#1 2007-07-02 13:07:14

mbell
Użytkownik

Szkoła Japońska na podstawie Anime

System szkolnictwa w Japonii został zapożyczony z systemu amerykańskiego. Nic dziwnego, wprowadzano go po II wojnie światowej kiedy wojska amerykańskie stacjonowały na wyspach japońskich. Jednak wiele jego elementów to elementy specyficzne, typowo japońskie.
Anime typu : Szkoła + Romans + Komedia należy do moich ulubionych.
Oglądając anime którego akcja dzieje się w szkole, odrzucając rożne nadprzyrodzone elementy oraz absurdalne czasem zachowania bohaterów i tak otrzymujemy obraz który potrafi zadziwić. smile

Mundurki
Jak można zaobserwować uczniowie wszystkich rodzajów szkół w Japonii noszą mundurki.
Ba noszą je także przedszkolaki (!) I nie są to bynajmniej jakieś pseudo wdzianka ale pełen komplet:  bluza, koszula  spodnie, krawat itd.
Na starszych filmach mundurki chłopców przypominają niemal mundury żołnierskie. U dziewcząt nieodmiennie przerażająco mała mini. W najnowszych filmach widać pewne poluzowanie rygoru , chłopcy zamiast bluzy noszą czasami bezrękawniki ale wydaje sie że mundurki były są i będą.
Wydaje mi się ze tak duże przywiązanie do idei mundurków wiąże się z wieloma sprawami.
Jednym z nich jest ogromna uwaga jaką Japończycy przykładają na przynależność do grupy, klasy , firmy itd. oraz że nad własne indywidualnych pragnienia i potrzeby należy przekładać interes grupy , zespołu. Wychowanie i tradycja japońska takie właśnie cechy uważa za godne poważania "Ja" liczę sie jako element grupy. Stąd oznaka przynależności do grupy - mundurek - jest niezwykle istotny.

Oceny
Wygląda na to, że stopnie w naszym rozumieniu tam nie istnieją. Ocena pracy jest procentowa w punktach. Piszą niezliczone ilości testów i sprawdzianów. Nie zauważyłem aby ktoś dostał jakieś stopnie, choć z drugiej strony  ciekawe jak oceniają odpowiedz przy tablicy i czy w ogóle oceniają.

Rankingi
Normą jest tam to co ostatnio pojawiło się nieśmiało w naszych gimnazjach i liceach a mianowicie sprawdziany kontrolne po każdym semestrze. U nas pojawiło sie to w związku z testem po gimnazjum i nową maturą natomiast tam jest to element rozbudowanej rywalizacji. Testy takie przygotowuje ministerstw oświaty i wyniki tych testów są niezwykle istotne aby dostać sie do dobrego liceum, na dobre studia , dostać dobrą prace itd
Na filmach widzimy ze takie testy są robione każdorazowo na rozpoczęcie i na zakończenie semestru i zawsze pod tablicą ogłoszeń gromadzą sie tłumy.

Klasy
Skład klasy jest ustalany co roku od nowa. To do jakiej klasy będzie się należało, ogromny wpływ ma pozycja w rankingu.

Sale
Budynki szkolne są do siebie niezwykle podobne i wydają sie budowana lub przebudowane w/g jednego odgórnego projektu, stad układ i wnętrza klas w anime są niezwykle podobne do siebie. Innym elementem często występującym w anime jest płaski dach , ulubione miejsce outsiderów.

Festiwale
To zwyczaj zupełnie nie występujący u nas. Każda klasa a czas festiwalu przygotowuje jakiś pokaz ( przedstawieni teatralne, kawiarnię, gabinet duchów itd ). Klasy rywalizują miedzy sobą o widzów, ich ilość zadecyduje kto przygotował najlepszy występ za który są nagrody itd. Jest to kolejny element integracji klasy.

Wakacje
Na pierwszy rzut oka wydawał by się, że w Japonii wakacje to to samo co w Polsce. Nic bardziej błędnego. Wygląda na to że Wakacje to przywilej zdolnych uczniów, ci mnie zdolni chodzą do szkoły w wakacje jak chodzili. Ponadto na Wakacje zadaje sie pracę domową która jest normalnie oceniana. Wielokrotnie widać w anime jak bohaterowie spędzają wakacje na odrabianiu tej pracy a nie jest jej mało.

