#261 2007-04-11 13:06:49

Saeroth
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

Ech... brak slow... :<

#262 2007-04-11 13:08:27

duch_84
Użytkownik

Ludzie czytam to i niewierze, przecież wszystkie partie polskiej sceny politycznej ją do siebie podobne. Pod względem ekonomicznym niczym się nie różnią, wszystkie są lewicowe. Nie zuważyłem tego jako pierwszy bo już Jerzy Surdykowski (publicysta i dyplomata) napisał że:
[cytuj]Polska scena polityczna dzieli się na lewice pobożną i lewice bezbożną[/quote]
Kto mi powie, że to nie jest trafny cytat?
Dlatego tanie państo należy włożyć pomiędzy bajki, jeśli chciano by to osiągnąć w pierwszej kolejności nalezało by zamknąć połowe resortów i kolka ministerstw, które w istocie są nie potrzebne i ograniczyć socjal. Pierwsze jest niewykonalne bo trzeba utrzymać koalicję a drugie bo trzeba utrzymać poparcie. Z tego ŻADNA partia nie zrezygnuje.

PO wyróżniało sie na ich tle tylko dlatego, że zamiast programu opublikowało bardzo ogólny zbiór nośnych haseł, nie mieli żadnej ideologii. Gdy jakiś czas temu Rokita ich zdradził publikująć program okazało się że wcale nie są daleko od PISu. A do koalicji POPIS, bo kaczory jej nie chciały od początku, a Tusk traktował ich conajwyżej jako zło konieczne.

#263 2007-04-11 13:38:47

Aizen
Użytkownik

duch_84 napisał:

Ludzie czytam to i niewierze, przecież wszystkie partie polskiej sceny politycznej ją do siebie podobne. Pod względem ekonomicznym niczym się nie różnią, wszystkie są lewicowe.

Zadziwiające rzeczy widzisz doprawdy . Ja z kolei staram się jak mogę i nie jestem jakoś w stanie zobaczyć ani jednej partii lewicowej , oczywiście trafiają się indywidualne przypadki ludzi lewicowych wśród posłów i posłanek (Joanna Senyszyn naprzykład), ale samo SLD ma np tyle wspólnego z lewicą co Kościół z Bibilią.
O ile pamiętam to redaktor Żakowski chyba jeszcze w czasach rządów Millera określił SLD jako postkomunistyczną prawicę smile

#264 2007-04-11 14:03:27

duch_84
Użytkownik

Aizen napisał:

Ja z kolei staram się jak mogę i nie jestem jakoś w stanie zobaczyć ani jednej partii lewicowej , oczywiście trafiają się indywidualne przypadki ludzi lewicowych wśród posłów i posłanek (Joanna Senyszyn naprzykład), ale samo SLD ma np tyle wspólnego z lewicą co Kościół z Bibilią.

A co według ciebie jest wyznacznikiem lewicowości? Według mnie program ekonomiczny.
Pocztaj sobie ich programy w dziedzibie gospodarki się naprawdę nie różnią, wszystki chcą rozdawać pieniądze i subsydiować, skutek tego jest taki, że płacimy podwójnie i według ekonomistów liberalnych bez tego towar nie subsydiowany był by tańczy nawet o połowe (to pogląd dziennikarza studiujączego na mojej uczelni, nie znam sie na ekonomii, ale i bez tego wiem że źle zrobił).

Aizen napisał:

samo SLD ma np tyle wspólnego z lewicą co Kościół z Bibilią.

Patria o rodowodzie PZPR i nazywającą sama siebie lewicą, nie jest według ciebie lewicowa[ej]? Tylko tak dalej[okej]!
A Kościół nie uznaje według ciebie Biblii, czy jak?[hehe]

Aizen napisał:

O ile pamiętam to redaktor Żakowski chyba jeszcze w czasach rządów Millera określił SLD jako postkomunistyczną prawicę smile

Znasz się na logice? zakres słów "prawica" i "SLD" jest wzajemnie sprzeczny. Zwłaszcza, za nieudolnych rządów Millera, który zwiększył nam dług puliczny prawie dwa razy. Określenie Żakowskiego miało się odbić w mediach, narobić troche szumu i zniknąć, tak żeby ludzie o nim zapomnieli. I tak się stało.

Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-04-11 14:08:21)

#265 2007-04-11 14:24:39

Aizen
Użytkownik

Ok , lecimy po kolei smile

Czym się charakteryzuje lewica :     
    * promowanie idei równości i sprawiedliwości społecznej (socjalizm),
    * ochrona jednostki przez państwo,
    * dobro ogółu ponad interesem jednostki,
    * rozbudowane przywileje socjalne,
    * idea państwa opiekuńczego,
    * państwowy system edukacji i opieki zdrowotnej,
    * interwencjonizm,
    * duża progresja podatkowa,
    * rozdział instytucji religijnych od państwa,
    * liberalizm w kwestiach światopoglądowych,
    * eliminacja dyskryminacji jakichkolwiek grup społecznych,
    * postęp (przebudowa istniejącej struktury społecznej).

duch_84 napisał:

Patria o rodowodzie PZPR i nazywającą sama siebie lewicą, nie jest według ciebie lewicowa? Tylko tak dalej!

Nie rodowód czyni partię lewicową ,lecz program który realizuje smile

duch_84 napisał:

A Kościół nie uznaje według ciebie Biblii, czy jak?

powołuje się na nią ale w zasadzie ma z nia bardzo mało wspólnego smile

duch_84 napisał:

Znasz się na logice? zakres słów "prawica" i "SLD" jest wzajemnie sprzeczny. Zwłaszcza, za nieudolnych rządów Millera, który zwiększył nam dług puliczny prawie dwa razy. Określenie Żakowskiego miało się odbić w mediach, narobić troche szumu i zniknąć, tak żeby ludzie o nim zapomnieli. I tak się stało.

