#21 2007-06-25 15:43:49

Kisiel
Użytkownik

Odp: Kupno Komputera

Obiwanshinobi napisał:
Kisiel napisał:
August III Sas napisał:

Chodziło mi o nagrywanie.

Pewnie podczas nagrywania DVD dużymi prędkościami chcesz oglądać materiał w HD?
Takie rzeczy to tylko w Erze... lub dobry dwurdzeniowy i grafika z wspomaganiem materiału HD i AVC.

E tam. Już pisałem na Tym Forum, że na Athlonie XP 2000+, 512 RAM-u i Radku 8500 podczas wypalania DVD z prędkością x16 (nominalną, tzn. nastawiłem na tyle) Darker than Black w 1280x720 szło bez przycinania (KMPlayer). Komp wtedy przestał reagować na jakiekolwiek polecenia (wysokie priorytety Nero i KMP), no i 1280x720 to nie Full HD, ale fakt faktem - demonizuje się wymagania sprzętowe HDTV-rypów o wysokich rozdzielczościach. Albo ma się zapuszczone kompy.

No nie wiem, ale jak chcesz
Ja na pewno podczas czegoś takiego nie zostawiłbym kompa bez firewall'a i antiwirusa. Do tego wyłączanie usług działających w tle tylko dla takiej operacji jest dla mnie idiotyzmem. Rozumiem, żę gadu itp można wyłączyc na ten czas ale nie wyłączę kompozycje pulpitu tylko dlatego.
Do tego mi chodziło o full-HD kodowne w h.264 [krążek bluray/HD-DVD]
Nie radzę też ustawiać na najwyższy priorytet niczego! [poczekaj aż ci coś chrupnie - zresztą w wielu programach producenci ostrzegają przed tym, ot chociażby winamp]
takie same skutki da: "powyżej normalnego"

10721827ve.gif

#22 2007-06-25 15:44:06

Falmax
Użytkownik

Do obrobki video wsam raz oczkod

#23 2007-06-25 15:54:05

DARK_SAN
Użytkownik

Ja również myślę nad kupnem (dokupieniem części) PC.
Potrzebuję PC do oglądania anime (głównie 720p - żeby chodziły bez pierdnięcia), no i żeby czasami w jakąś gre zagrać (niekoniecznie na max detalach gry typu Q4, Prey itp).
myślę nad kupnem czegoś takiego(z racji że mam do dyspozycji jedynie 1000zł):
Procesor AMD Athlon64 X2 3600+ BOX   239.00
Płyta ASRock AM2NF6G-VSTA   194.00
pamięć GOODRAM DDR2 1 GB 667 MHz   109.00
Karta GeForce 7300GT Galaxy 256MB 128b  253.00

Ewentualnie cos dokupie albo cuś ;p

#24 2007-06-25 16:02:54

rexo
Użytkownik

Kisiel napisał:

Ja na pewno podczas czegoś takiego nie zostawiłbym kompa bez firewall'a i antiwirusa. Do tego wyłączanie usług działających w tle tylko dla takiej operacji jest dla mnie idiotyzmem. Rozumiem, żę gadu itp można wyłączyc na ten czas ale nie wyłączę kompozycje pulpitu tylko dlatego.
Nie radzę też ustawiać na najwyższy priorytet niczego! [poczekaj aż ci coś chrupnie - zresztą w wielu programach producenci ostrzegają przed tym, ot chociażby winamp]

Powiem tak, że na moim kompie stoi kilka serwerów, i nie mam żadnego antywira i firewala.
Jak się umie dobrze korzystać z Windowsa to jest on całkiem bezpieczny.
Jedyne zabezieczenia u mnie to standardowa zapora systemu + defender.
System Windows 2003 z IIS 6.0, MS SQL 2005, MySQL itp.
Oczywiście pełna kontrola portów, i wszytskie łatki.

A ustawiania najwyższego priorytetu, także nie polecam.
Jeśli proces z takim priorytetem będzie potzrebował dużo zasobów, nie bedziecie w stanie kliknąć myszką...
Domyślnie wszytskie procesy są priorytety normalnego, więc wystarczy ustawić AboveNormal i już. Ustawianie najwyższego nic nie poleprzy, a jedynie może pogorszyć.
A do Full-HD trzeba mieć szybki sprzęt, to chyba jasne. ^^

EDIT:
~DARK_SAN wywal z tego tylko płyte ASRocka. Weź coś najlepiej Asusa lub Gigabyte.
I obowiązkowo dobry zasilacz nie za 50zł... polecam Chieftec, Tagan, i leprze modele Modecoma

