#161 2007-04-19 20:40:24

Freeman
Użytkownik

Odp: Mamy Euro!!!

Cascader napisał:

Dajmy władze dawnej elicie III Rzeczypospolitej, oni najlepiej zorganizują ME.

Przecież całkiem możliwe, że tak właśnie będzie, obecna "elita" III RP zostanie zamieniona po wyborach na starą "elitę" III RP, która akurat będzie organizowała Euro.

kasagrande napisał:

dla mnie to jest dziwne rozumowanie

Ja nie mówię, że tak będzie, dlatego nazwałem to "możliwym scenariuszem". Nie ma to nic wspólnego z PiSem czy PO, po protu akurat tak wypadło, że PiS rządzi teraz (czyli prawdopodobnie później będzie rządzić PO. <Prawdopodobnie>).
Nadal czekam na odpowiedzi na moje pytania i próbkę twórczości humorystycznej, ale się pewnie przed Euro 2012 nie doczekam.

@kasagrande - dzięki za linka, ale tam nie podają, od kogo mamy dostać te pieniądze. Jakbyś miał jakiś dokładniejszy, to z góry dzięki.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-04-19 20:51:25)

#162 2007-04-19 20:40:45

Obiwanshinobi
Użytkownik

Freeman napisał:

Zaciskanie pasa powoduje, że społeczeństwo (które w większości ma piłkę nożną gdzieś) zaczyna być coraz bardziej wnerwione, co powoduje, że poparcie dla rządu spada.

Z tą piłką nożną to - odnoszę wrażenie - nieprawda (we mnie ten sport nie wywołuje żadnych właściwie emocji, ale chyba jestem w mniejszości).

#163 2007-04-19 20:43:37

lb333
Użytkownik

Tak, Kasagrande, a pieniądze, które zostaną z EURO zostaną rozdane narodowi. smile_big
Sądzę, że mimo wszystko te mistrzostwa nie będą aż taką tragedią jak niektórzy tu malują. Organizowaliśmy już imprezy sportowe, co prawda nie tak duże, ale sądzę, że te ME mogą być jednak udane. Mimo wszystko. smile

Choć kto wie...
kartkad.jpg
smile_big

#164 2007-04-19 20:46:36

kasagrande
Użytkownik

Freeman, wszedzie bedziesz mial napisane ze to sa fundusze Unijne ale przekazane za posrednictwem UEFA na rozbudowe infrastruktury, Polska jednak starala sie o dodatkowe fundusze ktorych nie otrzyma, tak wiec nie spodziewaj sie ze bedzie bezposrednio napisane iz pieniadze przekazala UEFA bo sa to srodku Unijne przekazane dla przyszlych organizatorow imprezy sportowej.
Te pieniadze byly zaklepane i w momencie gdy zostala ogloszona jako zwycieska nasza kandydatura z Ukraina, to automatycznie te fundusze czyli 40 mld. zostaly przekazane do podzialy dla Polski i Ukrainy, wiec Polska z tego otrzyma mniej lub wiecej 20 mld. Euro, do tego dochodza rowniez inne fundusze juz prywatne i panstwowe, tak wiec 20 mld to jest jedno ale jest jeszcze wiele innych doplywow kasy.

Ib333 - juz ten temat byl przerabiany, UEFA bedzie nadzorowala poczynania Polski i Ukrainy, jesli wietrzysz afere i Euro jako nie wypal to przykro, ale coz... twoje zdanie, mam nadzieje jednak ze jak dojdzie do Euro to wraz z milionami kibicow bedziesz cieszyl sie tym swietem futbolu

Ostatnio edytowany przez kasagrande (2007-04-19 20:49:33)

#165 2007-04-19 20:54:54

lb333
Użytkownik

kasagrande napisał:

Ib333 - juz ten temat byl przerabiany,

Ale temat czy obrazek, bo nie czytałem całego wątku? smile_big

kasagrande napisał:

ale coz... twoje zdanie, mam nadzieje jednak ze jak dojdzie do Euro to wraz z milionami kibicow bedziesz cieszyl sie tym swietem futbolu