SLD u władzy było bardzo prawicowe a że ma w nazwie lewicę to już nic na to nie poradzę smile_big
Nieudolność zaczęła się od Jerzego Buzka herbu Dziura Budżetowa po którym Miller sprzątał .
Co do określenia Żakowskiego to wielu je pamięta nadal (chociaż przyznaję że obecnie w mediach nikt o tym nie wspomina) smile

Ostatnio edytowany przez Aizen (2007-04-11 14:47:03)

#266 2007-04-11 16:15:43

duch_84
Użytkownik

Aizen napisał:

Ok , lecimy po kolei smile

Czym się charakteryzuje lewica :     
    * ochrona jednostki przez państwo,
    * dobro ogółu ponad interesem jednostki,
    * rozbudowane przywileje socjalne,
    * idea państwa opiekuńczego,
    * interwencjonizm,
    * duża progresja podatkowa,
    * eliminacja dyskryminacji jakichkolwiek grup społecznych,
    * postęp (przebudowa istniejącej struktury społecznej).

Wszystko to co zostawiłem kwestie ekonomiczne, bądź prawno-ekonomiczne, czyli potwierdzenie mojej tezy o gospodarczych wyznacznikach lewicowości.

Aizen napisał:

* rozdział instytucji religijnych od państwa,

Zależy o kim mowa. Antyklerylalizm jest charakterystyczny dla liberałów i wykożystała to do konfiskaty majątków kościelnych podczas rewolucji francuskiej. Lewica to od nich zapożchyła a raczej zaostrzyła ich tezy.
Kler posiadał zawsze olbrzymimi dochodami i majątkiem. To oto chodziło! Gdy Lenin po dojściu do władzy złupił cerkiew zyskał diamenty z których jeszcze w latach 90-tych finansowano wszechświatową rewolucję. Mimo że dla nikogo nie było tajemnicą że nic z tego już nie wyjdzie. 

Aizen napisał:

Nigdy tego nie rozymiałem. Lewica zawsze mieniła się obrońcami biednych i uciścionych, najczęściej to oni naj gorzej wychodzili na ich rządach. I to nie ważne od okresu. Podczas rewolucji francuskiej miażdzącą większość zabitych stanowili chłopi do końca broniący króla.
Za lenina chyba wszystkie bunty wzniecali w Rosji chłopi, którym razem z robotnikami obiecał w swoich bełkotliwych pracach "równości i sprawiedliwości". 
Marks nie był lepszy nie znał robotników w fabryce nie przepracował nawet jednego dnia i nie płacił swojej pokojówce. Takim był przyjacielem ludu pracującego.

Aizen napisał:

Że co?! Lenin pisał wyrażnie że "partia musi być monolitem bo wrogowie zdławią rewolucję". Ich liberalizm ograniczał się do mozliwości zrobienia skrobanki, żeby mogły pracować bez przerwy.
Gnostycy nigdy nie tolerowali konkurencji, zamykali ją w więzieniach, albo wyrzynali.

Aizen napisał:

A wiesz co to scholastyka?

Aizen napisał:

SLD u władzy było bardzo prawicowe a że ma w nazwie lewicę to już nic na to nie poradzę smile_big
Nieudolność zaczęła się od Jerzego Buzka herbu Dziura Budżetowa po którym Miller sprzątał .
Co do określenia Żakowskiego to wielu je pamięta nadal (chociaż przyznaję że obecnie w mediach nikt o tym nie wspomina) smile

SLD prawicowe? Gdzie?!
Niczego Buzek nie posprzątał. Jedynym plusem dla niego jest to że nie pogorszył sytuacji.
Ty pamiętasz to chasło, ja pamiętam i kto jeszcze? Pytałem rodziców i nie pamiętają.

Aizen napisał:

Tylko teoretycznie.
Nie puszczaj mi tu tekstów w stylu to co opisałem to historia o nie ma już nic wspólnego z teraźniejszością. Większość partii komunistycznych na zachodzie powstało w roku 1921 (taka ciekawostka), wszystkie one były agentują sowiecką i miały tyklo dwa cele robić dobrą reklamę ZSPR i szykować przejęcie władzy do czego często nie potrafili się zabrać. Przetrwały one w tej czy innej formie do dziś, z powodu że przestały płynąć z Moskwy fundusze, część się przemianowała, przystosowała do nowych warunków, ale pozatym nic się nie zmieniło. Nadal siedzą ten sam typ ludzi, a ja nie wierze, że oni potrafią się zmienić. 

PS
Niedawno prowadziłem podobną "potyczkę" z adminem (w temacie wydzielonym na moją prośbę) na pewnym forum, ale z jakiegoś powodu moje konto zostało usunięte[rip]. Czy masz coś wspólnego z tamtym forum? Pytam bo masz względnie podobne poglądy.

Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-04-11 19:31:54)

#267 2007-04-11 16:24:55

Freeman
Użytkownik

Nie wcinam się w dyskusję, tylko jedno pytanie do ducha_84: uważasz obecny SLD za bezpośredniego kontynuatora dzieła Lenina?

#268 2007-04-11 19:26:47

duch_84
Użytkownik

Bezpośrednich dzieł Lenina nie, bo sami sowieci luźno traktowali jego "przesłanie" w zależności od tego jak im było wygodnie, ale za bezpośrednich kontynuatorów polskiej filji komunistów sowieckich jak najbardziej.
SLD jest kontynłacją PZPR i tego garba się nie pozbędzie.

#269 2007-04-11 19:34:26

Freeman
Użytkownik

Ale nie chodzi mi o kontynuatorów w sensie rodowodu, tylko kontynuatorów w sensie idei, programu.

