#301 2006-10-28 12:33:17

Dżibril
Użytkownik

Odp: Samobójstwo 14-latki ;(

Citizen napisał:

Aizen , a co byś zrobił gdyby ciebie gnoje  na lekcji wyciągnęli na środek klasy , rozebrali i zaczeli ci wkładać palce do odbytu udając że cię gwałcą.Oczywiście wszystko by było nagrywane i rozsyłane do innych osób w szkole a później umieszczone w internecie?Czy  jako przeciwnik karania "dzieci" udałbyś że się nic nie stało i następnego dnia normalnie byś im podał ręke?

Mogłeś zatrzymać dla siebie te palce do odbytu blee. I pytanie też nie jest z serii tych namądrzejszych - jasne że by nie podał bo nie mgółby już być obiektywny , stał by się ofiarą
. I , wierz mi , nie byłoby w tym ani kropelki hipokryzji.

#302 2006-10-28 12:42:26

wiluS
Użytkownik

Ludzie! Dzieci to dzieci, nie mozna porownywac kradziezy czegos tam przez dziecko a kradzieczy tego samego przez doroslego. Chcac nie chcac takie dziecko dopiero ksztaltuje swoja osobowosc. Oczywiscie powinno wiedziec co wolno robic a czego nie, za co sa konsekwencje a za co nie. Wszelkie przejawy zaniedban w toku przysfajania takiemu dziecku zasad moralnosci powinny byc leczone przez osoby do tego wykfalfikowane(np: psychologowie) oraz rodzicow a nie potegowanie przez dodatkowe nieprzyjemnosci i kontakt z elementem przestepczym. Kare, przede wszystkim, powinni poniesc rodzice, opiekunowie bo to oni sa odpowiedzialni za swoje dzieci a co za tym idzie za ich wychowanie.

Feniks_Ognia napisał:

Leczyć zamiast karać hehehe w rzyciu nie słyszałem takiej (bez urazy) głupiej filozofi jak dla mnie.

Mowimy tu O DZIECIACH! Domyslam sie ze nigdy nie siedziales. Wiesz jak wiezienie, jedno nieprzyjemne doswiadczenie moze wplynac na psychike dziecka? W zaden sposob nie bronie czynu tej piatki, nie mam pojecia czy postepowania naszego ministra sprawiedliwosci dadza jakies efekty, ale wszyscy wiemy ze cos trzeba z tym zrobic. Dla mnie priorytetem jest leczenie. Kara oczywiscie tez musi byc ale czy rzeczywiscie musi byc bardzo sroga?

Ostatnio edytowany przez wiluS (2006-10-28 12:47:33)

#303 2006-10-28 12:42:27

Citizen
Użytkownik

Właśnie , teraz sobie może pisać bzdury w stylu kara czy więzienie nic nie zmieni ale gdyby to dotknęło jego albo ciebie Dżibril to byście tutaj zupełnie inaczej pisali.

wiluS napisał:

Mowimy tu O DZIECIACH! Domyslam sie ze nigdy nie siedziales. Wiesz jak wiezienie, jedno nieprzyjemne doswiadczenie moze wplynac na psychike dziecka? W zaden sposob nie bronie czynu tej piatki, nie mam pojecia czy postepowania naszego ministra sprawiedliwosci dadza jakies efekty, ale wszyscy wiemy ze cos trzeba z tym zrobic. Dla mnie priorytetem jest leczenie.

A ty siedziałeś że wiesz? Dla mnie to nie są dzieci.To są osoby które powinny być ukarane.Do 21 roku życia poprawczak a później 5 lat więzienia. A jak wyjdzie i znowu coś zrobi to dożywocie i sayonara

Edit:Ten też niewinny?
http://wiadomosci.onet.pl/1425178,11,item.html

Ostatnio edytowany przez Citizen (2006-10-28 12:54:27)

#304 2006-10-28 13:01:22

Dżibril
Użytkownik

Citizen napisał:

Właśnie , teraz sobie może pisać bzdury w stylu kara czy więzienie nic nie zmieni ale gdy to dotknęło jego albo ciebie Dżibril to byście tutaj zupełnie inaczej pisali.

