Nie jesteś zalogowany.
Witka wszystkim. Mam pytanko co do energii elektrycznej jaką pobiera komputer podczas pracy.
A mam takie pytanie ponieważ dziś przyszedł mi rachunek za prąd (nawet wysoki ;p)
No i rodzice od razu sie do mnie rzucają i krzyczą że to przez to że komputer cały czas chodzi (zostawiam kompa wlaczonego i ide do szkoły i chodzi tak mniej wiecej dziennie 15 godzin).
Ile komputer pobiera prądu? Słyszałem że komputer pobiera tyle co nic (tak mi mowił moj nauczyciel informatyki) a jak wy sądzicie?? Wypowiedzcie sie.
Noo... ja w każdym razie nie wiem, ale mam podobny problem. Rachunki wysokie przychodzą i rodzice się pultają, że to przez komp :/
U mnie komp chodzi 24/7, wyłączam go tylko jak trzeba resetnąć, albo grzebię w środku i rachunki mamy 3 razy większe niż sąsiedzi, więc chyba jednak trochę pobiera.
hmm ja mam średnio z 10 godzin na dobę włączony komp... nie wiem ile prądu żre ale rodzice się nie prują - wiem tyle że mój monitor bierze tyle co cały komp:) No ale generalnie mówi się że komp niewiele prądu wpiernicza w porównaniu do piekarnika:) np mój komp sam żre 150W + monitor czyli 300W no a piekarnik żre 2000W:D powiedz staruszkom że jakoś nikt nic nie mówi jak robią coś w piekarniku:)
Ostatnio edytowany przez iglasty (2007-03-19 16:22:32)
I love spaghetti but I got shhit on it!
Komputer dużo czerpie prądu.Tym bardziej jak chodzi cały dzień.
Mój 3 letni czerpie z 200 w na godzinę +monitor 60 w.Bo to chyba nie czerpie tyle prądu ile mocy ma zasilacz.
Czyli miesięcznie sporo podnosi rachunki za prąd jeśli chodzi kilkanaście godzin dziennie.
Jejku, jejku, google nie boli:
http://gotowce.com.pl/prace/4305_zuzycie_energii.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic386555-0.html
60W monitor?? To chyba LCD, bo normalny CRT to ok. 170W taka 19"
nie przeginaj mój kineskopowy 21 calowy i żre 150W... a ile żrą LCD 19?
Ostatnio edytowany przez iglasty (2007-03-19 16:25:26)
I love spaghetti but I got shhit on it!
jak na jakiejś stronce widziałem opis to pisało przy procku 1,7 Ghz to + monitorek 17 cali to wychodzi gdzieś w granicach od 70 zł - 160 zł zależy ile komp jest właczony na dobe.
Przeciętnie to komputer jak chodzi cały dnie może podnieść rachunek za prąd gdzieś o kilkadziesiąt złotych.
Mam monitor Samsung 17" i czerpie 80 w.
Znalazlem np. LCD Samsung 40W, natomiast moj 21" (nie nie najmlodszej juz daty) moze te 170W brac.
Co do odp. autora tematu, chyba sobie kiedys obliczalem ile miesiecznie moj komp kosztuje i wyszlo mi cos kolo 35zł. (komp rowniez chodzi po 15 godz. dziennie).
100W 24/h razy 30 dni = ok 25zl
DARK_SAN powie krótko kosztuje to twoich rodziców coś w okolicach 50zł na pewno. Masz 19 latek praca dorywcza i masz na prąd
Ogólnie sprawa jest prosta komp który działa 24 godziny przez jeden miesiąc zużywa prądu za około 40-70 zł w zależności od monitora i jak mocno jest eksploatowany. Czyli tak to twoja wina że rachunki są wysokie tylko broń borze się nie przyznawaj Jak komp nic nie ściąga to zostawianie go włąnczonego idąc do szkoły jest złym pomysłem. Tak czy siak prąd trzeba oszczędzać!!! Ale to już inna kwestia.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2007-03-19 17:19:36)
Z tymi cenami 50-70 to nie przesadzajcie. Monitor w stanie czuwania pochlania jakies 20W, LCD to juz naprawde b. malo. Jesli chodzi o kompa, to tez relatywnie pobiera mnie. Jesli np. grasz to bierze wiecej niz np. jesli wlaczysz go do sciagania plikow.
Z tymi cenami 50-70 to nie przesadzajcie. Monitor w stanie czuwania pochlania jakies 20W, LCD to juz naprawde b. malo. Jesli chodzi o kompa, to tez relatywnie pobiera mnie. Jesli np. grasz to bierze wiecej niz np. jesli wlaczysz go do sciagania plikow.
wszysko zalezy od tego czy sie ma zasilacz z pfc jesli nie to komp bierze zawsze tyle samo! desktop to nie laptop i nie skaluje wydajnosci do ilosci pracy...posiadacze pl. glownych asusa maja magiczny program aisuite wczesniej zwany ai nap pozwalajacy na zmniejszenie zuzycia w trybie uspienia. reszcie zyczymy tolerancyjnych rodzicow :]
odkąd zacząłem pracować i dawać na prąd, moje problemy z rodzicami się skończyły polecam takie rozwiązanie
No bez PFC, to juz raczej zasilaczy nie znajdziesz :/ dlaczego?
[cytuj]
Zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej nie można sprzedawać na jej terenie zasilaczy bez układu PFC o mocy od 75 do 1000 W. Regulację tą wprowadziła w krajach Unii Europejskiej dyrektywa przedstawiona w normie EN61000-3-2. [/quote]
A mnie i tak glownie chodzilo o monitory (wiem, ze na desktopie to sie wielce nie zaoszczedzi), ale jak sie wychodzi z domu, to przeciez monitor mozna wylaczyc, a to juz przy poborze mocy ma znaczenie
Ech ludzie. A skąd Wy te stawki bierzecie co? Nie wszędzie prąd kosztuje tyle samo.
Komp żre i to cholernie dużo - wiem to po domu rodziców - jak komp był rachunki podskoczyły, a jak zabrałem zmalały. Znacznie więc wniosek jest prosty.
No bez PFC, to juz raczej zasilaczy nie znajdziesz :/ dlaczego?
[cytuj]
Zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej nie można sprzedawać na jej terenie zasilaczy bez układu PFC o mocy od 75 do 1000 W. Regulację tą wprowadziła w krajach Unii Europejskiej dyrektywa przedstawiona w normie EN61000-3-2.
A mnie i tak glownie chodzilo o monitory (wiem, ze na desktopie to sie wielce nie zaoszczedzi), ale jak sie wychodzi z domu, to przeciez monitor mozna wylaczyc, a to juz przy poborze mocy ma znaczenie
pasywny pfc to prawie brak pfc o to mi chodzilo, z drugiej strony duzo ludzi nadal ma kompy bez pfc.
rozwiazanie problemu jedno, znalesc prace :]