Nie jesteś zalogowany.
Chciałem się wypowiedzieć, ale po powyższym poście dam sobie spokuj ;( (nie podoba mi się takie podejście!!!).
Sam niestety już, nie mam 3 Przyjaciół tylko z tego powodu, że samowolnie odebrali Sobie życie ... a 2 pozostałych to inna...
Dlatego już mam tego dość, Wybaczcie mi, ale naprawdę pisze tego posta i płacze,
a tylko dlatego, że staram się nad sobą panować nie napisze, nic na temat powyższego postu.
Chuj mnie obchodzi jej samobujstwo!...Dzieci Sa p**ebane, tyle powiem...
Dlatego, że nie wiem czy ja jestem "INNY" czy coś ze mną, nie tak, ale mnie obchodzi i nie ważne czy są to, jeszcze dzieci czy dorośli... mam brata w wieku 10lat i powiem tyle, że jesli u mnie było by podobnie to zapewne najpierw bym oszalał potem zabił odpowiedzialnych za to, a potem pewnie sam skończył ze sobą, nie wiem, jak przeżyła to Mama Ani, ale na jej miejscu już bym był u "czubków" zapewne...
To tyle ide po chusteczki. [placze][placze] cholera...
Według mnie to samobójstwo pokazuje tylko, że coś należy zrobić z Gimnazjami! Nigdzie nie ma tyle przemocy, jak w Gimnazjach... nawet najgorsze zawodówki mają lepiej! Tu młodzież nie jest do końca winna... Brak wymieszania pomiędzy gorszymi i dobrymi uczniami oraz złe wychowanie w gimnazjum prowadzi do tego!
I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side
Aizen - rozumiem twoje stanowisko i powiedzmy że popieram próbe resocjalizacji ty dzieci , ale dopiero po odbyciu kary - im surowszej tym lepszej. Jakby nie było ci ludzie popełnili coś co powinno im ciążyć do końca życia - jeżeli nie za sprawą sumienia to chociaż kary. To po pierwsze , po drugie ważne jest danie przykładu innym ludzim by ci uczciwi którzy trzymają żądze na wodzy widzieli , że ludzie którzy tworzą dla nich (i ich wizji świata o który się starają ) zagrożenie , nie pozostają bezkarni. W karze nie chodzi o okrucieństwo czy o publiczne napiętnowanie - ale o poczucie sprawiedliwości ogułu społeczeństwa ( które jest chyba okrutne jako zbiorowość ) i o przestroge.
Jeszcze niech mi ktoś powie , czym jest dla was ta cała "sprawiedliwość" na którą się tak często powołujecie
Też jestem za tym żeby dać im drugą szanse ale dopiero po tym jak zmierzą sie z konsekwencjami własnych wyborów.
Kary czy samosądu do którego wielu to nawoływało?
No i co my tu mamy w tym tak entuzjastycznie przez Ciebie przytaczanym linku? Ano mamy kolejny idiotyzm PIS-u (Popsujemy I Spieprzymy).
Resocjalizacja nastolatka generalnie ma większą szansę powodzenia niż oprycha jakim ten nastolatek się stanie po odbyciu ziobrowej kary , chociaż i z oprychem można by sobie dać radę.
Cieszę się że ta piątka to 14 latkowie i chyba jednak się nie załapią na karę made in Ziobro (no chyba że jakiś 15-latek wśród nich się zaplątał).
Teraz powsadzamy do pierdla paru dzieciaków i za parę latek jak już wyjdą stamtąd w pełni ukształtowane oprychy to będzie "wesoło" :/
Feniks tu pisał o grzywnach płaconych przez rodziców i mądrze pisał zgadzam się z nim całkowicie .
Powiedziałbym nawet że grzywna jest skuteczniejszą "karą" nawet dla wielu dorosłych
Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-28 10:33:21)
Kary czy samosądu do którego wielu to nawoływało?
No i co my tu mamy w tym tak entuzjastycznie przez Ciebie przytaczanym linku? Ano mamy kolejny idiotyzm PIS-u (Popsujemy I Spieprzymy).
Resocjalizacja nastolatka generalnie ma większą szansę powodzenia niż oprycha jakim ten nastolatek się stanie po odbyciu ziobrowej kary , chociaż i z oprychem można by sobie dać radę.
Cieszę się że ta piątka to 14 latkowie i chyba jednak się nie załapią na karę made in Ziobro (no chyba że jakiś 15-latek wśród nich się zaplątał).
Teraz powsadzamy do pierdla paru dzieciaków i za parę latek jak już wyjdą stamtąd w pełni ukształtowane oprychy to będzie "wesoło" :/
Feniks tu pisał o grzywnach płaconych przez rodziców i mądrze pisał zgadzam się z nim całkowicie .