Wycieczka klasowa

Wydaje się że, wycieczka klasowa należy do programu nauczania. Po pierwsze to nie klasa ustala dokąd pojedzie ale szkoła.( czasami wybór miejsca wycieczki jest nagrodą za zwycięstwo w festiwalu ) Po drugie zawsze jest to zwiedzanie jakiegoś interesującego historycznie miejsca a nie leżenie brzuchem na plaży, po trzecie finansowana jest chyba przez szkołę.

Homeroom
Kolejna rzecz która nie występuje u nas. W skrócie jest to czas jaki pozostał między końcem ostatniej lekcji a godziną odjazdu autobusu szkolnego. Potocznie jest to spotkanie w celu omówienia spraw klasowych. Nie jest to godzina wychowawcza w naszym rozumieniu. Jest to element rozwiniętej samorządności w szkole która pustym słowem jak w niestety naszym przypadku. Patrz - >Reprezentanci.

Reprezentanci

Zawsze wybiera się dwóch, zawsze chłopka i dziewczynę. Reprezentanci to jakby przewodniczący klasy ale o wiele, wiele większych uprawnieniach niż w naszym przypadku. W szkole japońskiej świadomie oddaje się wiele spraw w ręce uczniów. Nie jest jak u nas ze dobrze dobrze ale zrobimy tak jak zadecyduje grono pedagogiczne.
Jak można zaobserwować spotkania komitetów klasowych odbywają sie b. często , decyduje sie tam o rozdziale funduszy, większości spraw związanych z organizacją festiwali wycieczek itd jest ustalana przez Reprezentantów. Wygląda na to że nie istnieje nic takiego jak Rada Rodziców(!) a sprawy którymi u nas zajmuje sie w/w rada zajmują sie uczniowie.

Lekcje gotowania

Lekcje gotowania jako przedmiot (!) Dziewczęta mają zajęcia z gotowania i są normalnie oceniane z tegoż przedmiotu. Nie zauważyłem co w tym czasie robią chłopcy ale prawdopodobnie maja zajęcia sportowe.

Bento

Zapakowany obiad do pudełka, specjalnie przyrządzone potrawy. Jest to zarówno zwyczaj jak i przymus obyczajowy. Jeśli nie masz Bento , jesteś gorszy. Jest to też element zalotów  - bento dla ukochanego. Niewiarygodne ale w anime dziewczyny wstają wcześnie rano ( oczywiście niektóre ) aby zrobić bento sobie , bratu , siostrze , i ojcu do pracy. ( Osobiście wygląda mi to na pobożne życzenia rysowników anime.)

Sempai
Istnieje ostry podział na uczniów starszych klas i młodszych. Do starszych uczniów młodsi muszą zwracać się określoną formą grzecznościową itd. Mam wrażenie, że jest to coś w rodzaju "oswojonej" fali . Ale łatwo zmienia sie w formę "klasyczną" tzn dręczenie i wysługiwanie się młodszymi.

Sprzątanie
Faktycznie nigdzie nie widziałem instytucji woźnej czy sprzątaczki. Uczniowie sami sprzątają szkołę.

Kluby
Tego naprawdę można pozazdrościć. Uczniowie mogą założyć dowolny klub zainteresowań jeśli będzie chciała do niego wstąpić odpowiednia ilość uczniów. Klub taki może otrzymać pomieszczenie klubowe a nawet dotacje czy materiały ze szkoły ale jest to uzależnione od ilości członków. Stad słynne prezentacje i "polowania" na członków klubów urządzane dla uczniów pierwszorocznych.

Polecane anime o szkole:
Kare Kano
Azumanga Daioch
Great Teacher Onizuka
Fruit Basket
Aishiteruze Baby
School Rumble
Honey and Clover
Suzumiya Haruhi no Yuuutsu
Lovely Complex
Kamichu
PaniPoni Dash!
oraz starsze
Kodomo no Omocha
Kimagure Orange Road

Miłej lektury.
mbell

Ostatnio edytowany przez mbell (2007-07-03 12:57:10)

gg - już działa
Google+     m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny

#2 2007-07-02 13:15:51

KAT
Użytkownik

Odp: Szkoła Japońska na podstawie Anime

Dzieki, napewno sporo sie dowiedzialem oczkod Skad te wszystkie informacje?

