#61 2007-02-07 20:27:04

FranzKafka
Użytkownik

Odp: Nowy HDD 160GB

Cain napisał:
tom_21 napisał:

Śmieszą mnie ci co mówią że tracą dane na dysku itp.
Poprzednio miałem seagate 80 GB przez 3 lata i nie było żadnych problemów.

1.To się pośmiejemy z Ciebie, gdy któregoś pięknego dnia będziesz uruchamiał koputer i usłyszysz dziwne zgrzytanie i "plumkanie" i będziesz miał brak dostępu do dysku.
Wymienili mi na nówkę.

Boże, on się po prostu zepsuł, a nie odjęło mu miejsca. W Ogóle ta dyskusja do niczego nie prowadzi ;|

#62 2007-02-07 21:45:23

fillip75
Użytkownik

A może to popularność Baracudy sprawiła, że się popsiuła nam ta firma i nie wyrabiają się chinole z produkcją? Fakt mam Baracudę 40GB i do tej pory mi śmiga od samego początku, ale faktem jest, że skuszony tym sukcesem dokupiłem 160GB tejże firmy i po trzech miesiącach mi padł, po wymianie... padł, a teraz odpukać od roku na razie jest okij. I gdybym miał teraz wybierać, to zdecydowanie wybrałbym WD Caviara.

Dodam, że nagrywarka BENQ'a również mi dwa razy padła. Co gorsza firma se w kulki leci, bo o gwarancję trzeba wręcz walczyć, by ją łaskawie odzyskać?! A za pierwszym razem, to mi przysłali starszy model. Gdyby nie to, że i ta padła, to nadal żyłbym w przekonaniu, że mam nowszy model. Mój błąd, że zawierzyłem naklejce, a nie od razu zajrzałem do BIOSu smutny W każdym razie BENQ ma u mnie krechę taką samą jak NIKE (tamci nie chcieli przyjąć uszkodzonych sznurówek. Wmawiając, że w jeden dzień je rozszarpałem.) Dlaczego w Niemczech, jak coś odnosiłem wadliwego to bez zbędnej rozmowy zwracano kasę, a nawet poświęcano czas, by namówić na "wypróbowanie" innej rzeczy. No, ale my wioska, tam miasto. I pomyśleć, że szukamy METROPOLI w Polsce. Gdzie? W Warszawie, Poznaniu? Byle Bielefeld organizacją komunikacji i urbanistyką biję te oba miasta na łeb. A przynajmniej nie wygłupiają się i jednej nitki nie nazywają chlubnie METREM. Nota bene tam mają dwie i nadali temu tworowi tylko nazwę UWAGA - tramwaju podziemnego?! Metro jest wówczas, jak jest wiele nitek. A tak to tylko tramwaj... podziemny.

Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-02-07 21:47:25)

#63 2007-02-07 21:50:05

tomxxx
Zbanowany

Mam wrażenie że to są jakieś bajki że dyski co chwilę się wam psują.Normalnie zamawiam dysk,montuję,potem formatuję,zakładam partycję i wszystko gra.A kupiłem właśnie Barracudę 7200.10 bo nie dosyć tego że szybka to najmniej się psują.

#64 2007-02-07 21:52:46

DARK_SAN
Użytkownik

Sorki za offtopa ale nie chciałem nowego tematu zakładać;p
Może polecilibyście mi jakąś kartę graficzną tak do 200 zł która obsługuje PIXELSHADERA. Pograłbym sobie w jakieś giery ale mam słabą kartę i nie wiem co wybrać ;p

#65 2007-02-07 22:02:16

Michaello
Użytkownik

proponuje Gigabyte GeForce 7300 GS 128MB/64bit na DDR3  moze byc tez z 256MB powinno byc niewiele droższa.

Crysis nie pojdzie ale pasjans i stalker tak jezor

Ostatnio edytowany przez Michaello (2007-02-07 22:04:01)

#66 2007-02-07 22:14:54

Piter666
Użytkownik

DARK_SAN napisał:

Może polecilibyście mi jakąś kartę graficzną tak do 200 zł która obsługuje PIXELSHADERA. Pograłbym sobie w jakieś giery ale mam słabą kartę i nie wiem co wybrać ;p

tak nieudolnie zadanego pytania dawno nie widziałem rip co byś nie brał to nie pchaj się w 64bity/TC/HM.

