Nie jesteś zalogowany.
Jak wszem i wobec wiadomo, bo nigdy się z tym nie kryłem, jestem laikiem komputerowym i mam wiele problemów związanych z komputerami. Mam quasi-nowy komputer i chciałbym dokupić mu trochę ramu, by szybciej się bujnął.
Nie jest zapewe dla nikogo zaskoczeniem, że nie wiem jak wybrać.
Szukałem na google, ale nie mogę zbytnio zrozumieć "instrukcji" jak dobrać właściwie ram itd, dlatego proszę o pomoc. Najmilej bym widział konkretne wskazania.
Programem Everest wyciągnąłem dane odnośnie mojego komputera. Oto niektóre dane, które myślę, że będą użyteczne:
Płyta główna:
Typ procesora Intel Celeron-A, 466 MHz (7 x 67)
Nazwa płyty głównej AOpen AX63 Pro (2 ISA, 5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM)
Mikroukład płyty głównej VIA VT82C693A Apollo Pro133
Pamięć fizyczna 64 MB (PC100 SDRAM)
Typ BIOS'u Award Modular (02/15/00)
[ Kontroler pamięci ]
Właściwości kontrolera pamięci:
Metoda detekcji błędów Brak
Korekcja błędów Brak
Obsługiwane przeploty pamięci 1-Way
Bieżący przeplot pamięci 1-Way
Obsługiwane typy pamięci SDRAM
Obsługiwane napięcia pamięci 3.3V
Największy rozmiar modułu pamięci 256 MB
Liczba gniazd pamięci 3
[ Moduły pamięci / BANK_0 ]
Właściwości modułu pamięci:
Oznaczenie gniazda BANK_0
Typ DIMM, SDRAM
Szybkość 70 ns
Rozmiar zainstalowanej pamięci 64 MB
Wykorzystywany rozmiar pamięci 64 MB
Jeżeli przydałoby się coś jeszcze, to oczywiście służę. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio edytowany przez Winged (2007-03-17 22:11:37)
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
sdram 133mhz spokojnie możesz wstawić
moj komp buja się na sdram 100(1 kość) i 133(dwie kości) i działa
edit. co prawda mam płytę bx i niestety nie wiem jaki ram pasowałby do twojej[baka]
Ostatnio edytowany przez parara (2007-03-17 22:17:18)
KDE4 ssie
wiem, że to dział O wszystkim i o niczym, ale moim zdaniem tematy w takim stylu powinny być szybko kasowanie, ponieważ jest bardzo dużo stron gdzie można się o tym dowiedzieć To strona o tematyce anime i takie coś powinno nie mieć tutaj miejsca
Ostatnio edytowany przez cieslak (2007-03-17 22:24:48)
z tym, że kości 133 będą i tak chodzić jako 100 jeśli będa razem z 100kami:) więc polecałbym zwykłe sdram 100mhz, obojętnie jakiej firmy i tyle:) np wez jedna kosc 256mb 100mhz, ala coś takiego -> http://www.allegro.pl/item174024186_pam … ancji.html
edit do ~cieslak: była już o tym mowa... i tym offtopem nic nie zmienisz... ANSI to nie zwykłe forum tylko jedna wielka rodzinka i nic nie szkodzi wpierw poszukać pomocy u rodziny:) jeśli Ci się tematy tego typu nie podobają to możesz po prostu tego działu "O wszystkim i o niczym" nie odwiedzać:) pozdrawiam:)
Ostatnio edytowany przez mastah (2007-03-17 22:26:19)
Wielkie dzięki Panowie, a co do założenia topicu - mamy hydepark, więc nie widzę, skąd dyskusja. Rozumiem, gdyby łatwo było znaleźć odpowiedź bez zadawania pytania. Niestety ja aż tak obyty w komputerach nie jestem, a i pewności bym nie miał. Nie mam też zamiaru rejestrować się na jakimś forum tylko po to, by zadać pytanie, na które mogę uzyskać odpowiedź u Koleżanek i Kolegów z ANSI.
~cieslak: jeśli uważasz, że gdzieś naruszyłem regulamin, to zgłoś temat Redakcji. Proste to jak rogalik, nie wywoływałbyś wtedy zbędnej dyskusji, bo temat był poruszany.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
Chyba nic juz nie dodam wiecej niz przeciwnicy, tylko nurtuje mnie, to:
Proste to jak rogalik...