#3 2007-07-02 13:18:34

Arunis
Zbanowany

hehe dobra lektura .....a raczej podsumowanie , ja tez jestem fanem anime typu romans school itp.

edit: Kat wystarczy ze obejrzałes pare romansów szkolnych i juz masz połowe tych informacji (moze i nawet wszystkie) smile

Ostatnio edytowany przez Arunis (2007-07-02 13:20:19)

#4 2007-07-02 13:29:45

mkriso
Użytkownik

W rzeczy samej dobra lektura i ciekawe informacje. Większość z nich można wydobyć ogladając anime z gatunku, który podał ~mbell na samym początku wypowiedzi. Sam jestem fanem owych gatunków (chyba jest to jedna z najlepszych mieszanek, jeśli chodzi o różnorodność w gatunkach anime). A od siebie dodam jeszcze, że uczniowie chodzą do szkoły od poniedziałku do soboty włącznie, lekcje rozpoczynają sie o 7.40 i trwają co najmniej do godziny 15.

#5 2007-07-02 13:34:47

Rivlous
Użytkownik

mbell napisał:

Wycieczka klasowa

Wydaje się że, wycieczka klasowa należy do programu nauczania. Po pierwsze to nie klasa ustala dokąd pojedzie ale szkoła.( czasami wybór miejsca wycieczki jest nagrodą za zwycięstwo w festiwalu ) Po drugie zawsze jest to zwiedzanie jakiegoś interesującego historycznie miejsca a nie leżenie brzuchem na plaży, po trzecie finansowana jest chyba przez szkołę.

Reprezentanci

Jak można zaobserwować spotkania komitetów klasowych odbywają sie b. często , decyduje sie tam o rozdziale funduszy, większości spraw związanych z organizacją festiwali wycieczek itd jest ustalana przez Reprezentantów. Wygląda na to że nie istnieje nic takiego jak Rada Rodziców(!) a sprawy którymi u nas zajmuje sie w/w rada zajmują sie uczniowie.
[b]

Troszkę sie wyklucza ;>
Poza tym, wiele rzeczy jest tu domysłem. Np to iż nie istnieje rada rodziców. Przecież to iż nie jest w anime pokazane, nie znaczy że takiego czegoś nie ma. Ja jakoś zebrań rodziców też nie zauważyłem, a myślę że jakaś kontrola powinna być nad dzieciakami (tzn. że raczej jest takie co organizowane, bo byłoby to dziwne)
Z resztą, pewnie są różnice między tym co pokazują w anime a tym jak jest naprawdę.

#6 2007-07-02 13:35:45

khadzad
Użytkownik

Warto zaznaczyć że u nich rok szkolny zaczyna się w kwietni jeśli mnie pamięć nie myli a klasy nie mają podziału jak u nas(1A 1B)tylko 1-1 1-2(ale tego nie jestem pewien,nie wiadomo czy wszedzie tak jest)

#7 2007-07-02 13:45:01

Nevistus
Użytkownik

Bardzo ciekawy temat, który w pewnym stopniu objaśnił mi wiele rzeczy których nie rozumiałem.
~Mbell będziesz rozwijał ten temat bardziej i dodawał nowe informacje czy będą tylko te które są obecnie?
dwa razy wymieniłeś aishiteruze baby smile_big

Ostatnio edytowany przez Nevistus (2007-07-02 13:49:42)

#8 2007-07-02 13:52:15

mahou33
Użytkownik

Trochę o szkole jest na tej stronie szkoła

Ostatnio edytowany przez mahou33 (2007-07-02 13:53:09)

#9 2007-07-02 13:59:58

zergadis0
Użytkownik

mbell napisał:

mbell napisał:

Polecane anime o szkole:
Great Teacher Onizuka

Akurat tak się składa, że w tym anime i była sprawa z pieniędzmi uczniów na wycieczkę klasową, i pojechali na wycieczkę aby leżeć na plaży (a że to trochę inaczej wyszło to już inna sprawa).

Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2007-07-02 14:01:12)

#10 2007-07-02 14:07:14

dareios
Użytkownik

mbell napisał:

Reprezentanci

Mi sie wydaje że w Japonii może nie być takiego czegoś jak Rada Rodziców, przecież w Japonii to żyje sporo pracoholików, to rodzic takiego dziecka poprostu może nie mieć czasu na zajmowaniu sie sprawami szkolnymi swojego dziecka.

#11 2007-07-02 14:08:47

mbell
Użytkownik

Oczywiście, że są to informacje na podstawie obserwacji. Czytane "miedzy wierszami" smile.