Ostatnio edytowany przez Piter666 (2007-02-07 22:18:13)

#67 2007-02-07 22:21:53

tomxxx
Zbanowany

Nie chwaląc się moja karta grafiki ma 3 lata a ma szynę pamięci 256 bit i 8 potoków renderingu.Obecnie kartę tej klasy dostaniesz za 400 zł.Nawet jeśli ma szynę 128 bit to ma szybsze pamięci więc wychodzi na to samo.Najtańsza karta za 200-300 zł już będzie dla wszystkich gier oprócz najnowszych( i bez max ustawień) wystarczająca.

#68 2007-02-07 22:31:12

s0n1c
Użytkownik

Tom_21 masz radka 9800??
DARK_SAN grafa na agp czy pci-e? Bo jesli chodzi o grafe do 200zł to ja bym czekal na GF 8300 GS. Tylko nie wiem czy bedzie wersja agp.

KiXBu

#69 2007-02-07 22:31:54

Cain
Użytkownik

~FranzKafka, albo nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, albo zacytowałeś nie tą osobę co trzeba. Ja mówiłem o mojej awarii w kontekscie bezawaryjności HDD przytoczonej przez tom_21.

Co się stało z HDD Kisiela to ja dobrze wiem. A co to odejmowanie(?) miejsca na HDD to nie mam pojęcia. Jak działa system binarny wiem i wiem też jak jest wykorzystywany przez producentów. Przytoczyłem to już na samym początku razem z kilkoma innymi forumowiczami.

Co do awarii dysków, to nie wymyśliłem sobie ich na poczekaniu. Padły mi 2 Segeaty, natomiast WD i Samsung chodzą narazie bez problemów (oby tak dalej).

Ostatnio edytowany przez Cain (2007-02-07 22:34:01)

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#70 2007-02-07 22:42:17

DARK_SAN
Użytkownik

Piter666 napisał:
DARK_SAN napisał:

tak nieudolnie zadanego pytania dawno nie widziałem rip co byś nie brał to nie pchaj się w 64bity/TC/HM.

Wiesz nie kazdy sie tak super zna na sprzecie komputerowym jak ty.
Skoro moje pytanie było zadane nieudolnie to powiedz jak inaczej mogłem je zadać.

PS.s0n1c a czym sie różni AGP od PCI bo że ceną to widze ale czym jeszcze?

#71 2007-02-07 22:54:27

tomxxx
Zbanowany

s0n1c napisał:

Tom_21 masz radka 9800??

Prawie bo 9700.

#72 2007-02-07 23:07:51

Michaello
Użytkownik

#73 2007-02-08 00:35:21

animemanga
Użytkownik

songoku napisał:

Wiem, ze testy Barracud wypadaja naprawde niezle, sa szybkie itd.(chociaz sie grzeja), ale w tej chwili moj dysk to 160GB Samsung i byc moze jest troche wolniejszy niz Barracuda, jednakze nie grzeje sie i nie robi mi zadnych problemow. Jest po prostu stabilny.

Mój pierwszy dysk jaki miałem w komputerze to właśnie Samsung i cenię go za bezawaryjność, dlatego 200 GB kupiłem też samsunga. Wcześniej miałem Segate 8 GB (dawne czaasy) oraz segate barracuda 60 GB. Mi za równo samsung jak i segate grzeją się podobnie, choć na segate założyłem wentylatorek od starego pentiuma, a seate chodzi na USB/FiieWire i wyłączam go, żeby nie zużywał się zbytnio. Segate jeszcze cenię za to, że ma osłoniętą elektronikę, dzięki czemu nie zrobi się przypadkowego zwarcia, niedawno jeden dysk tak spaliłem, na szczęście tylko 10 GB.

tom_21 napisał:

Śmieszą mnie ci co mówią że tracą dane na dysku itp.
Poprzednio miałem seagate 80 GB przez 3 lata i nie było żadnych problemów.

Ja z żadnym nie miałem problemu, jeśli chodzi o awarię dysku. Utraty danych jakie miałem, spowodowane były jedynie błędami logicznymi i dane dało się odzyskać programowo i po naprawieniu partycji wszystko działało.

Jednak raz kupowałem komuś dysk segate i się zepsuł, nie wiem co mu było bo się w to nie zagłębiałem, ale wymienili go na nowy 2x większego, fajnego, cieniutkiego maxtora i z tego co wiem to chodzi całkiem nieźle.