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 16:11:43)

#25 2007-06-25 16:18:26

BeAsTMaStEr
Użytkownik

a co amsz do zasilaczy za 50 zł ja mam taki i mi wszsytko chodzi fajnie 24/h jzu koło roku

i szczeze to zaden windows niebedzie bezpiecfzny z jakimis programami czy nie to to samo

Ostatnio edytowany przez BeAsTMaStEr (2007-06-25 16:19:58)

#26 2007-06-25 16:19:48

DiamondBack
Użytkownik

[cytuj=Kisiel]Nie radzę też ustawiać na najwyższy priorytet niczego! [poczekaj aż ci coś chrupnie - zresztą w wielu programach producenci ostrzegają przed tym, ot chociażby winamp]
takie same skutki da: "powyżej normalnego"[/quote]

[cytuj=rexo]A ustawiania najwyższego priorytetu, także nie polecam.
Jeśli proces z takim priorytetem będzie potzrebował dużo zasobów, nie bedziecie w stanie kliknąć myszką...
Domyślnie wszytskie procesy są priorytetu normalnego, więc wystarczy ustawić AboveNormal i już. Ustawianie najwyższego nic nie poleprzy, a jedynie może pogorszyć. [/quote]

mówicie to jakby to była opcja do rozwalania kompa. G**** prawda. Nero zawsze jest na priorytecie najwyższy bo każdy lag kompa a raczej programu i plyta jest do niczego. Sam używam tej opcji bardzo często, podczas konwersji filmów (zwiększając/zmniejszając priorytet w zalezności czy mi sie spieszy czy nie) czy nadajac wyzsze priorytety programom które są w danej chwili dla mnie najważniejsze. A zwłaszcza podczas ogladania filmow w wyzszej rozdziałce, tylko trzeba mieć ciut rozumu i nie ustawiać wyższe priorytety w kilku programach które są "moco zerne" bo w najgorszym wypadku oba nie będą działać poprawnie i przestac odpowiadać albo zaden z nich nie bedzie działac wydajnie.

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#27 2007-06-25 16:28:21

Obiwanshinobi
Użytkownik

Kisiel napisał:
Obiwanshinobi napisał:
Kisiel napisał:
August III Sas napisał:

Pewnie podczas nagrywania DVD dużymi prędkościami chcesz oglądać materiał w HD?
Takie rzeczy to tylko w Erze... lub dobry dwurdzeniowy i grafika z wspomaganiem materiału HD i AVC.

E tam. Już pisałem na Tym Forum, że na Athlonie XP 2000+, 512 RAM-u i Radku 8500 podczas wypalania DVD z prędkością x16 (nominalną, tzn. nastawiłem na tyle) Darker than Black w 1280x720 szło bez przycinania (KMPlayer). Komp wtedy przestał reagować na jakiekolwiek polecenia (wysokie priorytety Nero i KMP), no i 1280x720 to nie Full HD, ale fakt faktem - demonizuje się wymagania sprzętowe HDTV-rypów o wysokich rozdzielczościach. Albo ma się zapuszczone kompy.

Niczego działającego w tle nie wyłączyłem, nawet eMule chodził. Priorytetów też nie zmieniałem - Nero sam z siebie jest pazerny na zasoby, a KMP najwyraźniej sam sobie przyznał wysoki priorytet (jest playerem z założenia "dla idiotów"). Problem polegał raczej na tym, że (jak napisałem) komputer przestał reagować na jakiekolwiek polecenia - oglądanie bez możliwości zatrzymania, cofnięcia itp. jest niezbyt komfortowe. Wspomniałem o tym, bo skoro taki stary konfig dał radę, to nawet budżetowy komp złożony z w miarę nowych części powinien wystarczyć do oglądania w HD bez podejmowania nadzwyczajnych środków (inaczej do kitu z takim postępem technicznym).

