnej sprzedaży a tym samym prowadzenie tego jest dla wydawnictwa nieciekawą loteria (żeby nie powiedzieć finansowym samobójstwem). Baa przypomina mi sie dyskusja o IDG i wydawanym przezeń Ghoscie, a dokładanie to że pomimo tak dobrego tytułu oraz bardzo przystępnej ceny nie udało im sie osiągnąć oczekiwanej sprzedaży. Podsumowując na całość zbiera się suma wielu czynników (jak zawsze zresztą).
P.S. Konkurencji nie ma... jeszcze, rynek się rozwija powoli ale jednak i w końcu dojdzie do sytuacji kiedy ten interes zacznie się komuś opłacać wtedy też pojawi sie walka o klienta i inne temu podobne aspekty wolnego rynku.

#29 2007-07-04 05:09:57

sadakot
Użytkownik

marudzicie. ja otaku nie kupuję, bo wszystkie informacje w nim zawarte mam w sieci. wg mnie powinni popracować nad newsami. jednak jeśli chodzi o poziom tekstów to jest wysoki. czasem wydaje mi się, że większość fanów w Polsce bardziej jest zainteresowana opakowaniem, niż samym produktem. gdyby otaku było na kredowym papierze to nikt by się nie czepiał. zgadzam, się tylko z jednym: jest drogie. ale przy tak niskim nakładzie.... może inaczej nie może być. mangazyn kosztował 10 i się nie utrzymał, bo za mało osób kupowało. otaku jest tańszy (ale niestety mniejszy), ale gdyby kosztował 2 zł to też byście narzekali jezor
niezadowoleni z treści pisma? to co ma w nim być?

Ostatnio edytowany przez sadakot (2007-07-04 05:10:23)

猫が大好き!!!

#30 2007-07-04 07:43:36

rambo
Użytkownik

Mi osobiście gazeta anime nie jest potrzebna no bo w sumie wszystkie recenzje anime, szczegółowe informacje czy nawet zdjęcia znajdę w internecie.:P

#31 2007-07-04 08:37:58

duch_84
Użytkownik

Kiedyś kilku fanów (w tym jeden z mojego miasta) wydało gazetkę o a&m pt. Kyaa!, ale chyba skończyło się na zupełnej klapie, bo coś nie słyszałem o numerze 2, a
na anime.com.pl ich pogrążyli.

#32 2007-08-30 22:47:25

fillip75
Użytkownik

No, cóż. W sieci owszem mamy mnóstwo informacji, nawet książki sobie można ściągnąć. Przyznaję się, że kusiłem się na taki myk z "Hobit"'em. Tak, tak przez samo "H", bo piszę tutaj o powieści prof. Tolkiena. I zgadnijcie co... Dwa rozdziały i jakoś nie miałem chęci ślęczeć przed monitorem. I właśnie o to chodzi, że lubimy zbierać, kolekcjonować, delektować się wydrukowanymi obrazkami, wygodnie rozłożyć się na kanapie, by sobie poczytać trzymając gazetkę w rękach. I wcale nie jesteśmy pozbawieni czasopism, bo nie ma komu ich w Poland IV RozPusty redagować. Przecież możemy sobie kupić na eBayu Animaniak'a, Koneko, Anime Insider (to czasopismo nawet można sobie w Polsce zaprenumerować). A niechaj wrzdy postronne narody znają i Polacy nie debile i inne "jazyki znajom" smile_big Skoro nikt nie chce w tutaj ich wydawać??? Otaku przestałem kupować, bo jednak preferuję kolor (ups. colour oczkod ) i format A4 (lub coś zbliżonego). Co do Arigato, to po próbkach mam podejrzenia, że będzie to czasopismo dla analfabetów. Mnóstwo grafiki i zero tekstu. To tak jakby mi ktoś pączka sprzedał z kilogramem nadzienia. Owszem graficzka jak najbardziej, ale w tle. Tak jak to miało miejsce w MANGAZYNIE. A propos czytania Mangazynu w Kioskach, gratuluję szybkości czytania, bo ja w godzinkę nie jestem wstanie ogarnąć całej treści 100 stron. Dlatego, też uważam, że tłumaczenie upadku tego czasopisma takim wydarzenie wydaje mi się conajmniej mocno przesadzone. Mam swoją teorię: Brak internetu. Kiedyś anime kojarzyło się z erotycznymi obrazkami i niczym więcej. Wolne łącza uniemożliwiały ściąganie serii i nikt nie wgłębiał się, w te "bajeczki". Dopiero teraz, nawet przez przypadek, można odkryć, że dobra fabuła nie musi być grana przez aktorów LIVE.

