Nie jesteś zalogowany.
Witam temat pracy maturalnej motyw apokalipsy w lit. i sztuce no i poza kilkoma standardami (św. Jan, Miłosz i takie) chce troszke "wybic" sie poza masę szaraczków powielających utarte schematy - w związku z tym ze uwielbiam anime to chcialbym zebyscie mi troszkę pomogli skompletowac kilka ciekawych serii (lub filmow) traktujących o koncu swiata (DB i DBZ odpada chociaz konce swiata są tam wciaz i wciąz), na pierwszy ogien biorę Wolfs Raina i moze Ergo Proxy ale poza tym to nic mi nie przychodzi do glowy. Wiec tutaj mam prosbę do Was. Prosilbym o jakies anime z/o apokalipsie.
Z gory dzieki Mencio.
Saikano
W przypadku Enda próba nakreślenia pokrótce "o co się rozchodzi" rozsadziłaby, jak sądzę, ramy pracy maturalnej. Kontekst należałoby przybliżyć, streścić oryginalną serię TV...
Za Saikano dzieki a co do End of Evangelion to raczej podziekuje bo ogolnie caly Evan. jakos mi nie przypadl do gustu, tzn jest to anime ciekawe i nie ma co podwazac tego ze jedno z lepszych, jednak do mnie ono nie przemawia, a pisac o czyms czego sie nie "czuje" to nie jest najlepszy sposob na dobre zdanie ustnej... ale tak czy inaczej dzieki Strusic
Osobiście szukałbym nawiązań w czymś stąd: Akira, Memories, Trigun, Barefoot Gen, Grave of the fireflies. Część może nie bezpośrednio, ale jednak traktuje o apokalipsie, końcu świata. Tylko trzeba umiejętnie zinterpretować fakty
Dzieki Ci o nazghoulu za grobowiec swietlikow jednak nie powiem zebym mial dosc duzo czasu na wszystko o anime (+- max 5 minut) dlatego wybiore dwa i poki co to bedze wolfs rain - za to ze traktuje bezposrednio o koncu swiata (apokalipsa i rzady wilkow) a co do drugiego to wlasnie jest propozycja otwarta ale na czele mamy Grobowiec. No coz poki co kompletuje bibliografie wiec czekam na dalsze propozycje i dziekuje po raz wtory
Ja ze swojej strony podaję obraz poapokaliptyczny: Hokuto no Ken (zarówno seria jak i pełnometrażówka), w którym to na skutek wybuchu, najprawdopodobniej, wojny nuklearnej został zniszczony cały dorobek ludzkości, a sami ludzie powrócili do swoich najbardziej pierwotnych instynktów - liczy się tylko ten, kto jest najsilniejszy, siła oznacza władzę.
I drugi, o jakże odmiennym klimacie, Pale Cocoon.
Może coś się przyda
W Gilgameshu chyba coś było.
Proponuje Texhnolyze. Tylko jedno duze zastrzezenie. Mnogość pól interpretacyjnych, kontekstów kulturowych i odniesień o charakterze ontologicznym, jest w stanie bez problemu rozsadzić ramy pracy dyplomowej czy magisterskiej, nie wspominając o czymś tak kosmicznie krótkim i pobieznym jak matura...
Dlatego taka propozycja, ale tylko będąca ciekwostką, bo watpię aby fizycznie było to mozliwe do wykonania.
Pozdrawiam
Co do Pale Cocoon. To raczej nie polecam. Wizja apokalipsy ma koniugacje ekologiczne i jest troche zbyt banalna w formie.
Ostatnio edytowany przez daldow (2007-01-18 22:01:04)
X-tv:)
o Melancholy of the Haruhi Suzumiya, to już nawet nie wspomne
Agito with Silver Hair
... i to prawie podwojna(apokalipsa). Akcja dzieje sie po jednej i malo brakuje by nastapila kolejna...
Dzieki wielkie wszystkim, Fantazyn Twoj typ wydaje sie ciekawy - przyznam sie szczerze ze nie slyszalem o tym anime i mam malutka prosbe - moglbys podeslac mi jakiegos linka lub namiary (torrent, emule, cokolwiek) do tego dzieła ? Bylbym bardzo wdzieczny
smerfy
ja tam pcham samą literature i nie bede wpychał anime do prezentacji... nie wiadomo jak komisja na to zareaguje:P
Pisałem mature na podobny temat. Wiec moge tobie doradzic ja dalem z ksiazek zaledwie trzy tytuł z kanonu lektór apokalipse z bibli, nastepnie ragnarok z mitologi wikingów oraz horor lumleya nekroskop 5 pierwszych tomow. Z anime dalem x-tv, akire oraz triguna. Z filmow dalem mad maxa i matrixa. I tutaj na koniec o czym najbardziej sie rozpislem to gra komputerowa fallout.
A zapomnialem wspomnialem jeszcze o serjalu Gwiezdne Wrota SG-1. Ogulnie za ta prace dostalem 6 ale to byla jeszcze stara matura.
Pozdrawiam mam nadzieje ze moje sugestje sie przydadza!!!!