Nie jesteś zalogowany.
Mam pytanko jako że kilka osób zajmuje sie tu obróbką wideo.Mam zgrany film z kamerki - niestety nie jest to cyfrówka - film jest po kompresji i ma jakies 400MB.jest jakas obcja poprawy jego jakosci?(zrobienie jak najlepszej wersji).Bylby ktos tak mily i nakierowal mnie jak sie tym zajac bo obsluga tegoz programu jak i innych tego typu jest mi niestety obca:(
ja bym sprubowal w ulead video studio zapisac go np do avika z wiekszym bit ratem i lepszym dzwiekiem ale nie wiem czy to cos moze pomoc
Podniesienie bitrate nic nie pomoze. Na twoim miejscu zgralbym to jeszcze raz i przy kodowaniu z orginalnego zrodla (kamery)ustawilbym juz wtedy wiekszy bitrate, zeby bylo lepiej. Do tego zobaczylbym, czy nie trzeba ustawic jakis filtrow (nasycenie kolorow, ostrosc itd. - oczywiscie to wszystko metoda prob i bledow).
Jeszcze jedna sprawa ile ten plik wideo ma minut? Czy ten material jest dluzszy niz 1 godzine?
Tak jakby tutaj, czy na ANFO bylo malo :/
Plik ma 40 kilka minut
tylko ze tam sa fachwocy i znajdzie napewno nie jeden taki watek, ale nie robi jak chce
Mi poprostu po zgraniu filmu psuje sie jakosc kopii.Pojawiaja sie jakby jakies poksele niw wiem dokladnie jak to opisac.Jakby obraz skladal sie z wiekszych bardzo widocznych pikseli
Polepszyć obraz możesz. Nie możesz odzyskać utraconych danych.
Kamera cyfrówka powiadasz? Nagrywałeś z najwyższą możliwą jakością?
Na początek zgraj to na dysk w najwyższej możliwej jakości. Zapewnie będziesz miał to w postaci DV.
Taki materiał zapodaj do AVISynth usuń przeplot jeśli zawiera i go przefiltruj (usuwanie szumu, korekcja nasycenia i kolorów, wyostrzanie) i zapisz jako XviD. Jeśli nie możesz zapodać DV do AVIsytnh, to przerób go na AVI bezstratny (np huffyuv) i wtedy zapodaj.
Najlepiej jakbyś nam zapodał kilka screenów w PNG
A zgraj najpierw bez kompresji.
Dopiero potem na małym fragmencie ustaw parametry i jak ci przypasi, to weź cały plik tak zrób.
~Suchy, sek w tym, ze to nie jest cyfrowka
Jesli z analoga, to byc moze, gdzie po drodze cos sie z sygnalem dzieje, jakis szum. Najlepiej sprawdzic, czy tak jest z kazdym nagranym materialem, czy tylko z tym, czy podlaczenie kamery - kable w porzadku i jakis zmyslny program, ktory przechwyci zrodlo z jak najmniejszymi stratami (niestety moje dosw. w zgrywaniu materialu analogowego jest liche :/ ).
Najlepiej tak jak napisal ~Sir Mavins zgraj to bez kompresji, a pozniej bedziesz sie w obrobke bawil.
400MB jak na material 40min. to nie jest az tak malo
Dzieki chlopaki za pomoc
Eeee, jaka pomoc, co takiego zrobiles?
A moze sie poddales i wolisz impreze jeszcze raz wyprawic i nakrecic
Tak jakby tutaj, czy na ANFO bylo malo :/
no jesli chodzi o zgrywanie z analogow to z pewnoscia naforach http://forum.divx.pl/ i na http://www.divx.howto.pl/forum/ znajdzie wiecej informacji
ara ara...
~Kilgur, czy ty w ogole spisz? :/
~Kilgur, czy ty w ogole spisz? :/
raz w tygodniu przespie sie godzinke a wyspie sie po smierci
ara ara...
... a wyspie sie po smierci
A, to tak jak ja
witam mam pytanie
otoz mam duzy plik audio okolo 5 gb ( 6 godzin ) jest to anime zgrywane z vhs
i otoz mam pytanie czy mozna ( jesli tak to jak ) podzielic ten material na czesci?? tylko chodzi o to zeby nie musiec kompresowac do kodeku przy tym ?? bo znalazlem taka opcje tylko ze bez kompresji mi nie chce
Jaki to plik (rozszerzenie), i jaki format kompresji (kodek)?
Jeśli możesz go otworzyć w VirtualDubMod to w nim możesz podzielić na części, bez rekompresji (w Video wybierasz wtedy Direct Stream Copy). Innym rozwiązaniem jest przemuxowanie tego do MKV, z podziałem na części (opcja Split w zakładce Global)