#270 2007-04-11 23:40:56

Aizen
Użytkownik

duch_84 napisał:

Zależy o kim mowa. Antyklerylalizm jest charakterystyczny dla liberałów i wykożystała to do konfiskaty majątków kościelnych podczas rewolucji francuskiej. Lewica to od nich zapożchyła a raczej zaostrzyła ich tezy.
Kler posiadał zawsze olbrzymimi dochodami i majątkiem. To oto chodziło! Gdy Lenin po dojściu do władzy złupił cerkiew zyskał diamenty z których jeszcze w latach 90-tych finansowano wszechświatową rewolucję. Mimo że dla nikogo nie było tajemnicą że nic z tego już nie wyjdzie.

Owszem posiadał wielki majątek , a skąd go brał (i bierze nadal?)
Datki rządowe na Glempowy moloch to taki najbardziej głośny przypadek ostatnich czasów , polecam też lekturę konkordatu.
Z "czarnym garbem" nigdy się nie rozwiniemy jako państwo , tak więc bardziej chodzi tu o to aby kasy nie tracić , a nie by ją zabierać:)

duch_84 napisał:

Nigdy tego nie rozymiałem. Lewica zawsze mieniła się obrońcami biednych i uciścionych, najczęściej to oni naj gorzej wychodzili na ich rządach. I to nie ważne od okresu. Podczas rewolucji francuskiej miażdzącą większość zabitych stanowili chłopi do końca broniący króla.
Za lenina chyba wszystkie bunty wzniecali w Rosji chłopi, którym razem z robotnikami obiecał w swoich bełkotliwych pracach "równości i sprawiedliwości". 
Marks nie był lepszy nie znał robotników w fabryce nie przepracował nawet jednego dnia i nie płacił swojej pokojówce. Takim był przyjacielem ludu pracującego.

Historia historią ale co powiesz na temat poziomu życia np w Szwecji , lub jak Ci się podobają zmiany które zachodzą w Hiszpani po dojściu lewicy do władzy?

duch_84 napisał:
Aizen napisał:

Że co?! Lenin pisał wyrażnie że "partia musi być monolitem bo wrogowie zdławią rewolucję". Ich liberalizm ograniczał się do mozliwości zrobienia skrobanki, żeby mogły pracować bez przerwy.
Gnostycy nigdy nie tolerowali konkurencji, zamykali ją w więzieniach, albo wyrzynali.

Yessu , a co tu Lenin ma do rzeczy ? A pojawienie się gnostyków w tym wątku to już dla mnie ciemna magia kompletnie smile_big

duch_84 napisał:
Aizen napisał:

A wiesz co to scholastyka?

wiem smile

duch_84 napisał:

SLD prawicowe? Gdzie?!

Nie zrealizowali w zasadzie niczego ze swego programu dzięki któremu wygrali wybory. Dotowanie kleru jak było za Buzka tak było za Millera , w kwestii praw kobiet też nic się nie zmieniło.:)

duch_84 napisał:

Niczego Buzek nie posprzątał. Jedynym plusem dla niego jest to że nie pogorszył sytuacji.

Sprzątający Buzek?? Łoł hehe

duch_84 napisał:

Ty pamiętasz to chasło, ja pamiętam i kto jeszcze? Pytałem rodziców i nie pamiętają.

Lewicowy elektorat rozczarowany rządami Millera smile

duch_84 napisał:
Aizen napisał:

Tylko teoretycznie.
Nie puszczaj mi tu tekstów w stylu to co opisałem to historia o nie ma już nic wspólnego z teraźniejszością. Większość partii komunistycznych na zachodzie powstało w roku 1921 (taka ciekawostka), wszystkie one były agentują sowiecką i miały tyklo dwa cele robić dobrą reklamę ZSPR i szykować przejęcie władzy do czego często nie potrafili się zabrać. Przetrwały one w tej czy innej formie do dziś, z powodu że przestały płynąć z Moskwy fundusze, część się przemianowała, przystosowała do nowych warunków, ale pozatym nic się nie zmieniło. Nadal siedzą ten sam typ ludzi, a ja nie wierze, że oni potrafią się zmienić.

Mimo wszystko jednak Ci to powiem .Za bardzo żyjesz historią brachu . Zobacz jak w Europie żyje się ludziom w państwach gdzie rządzi lewica smile

duch_84 napisał:

PS
Niedawno prowadziłem podobną "potyczkę" z adminem (w temacie wydzielonym na moją prośbę) na pewnym forum, ale z jakiegoś powodu moje konto zostało usunięte[rip]. Czy masz coś wspólnego z tamtym forum? Pytam bo masz względnie podobne poglądy.

Absolutnie nic. Pozatym ja nie terroryzuję rozmówców mających inne poglądy smile

Ostatnio edytowany przez Aizen (2007-04-11 23:41:16)

#271 2007-04-11 23:46:51

Vilku
Użytkownik

ze tak to ujme: "świeży news"...Będą mundurki buahahhahahahah Giertych gwiazdą rządu (zawsze musi być o nim głośno, ministerstwo edukacji nr 1 w tym rządzie) jezor jezor

565.png

#272 2007-04-11 23:51:30

Aizen
Użytkownik

Akurat mundurki mają swoje plusy. Chodzi tu o to aby w szkole nie nabijano się z innych że ubierają się jak wieśniaki itp smile

#273 2007-04-11 23:51:43

khadzad
Użytkownik

Daj spokój...większosć rodziców chce mundurki poza tym to nie jest aż tak złe jak zakaz wnoszenia komórek na teren szkoły...zreszta już sie przyzwyczaiłem do myśli że bede miał mundurek w liceum;P(tam gdzie ide były sa i beda;P)

#274 2007-04-12 00:05:28

Vilku
Użytkownik

no ale że zrobiono z tego temat nr 1 :!: smile_big
Swoją drogą cieszę sie jestem w tym wieku że mnie to już nie dotyczy hehe

565.png

#275 2007-04-12 10:01:52

duch_84
Użytkownik

Kontynuacja Lenina w sensie idei? Po pierwsza czytają prace Lenina można sie przekonać że nie do końca wie o co mu chodzi (albo rżnie głupa). Stalin odrzucił idee wszechświatowej rewolucji i skupił się na budowie komunizmu u siebie by później go eksportować. Następni pierwsi sekretarze trzymali się tej doktryny. Już z tego powodu nie są jego dokładnymi kontynuatorami pod względem idei. Poza tym widząc beznadzieje w III RP poszli w Bernstein'a, ale nadal są ich spadkobiercami pod względem prawnym, historycznym i etycznym.

