Nie jesteś zalogowany.
Dobry wieczór. Mam taki problem, męczę się już 2 godziny nad próbą przerobienia z mkv avi. Probowalem VirtualDubem(w ogole nie czyta mi mkv[placze]) Mkv to avi converterem też nie szło , a MkvExtract wywala mi, że brakuje mu jakiś dll'ów... czy wie ktoś jak sobie z tym poradzić ? Głównie chodzi mi oto żeby zrobić Xvida, bo mam tak starego kompa, że tnie mi strasznie, najlepiej też żebym mógł wybrać sobie ścieżkę audio, bo po angielsku nie ciekawie...
To zainstaluj sobie VirtualDubMod. xD [hehe]bo zwykły VirtualDub nie otwiera mkv, ani ogm.
Potem Wideo(mam wersję PL) Kopiowanie bezpośrednie. Zapisz w avi. Koniec i temat chyba do zamknięcia. Najpierw spytaj Potem się męcz
Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2007-01-25 01:24:38)
A może jakiś tutorial macie, czy coś, bo tyle tu mądrych słów, że nie wiem od której strony czytać
Może być jeszcze inny problem, bo jeśli MKVExtract nie chce tego ruszyć, może to oznaczać, że zakodowane jest w h264, ale jeśli pisze że brakuje jakiś dllów, to skożystaj z rady ~kisiel'a i zainstaluj mkvmerge a następnie wrzuć mkvextract do folderu z mkvmerge i powinno działać.
Udalo mi się VirtualDubMODem (rzeczywiście, jestem nieoczytany ) ale mam sam obraz, jak mam wyczarować dzwięk ? ?
Udalo mi się VirtualDubMODem (rzeczywiście, jestem nieoczytany ) ale mam sam obraz, jak mam wyczarować dzwięk ? ?
Strumienie-lista strumieni-odnajdź w nich audio-kliknij rozdziel/lub zapisz wav
potem jeśli plik wynikowy to ogg lub wav przerób na mp3 o proporcjach: 128kbps, 48khz, stereo i na koniec połącz to w VDM.
(kurde!!! dlaczego nikt nigdy mi tego tak nie wyjaśnił tylko dawno temu musiałem do wszystkiego dochodzić sam? )
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-01-25 01:50:03)
Jak mimo tego nie wiesz gdzie tkwi blad to:
Strumienie (streams) -> PPM (full procesing mode/pelny proces) -> Kompresja (Compression) -> I wybierasz kodek odpowiedzialny za MP3 (Jesli masz tylko max 56kb/s to musisz zainstalowac Lame ACM). Oczywiscie obraz zostawiasz na direct stream copy (jesli to nie h.264).
Ja powiem krótko: wszystko to i więcej było już na forum.
Pierw szukajka, a potem zakładać post.
Niby wszystko ok, lame acm mam, ale jak robie żeby zapisał to wyskakuje ERROR: No audio decompressor could be found to decompress the source audio format.
Edit:
Możliwe Suchy, że było, ale w związku z problemem znikających tematów wolałem założyć nowy
Ostatnio edytowany przez Ćwiek (2007-01-25 02:17:33)
to przyokazji sie spytam czy to ze mi VirtualDub konwertuje tak że dzwiek sie chaczy to normalne??(bo chciałem zmienic w trigunie ktorego mam w aviku kodek z jakiegos na xvida i cos nie tegesuje bo dzwiek chaczy:()
http://animesub.info/forum/watek.php?WT=4738 mas tu jest temat ale tu o ogm
http://animesub.info/forum/watek.php?WT=74439 tu następny o ogm
a dźwięk nie każdy się da trzeba posiadać kodeki które pozawalają dekodować kodek na inny ale można zdekodować dzwięk w innym programie na odpowiedni kodek i później wczytać i dodać
jesli to dotyczy mojego postu to błagam przetłumacz go na jezyk idiotow(moj)xD
Ostatnio edytowany przez khadzad (2007-01-25 02:51:51)
"Może być jeszcze inny problem, bo jeśli MKVExtract nie chce tego ruszyć, może to oznaczać, że zakodowane jest w h264, ale jeśli pisze że brakuje jakiś dllów, to skożystaj z rady ~kisiel'a i zainstaluj mkvmerge a następnie wrzuć mkvextract do folderu z mkvmerge i powinno działać."
Mam plik: Gin`iro no Kami no Agito - 1v2.mkv (1.44GB)
Odpaliłem: mkvtoolnix-unicode-2.0.2-1-setup.exe
w lokalizacji: C:\Program Files\MKVtoolnix umieściłem zawartość archiwum MKVExtractGUI-1.6.4.zip
Po odpaleniu: MKVextractGUI.exe w wyniku ekstrakcji otrzymuje pliki:
1) Gin`iro no Kami no Agito - 1v2_Track1.h264 (151MB)
2) Gin`iro no Kami no Agito - 1v2_Track3.ass (2KB)
3) Gin`iro no Kami no Agito - 1v2_Track2.ac3 (31MB)
4) dustin4.ttf (40KB)
5) dustin3.ttf (40KB)
6) dustin2.ttf (40KB)
7) dustin1.ttf (40KB)
i porogram MKVextractGUI.exe chyba się wiesza.
A ja chce poprostu obejrzeć plik Gin`iro no Kami no Agito - 1v2.mkv w odtwarzaczu, co mam zrobić, zeby zrobić z niego zpowrotem DVD ?
Przy próbie zamiany na AVI rozjechały sie obraz, dźwięk i napisy - wyszło kompletnie bez sensu.
kurcze, mam nadzieje że pójdzie tym,
ale będzie czad!
Ja dziś też mam problem z MKV i konwersją do AVI. Pobrałem sobie Kaze no Yojimbo wydane przez a4e no i ono jest niestety w MKV. W MKVMerge pozbyłem się zbędnego dubbingu English i nikomu niepotrzebnych subów. Wrzucam to do VDM (kopiowanie bezpośrednie)i film się zgra... ale bez dźwięku. Wideo jest bodajże w divx5.2.0 a dźwięk to ACC. Wie ktoś jak to przerobić?
PS. A może wiecie skąd pobrać to Kaze no Yojimbo w avi?
Edit: udało mi się ten film rozłożyć na cznniki pierwsze (video i audio osobno) Została tylko sprawa dźwięku
Ostatnio edytowany przez Jupiter (2007-09-07 19:15:25)
winAVI bez problemu przerobi nawet moze ci napisy na stałe dodać jak są w mkv wbudowane.
Ernin, twoja rada nie jest zbyt dobra.
Radzę tak nie robić.
Użyj MKVExtract i wyciągnij obraz do AVI, a dźwięk do AAC.
Ponieważ AVI nie wspiera AAC, to będziesz musiał dźwięk przerobić do MP3 (np w BeSweet + BeLight), potem w VirtualDubMod połączyć sobie dźwiek z obrazem (oba w trybie Direct Source Copy)
Chodzi o WinAVIVideoConverter? On nie chciał mi nigdy otworzyć MKV zawsze się zawieszał.
Edit: Dzięki Suchy, zaraz spróbuję
Ostatnio edytowany przez Jupiter (2007-09-07 19:51:19)