Nie jesteś zalogowany.
~Nighthanter...
Wiesz... powiem Ci tak że osobiście mam 2 zassilacze chiefteca (jeden pracuje już 3 lata) a drugi 2.
ten starszy to 360 a nowszy 450 W. Ponieważ u mnie komputer chodzi 24h to wiem jak one działają do tego współlokatorzy mają 2x 450 W. Prawda jest taka że te 360 W po około 2 latach ciągłej pracy potrafiły troszke zabrzęczeć a to ze wzgędu na zużycie wentylatorów (2x 80x80). Wystarczy je wymienić i wsio, a te 450 maja wentyl 120x120 i już dużo mniejsza awaryjność.
Nikogo nie zmuszam do kupowania tego. Ale te zasilacze daleko wybiegają poza klase Modecoma.
EDIT:
#Freeman masz szczęście, że Ci sie trfił dobry sprzęt, albo ktoś go dobrze wybrał.
A używanie łindołsa to oddzielna sprawa. Niestety nie wszyscy wiedzą jak należy...
Do mnie swojego czasu połowa osiedla przychodziła, "bo im nie działa".
I jak patrzyłem na to co w tych komputerach jest to poprostu...
...żal dupe ściskał, że można było takie coś komuś sptrzedać.
Połowa sprzętu jak zasilacze za 50 zł nie powinny ujżeć światła dziennego.
Dlatego warto doradzić komuś kto kupuje sprzęt i nie zna się dobrze na tym, aby nie dał sobie wcisnąć kitu.
EDIT2:
~Mender także masz szczeście, ale tak sie składa że wiele osób nie mialo tego szczęścia. Małe przepięcie i po połowie sprzętu...
Zresztą "róbta jak chceta", to właśnie Polska....
Niedość, że komuś doradzisz to jeszcze głupie komentarze, a inaczej mówiąc OT...
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 21:03:41)
Ja mam zasilacz akyga 320W jak wyczytałem posiada miano zabójcy
Po ok 1.5roku nadal nic mi nie padło, a objawów:
[cytuj]Twój procesor nie pracuje spabilnie, dyski sie niszczą, resecik komputera co jakiś czas sam z siebie, wszytskie elementy na płycie głównej odpowiedzialne za stabilizacje napięcia bądź prądu pocą się i niszczą.[/quote]
nie posiadam baa.. nawet mam podkręcony procek, dysk ponad 4letni i nic nie wskazuje na to żeby miało sie coś popsuć.
Ostatnio edytowany przez Mender (2007-06-25 21:00:01)
Przestroga dla wszystkich chcących kupować mbo+ karte graficzną
1. Warto poczekać na specyfikacje PCIE2 - nastąpi to niebawem - i znowu trzeba będzie przesiadać się na nowszy sprzęt - cierpliwosci
2. nowe w miare drogie karty obsługujące dx10 sa tak naprawde... wolne - to tylko chwyt marketingowy - warto czekać az reszta podzespołów dorośnie do dx10 - jednym slowem nie ma sensu pakowac sie w droga karte
Przestroga dla wszystkich chcących kupować mbo+ karte graficzną
1. Warto poczekać na specyfikacje PCIE2 - nastąpi to niebawem - i znowu trzeba będzie przesiadać się na nowszy sprzęt - cierpliwosci
2. nowe w miare drogie karty obsługujące dx10 sa tak naprawde... wolne - to tylko chwyt marketingowy - warto czekać az reszta podzespołów dorośnie do dx10 - jednym slowem nie ma sensu pakowac sie w droga karte
1) czekać tak sobie można do usranej śmierci bo zawsze coś nowszego będzie w planach...
2) zależy jakie karty, przykładowo galaxy 8600GE i 8500GE są przyzwoite (w swoich przedziałach cenowych) o 8800 nie muszę mówić bo wszyscy chyba wiedzą jak jest
1) czekać tak sobie można do usranej śmierci bo zawsze coś nowszego będzie w planach...
2) zależy jakie karty, przykładowo galaxy 8600GE i 8500GE są przyzwoite (w swoich przedziałach cenowych) o 8800 nie muszę mówić bo wszyscy chyba wiedzą jak jest
1) twoja sprawa - ale to podobnie jak pakowanie sie teraz w agp..
2) poczytaj teksty gier obsługujących dx10 - i ich osiagi nawet na mocnych kartach wspomagajacych dx10
Ostatnio edytowany przez Danuel (2007-06-25 21:11:20)
Ja proponuję pamiętać, przed podaniem wszystkich podzespołów z najwyższej półki, że autorowi wątku chodzi o sprzęt za 1500-2000zł.