Jakiś Grek powiedział że "Bóg nie istnieje, ale religię wymyślił człowiek roztropny i przewidujący". Zgadzam się z nim. Samo istnienie kościoła jest potrzebne, bo jako autorytet może łagodzić spory i absorbuje ludzi, którzy muszą mieć coś dla ciała, ale i coś dla ducha, czego bezbożne lewica najczęściej nie jest w stanie zrozumieć. Właśnie dlatego warto jest utrzymywać Kościół.

Jeśli już wspominasz o Szwecji to wyjaśnij jak to się stało że mają tak dobrze. Obecnie badają to najwybitniejsi ekonomiści na świecie i jeszcze nie doszli do sensownych wniosków wyjaśniających ten paradoks.

O której lewicy hiszpańskiej myślisz bo nie podałeś dat, o tej co walczyła z Franko paliła kościoły, gwałciła zakonnice na ołtarzach, strzelała do ołtarzy, mordowała ludność cywilną, a na końcu uciekła do ZSRR gdzie sami zostali wymordowani z rozkazu Stalina który nie był ich pewien?

Nie znam wielu przypadków by lewica wprowadziła dobrobyt przy pomocy instrumentów lewicowych np socjale jak już to walą wysokie podatki na tranzyt przez ich kraj albo stosują gospodarę rabunkową na złorzach natyralnych (Szwecja posiada złoża metali jeśli się nie myle). zapamiętaj ekonomia jest nieubłagana i musi wyjść na plusie albo zbankrujesz.
Znam za to marsz pustych garnków w Chile (na który zareagował Augusto Pinochet i uratował gospodarkę i państwo pod czas kryzysu naftowego z lat 70-tych, czego światowa lewica nigdy mu nie wybaczyła), wielki głód w Chinach na skutek rządów Mao i podobne na Ukrainie i w Rosji, bankructwo Argentyny na skutek rządów Juana Peróna i niedawny tzw "wariant argentyński" (pamiętasz państwo skonfiskowało pieniądze swoich obywateli, zazwyczaj w świecie prawicy konserwatywnej to sie nazywa kradzież, ale w świecie lewicy wszystko co znajduje się na terenie państwa jest własnością tego państwa dzięki czemu wojsko polskie może w dowolnej chwili zarekwirować samochód, i zakazać wywozu rzeczy mających ponad 50 lat), wojny domowe wywołane nieudolnymi rządami populistycznej lewicy itd.

Gnostycy to to określenie na pierwsze sekty chrześcijańskie które nia akceptowały odmienności poglądów. W współcześnie ideolodzy konserwatyzmu określają nie akceptujących innych poglądów w dziedzinie polityki.

Jeśli wiesz co to scholastyka to powinieneś wiedzieć że razem z biblią stanowi kręgosłup przynajmniej rzymsko-katolickiego chrześcijaństwa.

"Lewicowy elektorat rozczarowany rządami Millera"
Czyli ty?

Nie wiem o co ci chodzi z prawami kobiet. w Konstytucje jest zapisane równouprawnienie płuci i to w dwóch miejscach. Jeśli jest jakaś dyskryminacja to tylko z powodu poglądów danego jednostkowego rozmówcy.

Masz rację żyje bo to najlepszy sposób by uniknąć powtórki.
A od paru miesięcy żyje Imperium Rzymskim gdzie też była lewica.
Nie będę za często odpowiadał bo właśnie na tym musze się skupić.

No co ty Giretych nie jest gwiazdą rządu zawsze najmocniej musi świecić premier, bo minister może mieć kłopoty.;D

O Mundurkach niewiem co powiedzieć. Niby pomysł fajny, ale wiedział kto za to zapłaci. A ja jestem przeciwnikiem zbytniego socjalu. z drógie jstrony mojej sąsiadki nie stać na mundurki.

Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-04-12 10:26:20)

#276 2007-04-12 14:54:26

Aizen
Użytkownik

duch_84 napisał:

Jakiś Grek powiedział że "Bóg nie istnieje, ale religię wymyślił człowiek roztropny i przewidujący". Zgadzam się z nim. Samo istnienie kościoła jest potrzebne, bo jako autorytet może łagodzić spory i absorbuje ludzi, którzy muszą mieć coś dla ciała, ale i coś dla ducha, czego bezbożne lewica najczęściej nie jest w stanie zrozumieć. Właśnie dlatego warto jest utrzymywać Kościół.

Kościół powinni utrzymywać jego wyznawcy a nie państwo.
Mówię tu w tej chwili tylko o naszym rozpolitykowanym i jątrzącym klerze katolickim . Jak tak lubisz historię to pewnie słyszałeś o Inkwizycji , kościelnych zakonach (krzyżacy), krucjatach itp. Jezeli chodzi o czasy bardziej współczesne to posłuchaj sobie Rydzyjka smile

duch_84 napisał:

Jeśli już wspominasz o Szwecji to wyjaśnij jak to się stało że mają tak dobrze. Obecnie badają to najwybitniejsi ekonomiści na świecie i jeszcze nie doszli do sensownych wniosków wyjaśniających ten paradoks.