To prawda i jest to  naturalne i oczywiste i... nie ma znaczenia w naszej rozmowie. Bo tu nie chodzi o gdybanie ( tj. co by było gdyby ) , ale o to co jest teraz i jak powinno to wg. nas wyglądać.

wiluS - człowiek mający 18 lat to dziecko czy nie ? nie ? A człowiek mający 17 już tak ? Też nie ? A może jednak ? Sprawa bycia dzieckiem jest kwestią indywidualną człowieka. Ja np. wciąz jestem dzieckiem , ale jestem dość świadomy by odpowiadać za swoje czyny.  Nie bardzo zmieniłem się w przeciągu roku czy też dwóch lat. Sądze że w wieku 14 lat mógłbym odpowiadać jako dorosły ( zdeje mi się , że miałem świadomoś co jest dobre czy złe i jakie są moich czynów konsekwencje ).  I moge jeszcze dodać , że są ludzi którzy mają po 18 i więcej lat , i żyją w jakimś innym świecie , albo są po prostu głupi. I tacy ludzi są mniej świadomi niż dzieci , może nawet nie widzą nic złego w tym co zrobili ( mówie przedewszystkim o tych którzy całe noce i dnie spędzają przed monitorem grając w jakieś gry ) , a muszą z powodu swego wieku odpowiadać jako dorośli.

Ostatnio edytowany przez Dżibril (2006-10-28 13:02:54)

#305 2006-10-28 13:05:42

Feniks_Ognia
Użytkownik

Hmm filozofia Aizena jest prosta i banalna do obalenia. Jeżeli uznajemy że nie powino być kary ale rozmowa z psychologiem gdyż jesteśmy to niby chorzy. To prowadzi to do prostej patologii, a mianowicie samosądów gdyż ludzie się z tym nie pogodzą. A tych co będą robić samosądy też nie będzie się zamykać w więzieniu tylko kierowac na rozmowy z psychologiem. W ogóle to takim ludziom po leczeniu należy dać znakomitą pracę, dom i samochód. Bo inaczej mogą stanowić dla nas zagrożenie, odrzuceni od społeczeństwa. Nie ważne jak straszną rzecz się zrobi to i tak mi nic nie zrobią hehehehe. Czyli zabije sobie kogoś dla pieniędzy i potem powiem dobra wiem zrobiłem źle będę codziennie chodził na 2 godziny rozmowy z psychologiem bym się mógł wyleczyć. Bo zamknięcie mnie jest złe. Czyli psycholog będzie do mnie pieprzył jakieś farmazony przez dwa lata może rok jak się postara. A ja tym czasem będę się cieszył życiem i pieniędzmi które zdobyłem. W ogóle żeby nie zejść na złom ścieżkę w przyszłości zostanie mi dana super dobra praca z wysokimi zarobkami. A jak sobie kogoś jeszcze zabije w przyszłości to najwyżej będę miał 3 godziny psychologa ale straszne.

Aizen daj sobie spokój z Ameryką dobra. Bo w Ameryce są ogromne slumsy i nie dziwie się przestępczości. Żadne najsurowsze nawet prawo nie zmieni faktu że jak człowiek niema już i tak nadziei i wychowuję się w patologii to i tak popełni przestępstwo. Lecz nie należy pobłażać przestępcom tylko właśnie ich surowo karać. A swoje wysiłki kierować by zlikwidować co najwyżej przyczyny. Czyli nowe miejsca pracy i godne życie itd. Lecz jeśli ktoś popełni przestępstwo trzeba go karać i to surowo.

Idąc twoją genijalną myślą filozoficzną Aizen możemy dojść do wniosku że wszyscy ludzie którzy są więzieniu są chorzy bo zrobili coś czego nie powinien zrobić człowiek. Hehehhehehehehehehehehehe

Odnośnie tej sprawy (karać czy leczyć) nie mam zamiaru dalej kontynuować rozmowy bo uważam ją za bezcelową a filozofie Aizena za bezsensowną.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-28 13:08:35)

#306 2006-10-28 13:14:52

Citizen
Użytkownik

Dżibril napisał:

To prawda i jest to  naturalne i oczywiste i... nie ma znaczenia w naszej rozmowie. Bo tu nie chodzi o gdybanie ( tj. co by było gdyby ) , ale o to co jest teraz i jak powinno to wg. nas wyglądać.

Człowieku , czy ty czytasz to co piszesz? Czy to oznacza że jesteś jak chorągiewka na wietrze?Jeśli coś dotyczy innej osoby to uważasz inaczej a gdyby dotyczyło ciebie to będziesz miał zupełnie inny punkt widzenia?No to gratuluje moralności.

Ostatnio edytowany przez Citizen (2006-10-28 13:15:25)

#307 2006-10-28 13:15:38

Aizen
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

Czemu? Czyli uważasz że jak ktoś kogoś uderzył to nie jest normalny? Uważasz że jak ktoś kogos ciężko pobije bo chciał go okraść a ten niechciał mu dać telefonu i portfela to jest nienormalny? Dla mnie twój sposób myslenia jest nienormalny. Może to ciebie powinno się leczyć, w końcu twoja postawa od biega od większości społeczeństwa?

