Nie jesteś zalogowany.
Ja tez kiedys PROBOWALAM jesc paleczkami I tez sie nie przejadlam W ogole, fajnie ze aktualizujesz ten temat bo ciekawe rzeczy tutaj wrzucasz
Ja tez kiedys PROBOWALAM jesc paleczkami I tez sie nie przejadlam W ogole, fajnie ze aktualizujesz ten temat bo ciekawe rzeczy tutaj wrzucasz
Dziękuje za tak miłą recenzje. Trochę mi się przyjemnie zrobiło.:D
Japonia posiada bardzo bogatą kulturę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Charakterystyczne dla tego kraju są takie czynności jak tworzenie origami, sztuka układania kwiatów ikebana. Kultura Japonii przez wieki wyewoluowała z oryginalnej kultury Jomon do dzisiejszej, hybrydowej, łączącej wpływy z Azji, Europy i Ameryki. Japonia jest moją inspiracją, moja droga życiową. Największym moim marzeniem jest wyjazd do kraju kwitnącej wiśni. W Japonii żyję się w harmonii z przyroda. Cierpienie i ból wiele ich nauczyło. Szanują innych, nigdy nie traktują nikogo z góry, wszyscy dla nich są równi.
Ja też bardzo lubię dobre strony Japoni. Moim zdaniem, wybitnie wyróżniają się na tle świata.:P
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-06-11 00:40:56)
Szanują innych, nigdy nie traktują nikogo z góry, wszyscy dla nich są równi.
Japonia to kraj kontrastów, bieda/bogactwo, ludzie dobrzy/źli, nie ma kraju gdzie wszyscy są dla siebie mili i uczynni, Japonia ( prócz kultury, stylu bycia, itp.) nie wyróżnia się niczym jesli chodzi o ludzką psychikę, możesz zostac okradziony, pobity, spotkać się z bezwzględnością ludzi. Japonia jest cudownym krajem , ale ma też wady jak każde inne państwo na świecie i to raczej sie nie zmieni...
Dzisiaj pierwszy raz jadłem pałeczkami i muszę przyznać że to ciekawe doświadczenie.
Przede wszystkim myślę że w ten sposób nie można się zbytnio przejeść. Ogólnie powiem że fajnie było.:P
Ja już od kilku tygodni zasuwam ze wszystkim co można złapać w pałeczki . Na razie tylko treningowe - o większej średnicy. Najgorzej jest przy makaronach w postaci długich nitek... stół, serwetka, a nawet podłoga zachlapana . Ale się nie zniechęcam.
Dla mnie Japonia jest interesująca ze względu na rozpiętość różnic oraz jakościowo inne podejście do życia. Jak Japończycy pracują to wszystko jest dograne co do joty, jak się bawią to na całego, bez ograniczeń .
Szkoda, że ulegają wpływowi amerykańskiej kultury (podobnie jak duża cześć tego świata).
[...]możesz zostac okradziony[...]
Widziałem w TV reportaż, w którym prowadzący przygotował sporo, bo godzinę, materiału video, na którym chodził tu i tam "kradnąc" rzeczy Japończyków - dla przykładu: podjechał jeden z nich rowerem i poszedł robić zakupy, a w rowerze (w konkretniej w koszyku) leżały sobie: komórka, aparat cyfrowy i (chyba) organizer. Na dodatek wcale się nie zdenerwował, widząc intruza bawiącego się jego telefonem
Pałeczkami nieźle się wcina, ale ryż musi mieć lepką konsystencję, bo jak się rozlatuje na kawałki to jedzenie długo trwa
A spróbuj zjeść kotleta, pierogi albo kluski śląskie.[hehe]:-D
PS: Ja jedząc makaron nie chlapię:P Szczególnie przy nitce, albo spagetti^^
Ja kupiłem pałeczki w hipermarkecie, chińskie. Najpierw znalazłem zdjęcie jak to się trzyma.
Zobaczyłem jeszcze czy ten okrągły kształt jest charakterystyczny tylko dla chin. No i zobaczyłem że japońcy też takie mają. Bo widziałem w Anime że maja też kańciaste.