Pomyślmy , może ma z tym coś wspólnego powszechny, bezpłatny system edukacji i państwowe programy wdrażania nowych technologii. Inwestowanie w edukację i naukę zawsze procentuje, w przeciwieństwie do finansowania nowych kościołów , babrania się w lustracji czy pomnikomani Wojtyłowej smile

duch_84 napisał:

O której lewicy hiszpańskiej myślisz bo nie podałeś dat, o tej co walczyła z Franko paliła kościoły, gwałciła zakonnice na ołtarzach, strzelała do ołtarzy, mordowała ludność cywilną, a na końcu uciekła do ZSRR gdzie sami zostali wymordowani z rozkazu Stalina który nie był ich pewien?

Nono , wiedziałem że ta wypowiedź coś mi przypomina hehe
Cytat z niedawnej wypowiedzi naszego niezrównanego Macieja Giertycha :

Maciej_Giertych napisał:

Hiszpańska lewica, chociaż doszła do władzy demokratycznie, zachowywała się podobnie jak w bolszewickiej Rosji. Główny atak skierowany był przeciwko Kościołowi. Prawie 7 tysięcy duchownych zostało zamordowanych. Bezczeszczono kościoły, strzelano do przydrożnych krzyży i figur świętych

Niewiem ile jest prawdy w tym gwałceniu zakonnic ale na wojnie zazwyczaj dochodzi do bestialskich czynów po obu stronach.
Co do kleru w Hiszpani , to był dosyć....faszyzujący podobnie jak sam Franco.
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=27d07a4f68462f09]27d07a4f68462f09m.jpg[/URL]
Co wam przypominają te uniesione łapki ?[hehe]

duch_84 napisał:

Nie znam wielu przypadków by lewica wprowadziła dobrobyt przy pomocy instrumentów lewicowych np socjale jak już to walą wysokie podatki na tranzyt przez ich kraj albo stosują gospodarę rabunkową na złorzach natyralnych (Szwecja posiada złoża metali jeśli się nie myle). zapamiętaj ekonomia jest nieubłagana i musi wyjść na plusie albo zbankrujesz.

O Szwecji pisałem wyżej oczkod

duch_84 napisał:

Znam za to marsz pustych garnków w Chile (na który zareagował Augusto Pinochet i uratował gospodarkę i państwo pod czas kryzysu naftowego z lat 70-tych, czego światowa lewica nigdy mu nie wybaczyła)

Sweet następny porąbany jak drewno na opał dyktator :/
"Fajnych" masz idoli. Pozatym jesli chcesz przypisać ówczesną sytuację prezydentowi Allende to jednak troszkę się mylisz.
W Chile większość przemysłu należała do zagranicznych koncernów których zyski płynęły za granicę.
Allende chciał się temu sprzeciwić no i zaczął się bajzel który wyprowadził (z pomocą USA) Pinocheta na szczyt .

duch_84 napisał:

wielki głód w Chinach na skutek rządów Mao i podobne na Ukrainie i w Rosji, bankructwo Argentyny na skutek rządów Juana Peróna i niedawny tzw "wariant argentyński" (pamiętasz państwo skonfiskowało pieniądze swoich obywateli, zazwyczaj w świecie prawicy konserwatywnej to sie nazywa kradzież, ale w świecie lewicy wszystko co znajduje się na terenie państwa jest własnością tego państwa dzięki czemu wojsko polskie może w dowolnej chwili zarekwirować samochód, i zakazać wywozu rzeczy mających ponad 50 lat), wojny domowe wywołane nieudolnymi rządami populistycznej lewicy itd.

W Chinach źle się dzieje niezależnie od tego kto tam rządzi.
Owszem , mają tam potężny wzrost gospodarczy ale kosztem łamania praw człowieka , więc nie skupiajmy sie tu tylko na Mao. Z tą kradzieżą argentyńską i wojnami domowymi które mają być charakterystyczne tylko dla lewicy to grubo przesadziłeś przypomnijmy sobie ot choćby tych Twoich dwóch idoli czyli Franco i Pinocheta którzy zapewne byli prawdziwymi gołąbkami pokoju no nie? oczkod

duch_84 napisał:

Gnostycy to to określenie na pierwsze sekty chrześcijańskie które nia akceptowały odmienności poglądów. W współcześnie ideolodzy konserwatyzmu określają nie akceptujących innych poglądów w dziedzinie polityki.

wiem kim są gnostycy tylko niewiem po co o nich wspominasz.

duch_84 napisał:

Jeśli wiesz co to scholastyka to powinieneś wiedzieć że razem z biblią stanowi kręgosłup przynajmniej rzymsko-katolickiego chrześcijaństwa.

A jak się do tego ma np dogmat o nieomylności papieża ?:)

duch_84 napisał:

Czyli ty?

Międzyinnymi smile

duch_84 napisał:

Nie wiem o co ci chodzi z prawami kobiet. w Konstytucje jest zapisane równouprawnienie płuci i to w dwóch miejscach. Jeśli jest jakaś dyskryminacja to tylko z powodu poglądów danego jednostkowego rozmówcy.

Co myślisz o aborcji?:)

duch_84 napisał:

Heh , już dalej się cofnać w historii chyba nie mogłeś . Co ma starożytny Rzym z jego "boskimi" Juliuszami , Neronami itp wspólnego z lewicą?:)

duch_84 napisał:

O Mundurkach niewiem co powiedzieć. Niby pomysł fajny, ale wiedział kto za to zapłaci. A ja jestem przeciwnikiem zbytniego socjalu. z drógie jstrony mojej sąsiadki nie stać na mundurki.