Leczyć zamiast karać hehehe w rzyciu nie słyszałem takiej (bez urazy) głupiej filozofi jak dla mnie. Ja pozostanę jednak przy swojej koncepcji kary.

To mnie powaliło, jedna z najbardziej iracjonalnych rzeczy jakie w rzyciu słyszałem.

A ja jednak pozostanę przy psychologii i resocjalizacji smile
Rzecz jasna moja postawa odbiega od społeczeństwa i z tym się całkowicie zgodzę , sęk w tym że lubię prowokować innych do myślenia co u poniektórych może wzbudzić pewien dyskomfort (prawda Feniksie? hehe). A gdyby społeczeństwo stosowało się do prostej zasady która mówi "Nie krzywdź innych" to by nie było problemu smile
Powiedz mi dlaczego ludzie mieliby się nie pogodzić z leczeniem? Czy dlatego że są tak opętani przez własną nienawiść że najchętniej powybijaliby innych?
Zdecydowanie mam inne poglądy od takiego społeczeństwa i nawet jestem z tego dumny smile

EDIT Citizen jako 14 latek powyłapywałbym ich pojedyńczo i spuścił łomot. Myśląc tak jak teraz zawiadomiłbym policję a czy bym im podał rękę? Jakby wyrazili skruchę to pewnie tak , chociaż niewiem ile by mi to zajęło smile
Pozatym nagość to dla mnie żaden powód do wstydu smile

Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-28 13:18:31)

#308 2006-10-28 13:28:39

Citizen
Użytkownik

[cytuj]
EDIT Citizen jako 14 latek powyłapywałbym ich pojedyńczo i spuścił łomot. Myśląc tak jak teraz zawiadomiłbym policję a czy bym im podał rękę? Jakby wyrazili skruchę to pewnie tak , chociaż niewiem ile by mi to zajęło smile
Pozatym nagość to dla mnie żaden powód do wstydu smile[/quote]

No proszę , a więc wyznajesz zasadę , że przemoc należy zwalczać przemocą.To coś nowego w twoich poglądach.
BTW Dla mnie nagość też nie jest powodem do wstydu ale molestowanie na oczach całej klasy to już jest.

Ostatnio edytowany przez Citizen (2006-10-28 13:29:03)

#309 2006-10-28 13:36:31

Dżibril
Użytkownik

Citizen napisał:
Dżibril napisał:

Człowieku , czy ty czytasz to co piszesz? Czy to oznacza że jesteś jak chorągiewka na wietrze?Jeśli coś dotyczy innej osoby to uważasz inaczej a gdyby dotyczyło ciebie to będziesz miał zupełnie inny punkt widzenia?No to gratuluje moralności.

Nom. Jest dokładnie tak jak piszesz. Obie sytuacje są dla mnie nie do porównania - po zdarzeniu sie w moim życiu nieszczęścia na bank sie zmienie , zmieni sie moje poczucie wartości , sprawiedliwości itp. MOge nałwoływać do kary śmierci wiedząc , że mogą zdażyć sie nie sp[rawiedliwe wyroki i moge twierdzić , że jest to zło konieczne , lecz jakbym ja tam trafił całym sercem byłbym przeciwko ( jakby co nie jestem za karą śmierci ).

I hipokrytą byłbym gdybym uważał inaczej. Wiem że jestem taki , jak większość ludzi , a większość ludzi zachowuje sie w ten sposób. Tylko , że ja nieudaje że jest inaczej.

EDIT.
O cholera jak to zabrzmiało fuj.

Ostatnio edytowany przez Dżibril (2006-10-28 13:40:17)

#310 2006-10-28 13:50:24

Citizen
Użytkownik

Dżibril napisał:

I hipokrytą byłbym gdybym uważał inaczej. Wiem że jestem taki , jak większość ludzi , a większość ludzi zachowuje sie w ten sposób. Tylko , że ja nieudaje że jest inaczej.

A skąd wiesz co myśli większość ludzi?Przeprowadziłeś ankietę społeczną?Ja traktuje wszystkich tak samo.Jestem częścią społeczeństwa i wiem że jak ukradnę to powinienem zostać ukarany i gdybym dostał karę śmierci( za którą jestem całkowicie za) za morderstwo to wiedziałbym że jest to słuszne.Jest zbrodnia , musi być kara.Mam sumienie.

Ostatnio edytowany przez Citizen (2006-10-28 13:51:02)

#311 2006-10-28 13:54:48

wiluS
Użytkownik

Dżibril napisał:

człowiek mający 18 lat to dziecko czy nie ? nie ? A człowiek mający 17 już tak ? Też nie ? A może jednak ? Sprawa bycia dzieckiem jest kwestią indywidualną człowieka.