Generalnie dyski się same z siebie nie powinny zepsuć i wiele zależy od sposobu eksploatacji, jeśli dopuści się do przegrzewania, czy często się przenosi (wstrząsy), to się prędzej zepsują, jeśli się o nie dba, to można liczyć na dłuższą pracę.
Pamiętaj jednak, że wszystko łącznie z układami scalonymi ma swoją żywotność i prędzej czy później taki dysk padnie.

#74 2007-02-08 08:34:10

tomxxx
Zbanowany

Obecnie dyski mają gwarancję 3 lata i tyle powinny minimum działać bezawaryjnie.
Powinno się kupić dysk zamontować go delikatnie i nie ruszać go więcej żeby go nie uszkodzić a wymienić za 2-3 lata.

#75 2007-02-08 09:45:05

Bakura
Użytkownik

Z tego co słyszałem to jak dysk jest 160 giga to nie znaczy że ma 160 gigabajtów, tylko, że ma 160 000 000 000
bajtów, co w rzeczywistości sprawia że w gigabajtach jest znacznie mniej. Ja mam dysk Seagate 7200,ATA 133, 160 giga a od samego początku jakoś 149 wykrywało i nie wydaje mi się bym stracił coś na partycjonowaniu, oprócz tych 16 mega które nie jest spartycjonowane. Pierwszy raz słyszę by przy robieniu partycji były aż takie
straty. Tu jest mały dowód, (że w każdym razie w moim przypadku tak jest) po zliczeniu trzech partycji daje mi to 160030941184 bajtów. to tak samo jak z płytami dvd, pisze 4.7 giga a jest 4.38.

animemanga napisał:

Mój pierwszy dysk jaki miałem w komputerze to właśnie Samsung i cenię go za bezawaryjność, dlatego 200 GB kupiłem też samsunga. Wcześniej miałem Segate 8 GB (dawne czaasy) oraz segate barracuda 60 GB. Mi za równo samsung jak i segate grzeją się podobnie, choć na segate założyłem wentylatorek od starego pentiuma, a seate chodzi na USB/FiieWire i wyłączam go, żeby nie zużywał się zbytnio. Segate jeszcze cenię za to, że ma osłoniętą elektronikę, dzięki czemu nie zrobi się przypadkowego zwarcia, niedawno jeden dysk tak spaliłem, na szczęście tylko 10 GB.

Dysk Samsunga miałem wcześniej i nie byłem z niego zbytnio zadowolony, po pierwsze był głośniejszy od Seagate'a po drugie wystarczył restart komputera, i już było sprawdzanie dysku, i zazwyczaj błędy, chyba że to nie była wina dysku tylko systemu plików fat 32, bo na Seagacie mam ntfs i jeszcze po żadnym restarcie błąd mi nie wyskoczył, nawet dysku nie sprawdzał, no i jeszcze jedno, jak samsunga przerobiłem na ntfs to zauważyłem, przyrost szybkości kopiowania, np. film w dwóch częściach 1.4 gb kopiował się 45 sekund, a pomyśleć tylko, jakby te dyski były sata2 to pewnie nawet 5 sekund by to nie trwało.:D
Seagate ma 3 lata gwarancji w Polsce, w Chinach mają 5 lat gwarancji, tylko komu by się chciało jechać do chin by wymienić dysk?

What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu

#76 2007-02-08 13:30:30

s0n1c
Użytkownik

Ech juz bylo walkowane kilka razy.
Nie ma znikajacych GB. To tylko bledne oznaczenie pojemnosci przez producentow.
Co do dyskow to narazie mialem tylko 2. 30GB Qantum'a co byl glosny jak cholera. (poszedl razem z sprzedawanym kompem).
Teraz siedze na 160GB Samsungu SpinPoint'cie (niestety bez NCQ) na sata i jak narazie tylko go sobie chwale. SMART wzorcowo jak na swoj wiek i uzytkowanie, nieslyszalny (a kierowalem sie skladajac zestaw, tez cisza). W ogole SpinPoint to dobra partia dyskow samsunga. Z tego co wiem wczesniejsze modele nie byly zbyt ciekawe (awaryjne).
Co do Seagate'a to wsumie juz zlepek firm Maxtor i Qantum.