Jak się uda, to będziemy się cieszyć. Jak się nie uda, to będziemy smutni.
Poza tym, nie napisałem, że się nie uda. IMHO, będą fajne mistrzostwa, Polacy, jak chcą, potrafią się zmobilizować - do kulturalnego dopingu i sądzę, że do sprawnego zorganizowania EURO. Oczywiście pewnie część kasy gdzieś po drodze zniknie, ale nikt się nie dowie. smile_big

Ostatnio edytowany przez lb333 (2007-04-19 20:57:32)

#166 2007-04-19 20:58:55

Freeman
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
Freeman napisał:

Zaciskanie pasa powoduje, że społeczeństwo (które w większości ma piłkę nożną gdzieś) zaczyna być coraz bardziej wnerwione, co powoduje, że poparcie dla rządu spada.

Z tą piłką nożną to - odnoszę wrażenie - nieprawda (we mnie ten sport nie wywołuje żadnych właściwie emocji, ale chyba jestem w mniejszości).

No cóż, frekwencja jaka jest na meczach, każdy widzi. Pewnie, że tak czy owak to sport najważniejszy, ale przecież większości ludzi nawet do głowy nie przyjdzie (w jakimś skonkretyzowanym sensie), żeby iść na żywo oglądać mecz, choćby Euro, nie oszukujmy się. W czasie imprezy emocjonować się będą "wszyscy", ale dla 90% emerytów nadal ważniejsza będzie kasa na leki (żeby już taki przykład obrazowy podać). Mówiąc w skrócie, był to taki właśnie "skrót myślowy".

kasagrande napisał:

Freeman, wszedzie bedziesz mial napisane ze to sa fundusze Unijne ale przekazane za posrednictwem UEFA na rozbudowe infrastruktury, Polska jednak starala sie o dodatkowe fundusze ktorych nie otrzyma, tak wiec nie spodziewaj sie ze bedzie bezposrednio napisane iz pieniadze przekazala UEFA bo sa to srodku Unijne przekazane dla przyszlych organizatorow imprezy sportowej.

Rozbrajasz mnie niewiarygodnie.

@lb333
Też tak sądzę, że to nie będzie tragedia, podejrzewam nawet, że będzie całkiem dobrze, tylko trochę się boję, jakim kosztem. Oby żadne moje obawy się nie sprawdziły a Polska po Euro 2012 była krainą mlekiem i miodem płynącą (szczerze).

#167 2007-04-19 21:00:36

kasagrande
Użytkownik

obrazek mnie zmylil ;p oczy bolą od tego czytania ;p
nie wiem czemu, ale odczytalem twoj post jako ze, uwazasz iz mistrzostwa beda klapa ;p ... zle ze mna i moimi oczyma ;p
tak wiec, nie wazne to co napisalem ;]

[cytuj]No cóż, frekwencja jaka jest na meczach, każdy widzi. Pewnie, że tak czy owak to sport najważniejszy, ale przecież większości ludzi nawet do głowy nie przyjdzie (w jakimś skonkretyzowanym sensie), żeby iść na żywo oglądać mecz, choćby Euro, nie oszukujmy się. W czasie imprezy emocjonować się będą "wszyscy", ale dla 90% emerytów nadal ważniejsza będzie kasa na leki (żeby już taki przykład obrazowy podać). Mówiąc w skrócie, był to taki właśnie "skrót myślowy". [/quote]

to raczej problemem nie bedzie, nie ma co sie martwic na zapas, nie beda na mistrzostwach tylko polscy kibice a dodatkowo ... naszych kibicow jest wszedzie pelno i uwazam ze z frekwencja Polakow na stadionach Euro 2012 nie bedzie najgorzej ;] ale super tez nie bedzie.

Ostatnio edytowany przez kasagrande (2007-04-19 21:04:19)

#168 2007-04-19 21:01:04

robak
Użytkownik

songoku napisał:
robak napisał:

Nikt jeszcze nie stracil na organizacji takiej impezy...