Powiedziałbym nawet że grzywna jest skuteczniejszą "karą" nawet dla wielu dorosłych
Hmm twoje przypuszczenia o wychodowaniu sobie kryminalisty hmm to już kwestia więzienia. Tak naprawde jest wiele żeczy które należy zmienić w szkołach jak choćby pisałem wyżej, w prawie i sądownictwie, jak również w sposobie odbywania kary. Bo nie mam złudzeń że system w którym przestępca po wyjściu z więzienia staje się jeszcze gorszy nie jest dobry. Lecz nie odbycie przez niego żadnej kary jest jeszcze gorsze.
Aizen weźmy sobie przykład i twoją teorie. Powiedzmy że mamy jakiegoś człowieka hmm 17 lat dopadł on 8 letnią dziewczynke torturował i wielokrotnie dopuścił się czynu nierządnego a na końcu z premedytacją zabił. Z twojego punktu widzenia tego człowieka powino się leczyć powiedzmy że takie dłusze leczenie 3-4 lata i wypuścić. Czy uważasz że takie postępowanie jest dobre?? Uważasz że jest sprawiedliwe?? Z mojego punktu widzenia powino się zamknąć go w więzieniu i nigdy z niego nie wpuścić, niech tam gnije do końca swego życia.
I nigdzie nie nawoływałem do samosądów jedynie stwierdzałem że należy ich skazać na długoletnie więzienie. A czy przez sowje długoletnią odsiadke zrozumiom co zrobili to już całkiem inna sprawa która wymaga zmian w całym społeczeństwie.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-28 10:45:50)
Kary - nie samosądu ( to jest chyba odpowiedź na twoje pytanie , o ile dobrze je zrozumiałem ).
W entuzjastynie podanym przezemnie linku mamy szybko podjętą i nieprzemyślaną decyzje. Po prostu chcieli wykorzystać żądze krwii ludu do pokazania sie w korzystnym świetle. Gdyby mi sie ich deycja nie spodobała to pewnie bym ich potępił , al mi sie podoba.
Ja też się ciesze że ta 5 czternastolatków też sie nie załapią na tą ustawe. Nie chodzi mi przecież ( jak już wspomniałem ) o samosąd , tylko o kare ( sprawiedliwą ) i ku przestrodze innych. Mam szczerą nadzieje , że kara made in Ziobro będzie świetnie pełniła funkcje straszaka i nawoływała do korzystania z wyobraźni.
I żeby wszystko było jasne - nie wierze w resocjalizacje. Wydaje mi się , że jakby podjęto próby naprowadzenia tych chłopców na droge prawa i sprawiedliwości to tylko poczuli by się bardziej bezkarni ( albo oni , albo reszta niedoszłych młodocianych przestępców ).
Ziobro dobrze robi.Już 13 latkowie powinni gnić w więzienu za cos takiego.Skończyć z tą głupią psychologią.
Ja też się ciesze że ta 5 czternastolatków też sie nie załapią na tą ustawe. Nie chodzi mi przecież ( jak już wspomniałem ) o samosąd , tylko o kare ( sprawiedliwą ) i ku przestrodze innych. Mam szczerą nadzieje , że kara made in Ziobro będzie świetnie pełniła funkcje straszaka i nawoływała do korzystania z wyobraźni.
I żeby wszystko było jasne - nie wierze w resocjalizacje. Wydaje mi się , że jakby podjęto próby naprowadzenia tych chłopców na droge prawa i sprawiedliwości to tylko poczuli by się bardziej bezkarni ( albo oni , albo reszta niedoszłych młodocianych przestępców ).
To samo umnie, choć 14 latka można jeszcze sprubować. Lecz dla mnie ta 5 przekroczyła pewną granice gdzie zwykłe sory nie wystarczy. Ja sobie nie wyobrażam państwa które klepie po głowie przestępców i mówi tak tak, już wszystko dobrze rób tak dalej.
A co do Ziobry i pomysłu PiS to co w nim takiego złego? To że w końcu skur.... zaczną odpowiadać za sowje czyny?? To że w końcu bezmyślność i gupota przestanie być wymówką?? Jak mnie wnerwiają takie żeczy gdy ktoś zrobi coś strasznego a potem zamiast nad ofiarom wszyscy się litują nad skur.... któży to zrobili no wpale się niemieści.