"Wiekiem dorastania przyjęto nazywać ten okres życia jednostki, który następuje po okresie późnego dzieciństwa i trwa do wieku młodzieńczego. Powszechnie uważa się, że jest to okres pomiędzy czternastym a osiemnastym rokiem życia."
[cytuj]Dzieciństwo to jeden z okresów rozwojowych w życiu człowieka. Osobnika ludzkiego w tym okresie nazywa się dzieckiem. Dokładne granice tego okresu są trudne do określenia, ponieważ przechodzenie z okresu dziecięcego w dorosłość jest bardzo powolne i brak tu gwałtownych zmian które mogłyby stanowić granicę.

wiec 14-latka spokojnie mozna uznac za dziecko. Jedna z cech doroslosci jest doswiadczenie. Ile doswiadczenia moze miec 14 latek ktory cale zycie spedzil pod skrzydlami mamusi i tatusia? Widzac bezwzglednosc polskiej mlodziezy, zachowanie niektorych osob, nasowa sie prosty wniosek: zaostrzenie przepisow;) Wiekszosc potraktuje ten fakt z obojetnoscia. "Przeciez mnie to nie dotyczy..." Gdy ich samych zacznie scigac prawo to dopeiro uswiadomia sobie ze cos bylo nie tak. Trzeba wystrzegac sie takich sytuacji, zapobiegac a nie leczyc. Gdyby nasza 5 byla swiadoma konsekwencji to watpie czy bysmy dzisiaj o tym rozmawiali.

#312 2006-10-28 13:56:58

Dżibril
Użytkownik

Citizen napisał:
Dżibril napisał:

A skąd wiesz co myśli większość ludzi?Przeprowadziłeś ankietę społeczną?Ja traktuje wszystkich tak samo.Jestem częścią społeczeństwa i wiem że jak ukradnę to powinienem zostać ukarany i gdybym dostał karę śmierci( za którą jestem całkowicie za) za morderstwo to wiedziałbym że jest to słuszne.Jest zbrodnia , musi być kara.Mam sumienie.

Też bym wiedział , że slusznie ( albo i nie , nie mam pojęcia jak dziłają umysły osób skazanych na śmierć ) , co nie zmieniło by faktu , że byłbym jej zagorzałym przeciwnikiem .

#313 2006-10-28 14:17:48

Aizen
Użytkownik

Citizen napisał:

[cytuj]
Pozatym nagość to dla mnie żaden powód do wstydu smile

No proszę , a więc wyznajesz zasadę , że przemoc należy zwalczać przemocą.To coś nowego w twoich poglądach.
BTW Dla mnie nagość też nie jest powodem do wstydu ale molestowanie na oczach całej klasy to już jest.

Czytaj uważniej , napisałem żebym to zrobił jako 14-latek .
MYŚLĄC TAK JAK TERAZ ZAWIADOMIŁBYM POLICJĘ smile

Co do molestowania to zawsze można zmienić szkołę jak się nie może wytrzymać w starej smile

Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-28 14:20:39)

#314 2006-10-28 14:27:18

tomxxx
Zbanowany

Takich to już się nie wychowa.
Dla nich są najlepsze kary fizyczne.

#315 2006-10-28 14:29:40

Aizen
Użytkownik

Jeżeli takich się nie wychowa to czemu mają służyć kary fizyczne?

#316 2006-10-28 14:30:13

Freeman
Użytkownik

Karze?

#317 2006-10-28 14:31:39

Aizen
Użytkownik

Tzw kara jest niestety częścią procesu wychowaczego (mówimy o dzieciakach) . A jeżeli takich się nie wychowa jak pisze Tom to czemu mają służyć kary? smile

#318 2006-10-28 14:34:11

Freeman
Użytkownik

Karze?
Daleki jestem do twierdzenia, że w kazdym przypadku możliwa jest do spełnienia funkcja wychowawcza czy resocjalizacyjna kary. Dlatego uważam, że czasem trzeba zastosować karę dla kary. Kto chce, może to nazwać zemstą. Tyle mojego w temacie smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2006-10-28 14:34:36)

#319 2006-10-28 14:34:19

Citizen
Użytkownik

Czyli gdybym miał 14 lat i zabił kilka osób to też byś uważał że nie należy mnie karać?

#320 2006-10-28 14:37:32

Aizen
Użytkownik

Owszem Citizen , kara nic nie daje , zemsta tym bardziej smile
A jeśli już koniecznie ktoś się upiera przy karach to finansowe są najlepsze smile
No i resocjalizacja oczkod

Stopka forum

© Animesub.info 2025