Tu nie chodzi o zarobienie, bo moze my zarobimy, tylko czy zwykly smiertelnik to odczuje. Dotychczas takie imprezy organizowaly kraje, ktore maja krotko mowiac "lepszych rzadzacych" niz my. A jak ME maja napchac kieszenie poszczegolnym ludziom to ja dziekuje za takie cos. Juz raz przezylem prywatyzacje, ktore tez mialy byc dla dobra spoleczenstwa i jakos tego nie odczulem :/

Nie mysle w ten sposob, dla mnie liczy sie sport to ze w Polsce zostanie zorganizowane najwieksze wydarzenie pilkarskie w europie, w pewnym sensie jestem dumny, czas na pozbycie sie stereotypow w inny sposob nam bedzie ciezko...
A ktos napewno zarobi- hotele, restauracje itp. Jesli tez chcesz zarobic zaloz szybko firme budowlana albo produkujaca materialy budowalane-juz w tym momencie jest olbrzymi niedobor materialow. Najwiecej zarobia ludzie przedsiebiorczy, siedzac na d.. wiele sie nie osiagnie.

#169 2007-04-19 21:10:15

Freeman
Użytkownik

kasagrande napisał:

to raczej problemem nie bedzie, nie ma co sie martwic na zapas, nie beda na mistrzostwach tylko polscy kibice a dodatkowo ... naszych kibicow jest wszedzie pelno i uwazam ze z frekwencja Polakow na stadionach Euro 2012 nie bedzie najgorzej ;] ale super tez nie bedzie.

Tutaj byłbym skłonny założyć, że akurat w czasie Euro 2012 stadiony będą, generalnie rzecz biorąc, pełne. Sam zamierzam się wybrać (oczywiście w tej chwili to sobie mogę planować), chociaż w życiu na żadnym meczu jeszcze nie byłem.

#170 2007-04-19 21:10:16

Shinma86
Użytkownik

Z ME 2012 nie będzie żadnego problemu. Czemu by miał jakiś być? Wszyscy na tym forum mają rację. Ubierają tylko swoje myśli w inne słowa.

Dotacja będzie, projekty zostaną wykonane, ME będzie piękne i zmieści się w standardach UE.

Jednakże podzielam obawy Freemana na temat problemów, jakim będzie musiał stawić czoła przeciętny szary obywatel naszego kraju.
Nie mówmy o jakimś potężnym krachu gospodarczym Polski. Są nikłe szanse, aby coś takiego nastąpiło. Środki finansowe Polski jednak, o których mówił Kasagrande, biorą się jednak z fuduszy podatników przeważnie i wierzcie lub nie, ale rząd na tych środkach nie będzie oszczędzał.

ME mają być spektakularne. A jeśli PIS zyska przez to wrogów wśród społeczeństwa, to i tak pewnie odzyska poparcie w czasie późniejszym. Tak jak to opisał Freeman w hipotetycznym "planie pięcioletnim".

I tak oto historia zatacza swoje błędne koło:D

Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2007-04-19 21:10:49)

#171 2007-04-19 21:15:22

Nevar
Użytkownik

Moje 3 grosze:

Jeśli takie zespoły, jak Red Hot Chili Peppers czy Pearl Jam, mogą przyjechać do Polski, to już coś znaczy...
Poza tym, ME powinny odbyć się w Chorzowie. Skoro tutejszy stadion jest najbardziej zadbany w Polsce, to dlaczego wzięli go na rezerwę? W Katowicach jest lotnisko, więc stąd już całkiem niedaleko.

A scenariusz Freeman'a od razu skojarzył mi się z przekrętami Raito z Death Note oczkod (motyw z utratą władzy, a potem wróceniem do niej, zupełnie jak z notatnikiem smile_big).

Edit - tak jak myślałem oczkod W każdym razie tak mi się jakoś skojarzyło, może niektórym osobom też ^^'

Ostatnio edytowany przez Nevar (2007-04-19 21:24:01)

#172 2007-04-19 21:17:37

Freeman
Użytkownik

Nie oglądam Death Note, jakby co smile

#173 2007-04-19 23:35:04

songoku
Użytkownik

robak napisał:

Jesli tez chcesz zarobic zaloz szybko firme budowlana albo produkujaca materialy budowalane-juz w tym momencie jest olbrzymi niedobor materialow. Najwiecej zarobia ludzie przedsiebiorczy, siedzac na d.. wiele sie nie osiagnie.