Lepiej chyba sfinansować mundurki niż Świątynię Opatrzności no nie? smile

Ostatnio edytowany przez Aizen (2007-04-12 15:50:26)

#277 2007-04-15 03:15:05

duch_84
Użytkownik

Aizen napisał:

Kościół powinni utrzymywać jego wyznawcy a nie państwo.
Mówię tu w tej chwili tylko o naszym rozpolitykowanym i jątrzącym klerze katolickim . Jak tak lubisz historię to pewnie słyszałeś o Inkwizycji , kościelnych zakonach (krzyżacy), krucjatach itp. Jezeli chodzi o czasy bardziej współczesne to posłuchaj sobie Rydzyjka smile

Obecnie nigdzie na świecie kościół nie utrzymuje się z dobrowolnych datków, kiedyś było to możliwe ponieważ posiadał jeszcze inne źródła dochodów w postać daniny płaconej przez chłopów i posiadali własne grunty często sporych rozmiarów na których ci chłopi pracowali utrzymując w ten sposób kler. Dziś już ich, aż tyle nieposiada i jako całość mógłby miec problemy finansowe.
Jeśli chodzi o Rydzyka on niewie o czym gada. Na dziedzinie historyczno-politologicznej się znam.

Wiem troche o procesach inkwizycyjnych. Oskarżony nie muiał wiedzięć nawet o co jest oskarżony.

Co do inkwizycji hiszpańska to była ona bardzo ważnym elementem tożsamości Hiszpanów.

Aizen napisał:

Pomyślmy , może ma z tym coś wspólnego powszechny, bezpłatny system edukacji i państwowe programy wdrażania nowych technologii. Inwestowanie w edukację i naukę zawsze procentuje, w przeciwieństwie do finansowania nowych kościołów , babrania się w lustracji czy pomnikomani Wojtyłowej smile

Bezpłatny system edukacju kosztuje i to całkiem sporo, a jeśli się zwraca to w bardzo dziwny sposób, wymagając jeszcze dodatkowych inwestycji.
Nauka prawie zawsze się zwraca i to z nowiązką, ale po czasie.

Lustracja to temat zastępczy, by uniknąć trudnych pytań, wszyscy bredzą że zależy by ją przeprowadzić, ale żaden nie myśli o tym poważnie bo dobrze wiedzą, że świadomi konfideńci są wśród nich i nikt niechce palnąć takiej głupoty.

Aizen napisał:
duch_84 napisał:

Nono , wiedziałem że ta wypowiedź coś mi przypomina hehe
Cytat z niedawnej wypowiedzi naszego niezrównanego Macieja Giertycha :

Maciej_Giertych napisał:

Hiszpańska lewica, chociaż doszła do władzy demokratycznie, zachowywała się podobnie jak w bolszewickiej Rosji. Główny atak skierowany był przeciwko Kościołowi. Prawie 7 tysięcy duchownych zostało zamordowanych. Bezczeszczono kościoły, strzelano do przydrożnych krzyży i figur świętych

Niewiem ile jest prawdy w tym gwałceniu zakonnic ale na wojnie zazwyczaj dochodzi do bestialskich czynów po obu stronach.
Co do kleru w Hiszpani , to był dosyć....faszyzujący podobnie jak sam Franco.
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=27d07a4f68462f09]27d07a4f68462f09m.jpg[/URL]
Co wam przypominają te uniesione łapki ?[hehe]

No prosze. Wreszcie sie zgodze z Giertychem.:P
Nie wiem skąd jest to zdjęcie, ale nie widze faszystów tylko salutujących żołnierzy tak jak na żołnierzy przystało i pozdrawiających kogoś księży, w sposób jaki robi Benedykt XVI, w Papamobile jeżdzącym po Placu Świętego Piotra.
Jeśli chodzi o samo uniesienie ręki robisz z igły widły. W dwudziestoleciu międzywojennym większość prawicowych młodzieżuwek posługiwała się tym gestem włącznie z tymi co walczyły po naszej stronie w II wojnie światowej.
wiesz, że opdobno do dzisiaj rozmaite lewackie organizacje pozdarwiają się uniesieniem lewej pięści.

Aizen napisał:

"Fajnych" masz idoli.

Nie mam żadnych. Wiesz czemu? Znam historię.

Aizen napisał:

Pozatym jesli chcesz przypisać ówczesną sytuację prezydentowi Allende to jednak troszkę się mylisz.
W Chile większość przemysłu należała do zagranicznych koncernów których zyski płynęły za granicę.
Allende chciał się temu sprzeciwić no i zaczął się bajzel który wyprowadził (z pomocą USA) Pinocheta na szczyt .