Rivolus, to się nie wyklucza, albowiem szkoła decyduje gdzie odbędzie się wycieczka ale organizacja samej wycieczki jest na głowie komitetu wycieczkowego.

gg - już działa
Aktualnie oglądane :

#12 2007-07-02 14:10:17

Krzyżu
Użytkownik

[cytuj]Bento
Zapakowany obiad do pudełka, specjalnie przyrządzone potrawy. Jest to zarówno zwyczaj jak i przymus obyczajowy. Jeśli nie masz Bento , jesteś gorszy. Jest to też element zalotów - bento dla ukochanego. Niewiarygodne ale w anime dziewczyny wstają wcześnie rano ( oczywiście niektóre ) aby zrobić bento sobie , bratu , siostrze , i ojcu do pracy. ( Osobiście wygląda mi to na pobożne życzenia rysowników anime.) [/quote]
Dla  mnie to jest zleksza głupie. Że jak niby nie mam bento to jestem gorszy?[mruga] Od razu robi się podział na jakieś klasy ze względu na to, czy ktoś ma jedzenie w szkole, czy nie. Dziwny zwyczaj.[brakslow]

lastfmbuttonbykiokuh.png

#13 2007-07-02 14:13:17

Rivlous
Użytkownik

mbell napisał:

Oczywiście, że są to informacje na podstawie obserwacji. Czytane "miedzy wierszami" smile.

Rivolus, to się nie wyklucza, albowiem szkoła decyduje gdzie odbędzie się wycieczka ale organizacja samej wycieczki jest na głowie komitetu wycieczkowego.

No cóż, to chyba zależy też jak to interpretujesz jezor
Ja ze swojej strony mogę polecić film Blue Spring aka' Aoi haru ;> Co prawda nie jest to film na temat grzecznej placówki oświaty lecz myślę że warto obejrzeć.

#14 2007-07-02 14:14:35

Boomerek
Użytkownik

no i to sa powody dlaczego chce sie wybrać do Japonii placze
tylko wakacje średnio mi sie podobają ale przeboleje to .. mundurki - tam przynajmniej można chodzić w mundurkach .. nie to co u nas [deprecha]i wogule tam jest inaczej niz u nas .. dlatego mi sie podoba smile_big .. a co do anime to ja polecam jedno o szkole:
Suzuka !

Ostatnio edytowany przez Boomerek (2007-07-02 14:15:58)

Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę!    || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||

#15 2007-07-02 14:23:22

Rivlous
Użytkownik

No mundurki to i u nas będą/są, ale w jakieś formie..no cóż, żal, to takie bardziej pseudo-mundurki. Aż się zastanawiam co jest tego powodem, czy ich twórcy nie mają wyobraźni, czy to jest po prostu jakieś ograniczenie narzucone przez szkołę/MEN. I właśnie w tym aspekcie można pozazdrościć Japońskim szkołom, choć myślę, że jakby zrobić taką wymianę to by było raczej trudno się komuś przystosować do takich "odmiennych" warunków. Z resztą sam bym chętnie sprawdził jak to jest tam naprawdę.

#16 2007-07-02 14:30:09

Boomerek
Użytkownik

to ucz sie japońskiego ! smile_big .. ja z reszto to robie jezor .. może na studia wyjadę do dziadka do Japonii yahoo[yahoo]

Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę!    || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||

#17 2007-07-02 14:31:10

mbell
Użytkownik

Co do Bento to nasuwa się przykład amerykański, tam drugie śniadanie pakuje się do szarej papierowej torby i uwaga to "musi" być szara papierowa torba która do tanich nie należy. Śniadanie tak zapakowane określa status osoby, nie masz torby tzn że jesteś biedny.

gg - już działa
Aktualnie oglądane :

#18 2007-07-02 14:51:55

zmora150
Zbanowany

hmmm fajnie by było gdyby coś takiego było w Polsce ale wiecie są w szkołach klasy na które są poczesci nałożone rygory (jadą na wycieczkę gdzie szkolą powie) i są co tez dostają Prace domowe na wakacje jezor jednymi słowy prawie dokładnie jak w opisie mbella wyglądało u mnie w szkole smile_big oprócz mundurków (które mają być wprowadzone) i oprócz dachu szkoły na który można wyjść.I fajny opis mbell

Pozdrawiam Zmora

#19 2007-07-02 15:01:45

miszas
Użytkownik

Moge tutaj dożucić jeszcze jeden świetnie pasujący tytuł "Tokimeki Memorial". Jest to komedia + romans + szkoła naprawde polecam ten tytuł wszystkim fanom tych gatunków.

#20 2007-07-02 15:07:41

Gizmo100
Użytkownik

Baaaardzo ciekawe, i pouczajace, bo to tej pory nie wiele wiedzialem o tym smile A co do tych mundurków w Japonii, one wygladaja jakos normalnie a w Polsce ma byc taki stroj w jakim chodza Zakonnice smile

Stopka forum

© Animesub.info 2025