Piter666 napisał:1) czekać tak sobie można do usranej śmierci bo zawsze coś nowszego będzie w planach...
1) twoja sprawa - ale to podobnie jak pakowanie sie teraz w agp..
chyba czegoś nie zrozumiałeś - agp to juz stara technologia, obecnie bierze się pcie i ma się w d* co będzie za pół roku/rok/dwa lata - jak byśmy mieli czekać na wszelkie nowości to nigdy byśmy nic nie kupili! (wzięte z autopsji)
EDIT:
Piter666 napisał:2) zależy jakie karty, przykładowo galaxy 8600GE i 8500GE są przyzwoite (w swoich przedziałach cenowych) o 8800 nie muszę mówić bo wszyscy chyba wiedzą jak jest
2) poczytaj teksty gier obsługujących dx10 - i ich osiagi nawet na mocnych kartach wspomagajacych dx10
A czy ja pisałem coś o dx10? (jak dla mnie na chwile obecną dx10=vista czyli odpada) Napisałem, że są przyzwoite a nie, że biją na głowę całą konkurencję - poczytać można sobie tutaj: link. Co do jednego się zgodzę - za grafikę nie ma co przepłacać jak się nie gra dużo Obecnie mam GF6600 od dwóch lat i styka
Koniec offtopa z mojej strony
Ostatnio edytowany przez Piter666 (2007-06-25 21:42:10)
Ja proponuję pamiętać, przed podaniem wszystkich podzespołów z najwyższej półki, że autorowi wątku chodzi o sprzęt za 1500-2000zł.
Cena w miare dobrego zasilacza - 150zł.
Osobiście uważam, że jeśli akurat chodzi o zasilacz to warto kupić dysk mniejszy np a mieć dobry zasilacz ale ok.
Kończe swoje doradzanie, bo widze mija się z celem.
Kupujcie te za 50 zł i życzę powodzenia .
Narka
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 21:25:01)
~rexo, ja wszystko czytam i uważam, że to wcale nie mija się z celem . Skoro zasilacz jest taki ważny to na pewno wezmę porządny, w swoim kompie mam taki za stówę (wtedy) i się jeszcze nigdy nie przepalił a od 2,5 roku jest niemal bez przerwy komp włączony. Mam jedno pytanie - ten droższy zasilacz jest cichy?
proszę bardzo top 10 zasilaczy http://www.benchmark.pl/r.php?file=http … op_10.html
jest tam kategoria Zasilacze do 150 złotych
przy czym podkreślam, że artykuł jest z lutego. Więc ceny pewnie się zmieniły.
Pofatygowałem się i proszę oto ceny aktualne:
Arest:......................................................................CENA (ZŁ)
...CHIEFTEC GPS-350EB-101A - 350 W........125
...CHIEFTEC GPS-400AA-101A - 400 W........169
...CHIEFTEC GPS-450AA-101A - 450 W........175
Proline:
...Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 W......179
Oczywiście, można znaleźć więcej testów, na benchmarku i dokładne testy.
Polecam sprawdzić ceny u siebie w mieście.
- jeśli nie masz zamiaru pakować super kart graficznych i nie wiem ile sprzętu, to myślę że 350 W Chiefteca starczy, bo 350 W chiefteca jest dużo leprze od 450 W no name za 50 zł.
A jeśli jesteś w stanie dołżyć 50 zł, to Chieftec 450 W w zupełności wystarczy nawet na niezły sprzęt.
Gratis załączam kalkulatory mocy, wpisujesz co masz za sprzęt, i liczą moc potrzebną.
1. http://www.realitynet.pl/e107_plugins/k … tryk.php?5
2. http://www.journeysystems.com/?powercalc
Zacytuje kogoś:
[cytuj]ALE PAMIĘTAJ! TEGO TYPU LICZNIKI MOŻESZ TRAKTOWAC JEDYNIE JAKO MOC ORIENTACYJNĄ, NIE SUGERUJ SIĘ TYM![/quote]
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 22:21:24)
Mam zamiar jeszcze podczas wakacji kupić komputer. Oto co złożyłem:
MOBO: MSI-P35 Neo-F IP35 s775 (chipset P35, żeby proce w technologii 45nm obsłużyło w przyszłości)
CPU: Intel Core 2 Duo E4400 2.0 GHz s. 775 Box
RAM: OCZ Technology 2x1GB Special Ops CL5
GPU: Galaxy GF 7900GS 512MB 256Bit PCI-E DDR3 2 ns
Dysk: Seagate ST3320620AS 320GB SATA-II 16MB
Napęd: 2x NEC AD-7170A DVD-RAM OEM Black
Zasiłka: HuntKey HK-350AP
Czy macie jakieś zastrzeżenia? Może lepiej wziąć E4300? Mam zamiar podkręcić procesor do ~3,5GHz. I czy karta graficzna odpowiednia? Potrzebuję dużej wydajności, jednocześnie nie przepłacając za kartę z DX10, bo z tego skorzystam raczej dopiero, gdy wyjdzie Windows Seven, bo przesiadka na Vistę nie ma sensu. I jeszcze jedno - zasilacz? O Huntkeyu słyszałem same dobre opinie i to, że na 350 pociągnie mocniejsze zestawy.