A teraz pozwól że streszce ci historię, bo żadko się zdaża żeby własny naród tak źle obszedł się z człowiekiem któremu powinni wystawiać pomniki i to ze szczerego złota. Allende został wyniesiony do władzy w wyniku zamachu stanu, ale później został legalnie wybrany na prezydeta większością zaledwie 36% i zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Facet twierdził, że jest socjalistą, ale jego poczynania wskazyją, że był raczej czystej krwi komunistą (różnica znacząca). Jego program socjalny podobał się zwłaszcza robotnikom którzy zaczeli go popierać. Ale jego poczynania to zupełny niewypał, znacjonalizował przemysł, złoża naturalne i wielkie własności ziemskie które podzielił na tak małe że nie dawały zadowalającymch dochodów uprawiającym go chłopom, co gorsza często ci chłopi nadawali się tylko na parobków bo ich gosodarzenie pozostawiało wiele do życzenia. A nowi szefowie fabryk sprawowali się niewiele lepiej. Skutek tego był taki, że ogólna kondycja państwa bardzo się pogorszyła. Wystąpiłby braki w żywności, a to spowodowało drozyznę i wzrost inflacji (w 1971 roku jej wskaźnik wynosił 22 proc., w 1972 roku - 163 proc., pod koniec roku 1973 - aż 500 proc.), a ludność zaczeła przymierać głodem. Amerykanie też dołozyli swoje trzy grosze odmawiając mu kredytowania. 1 grudnia 1971 roku na ulice Santiago wyszły tysiące gospodyń domowych, które udeżając pustymi garnkami albo patelniami o bruk ulic, dając znak ze nie mają co do nich włożyć, przeszły pod pałac prezydencki. To był "marsz pustych garnków", pierwszy tak otwarty przejaw niezadowolemnia. Było jeszcze pare manifestacji niezadowolenia, w kwietniu 1973 roku doszło do strajku pracowników kopalni miedzi El Teniente, domagających się podwyżek płac. Sytuacja stała się grożniejsza, gdy komuniści zaczęli przeżucać do Chile broń i szykować rewolucję. Wybory z 23 sierpnia 1973 roku przyniosły zupełną klęskę lewicy, a zwycięstwo koalicji chadecko-prawicową. Parlamęt widząc te beznadzie i wyrażne dyktatorskie zapędy Allende zdemisjonował go i na jego miejsce powiłał grupę generałów, na której czele stanął Pinocheta. To był zamach stanu? Jasne że tak bo działano wbrew konstytucji ale w dobrej wierze. Pinochet powołaś się na doktrynę Juan'a Donoso Cartes'a mówiącą, że jeśli do uchronienia społeczeństwa przed roskładem metodami prawnymi to można się odwołać do środków pozaprawnych. Tak, Pinocheta powołał do życia dyktaturę, ale pewnie niewiesz, że jest kilka rodzajów dyktatur, to była dyktaturą komisaryczną, czyli odwołująca się do pierwowzoru pochodzącego ze starożytnego Rzymu. Był tam specjalnym rodzajem urzędnika zaopatrzonego w specjalne kompetencje i powoływanego w razie zagrożenia, bądz zamieszek wewnętrznych na okres 6 miesięcy. Polecam żebyś się zapoznał z legendą Cincinatusa.   
Nie jest jasne, czy zamach było to inspirowane przez amerykanów, bardzo możliwe że nie, mimo że to ciebie aż tak przekonuję. Tak czy inaczej Alliende nie zamierzał oddać władzy i doszło do wojny domowej którą przegrał. Jego stronnikom pozwolono opuścić Chile z resztą po ich rządach i po uzdrowieniu gospodarki przez Pinocheta nie mieli tam czego szukać. No ale szczęście się do nich uśmiechnęło. Rozpoczął się okres Wielkiej Demagogi. Na koszt rząd radzieckiego zaczęli jeżdzić po całym świecie z odczytami na temat jakim to Pinochet jast podłym, złym i dyspotycznym tyranem, mimo że jego poparcie sięgnęło wtedy szczytu i był bardzo szanowany przez swoich obywateli. Pokusili się nawet o zamieszczenie w kilku poczytnych gazerach artykułów amerykańskich, w krórych ze szczegułami opisano np jak brutalnie katowano przed ostatecznym zamordowaniem (prwie że świętego) Alliende. Dopiero w latach 90-tych ktoś z Chilijskiej lewicy przyznał, że to pic, a facet zastrzelił się sam jeszcze przez zdobyciem jego pozycji z pistolepu który otrzymał od Fidela Kastro.
Ciekawy obrót losu co?

Aizen napisał:

W Chinach źle się dzieje niezależnie od tego kto tam rządzi.

Może ale takiego debila jak Mao to oni juz chyba nigdy nie bądą mieć. Czytałem "Czerwoną Książeczke" na ćwiczeniach. Złote myśli Mao są jeszcze bardzie bezsenswne, idiotyczne, ogłupiająde i bełkotliwe niż dzieła Lenina, a oni musieli je wyryć na pamięć.
Facet brał się za to o czym nie miał zielonego pojęcia i robił to na masową skalę. Wpadło mu do łba że ChRL będą potęgą w wytopie metalu jeśli każdy Chinczyk będzie wytapiał ją w swoim domu[hehe], ale to co wytapiali była tak marnej jakości, że do niczego się nie nadawała, chłopi by choć troche podnieść jej jakość mieli topić własne narzędzia rolnicze.

W Chinach współczesnych nie wszystkim żyje się źle. Każdego roku jest wielu nowych milionerów.
Najbardziej nażekają nie robotnicy tylko chłopi, bo uprawiają ziemię w całości należącą do państwa, a przez niekontrolowany rozwój miast mogą zostać z niej w każdej chwili wydaleni, bo przecież gdzies trzeba postawić nowe budynki.   

W współczesnej Rosji tez się ciekawie dzieje. mają olbrzymi wzrost gospodarczy ale i inflację. Analitycy twierdzą że za pare lat będą mieli olbrzymi kryzys, ale to już niekoniecznie za kadencji Putina. Podejrzewam że będzie n za kadęcji następnego prezydenta i cały gniew spadnie na niego. Moge sie założyć że wtedy wróci Putin na "rządanie ludu", uspokoju sytuację, a umrze jako car. Tego ostatniego jestem pewien w szczególności.     

Aizen napisał:

Z tą kradzieżą argentyńską i wojnami domowymi które mają być charakterystyczne tylko dla lewicy to grubo przesadziłeś przypomnijmy sobie ot choćby tych Twoich dwóch idoli czyli Franco i Pinocheta którzy zapewne byli prawdziwymi gołąbkami pokoju no nie? oczkod

Podaj mi inny przykład konfiskaty majątków swoich obywateli przez ugrupwania nie lewicowe.

"Idole" Patrz wyżej.

Czyż byś zapomniał, że napisałem że nie byli aniołkami.

Franko też oparł się na doktrynie Juan'a Donoso Cates'a.

W sąsiedniej Portugalii była wtedy dyktatura Salazara, podobnie jak Franko konserwatywna. Zgadnij na czym on się oparł, na pospołecznej nauce kościoła. Koleś chciał być księdzem.

Aizen napisał:
duch_84 napisał:

Gnostycy to to określenie na pierwsze sekty chrześcijańskie które nia akceptowały odmienności poglądów. W współcześnie ideolodzy konserwatyzmu określają tak osoby nieakceptujące innych poglądów w dziedzinie polityki.

wiem kim są gnostycy tylko niewiem po co o nich wspominasz.