Chuj mnie obchodzi jej samobujstwo! Tyle osob ginie dziennie to dlaeczogo ona ma taki rozglos... BTW ['] Niech spoczywa w spokoju:) Dzieci Sa p**ebane tyle powiem Pozdraiwam
Troche wspułczucia może? Może ma taki rozgłos bo to co się stąło nie mieści się w normach zachowania ludzkiego?
Nic cię to nie obchodzi mówisz tak. Mam nadzieje że jak ktoś ciebie będzie po ulicy kopał po głowie też nikogo to nie będzie obchodzić. Bo co ma kogoś obchodzi że ktoś cię katuje? Czemu ktoś ci ma pomuc? A zdychaj sobie co mnie obchodzi że cię zabiją, co kogokolwiek ma to obchodzić.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-28 11:02:02)
No i na tym polega różnica , ja wierzę w resocjalizację (choć samemu bawię się w desocjalizację ale to już inna parafia ).
Do samosądów nawoływali ci którzy w tym wątku opisywali swoje sadystyczne fantazje odnośnie tych dzieciaków (jeden nawet pedofilskie).
Wątpię aby kara made in Ziobro cokolwiek miała poprawić , lepsza byłaby obietnica grzywny dla rodziców no i spotkania z psychologiem
Feniksie owszem takiego ktosia należałoby leczyć przecież to ewidentny przykład choroby umysłowej, pozatym brachu ..Ty moim zdaniem nie piszesz o sprawiedliwości tylko o zaspokojeniu własnego gniewu ,mam rację?
Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-28 11:12:47)
No i na tym polega różnica , ja wierzę w resocjalizację (choć samemu bawię się w desocjalizację ale to już inna parafia ).
Do samosądów nawoływali ci którzy w tym wątku opisywali swoje sadystyczne fantazje odnośnie tych dzieciaków (jeden nawet pedofilskie).
Wątpię aby kara made in Ziobro cokolwiek miała poprawić , lepsza byłaby obietnica grzywny dla rodziców no i spotkania z psychologiem
Feniksie owszem takiego ktosia należałoby leczyć przecież to ewidentny przykład choroby umysłowej, pozatym brachu ..Ty moim zdaniem nie piszesz o sprawiedliwości tylko o zaspokojeniu własnego gniewu mam rację?
Kary to b. dobry pomysł , ale one same są niewystarczające. Włąśnie za młodu ludzie powinni nabyć odpowiednich nawyków - a powinno sie ich wtłaczanie odbywać na zasadzie kija i marchewki - obecnie jest tylko marchewka i to dawana za darmo. A przydałby sie pożądny kij. Jeżeli da rade wtłoczyć dzieciakom , że bycie przsetępcom jest złe i nieopłacalne to byśmy praktycznie nie mieli przestępców. Wiadomo , czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąca.
EDIT.
I moim zdaniem nie chodzi tutaj o gniew ale o poczucie niemocy, bezsiloności.
Ostatnio edytowany przez Dżibril (2006-10-28 11:13:55)
Kary to idiotyczny pomysł . Owszem za młodu ludzie powinni nabyć odpowiednie zachowania a powinno to się odbywać na zasadzie ROZMÓW z nimi prowadzonych przez rodziców gdyż oni za to odpowiadają .
Tu chodzi o to aby młodzi ludzie ROZUMIELI że nie należy krzywdzić innych a nie BALI sie tego , gdyż i tak się nie boją , i nie będą się bać ,nieważne jaki kretynizm przy tym wymyśli nasz dzielny minister:)
Poczucie niemocy i bezsilności ...no cóż ja te najeżone emocjonalnie wypowiedzi odczytuję jako gniew ale mogę się mylić. Ale ok idźmy tym tropem , poprzez "radosne" karanie i produkcję oprychów ,dużo częsciej co poniektórzy będą odczuwać "poczucie niemocy i bezsilności", a chyba raczej nie o to chodzi prawda?
Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-28 11:21:36)
Feniksie owszem takiego ktosia należałoby leczyć przecież to ewidentny przykład choroby umysłowej, pozatym brachu ..Ty moim zdaniem nie piszesz o sprawiedliwości tylko o zaspokojeniu własnego gniewu mam rację?
Usprawiedliwianie każdego czynu chorobom umysłową jest głupie. Ludzie wiedzą co robią, jak ktoś idzie kogoś pobić to robi to świadomie i nie ma choroby umysłowej po prostu chciał to zrobić. Oni wiedzieli co chcą zrobić i to zrobili więc jaka choroba jak rozmowa? O czym ty do mnie w ogóle mówisz? Leczyć to można kogoś z zaburzeniami psychicznymi co widzi różowe słonie latające po niebie. Z psychologiem to może rozmawiać dziecko co sobie nie może poradzić z swoją sytuacją, nie jest w stanie się nauczyć czegoś i stresuje się. Ma problemy w nawiązaniu kontaktów, jest zamknięty w sobie. Za to leczenie kogoś kto świadomie coś zrobił i to tak okropnego wobec drugiej osoby jest dla mnie paranoją.