[cytuj=Bakura]Dysk Samsunga miałem wcześniej i nie byłem z niego zbytnio zadowolony, po pierwsze był głośniejszy od Seagate'a po drugie wystarczył restart komputera, i już było sprawdzanie dysku, i zazwyczaj błędy, chyba że to nie była wina dysku tylko systemu plików fat 32, bo na Seagacie mam ntfs i jeszcze po żadnym restarcie błąd mi nie wyskoczył[/quote]
Jak sobie sma wytlumaczyles bylo to spowodowane systemem plikow, poniewaz FAT32 nie ma takich mechanizmow zabezpieczenia danych jak NTFS.
Zreszta NTFS jest lepszym i szybszym systemem plikow. FAT32/16 jedynie w specyficznych warunkach, moze byc minimalnie szybszy.

KiXBu

#77 2007-02-08 14:04:40

songoku
Użytkownik

NTFS nie jest szybszym systemem plikow tylko wolniejszym, to wynika z jego specyfikacji. Najszybszy jest Fat16 i dlatego tez plik wymiany mam ustawiony na malej partycji (1,5GB), ktora ma wlasnie Fat16. Zabieg celowy, xp dziala sprawniej smile

Co do marketingowego podawania wielkosci dyskow, to co nowa osoba dochodzi do tego tematu to nie czytajac poprzednich postow, walkuje to od poczatku, a producenci nie popelniaja bledow tylko podaja wielkosci zaokraglone (cel oczywiscie lepsze oddzialywanie wzrokowe na klienta jezor ), a zdrugiej strony to jakby tego nie robili, to nikt by nad tym nie zapanowal, poniewaz np. z 160GB Seagate wychodzilyby np. 153GB, a juz z Samsunga np. 149GB. Kto by to wszystko pamietal :/, a tak podaja zaokraglone i spokoj.

Co do glosnych dyskow, to wydaje mi sie, ze to juz przeszlosc, ze dyski jakiegos producenta sa o wiele glosniejsze niz drugiego. Raczej jest to juz kwestia pojedynczych egzemplarzy np. moj WD 40GB jest glosny jak cholera (slychac wirujace talerze), a z kolei moja narzeczona ma taki sam dysk i jej jest praktycznie nieslyszalny. Natomiast moj drugi dysk - Samsung chodzi cicho jak makiem zasial oczkod

BTW  Tyle rozwazan na temat dyskow, a u ~Kisiela taki drobiazg smile

#78 2007-02-08 14:32:23

Kisiel
Użytkownik

songoku napisał:

BTW  Tyle rozwazan na temat dyskow, a u ~Kisiela taki drobiazg smile

No nie wiem.. pewnie jakbym miał cię za sąsiada to byłby drobiazg smile_lol
A szczerze to wolałem jeszcze aż im go zawieść niż olać to i przez 2-3 lata na tym dysku mieć stratę by później kląć na siebie, że tego nie zrobiłem.

10721827ve.gif

#79 2007-02-08 14:44:38

songoku
Użytkownik

Caly czas jestem przekonany, ze oni ci go po prostu zle podzielili. Mogli po prostu zostawic jakas mala czesc poza partycjami i stad te braki, myslisz ze mi sie juz tak nie zdarzylo baka

A tu masz racje, ze jak sie tego podjeli, to niech zrobia do konca oczkod

#80 2007-02-08 16:07:23

s0n1c
Użytkownik

[cytuj=songoku]NTFS nie jest szybszym systemem plikow tylko wolniejszym, to wynika z jego specyfikacji. Najszybszy jest Fat16 i dlatego tez plik wymiany mam ustawiony na malej partycji (1,5GB), ktora ma wlasnie Fat16.[/quote]
FAT32/16 (12 pomine) szybszym systemem plikow? No wez przestan takie rzeczy opowiadac. Napisalem ze w pewnych warunkach jest ale niewiele od NTFS (np. wymieniona przez ciebie partycja na plik wymiany, ale my mowimy o duzych partycjach i nie o optymalizacji windows). Ale z tego co mowisz mozna wywnioskowac ze FAT32 nie zaleznie od rozmiaru partycji bedzie bil na glowe NTFS.
Narazie zarzuce tym linkiem.
Jak znajde ten wlasciwy z wykresami przedstawiajacymi odczyt/zapis, szybkosc przeszukiwamia (te nas obchodza) to go tutaj umieszcze.

KiXBu

Stopka forum

© Animesub.info 2025