Gdzie mozna takie rogaliki dostac
Ja mam do sprzedania 128 SDRAM ja coś szyna 133
winged masz racje jak pytac to u samych swoich:)a cieslak niech gada co chce a o anime tez mozemy pogadac:D
Chyba nic juz nie dodam wiecej niz przeciwnicy, tylko nurtuje mnie, to:
Winged napisał:Proste to jak rogalik...
Gdzie mozna takie rogaliki dostac
Tak mawiał mój dyrektor z liceum. Jakoś to przejąłem. Zresztą w Szczytnie mamy wszystko.
Ja mam do sprzedania 128 SDRAM ja coś szyna 133
Najpierw to ja muszę sprawdzić, ile mam pieniędzy na koncie.
winged masz racje jak pytac to u samych swoich:)a cieslak niech gada co chce a o anime tez mozemy pogadac:D
Dyskusja dopuszczana w każdej sferze. Chodziło mi tylko o to, by nie poruszać omawianych tematów (było nawet o likwidacji hydeparku), tylko jeśli uważamy, że coś jest nie tak, to szybko komunikować Redakcji, niech Oni decydują, bo wtedy nie zaśmieca się wątku (aczkolwiek OT są zawsze najciekawsze ), jeśli okaże się, że nie ma się racji.
z tym, że kości 133 będą i tak chodzić jako 100 jeśli będa razem z 100kami:) więc polecałbym zwykłe sdram 100mhz, obojętnie jakiej firmy i tyle:) np wez jedna kosc 256mb 100mhz, ala coś takiego -> http://www.allegro.pl/item174024186_pam … ancji.html
Pamięć to mu będzie chodzić na 66 MHz chyba, że podkręci procka.
Ogólnie to i tak ciężko kupić pamięć wolniejszą niż 133 a jeśli są 100 to niewiele tańsze.
Kup minimum 256, a 98 będzie chodzić naprawdę przyjemnie Możesz pokusić się o XP, ale tu już zaczną się problemy z brakami mocy. Z tego co czytałem o tej płycie głównej to możesz do niej włożyć procka do 933 MHz (tyle było testowane:) ). Nie powinien on kosztować fortuny, a powinien zapewnić komfort przy oglądaniu filmów (anime?), chociaż nie wiem jak by było z HDTV.
Ale jak byś miał kasę tylko na ram albo procek to radził bym w pierwszej kolejności dodać ramu. Sam do zeszłego roku bawiłem się na Celeronie 333 i 288 MB RAM i nie narzekałem (choć niektóre filmy już nie chodziły
Jeśli chodzi o allegro To masz:
http://www.allegro.pl/item173061801_ram … wrotu.html za 72 zł
http://www.allegro.pl/item176264869_256 … ratis.html za 75 płatność przelewem, ale masz 10 latek gwarancji i nie płacisz za przesyłkę
Jakiś super okazji nie zauważyłem na allegro więc twój wybór.
EDIT: Co do procka to:
http://www.allegro.pl/item176702105_eks … _5pln.html aukcja na razie 29 zł
Jeśli chodzi o kup teraz to
http://www.allegro.pl/item176367053_pro … szawa.html za 65 zł
Tyle tylko, ze przy tych prockach pamięć 100 MHz by nie wytrzymała
Ostatnio edytowany przez NameLess One (2007-03-19 09:37:04)
Na tej płycie + procku nie osiągniesz więcej niż ok 66mhz na fsb. Jakbyś kręcił to i tak mnożnika nie zmienisz a ta płyta na dużą elastyczność nie pozwala. Więc pamięci możesz kupić zupełnie dowolne. Nawet 66, mimo że się to zupełnie nie opłaca Chyba że zmienisz procka na p3 500 (fsb 100). No to wtedy faktycznie z czymś mniej, niż setkami może być biednie.
No właśnie Procek może wstawić do 933 i wtedy musi mieć pamięci 133 więc i 100 kupować się nie opłaca szczególnie, że są w tej samej cenie.
Ostatnio edytowany przez NameLess One (2007-03-19 09:40:16)