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-06-25 20:54:52)

#28 2007-06-25 16:28:33

s0n1c
Użytkownik

DiamondBack napisał:

[cytuj=Kisiel]Nie radzę też ustawiać na najwyższy priorytet niczego! [poczekaj aż ci coś chrupnie - zresztą w wielu programach producenci ostrzegają przed tym, ot chociażby winamp]

Domyślnie wszytskie procesy są priorytetu normalnego, więc wystarczy ustawić AboveNormal i już. Ustawianie najwyższego nic nie poleprzy, a jedynie może pogorszyć.

mówicie to jakby to była opcja do rozwalania kompa. G**** prawda. Nero zawsze jest na priorytecie najwyższy bo każdy lag kompa a raczej programu i plyta jest do niczego. Sam używam tej opcji bardzo często, podczas konwersji filmów (zwiększając/zmniejszając priorytet w zalezności czy mi sie spieszy czy nie) czy nadajac wyzsze priorytety programom które są w danej chwili dla mnie najważniejsze. A zwłaszcza podczas ogladania filmow w wyzszej rozdziałce, tylko trzeba mieć ciut rozumu i nie ustawiać wyższe priorytety w kilku programach które są "moco zerne" bo w najgorszym wypadku oba nie będą działać poprawnie i przestac odpowiadać albo zaden z nich nie bedzie działac wydajnie.

Tak szczerze wystarczy maly myk w rejestrze i nawet ustawienie piorytetu realtime nie powiesi ci systemu.

BeAsTMaStEr napisał:

a co amsz do zasilaczy za 50 zł ja mam taki i mi wszsytko chodzi fajnie 24/h jzu koło roku

Wszystko chodzi fajnie... Do czasu. Poczytaj sobie o padalnosci zasilaczow firmowych i no name, oraz ile ze soba zabraly.

KiXBu

#29 2007-06-25 16:34:32

BeAsTMaStEr
Użytkownik

s0n1c napisał:
DiamondBack napisał:

Domyślnie wszytskie procesy są priorytetu normalnego, więc wystarczy ustawić AboveNormal i już. Ustawianie najwyższego nic nie poleprzy, a jedynie może pogorszyć.

Tak szczerze wystarczy maly myk w rejestrze i nawet ustawienie piorytetu realtime nie powiesi ci systemu.

BeAsTMaStEr napisał:

Wszystko chodzi fajnie... Do czasu. Poczytaj sobie o padalnosci zasilaczow firmowych i no name, oraz ile ze soba zabraly.

to osoby ktory robiły zwarcia i podkrecały podzespoły i wiekszosc tych to nie no name tylko jakiejs konkretnej firmy

lub oni po prostu zwarcia zrobili przypadkowe

Ostatnio edytowany przez BeAsTMaStEr (2007-06-25 16:35:29)

#30 2007-06-25 17:01:11

rexo
Użytkownik

Zasialcz za 50 zł NISZCZY SPRZĘT!
Twój procesor nie pracuje spabilnie, dyski sie niszczą, resecik komputera co jakiś czas sam z siebie, wszytskie elementy na płycie głównej odpowiedzialne za stabilizacje napięcia bądź prądu pocą się i niszczą.
Mija rok, jak masz fux nic ci jeszcze nie padło, mija następny, sprzęt ledwo zipie, może jeszzce działa, minie jeszcze troszke i...

Masz dobry zasilacz, i nie wiesz co to samoczynny reset czy też zwiocha lub nieprawidłowe działanie sprzętu!

Jeszcze jakiś mONDry człowiek mi powie że zasilacz za 50 zł jest dobry?
Nie załamujcie proszę...

EDIT:
Nie chodzi nawet o to, że nie mają tyle ile pisze na nalepce, a o to, że są masakrycznie niestabilne.
Btw. Tagany są nejleprze w testach.

Dotyczy to polskiego runku.

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 17:08:16)

#31 2007-06-25 17:01:59

Falmax
Użytkownik

Tanie zasilacze wcale nie maja takiej mocy jak na nalepce... moze i nie spali sie od tak ale na nowszym sprzecie bardziej pradozernym juz nie wyrobi i zaczna sie problemy. A co do Tagana to rownie dobrze mozna wziac Be-quiet jakos porownywalna a cena nizsza.

#32 2007-06-25 18:27:25

Mavet
Użytkownik

a ja jeszcze powroce do mojego pytania od dawna bo jutro kupuje ostatecznie kompa smile_big i czekam na ansi opinie jako ostatnia (bo juz wszystkich serwisow sie zalapalem i ludzi ) wywnioskowalem ze taki sprzet bedzie jeden z najlepszych za 5 tys :

Procesor:
Intel Core 2 Duo E6700 /2,6GHz, 4MB/ BOX

Płyta główna:
Gigabyte P35-DS3R /intel P35/

Pamięć RAM:
OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum

Druga pamięć RAM:
OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum

Dysk twardy:
Samsung 400GB 7200rpm 16MB cache SATA-II

Karta graficzna:
Leadtek GeForce 8800GTS 320MB DDRIII /320bit/ HDTV 2xDVI

Zasilacz:
BeQuiet StraightPower 600W

Monitor:
NEC 195VXM+ (8ms, DVI)