~korekk
PO 1 ZAPOMNIJ ŻE 350 W ci to uciągnie.
po 2. jeśli chcesz kupić doś wypasiony sprzęt polecam zmine firmy karty graficznej "Galaxy" na coś 'leprzego'.
po 3. Dyski tak samo proponuje RAID ale to jest już mało ważne. Raczej polecam przemyśleć PKT. 1 i 2.
AD 1. Może i uciągnie, ale będzie huczeć aż miło i do tego szybko sie zużyje zasiłka.
Do tego sprzętu 450 W to minimum!
polecał bym nawet Tagana do tego sprzętu, minimum Chieftec.
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 22:31:55)
Zalezy jeszcze czy chcesz grac w najnowsze gry czy masz juz upatrzone starsze typy. Dla nie ktorych niestety vista to koniecznosc ;/ ja swoja konfiguracje kompa ustawiam pod Crysisa
~Falmax takiego sprzętu nie kupuje sie po to aby grać w mario z pegazusa .
Takie cacko pociągnie najnowsze gry w full detalach, karta GS coprawda nie GT ale i tak silna!
EDIT:
Dx 10 to już zupełnie nowa technologia i nie ma prawie nic wspólnego z Dx 9 nazwał bym rewolucyjna .
A karta 7900 nawet GS to już niezła maszyna. Dlatego polecam Gigabyte.
Zresztą poczytajcie testy....
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 22:39:22)
No ale nie bedzie juz tych samych detali jakie sa pod DX 10 w COH bo jednak pewne sa miedzy DX 9 a 10 Niby tylko teren i oswietlenie ale jednak ^^
Ostatnio edytowany przez Falmax (2007-06-25 22:34:37)
No ale nie będzie już tych samych detali jakie są pod DX 10 w COH bo jednak pewne są miedzy DX 9 a 10 Niby tylko teren i oświetlenie ale jednak ^^
Co prawda to prawda ale i tak na razie nie warto wymieniać sprzętu w trakcie wakacji to co teraz jest na ryku o wiele stanieje gdy firmy wpakują nowe technologie na rynek zaraz po wakacjach. ale tak czekać morzna do śmierci.
Ostatnio edytowany przez Zwierz (2007-06-25 22:56:54)
DZIECIĘ NEO
PC king >ps3>x360>ds>psp(subiektywna opinia posiadacza wszystkiego)
http://myanimelist.net/animelist/Zwierz
~Zwierz zgadza sie ale to sie dzieje cały czas. Z takim podejściem to byśmy czekali ciągle na nowe i nic byśmy nie mieli . To normalne, że za pół roku już będzie nowszy sprzęt...
Dlatego tak jak napisales
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 22:59:10)
też tak mówi tak samo jak z vista ja poczekam na jego następce ja coś czuje że to jest tak samo jak z Windowsem milenium przed xp
a z tych co kupili vista zrobili króliki doświadczalne
Ostatnio edytowany przez Zwierz (2007-06-25 23:04:37)
DZIECIĘ NEO
PC king >ps3>x360>ds>psp(subiektywna opinia posiadacza wszystkiego)
http://myanimelist.net/animelist/Zwierz
Falmax napisał:No ale nie będzie już tych samych detali jakie są pod DX 10 w COH bo jednak pewne są miedzy DX 9 a 10 Niby tylko teren i oświetlenie ale jednak ^^
Co prawda to prawda ale i tak na razie nie warto wymieniać sprzętu w trakcie wakacji to co teraz jest na ryku o wiele stanieje gdy firmy wpakują nowe technologie na rynek zaraz po wakacjach. ale tak czekać morzna do śmierci.
To czekaj do 2010.
Dx 10 to już zupełnie nowa technologia i nie ma prawie nic wspólnego z Dx 9 nazwał bym rewolucyjna .
A karta 7900 nawet GS to już niezła maszyna. Dlatego polecam Gigabyte.
Zresztą poczytajcie testy....
Lepiej galaxy na zalmanku.
Z tego co sie dowiadywalem to np Komputronik planuje obnizki cen w Sierpniu wiec mysle ze przytne niezle na kwocie ^^