Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Oto ciekawy problem dla ludzi lubiących zabawy z dvd.
Ani autor, ani ja nie umiemy tego rozwiązać.
Może ktoś z Was pomoże?
"Łączę voby wg tematu przyklejony.
Każdy vob, to powiedzmy odcinek.
Chcę mieć to jako całość, tzn:
NIE VTS_01_1, VTS_02_1
TYLKO VTS_01_1, VTS_01_2, itd.
Każdy vob ma jedną ścieżkę audio i napisów, wszystkie "na pozycji" nr jeden.
Nie ma żadnych pustych.
I teraz powstaje problem, bo łączę kolejne voby, tak do nr 5 i tworzę strukturę dvd, a której każdy vob ma 1gb, a 5 ma 115mb.
Wszystko jest OK.
vts_01_1
vts_01_2
vts_01_3
vts_01_4
vts_01_5
Chcę połączyć te pięć i następnymi, tak aby vts_01_5 miał ten 1gb.
Łączę i powstaje mi 6 vtsów, każdy o wielkości 1gb.
vts_01_1
vts_01_2
vts_01_3
vts_01_4
vts_01_5
vts_01_6
Ale pojawia się problem, bo w vts_01_5 mam już DWA STRUMIENIE NAPISóW. A dokładniej, to od momentu połączenia w vts_01_5 mam dwa strumienie i muszę przełączyć na ten drugi, aby w ogóle się wyświetlały.
Za to nr JEDEN jest od tego momentu pusty.
Skąd się wziął strumień nr 2, skoro gdy odtwarzam osobno voby 6i 7 to w nich jest TEż TYLKO JEDEN strumień napisów?"
Jak chczesz to mogę ci podać sposób ale to potrzeba dużo miejsca na dysku i cierpliwości
1. każdy vob rozbijasz na video i audio, i wyciągasz napisy
2. napisy obrabiasz w jakimś programie do napisów i i łączysz w jeden plik w kolejności
3. w programie jako jeden film wrzucasz pokolei video odcinkami w audia tak samo pokolei
4. dodajesz napisy które wcześniej zrobiłeś
5. wszystko kodujesz do formatu dvd [zbijasz razem]
jest jakiś krótszy sposób ale ja go nie znam, musiał byś poszukać sam na jakimś forum związanym z tą tematykom.
Ostatnio edytowany przez Marcin (2007-02-15 19:12:44)
I teraz powstaje problem, bo łączę kolejne voby, tak do nr 5 i tworzę strukturę dvd, a której każdy vob ma 1gb, a 5 ma 115mb.
To wynika z pozostalosci. Bardzo czesto sie zdarza, ze ostatni vob ma te kilkaset mega.
Chcę połączyć te pięć i następnymi, tak aby vts_01_5 miał ten 1gb.
Łączę i powstaje mi 6 vtsów, każdy o wielkości 1gb.vts_01_1
vts_01_2
vts_01_3
vts_01_4
vts_01_5
vts_01_6Ale pojawia się problem, bo w vts_01_5 mam już DWA STRUMIENIE NAPISóW. A dokładniej, to od momentu połączenia w vts_01_5 mam dwa strumienie i muszę przełączyć na ten drugi, aby w ogóle się wyświetlały.
Za to nr JEDEN jest od tego momentu pusty.Skąd się wziął strumień nr 2, skoro gdy odtwarzam osobno voby 6i 7 to w nich jest TEż TYLKO JEDEN strumień napisów?"[/i]
Po co to wszystko w ogole robisz, chcesz to pozniej obrabiac i skompresowac do avi?
Jesli masz problem ze wzgledu na te podzielone voby, to (jesli jeszcze masz plytke dvd z filmem, anime itp.), to wez zripuj tak zeby plik wynikowym byl jeden o pojemnosci rownej sumie tych 5 vobow. Mozna to ustawic w programach ripujacych.
Teraz nie mam wiecej czasu ale jak wyjasnisz mi co chesz osiagnac, to byc moze uda mi sie ci pomoc.
Dzięki, ale:
Marcinie - nie o to chodzi. Pytałem sie kolesia i nie to jest problemem, o czym piszesz tylko fakt, że jakby w dwóch częściach napisy są w jednym strumieniu, a po połączeniu w dwóch, z tym że pierwszy jest do miejsca, a drugi od miejsca połączenia.
Ja mu takie rozwiązanie proponowałem, nie wchodzi ono w rachubę.
songoku - ilość mb nie jest problemem. nie o to chodzi.
Nie rozumiem pytania " po co to robisz?". To nie ja, tylko koleś. A robi to, bo chce mieć całość na 1 dvd w 1 vts, przecież tak właśnie pisze. Żeby nie było przeskoków między scenami przy przechodzeniu z voba do voba. Dla mnie to oczywiste.
Nie ustawisz w programie rippującym, ani on ani ja nie znamy takiego, który by to zrobił.
Powtarzam, problemem są 2 strumienie napisów, a nie połączenie kolejnych filmów, vobów, itp.
szczerze mowiac caly czas nie czaje dlaczego chcesz to robic. Na jednej plycie masz kilka odcinkow animca, ktore sa podzielone na poszczegolne voby i chcesz je po prostu polaczyc zeby po zakonczeniu np. ep. 1 nie wychodzil do menu tylko odtwarzal od razu nastepny? O cos takiego ci chodzi?
Hmm, jesli tak to nie robilem jeszcze takich zabiegow, ripowanie i pozniej obrobka na avi, wyciaganie sciezek dzwieku i napisow to tak, ale taki cus :/
Moze to byc pewien problem z dost. czasow napisow jak je polaczysz. Wtedy musialyby one isc dalej, a nie jak orginalnie od poczatku.
Do modyfikacji dvd polecam DVD Shrink, albo program ktorego ja osobiscie uzywam DVD Decrypter.
Najlepiej wez to troche lepiej zobrazuj co dokladnie masz (ile odcinkow na 1 dvd) i co dokladnie chcesz osiagnac jaki cel, bo moze bedzie mozna do tego dotrzec inna droga.
BTW Ja dzis jestem zryty przez robienie karaoke, wiec dzisiaj trzeba ze mna jak z dzieckiem
Spróbuj według tego http://guide.zhentarim.net/1/RippingtheDVD.html
[cytuj]Na jednej plycie masz kilka odcinkow animca, ktore sa podzielone na poszczegolne voby[/quote]
Niekoniecznie... trafiają się DVD w których masz wszystkie 3-5 epów w jednym vobie. Wtedy stosuje się zabieg z linka powyżej :]
PS: czytałem kilkanaście razy pierwszy post... i dalej nic prawie nie wiem xD może to ze zmęczenia już...
PS: czytałem kilkanaście razy pierwszy post... i dalej nic prawie nie wiem xD może to ze zmęczenia już...
A juz myslalem, ze to ze mna cos nie tak
Kur... widze, ze w profilu stuknelo mi 29, ja piernicze :/
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-02-16 01:52:14)
Strony 1