Jak wiesz co to jest to czemu walisz ścieme że niewiesz? Zresztą ci to wytłumaczyłem.

Aizen napisał:
duch_84 napisał:

A jak się do tego ma np dogmat o nieomylności papieża ?:)

Nijak. Papież rządzi kościołem i Kościołem.
Pozatym Chrystus miał rzec do świętego Piotra że "wszystko co związał na ziemi będzie związane w niebie".

Aizen napisał:
duch_84 napisał:

Czyli ty?

Międzyinnymi smile

I ja też, więc w czym rzecz?

Aizen napisał:
duch_84 napisał:

Co myślisz o aborcji?:)

Trudna sprawa. Pomyślmy. Legalizacja aborcji najczęściej wychodzi z ust lewicy (pierwszy raz zalegalizowali to w ZSRR) i libertarianów. Ani jednych ani drugich nie popieram.
Uważam się za liberała z odchyłem konserwatywnym i podstawowym pojęciem jest dla mnie wolność ograniczona jedynie wolnością innych osób. Zwolennicy aborcji mówią o teoretycznym potęcjale ludzkim. Co to znaczy? Nie mam pojecia. Dla mnie ktoś jest człowiekiem, albo nie i nie moze być nim w części, co sugeruje pojęcie "teoretyczny potęcjał ludzki" (treoretyczny to nie faktyczny). Dlatego jeśli ktoś jest człowiekiem to nim jest i z góry należą mu się prawa naturalne.
Czyli, jetem na nie.

A ty jakie masz zdanie? I czy umiesz uzasadnić to doktrynalnie.

Aizen napisał:
duch_84 napisał:

Heh , już dalej się cofnać w historii chyba nie mogłeś . Co ma starożytny Rzym z jego "boskimi" Juliuszami , Neronami itp wspólnego z lewicą?:)

O zgrozo tylko ich znasz?
Więc tak. Historia Imperium Romanum to nie tylko Pryncypat, jest o wiele bardziej skomplikowana. Zawiera w sobie okres przed paśtwowy, królestwo, reublikę i cesarstwo dzielące się jeszcze na pryncypat i dominat. W republice istniały zgromadzenia plebejskie, w krórych uczestniczyła ludność częściowo upośledzona pod względem prawnym (to określenie podręcznikowe), którym przewodniczył trybun ludowy (obrońca plebsu). Póżniej na mocy lex Hortensja nażucili oni wydawane uydawane przez siebie akty prawne całemu społeczeństwu, no ale do rzeczy. W roku 126 p.n.e. zostaje nim Gajusza Grakcha chce on przeprowadzić reformy swojego brata Tyberiusza które cofnięto, ale i nie niechce powtórzyć jego błędów by tak jak jego nie zabili podczas zamieszek. Sporo reform przechodzi (Patcelizacja ziemi się udaje, ale chłopi są pierdołami i nie potrafią nalezyce gospodarzyć, jak widzisz historia kołem się toczy, właśnie to się działo w XIX i XX wieku). Pomine szczeguły. Dochodzi do zamieszek w trakcie których gajusz ucieka, ale zaraz potem popełnia samobujstwo. Skutkiem jego działalności jest podzielenie się społeczeństwa na Popularów ("zwolenników ludu", to właśnie ten odpowiednik naszej lewicy) i Optymatów ("najlepszych", konserwatywnych zwolenników senatu). Juliusz Cezar miał bardzo dużo wspólnego z popularami bo stał na ich czele, a zanim rozpoczą karierę polityczną ścigał go Sulla, bo jego rodzina była z nimi związana, Gdy zgina była jeszcze republika ale podobnie jak Pompejusz, którego zamordowano jeszcze przed Cezarem w pewnym sęsie stali się pierwszymi przedstwicielami pryncypatu. A cesarz Tyberiusz i następni walczył z senatem pozwami o obrazę majesatu ludu rzymskiego, których uważał sie obrońcą.

Aizen napisał:

Lepiej chyba sfinansować mundurki niż Świątynię Opatrzności no nie? smile

Ona i tak jest przesądzona.

Co do samej historii to warto się nim zająć bo właśnie mamy powtórkę z własnego dwudziestolecia międzywojenniego. Rozwinąć?

Gdzieś tutaj ciebie podpuściłem[ukryty], zobaczymy czy dasz się złapać[hehe].
Wszystkie kwestie historyczne i światopoglądowe są prawdziwe.

Daruj błędy ale jest 3 w nocy i nie mam siły tego sprawdzać.

Ostatnio edytowany przez duch_84 (2007-04-15 12:29:52)

#278 2007-04-15 11:01:37

Phoeniks16
Użytkownik

Ja akurat nie będę miał problemu z mundurkami[baka] bo u mnie w szkole i tak 50% chodzi ubranych na czarno więc to i tak wygląda jakby były mundurki:-D
A z mundurkami akurat jest tak podstawówka, gimnazjum mają obowiązkowe a szkoły licealne, techniczne i zawodowe jak zechcą.
A teraz jeszcze jedna ustawia Giertycha, która stawia mnie w ciekawym świetle:P
Według niego każdy kto ma dwa kolczyki od razu jest satanistą[baka] ciekawe co ten Giertych za kupa jeszcze wymyśli

#279 2007-04-15 12:17:53

duch_84
Użytkownik

To szkoła miała wybierać rodzaj mundurku.

A Giertych ma jeszcze kawałek kadencji przed sobą, będzie tylko uważał żeby nie urazić kaczorków.

A ja mam już to za sobą.

#280 2007-04-15 12:21:22

khadzad
Użytkownik

ee tam mundurki nie są aż tak upierdliwe...gorszy jest zakaz wnoszenia komórek na teren szkoły:/

Stopka forum

© Animesub.info 2024