Chyba nie sadzisz, ze zwykly smiertelnik jest w stanie bez tak po prostu produkujaca, czy nawet hurtownie materialow budowlanych :/
A jesli myslisz, ze akurat twoja firme lub moja wybraliby ot tak, aby miala jakis wiekszy wklad w budowe, drog czy stadionow to hmmm... no coz jeszcze troche, jak ruszysz te "d..." o, ktorej piszesz w zycie zawodowe, to sie przekonasz ile znaczysz. Podpowiem ci jest taka piosenka Lady Pank, ktora bardzo dobrze to obrazuje oczkod

#174 2007-04-19 23:50:05

Nevar
Użytkownik

songoku napisał:
robak napisał:

Jesli tez chcesz zarobic zaloz szybko firme budowlana albo produkujaca materialy budowalane-juz w tym momencie jest olbrzymi niedobor materialow. Najwiecej zarobia ludzie przedsiebiorczy, siedzac na d.. wiele sie nie osiagnie.

Chyba nie sadzisz, ze zwykly smiertelnik jest w stanie bez tak po prostu produkujaca, czy nawet hurtownie materialow budowlanych :/
A jesli myslisz, ze akurat twoja firme lub moja wybraliby ot tak, aby miala jakis wiekszy wklad w budowe, drog czy stadionow to hmmm... no coz jeszcze troche, jak ruszysz te "d..." o, ktorej piszesz w zycie zawodowe, to sie przekonasz ile znaczysz. Podpowiem ci jest taka piosenka Lady Pank, ktora bardzo dobrze to obrazuje oczkod

Fakt, była mowa o tym, że firmy budowlane i produkujące materiały, zarobią sobie w tych latach na Euro 2012. Ale mimo, że wielu Polaków wyjechało za granicę, to i tak do pracy zostaną zatrudnione firmy z najlepszą marką i renomą, nie ma szans, dla osób, które założą firmę z myślą, że wzbogacą się w 5 lat.
I rzeczywiście - takie firmy będą dla państwa i organizatorów Euro znaczyły mniej niż zero :]

#175 2007-04-20 00:07:34

songoku
Użytkownik

Nevar napisał:

...zostaną zatrudnione firmy z najlepszą marką i renomą...

Gdyby tak bylo to byloby niezle, w koncu powinni wygrywac najlepsi, ale dlaczego nie zawsze tak jest, przeczytaj  dalsza wypowiedz.

Nevar napisał:

... firmy będą dla państwa i organizatorów Euro znaczyły mniej niż zero :]

Te firmy tak, ale te co wygraja przetarg niekoniecznie,  a dlaczego? Bo:
1. Na pierwszy rzut, znajac panstwo polskie, zlecenia dostana firmy rodzinne, znajomych itd.
2. Na drugi rzut - te ktore najwiecej posmarowaly.
Poniewaz moj ojciec, tak sie sklada ma firme remont. - budowlana (niewielka, wiec o wkladzie w "Euro" moze tylko pomarzyc;) ), bylem w zyciu na dwoch przetargach i w pierwszym wygrala osoba z pkt. 1 (po jakims czasie byl art. w gazecie, ze nie udowodniono nic, ale podobno ten przetarg wygrala osoba, ktora byla synem szwagra, czy jakos tak, dosyc dawne dzieje i wlasciwie nasza codziennosc jezor ). A sytuacja, patrz pkt. 2, to juz najprawdopodobniej domysly, ale tak stwierdzili prawie wszyscy, ktorzy brali udzial w przetargu - wygrala firma bez tradycji i wielkiego dosw., majac w miare dobry sprzet, ale juz ekipa robocz byla slaba :/, a ze prezes byl chyba najb. dziany ze wszystkich (ma tez oprocz firmy bud. inne interesy), to doszlismy o wniosku, ze musial "wkleic" plus oczywiscie mogla znow miec miejsce sytuacja z pkt. 1.