W czasie poszukiwań znalazłem polski sklep internetowy z oprzyrządowaniem. Sushi-Shop
No i ostatecznie uzbrojony w tą wiedzę zaczołem jeść. Podsumowując jestem w połowie zadowolony z umiejętności, a z jedzenia w ten sposób, bardzo.:P
Sushi na wesoło
No i na koniec bitwa sushi
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-06-11 23:53:04)
A oto najnowsze osiągnięcia robotyki japońskiej o której było ostatnio słychać w polskiej telewizji.
Oto link do strony która mówi o tym temacie.
Robot-Niemowle
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-06-11 23:13:17)
A oto najnowsza sensacja Miś Uszatek podbija japońską telewizję.
Polska twórczość zdobyła uznanie japończyków!!!!!!!!!!!!
Miś uszatek już kupę lat temu był puszczany w Japonii, zresztą nie tylko tam.
Polecam polską gazetę w Japonii (kto jeszcze nie miał okazji czytać). Przykładowe ciekawe artykuły:
http://www.gazeta.jp/index.php?option=c … 1&Itemid=7 -> Być żoną w Japonii
http://www.gazeta.jp/index.php?option=c … 4&Itemid=7 -> o japońskiej szkole
http://www.gazeta.jp/index.php?option=c … 3&Itemid=7 -> Z doświadczeń polskiej mamy (rzecz o marności polskiego obento )
Polecam
Co do obento, to Japonki starają się nie tlko w przygotowywaniu posiłków. Każda rzecz do jakiej podchodzą musi byc starannie i solidnie wykonana. Jedną z rzeczy, które mnie osobiście podobają się najbardziej jest ceremoniał parzenia herbaty. Co do edukacji, a w szczególności nauki języka angielskiego to Japończycy raczej są znani z ich trudności związanych z tym językiem, co szczególnie widać choćby w anime, gdzie to niejeden uczeń ma problemy właśnie z tym przedmiotem . Niedawno widziałem koncert MUCC-a ze stanów zjednoczonych, gdzie wokalista potrafił powiedzieć tylko Thank you i coś tam jeszcze, a resztę czytał z kartki:P
To fakt, że Japończycy mają kiepski akcent. Mój znajomy, który spędził w Japonii sporo czasu, opowiadając mi o ich zachowaniach, podkreślił różnicę między młodym i starszym pokoleniem. Obecnie wiele rzeczy się zmienia, kobiety coraz częściej decydują się na pracę (choć nadal popularna jest rezygnacja z pracy po ślubie). Japończycy wchodzą w wiek dorosłości i powagi z chwilą pójścia do pracy (w szczególności mężczyźni). Wielu z nich zamienia się w samonapędzające się maszyny. Najważniejsza jest praca, wolne dni od pracy - to coś haniebnego. (Oczywiście nie dotyczy do wszystkich, ale ponoć większości). Kobiety skupiają się na pracach domowych, starając się być perfekcyjnymi pod każdym względem - przykład obento . Co kraj, to obyczaj. Ja wolałabym żyć w związku opartym na partnerstwie, wspólnie spędzonym czasie, planach itd. Nie odnalazłabym się chyba u boku chłodnego, arcypracowitego Japończyka.
Ostatnio edytowany przez saima (2007-06-16 11:17:40)
Może i jest w tym prawda.
Ale jest wiele współczesnych. inaczej mówiąc nowoczesnych przesądów.
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-06-21 23:06:28)
http://www.youtube.com/watch?v=f_JQu0-r_sE
Naprawdę niesamowity pokaz umiejętności.
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-06-21 23:08:45)
Japońska reklama McDonalda
Link
Arnold Schwarzenegger in a Japanese commercial
Link
Pokemon - Sausage Japanese Commercial
Link
Eneos w/Bruce Willis ------ Mały dodatek link
Link Link
madonna brillia mare
Link
John Travolta in Japanese commercial
Link
Angelina Jolie Japanese Commercial
Link
Nicolas Cage crazy Japanese ad
Link
Ostatnio edytowany przez constans73 (2007-06-23 02:00:56)
Ja kupiłem pałeczki w hipermarkecie, chińskie.
W którym, bo nie chce mi się po wszystkich w Zgorze szukać =) ?