Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc korzystam z już istniejącego. Noszę się z zamiarem nabycia drogą kupna stacjonarnego odtwarzacza. Czy jest jakaś konstrukcja bijąca na głowę wszystkie pozostałe uniewersalnością (największa rozmaitość obsługiwanych formatów filmów i subtytli)? Albo choć wyróżniająca się pod tym względem? Czy też wszystkie sprzedawane obecnie playery obsługują mniej więcej te same formaty, różnią się natomiast głównie solidnością wykonania, głośnością pracy itp.?
Zależy oczywiście od ceny, ale jeśli myślisz o czymś standardowym w okolicach 300zł powiedzmy, to polecam LG DVX9700/9800 (i wgranie firmware'u, który odczytuje polskie znaki + sporo innych ciekawych poprawek). Naprawdę dobrze czyta sporo formatów i filmów, i napisów; u mnie jak na razie bezproblemowo. Nie polecam natomiast w tym przedziale cenowym odtwarzaczy Manta, miałem już dwa różne, i chociaż miały miliony różnych opcji, to były strasznie awaryjne i bardzo kapryśne w odczytywaniu płytek divx/xvid.
Nie polecam natomiast w tym przedziale cenowym odtwarzaczy Manta, miałem już dwa różne, i chociaż miały miliony różnych opcji, to były strasznie awaryjne i bardzo kapryśne w odczytywaniu płytek divx/xvid.
Dokładnie. Moja Manta, jak naciskam "eject", zanim się otworzy, przez ok. pół minuty wydaje dźwięki podobne do strzelania z karabinu.
Na szczęście teraz mam TV połączonego z PC, więc się tym nie muszę martwić.
Ostatnio edytowany przez lb333 (2007-02-26 23:06:35)
A czy żaden z tych tańszych playerów nie pozwala na filtrowanie ścieżek audio (mkv i ogm)?
o to sa juz odtwarzacze ktore mkv i ogm odczytuja ? bo jak ostatnio szukalem, jakis rok temu, to jeszcze nie bylo
btw. polecam http://forum.divx.pl/ tam sporo mozna sie dowiedziec o stacjonarnych odtwarzaczach
edit. maja jakies klopoty ze strona ale to pewnie chwilowe klopoty
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-02-27 00:20:59)
ara ara...
Hehe, w sumie drogie playery stacjonarne odtwarzające mkv, ogm, czy nawet HDTV istnieją. Kompy się nazywają, skoro można je podłączać do TV. Chyba laptoki tez miewają wyjście na telewizor, a to załatwiałoby sprawę sporych gabarytów PC. A tak poważnie - dalszy rozwój tanich odtwarzaczy w tym kierunku wydaje się nieunikniony, co pozwoli na maxa wyeksploatować nienajnowszą przecież technologię DVD.
kompa media center mozna zlozyc za dosc nieduza kase, najgorzej z obudowami, bo fajne budy kosztuja kupe kasy, ale mozna tez znalezc tansze rozwiazania, a do takiego kompa to starczy tyklo dobry TV i cichy naped dvd. Sam myslalem nad zlozeniem takiego kompa, ale policzylem i kupilem sobie zajefajny monitor
ara ara...
Odnośnie tv podłączanego do kompa: dobrze sprawują sie z reguły takie które mają wejście VGA (jak monitor) czyli ogólnie LCD i plazmy. Kineskopowe te z technologią 100Hz też mogą współpracować OK. Nie polecałbym połaczenia kompa do starszych modeli tv przez Composite lub SVHS. Przełożenie przez modulator karty graficznej obrazu z kompa gdzie minimalna czestotliwość to 60 Hz na stary tv który obsługuje tylko 50 Hz i na dodatek ma 625 lini, daje słaby obraz i na dodatek na ekranie często widać czarne paski krawędzi. Co do stacjonarnych dvd - ostatnio chwalono philipsy za czytanie wielu formatów divx (divx 6 też)i bezproblemową obsługę QPEL itp, oraz napisów w różnych formatach. Nie słyszałem żeby stacjonarny odtwarzał MKV albo OGM czy H264 lub RMVB, ale myślę że już nad tym pracują ...
Oprócz kompów to jedynie xbox się nadaje do plików mkv czy innych.
shinma napisał:sprawdz jakie formaty obsluguje ten odtwarzacz albo po prostu uzywaj jedynie formatu SubRip, ktory obsluguja wszystkie odtwarzacze.
SubRip czyli? Przy okazji byś podał sposoba na skonwertowania tych napisów do tego SubRip
subrip czyli .srt
mozesz kazde napisy przekonwertowac w subedicie
i powinno smigac.
aha nie wszystkie odtważacze supportują srt ja mam bardzo dobrego teac i nie odtważa a za to zwykły LG daje rade hehe radze kupic Mante za 99 zeta ona łyka wszsytko (ale manta to manta )
a jakies odtwarzacze stacjonarne czytaja pliki *.ass?
Tak są, znam 2:
Trak VXP-711VM
Magnavox MDV434
obydwóch nie polecam bo co z tego skoro umieją czytać te napisy a cała reszta jest do d*** ?
xbox też czyta napisy ass i wiele innych.
Jedyny warty pod tym względem uwagi, to tajk jak tomxxx wspomniał: Xbox
Też miałem kiedyś taki problem. W moim wypadku pomogła zmiana nazwy napisów na taką samą jak nazwa pliku filmowego.
niektóre napisy mają czas naznaczony w taki sposób:
00:03:05:bla bla bla
co zrobić,żeby wyglądąło to tak
{1187}{1251}bla bla bla
Te pierwsze na moim DVD wypadają fatalinie, bo zawsz pozostaje ostatnia kwesta, nawet gdy nikt nic nie mówi.
Ostatnio edytowany przez Jupiter (2007-05-15 19:07:33)
niektóre napisy mają czas naznaczony w taki sposób:
00:03:05:bla bla bla
co zrobić,żeby wyglądąło to tak
{1187}{1251}bla bla bla
Te pierwsze na moim DVD wypadają fatalinie, bo zawsz pozostaje ostatnia kwesta, nawet gdy nikt nic nie mówi.
Poczytać to forum? użyć cholernej opcji szukaj?
Ale ja nawet nie wiem co miałbym wpisać do tej wyszukiwarki. Mógłby ktoś chociaż podać link do stosowanego teamatu?
Zamienić format sekundowy na klatkowy - jest na forum!!!
Strony Poprzednia 1 2