Po prostu zycie smile

#176 2007-04-20 00:35:20

Nevar
Użytkownik

Rzeczywiście, jak mogłem zapomnieć o najlepszej metodzie na znalezienie roboty :] Nie uwzględniłem "znajomości" i ostatecznie uznałem, że wygrają firmy najbardziej znane/najlepsze.
In fact, life is brutal :]

#177 2007-04-20 11:35:50

Rekid
Użytkownik

And full of zasadzkas smile

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#178 2007-04-20 12:04:44

Freeman
Użytkownik

@kasagrande
Niestety, ale te wszystkie "mądre" fora, na których bywasz, chyba wprowadziły cię w błąd, bo sprawdza się to, co mówiłem: nie ma żadnej "kasy na Euro", a już tym bardziej od UEFA. Te 40mld, które według ciebie mieliśmy zagwarantowane "na Euro" (w dodatku w jakiejś magicznej konstrukcji "od UE przez UEFA") to, jak mówiłem, twoje pobożne życzenia. 40 mld to jest szacunkowy koszt organizacji tej imprezy, a kasę na nią musimy sobie znaleźć sami. Ta twoja "kasa na Euro" to po prostu dotacje dla Polski od UE na lata 2007-13 (te zwykłe dotacje, faktycznie zagwarantowane wcześniej, ale nie mające nic wspólnego sensu stricto z mistrzostwami), które rząd będzie musiał przeznaczyć na Euro właśnie (bo innej kasy przecież nie ma), czyli, jak mówiłem, innym zabierze, żeby tutaj dać (część inwestycji się pokrywa, przykładowo autostrady, ale reszta...). Od UEFA dostaniemy raczej groszowe sprawy w ogólnym rozrachunku, bo ponoć około 2 mld. W tej chwili brakuje jakieś 12mld (a przecież ogólny koszt na pewno będzie wyższy, niż ten planowany teraz), które będziemy musieli dać my. Impreza na pewno będzie udana, ale choćbyś leżał krzyżem na kamiennej podłodze przez najbliższe pięć lat, to ludzie dostaną po tyłku, bo będą podwyżki wszystkiego (nawet płac, tylko że tutaj inflacja pewnie przyjedzie walcem i wyrówna) i część reform po prostu stanie w miejscu (o 3mln mieszkań można zapomnieć). Oby tylko udało się wykorzystać szansę i odbić sobie wszystko po mistrzostwach.

Nadal czekam na linka o 40mld od UEFA na Euro dla nas.

#179 2007-04-20 13:18:01

hikikomori
Użytkownik

Aha, czyli tak to wygląda? Ciekawe, co na to huraoptymista?
Na pewno zarobi na tym monopol państwowy, bo przecież bez choćby piwka się nie obejdzie oraz krajowa wersja Dibblera. Nie wiem, czy zależy mi aż tak na rozwoju piłki nożnej w Polsce i na Ukrainie (premier zadeklarował naszym nagle-przyjaciołom pomoc finansową, b. to szlachetne z jego strony), by dać się doić na ten cel przez następne 10 lat. Może wypadałoby kupić samochód, by skorzystać z tych wspaniałych dróg i autostrad, które powstaną? Pytanie tylko: czy będzie za co? Ale co tam: święto piłkarzy i kibiców warte jest takich poświęceń;)

#180 2007-04-20 13:19:01

kasagrande
Użytkownik

http://wirtualnemedia.pl/document,,2107 … _euro.html ---> ?

ile mam razy powtarzac ze Polska starala sie o dodatkowe fundusze na Euro od Unii, ktorych nie otrzyma.

te 40 mld Euro juz na 100% dostaniemy i nikt nam tego nie zabierze... myslisz ze cala inwestycja w drogi, stadiony infrastrukture ogolnie to idze z wlasnej kieszeni ? bzdura kompletna.

wez mnie nie denerwuj bo naprawde zara 4 ostrzezenie dostane ;D
nie zeby mi zalezalo, moga mi dawac, ale chce miec czas by co nie ktorych tutaj slabo doinformowanych zdeczka uswiadomic, bo sie wypowiadacie a tu widac ze zielonego pojecia nie macie o czym mowice ;]

o 40 mld Euro juz sie mowilo nie cale 2 lata temu ;D:D

spadam Naruciaka Shippa 10 obejrzec ;p pozniej moze jeszcze pogadamy.

Ostatnio edytowany przez kasagrande (2007-04-20 13:25:05)

Stopka forum

© Animesub.info 2025