Obudowa :
http://allegro.pl/item204016721_sharkoo … _ceny.html

Ostatnio edytowany przez Mavet (2007-06-25 20:19:33)

#33 2007-06-25 18:32:21

Kisiel
Użytkownik

rexo napisał:

Powiem tak, że na moim kompie stoi kilka serwerów, i nie mam żadnego antywira i firewala.
Jak się umie dobrze korzystać z Windowsa to jest on całkiem bezpieczny.
Jedyne zabezieczenia u mnie to standardowa zapora systemu + defender.
System Windows 2003 z IIS 6.0, MS SQL 2005, MySQL itp.
Oczywiście pełna kontrola portów, i wszytskie łatki.

a zapora systemu windows i defender to co niby jest? -_-

Jak przechowujesz ważne dane na kompie to zabezpieczenie musi być a nie mam czasu na kontrolę wszystkiego. Chyba rozumiesz o co mi chodzi oczkod

10721827ve.gif

#34 2007-06-25 18:32:50

darkschab
Użytkownik

August III Sas napisał:

podczas nagrywania lepiej i tak nie oglądać tak dla świętego spokoju smile
nie wiem jak anime ale gry do ps2 np potem nie wszystkie działają smile

#35 2007-06-25 19:11:31

rexo
Użytkownik

~Kisiel jasne, chodziło mi o to, że nie potrzeba żadnych dodatkowych, a tym bardziej płatnych programów aby się chronić smile.

~Mavet polecam zamiast 400 GB wziąć 2x250 GB Samsungi - masz raidzika i 2x szybciej ^^, tylko jak jeden dysk sie wysadzi to dane papa. - ja takie cuś mam i świetnie działa!
Albo jeśli masz kase to RAID 5, 3x 250GB, Pojemność do wykorzystania 500 GB, 250 GB to sumy kontrolne - pozwalają odzyskać dane gdy jeden z dysków padnie.
a co do obudowy to oczywiście polecam Thermaltake i CHIEFTEC to sa solidne obudowy jak czołg, bardzo fajne rozwiązania, wszytsko pasuje itp itd etc... Z nimi także często są zasilacze, które są również genialnej jakości smile. To już wyższa pólka smile polskiego rynku.

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 19:19:11)

#36 2007-06-25 19:14:25

Kisiel
Użytkownik

rexo napisał:

~Kisiel jasne, chodziło mi o to, że nie potrzeba żadnych dodatkowych, a tym bardziej płatnych programów aby się chronić smile.

Wszystko mam freeware i to te które zżerają najmniej oczkod (oj, testowało się masę tego stuffu gdzieś tak rok temu)

10721827ve.gif

#37 2007-06-25 19:31:03

s0n1c
Użytkownik

BeAsTMaStEr napisał:

to osoby ktory robiły zwarcia i podkrecały podzespoły i wiekszosc tych to nie no name tylko jakiejs konkretnej firmy

lub oni po prostu zwarcia zrobili przypadkowe

Codegen, Megabajt itp. To nie sa firmowe zasilki.

KiXBu

#38 2007-06-25 19:34:19

rexo
Użytkownik

s0n1c napisał:

Codegen, Megabajt itp. To nie sa firmowe zasilki.

Ja tego bym nie nazał nawet zasilaczem!
Prostownik to już za dobre określenie! jezor

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-06-25 20:16:59)

#39 2007-06-25 20:36:52

Nighthanter
Użytkownik

Co do zasilaczy to ja CHIEFTEC'a bym nie brał, ta ich funkcja Noise Kiler dość szybko pada i zasilacz robi się bardzo głośny. Lepiej wziąć Modecoma, ale nie żadnego Feel'a tylko seria MC ATX 2.0. Albo zmaiast niego warto też wziąć Amacrox'a, cenowo to samo co Modecom i tak samo dobry (sam mam Amacrox Warrior AX500-A , jak na moje potrzeby ma aż nadto mocy).

#40 2007-06-25 20:49:00

Freeman
Użytkownik

Czytam tak te wszystkie posty i zachodzę w głowę, jak to jest, że moje sprzęty bez super hardware'u chodzą i chodzą bez problemu, Windowsy działają już chyba ze dwa lata i zero padów (no chyba że się uprę i sam wywołam), zero restartów, a wszyscy wszędzie mają same problemy... Jak nic, mam jakiś zwalony sprzęt smile

Stopka forum

© Animesub.info 2025