A co do zwyrodnialca z przykładu mojego to czemu uważasz że należy go leczyć może on chciał tak zrobić bo miał takie widzimisię. Ale dzięki tobie po udaje trochę jaki to zrobił się porządny i znów zrobi coś złego jakiemuś dziecku. Ogólnie dla mnie jak ktoś przekroczy pewną granice nie zasługuje na drugą szanse.
Żaden z nas nie zmieni swojego sposobu myślenia ale ja naprawdę nie mogę zrozumieć twojego sposobu myślenia. Jeśli uważasz że zrobienie czegoś złego nie zasługuje na karę to już twój wybór.
Tu chodzi o to aby młodzi ludzie ROZUMIELI że nie należy krzywdzić innych a nie BALI sie tego , gdyż i tak się nie boją , i nie będą się bać ,nieważne jaki kretynizm przy tym wymyśli nasz dzielny minister:)
Rozmowa z dziećmi i nauka moralności jak najbardziej. Rozmowa z ludźmi którzy dopuścili się przestępstwa zamiast kary to paranoja.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-28 11:24:19)
Kary to idiotyczny pomysł . Owszem za młodu ludzie powinni nabyć odpowiednie zachowania a powinno to się odbywać na zasadzie ROZMÓW z nimi prowadzonych przez rodziców gdyż oni za to odpowiadają .
Poczucie niemocy i bezsilności ...no cóż ja te najeżone emocjonalnie wypowiedzi odczytuję jako gniew ale mogę się mylić. Ale ok idźmy tym tropem , poprzez "radosne" karanie i produkcję oprychów dużo częsciej co poniektórzy będą się kierować "poczuciem niemocy i bezsilności" a chyba raczej nie o to chodzi prawda?
Chyba nie zauważyłeś że rodzicom ( czy im się to podoba czy nie ) brakuje często czasu na rozmowy i mają kiepski kontakt z dzieckiem. Dzieci więcej czasy przebywają z rówieśnikami niż z rodzicami. I wierz mi że bali by sie kar , nie wiem dlaczego zakładasz , że byłby odwrotnie ? Gybym sie nie bał kar i konsekwencji to nie wiem jak bym skońćzył... na pewno w mało pozytywny sposób.
Gniew sie bierze właśnie z nich - tak jest moim zdaniem. Ja też areagowałem gniewem na to co się tam dzieje. Ale faktem jest , że ten gniew wynikał ze wiadomości , że nie mam wpływu na to co sie w POlsce dzieje niezależnie od tego jak bardzo bym chiał , żeby było inaczej.
I wciąż upierasz się , że więzienia produkują oprychów. A nie produkują ludzi , którzy za żadne skarby nie chcieli bym tam ponownie wrócić ? Którzy mają ochote zacząc wszystko od początku ?
Ostatnio edytowany przez Dżibril (2006-10-28 11:31:50)
Dżibril nieśmiertelny przykład z USA gdzie są surowsze kary i większy odesetek przestępstw niż u nas . Rodzice mają obowiązek i powinność wychowywać dzieci . To oni mają pokazywać im swiat a nie rówieśnicy. Brak czasu to nie jest wytłumaczenie gdyż czas zawsze sie znajdzie a dziecko powinno być ważniejsze od filmu w TV .
Feniksie Ty nie rozumiesz chyba po co istnieją psychologowie . Sam fakt że opisany przez Ciebie ktoś powział taką decyzje jaką powziął świadczy o chorobie.
Człowiek normalny by raczej czegoś takiego nie zrobił
Co do sposobu myślenia to Tobą powoduje gniew a to raczej kiepski doradca , w jakiejś kulturze (nie pamiętam gdzie ) mówiono że gniew to chwilowe szaleństwo.
JaNo masz po części racje , a ja to zinterpretuje w ten sposób , że surowsze kary dla dzieci to za mało. Trzeba jeszcze postraszyć ( delikatnie rodziców ).
Co do USA to społeczeństwo przeżarte jest strachem , analfabetyzmem i głupotom. A wiadomo co daje taki mix.