Ktoś wspominał o Kyaa. Fajne czasopismo, ale denne. Szkoda, bo wystartowali z kolorkiem, lecz nikomu nie chciało się zainwestować czasu w rozłożenie graficzki, literek... zrobione na szybkiego. I szkoda, że nie podjęli drugiej próby smutny

Co do Anime+. Jak dla mnie to było Animegaido "bis". Kiepski papier, dużą czcionka (widać, że musieli pisać prace magisterskie oczkod Tam takie podchody się robi, by zwiększyć objętość swych wywodów. Kiedyś widziałem taką pracę pisaną szesnastką!!! smile_big )

Przydałoby się reanimować MANGAZYN. Bo tego czasopisma nawet niemiecki ANIMANIAK ze swoim kredowym papierem nie jest w stanie po dziś dzień pokonać w mym rankingu.

Czasy się zmieniły. Mamy dostęp do szerokopasmowego interku, na rynku mamy tanie ANIME na DVD. To już nie te czasy, gdzie za płytkę trzeba było bulić około bańki (100 PLN). TVN zrobiło reklamę mandze. Może ich podpuścić pod ANIME. To nieświadomie zrobią reklamę gratis oczkod Przecież co zakazane... to ciągnie wszystkich jak muchy do gówna smile_big Wiem, bo sam tak reaguję smutny

#33 2007-08-30 23:26:12

Winged
Użytkownik

Mam jeden numer Otaku. Beznadziejny - słabe teksty, błędy rzeczowe, artykuły kiepskie. Fakt, był to numer drugi. Będę w Empiku, to przeczytam nowy i zobaczę, co się zmieniło. Jeśli nic, to nie zmarnuję tych 5,90 zł. smile
Co do drugiego czasopisma. Nazwa "Arigatou". Jest tworzone, jego skład, z tego co posłyszałem, mnie w pełni by zadowolił. Mają być felietony znanego felietonisty z Kawaii, parę wywiadów z japońskimi mangakami. Odpowiedzialny ma być niezły redaktor z Kawaii i Mangazynu. Kiedy wyjdzie? Ciężko powiedzieć, bo zajmuje się tym hobbystycznie, sit venia verbo.
Kawaii - przesadzali z rewelacyjnością wielu tytułów. Mimo wszystko wspominam bardzo miło. Mangazyn - lepszy.
Ja jednak wolę Internet. Wiele opinii, także ludzi, których gusta znam. Także możliwość wypowiedzi... Na pewno skuszę się na pierwszy numer Arigatou, bo zapowiada się przednio i tak jakby było tworzone dla mnie. smile A tak w ogóle to marzy mi się dobra gazeta o komiksach, bo bardzo powoli wchodzę w tę tematykę i nie ma nikogo, kto by poprowadził mnie za rączkę na początku, a ziny internetowe są dość zaawansowane, że się tak wyrażę. Im więcej przeczytam, tym będę bliżej tematu, ale to nie rozmowa o tym. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#34 2007-09-11 10:04:17

Ero sannin
Użytkownik

Ech, gazetka OTAKU, fajny mieli pomysł, nazwa idealnie dobrana ale mimo to... to są nuuuby. Jaka rada? Pomyślcie troche, gdybyś właśnie TY wydawał gazetke o M&A to pierwsze co byś chciał wiedzieć czego inni oczekują po takiej gazetce! Bo to nie jest tak że wydasz gazetke o M&A i jest git wszyscy to kupują bo jest jedyna i git. To właśnie MY musimy nakierować redakcje OTAKU, oni są nobami i trza ich naprowadzić. I przestańcie gadać o Kawaii, kawaii to kawaii a otaku to otaku. Zapraszam wszystkich do pisania na forum OTAKU :-)

PS: Nie niejestem z redakcji otaku (bo po tym ostatnim zdaniu może się komuś wydawać)