Jakbym miał wpływ na to jak powinien wyglądać polski syetem karania nieletnich to bym zrobił tak :
- do 15 raku życia , za wszystki przewiny dziecka , odpowiadają rodzice pienięznie ;
- od 15 to tak jak mówi Ziobro tylko że na czas zdecydowanie krótszy - nie więcej niż 1,5 do dwóch lat. Następnie wypuszczają je i pozwalają ( pod czujnym kiem opiekunów ) wrócić do normalnego życia. Zaleznie od sprawowania sie dziecka po tym okresie ( oczywiśie regularne spotkaniai z psychologiem ) sąd podejmie decyzje po dyskusji z wspomnianym posychologiem , czy ma dziecko odbyć reszte kary , czy tez nie.
Tak sobie niedawno pomyślałem , że odbierać dziecku dzieciństwo jest straszną karą .
Zapewniam Cię że w Polsce społeczeństwo nie jest mądrzejsze niż w USA.
No toż pisaliśmy z Feniksem o grzywnach , to byłby idealny straszak dla rodziców:)
Ja bym wogóle wywalił to 1,5 - 2 dla dzieciaków
Odbieranie dziecku dzieciństwa jest w zasadzie zbrodnią a nie karą.
Stąd międzyinnymi biorą się różne choroby psychiczne.
Dlatego jestem przeciwnikiem zamykania ich gdziekolwiek.
Zapewniam Cię że w Polsce społeczeństwo nie jest mądrzejsze niż w USA.
No toż pisaliśmy z Feniksem o grzywnach , to byłby idealny straszak dla rodziców:)
Ja bym wogóle wywalił to 1,5 - 2 dla dzieciakówOdbieranie dziecku dzieciństwa jest w zasadzie zbrodnią a nie karą.
Stąd międzyinnymi biorą się różne choroby psychiczne.
Dlatego jestem przeciwnikiem zamykania ich gdziekolwiek.
Ale ukarać ich przecież trzeba , nie mogą czuć się bezkarni , a sama kara musi być sprawiedliwa i musi budzić jakiś respekt.
A powiedzmy 1 rok , to było by wystarczająco czasu by dziecko , uświadomiło sobie swój błąd i nabawiło sie wstrętu do pierdla na całe życie.
Dzięki terapii już tego nie zrobią a kara jak już musi być niech będzie finansowa.
Dla dzieci nawet dzień w pierdlu to za dużo
Feniksie Ty nie rozumiesz chyba po co istnieją psychologowie . Sam fakt że opisany przez Ciebie ktoś powział taką decyzje jaką powziął świadczy o chorobie.
Człowiek normalny by raczej czegoś takiego nie zrobił
Czemu? Czyli uważasz że jak ktoś kogoś uderzył to nie jest normalny? Uważasz że jak ktoś kogos ciężko pobije bo chciał go okraść a ten niechciał mu dać telefonu i portfela to jest nienormalny? Dla mnie twój sposób myslenia jest nienormalny. Może to ciebie powinno się leczyć, w końcu twoja postawa od biega od większości społeczeństwa?
Leczyć zamiast karać hehehe w rzyciu nie słyszałem takiej (bez urazy) głupiej filozofi jak dla mnie. Ja pozostanę jednak przy swojej koncepcji kary.
To mnie powaliło, jedna z najbardziej iracjonalnych rzeczy jakie w rzyciu słyszałem.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-28 12:21:26)
Dzięki terapii już tego nie zrobią a kara jak już musi być niech będzie finansowa.
Dobra , jesteś niereformowalny . Masz prae poglądów których nie zmienisz.
A to są moje poglądy , których ja tak łatwo sie nie wyrzeknę.
- kara za przsetępstwo musi być ;
- kara musi być dotkliwa i musi być postrachem ;
- dzieci posiadają rozum i wolną wole , dlatrego kara nie powinna ich w żaden sposób ominąc - być może to nie ich wina jakie są ( to będzie bolesne , chamskie i okrutne ) , ale są nieudane i nie zawsze tą ich psychiczna ferelnośc da rade naprawić ( wg. mnie skaza zostanie do końca życia - w końću przekroczyło granice , któej żaden porządny człowiek nie powinien przekrać , jest tak jakby po drugiej stronie );
- każdy człowiek jest egoistą i egocentrykiem , a więc powinna być stosowana względem niego zasada kija i marchewki ( tak jak w chrześcijaństwie niebo i piekło );
Aizen , a co byś zrobił gdyby ciebie gnoje na lekcji wyciągnęli na środek klasy , rozebrali i zaczeli ci wkładać palce do odbytu udając że cię gwałcą.Oczywiście wszystko by było nagrywane i rozsyłane do innych osób w szkole a później umieszczone w internecie?Czy jako przeciwnik karania "dzieci" udałbyś że się nic nie stało i następnego dnia normalnie byś im podał ręke?
Ostatnio edytowany przez Citizen (2006-10-28 12:29:26)