#35 2007-09-11 11:35:03

mahou33
Użytkownik

Jak sądzicie co w głównej mierzą było przyczyną niskiej sprzedawalności Kawaii i Mangazynu ?
Jedną z wielu wad Kawaii były według mnie byle jakie okładki.Większość to jakieś brzydactwa na okładach, a nawet jeśli fajne anime to jakby na złość wybierali najgorsze zdjęcia.
Jakby na okładce były jakieś piękne dziewczyny(i chłopacy) to możliwe że więcej osób by to kupowało. Nawet taki był list do Kawaii że dziewczyna kupiła to czasopismo bo na okładce była Yui z Fushigi Yuugi.
I ten bezmyślny strach przed jakąkolwiek erotyką w Kawaii również zmniejszał sprzedaż pisma. Przecież właśnie starsze opisały nie kupowały tego(poza wyjątkami) bo to była dziecinada a bardziej zachęcające okładki mogły by dużo zmienić.
Niegdyś napisali parę słów(nic ciekawego)o hentai i było widać taki strach że aż to przyprawiało o śmieszność(że coś tam może przeczyć z czyimiś poglądami - połowa 2001 roku). A powinni od razu postawić równość pomiędzy hentai a anime tylko zaznaczyć że jest to skierowane do różnych osób.
To co napisałem opieram na liście osób które niegdyś tam pisały.
Podobnie było z Mangazynem ale to również było śmieszne. Mnie najbardziej w tym wszystkim denerwowało podejście do czytelnika jak istne brukowce.
Tytuły newsów były mylące w porównaniu z ich zawartością. I prawie wszystko było skierowane do dzieci co jest jedną z przyczyn porażki tego wszystkiego.
PS;
Tak poza to mam wszystkie numery Kawaii, Magazynu i Kompendia Kawaii.

Ostatnio edytowany przez mahou33 (2007-09-11 11:35:54)

#36 2007-09-11 12:38:08

fillip75
Użytkownik

Tak, już sobie wyobrażam, jak wchodzę do Empiku z podnisionym kołnierzem płaszcza, by kupić kolejny tytuł czasopisma anime z panienką o rozłożonych nogach na okładce. A wychodząc pewnie prosto z drzwi, grupa komandosów z Polsatem na czele skułaby mnie za pedofilstwo. Ech! Człowieku. O kupnie gazety nie decyduje, goła laska na okładce. Wręcz przeciwnie. Może to odrzucać. Tak samo jak ceny w stylu 299,99zł. Po takim działaniu marketingowym można spodziewać się jednego: NACIĄGACTWA. Raz kupisz, za drugim razem zastanowisz się, a trzeciego razu nie będzie, bo ile razy można dawać się nabijać w butelkę.

Mangazyn stanowił klasę samą w sobie i warto porównywać inne czasopisma do wzorca, który wydaje się nam być najlepszym. Właściwie to dzięki artykułom z Kawaii i Mangazynu skusiłem się na obejrzenie kilku zapomnianych serii i muszę przyznać, że to zrekompensowało mi zakup już dosyć leciwych wiekiem czasopism. Ba, zapowiedzi anime tam, obecnie są nowościami. Czyli można powiedzieć, że artykuły są jak najbardziej aktualne. Dziwi mnie fakt, że tylko 7 numerów Mangazynu wyszło. I wcale takie drogie nie było, nawet na tamte czasy. Być może przeinwestowali lub przerazili się kosztów jakie mogły powstać. To był okres szalejącego wzrostu wartości "bezwartościowego" (dop. po wprowadzeniu Euro dolar już tylko w III świecie może konkurować z Euro) dolara i wprowadzanie Vatu, na wszystko co można było.

#37 2007-09-11 12:45:58

mahou33
Użytkownik

fillip75 no proszę wykaż choć troszkę więcej myślenia.
Ja nie mówię o żadnej nagości a jedynie o ładnych postaciach na okładce. I to nie dla tych co już kupują ale to byłby dobry chwyt dla tych co tego nigdy nie widzieli a wiedza o animacjach ogranicza się do bajek dla dzieci.
Czy ładna dziewczyna na okładce Kawaii w kostiumie kąpielowym by nie była dobrym pomysłem ?
I choćby przy pisaniu jakiekolwiek artykułu o hentai można dać wiele zdjęć gdzie dla przykładu dziewczyna jest bez ubrania ale wszystko jest zakryte. Tak właśnie wygląda subtelna erotyka gdzie nie ma ubrania ale zarazem nie widać miejsc intymnych. No ale do tego trzeba odrobinę pomysłu i odwagi czego tam nie było.

Ostatnio edytowany przez mahou33 (2007-09-11 12:50:13)

Stopka forum

© Animesub.info 2025