Nie jesteś zalogowany.
bommbel napisał:JAkoś nikt o tym nie dyskutuje.Pewnie dlatego ze media jeszze tego nei nagłośniły i nie ma jeszcze na to mody.Próbowałem włąśnie jedną koleżanke na gg namówić do samobójstwa ale mi uświadomiła że nastolatek coraz mniej i do ła załąpałem.NIE mogą się wieszać jakieś mochery tylko młode?
A co było przyczyną samobujstwa?? Gwałt na oczach całej klasy?? Ludzie umierają i wiele strasznych żeczy się dzieje co chwile i to jest oczywiste. Lecz gdy się ktoś dowiaduje że 14 letnia dziewczyna na oczach prawie całej klasy została nie omal zgwałcona no to coś jest nie tak i dziwić się że popełnia samobujstwo.
To że ktoś sobie odbiera życie bo np. ma jakiś tam problem typu nie naucze się matmy lub niemam znajomych to jedno. A odebranie sobie życia przez czyjeś bestialskie działanie to drugie.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-27 15:58:35)
Co da terapia skoro taki gnojek plunie terapeucie w twarz, wyśmieje go i przestanie na nie chodzić. Oczywiście można go przymusić żeby był na tych terapiach ale to byłaby walka z wiatrakami. Będzie miał gdzieś to wszystko i tak wyjdzie na jego.
Co do Matki. Jest w szoku jeszcze nie do końca wie co sie stało. Wiec lepiej poczekać jeszcze na jej odpowiedz.
Co do Człowieczeństwa. Człowiek przez całe swoje istnienie mordował, niszczył, kradł, oszukiwał i poniżał, więc nie wiem czy "ludzkim" zachowaniem jest okazywanie miłosierdzia innym. Oczywiście wspaniale by było jakby każdy żył w zgodzie tylko niestety nasz gatunek jest zbyt ludzki na dobro.
Dlaczego z góry zakładasz że ktoś taki będzie miał gdzieś terapię?
Matka może już się jasno okresliła ale to że jej zdanie jest inne od Twojego tłumaczysz szokiem? Czy gdyby nawoływała do samosądów to by Twoim zdaniem świadczyło że nie jest w szoku?
Człowiek przez całe swoje istnienie czynił też dobro i tylko od jego wolnej woli zależy czy będzie je czynić dalej:)
Czy jesteśmy na tyle ludzcy aby je wybrać , czy też będziemy stać w miejscu cały czas mordując , niszcząc i grabiąc?
To jest pytanie na które każdy sam sobie musi odpowiedzieć:)
Zress napisał:Co da terapia skoro taki gnojek plunie terapeucie w twarz, wyśmieje go i przestanie na nie chodzić. Oczywiście można go przymusić żeby był na tych terapiach ale to byłaby walka z wiatrakami. Będzie miał gdzieś to wszystko i tak wyjdzie na jego.
Co do Matki. Jest w szoku jeszcze nie do końca wie co sie stało. Wiec lepiej poczekać jeszcze na jej odpowiedz.
Co do Człowieczeństwa. Człowiek przez całe swoje istnienie mordował, niszczył, kradł, oszukiwał i poniżał, więc nie wiem czy "ludzkim" zachowaniem jest okazywanie miłosierdzia innym. Oczywiście wspaniale by było jakby każdy żył w zgodzie tylko niestety nasz gatunek jest zbyt ludzki na dobro.
Dlaczego z góry zakładasz że ktoś taki będzie miał gdzieś terapię?
Matka może już się jasno okresliła ale to że jej zdanie jest inne od Twojego tłumaczysz szokiem? Czy gdyby nawoływała do samosądów to by Twoim zdaniem świadczyło że nie jest w szoku?
Człowiek przez całe swoje istnienie czynił też dobro i tylko od jego wolnej woli zależy czy będzie je czynić dalej:)
Czy jesteśmy na tyle ludzcy aby je wybrać , czy też będziemy stać w miejscu cały czas mordując , niszcząc i grabiąc?
To jest pytanie na które każdy sam sobie musi odpowiedzieć:)
ach tyle pytań tak mało odpowiedzi
1) Sam mam styczność z takimi ludźmi z tąd moje założenia
2) Uważam że po takiej tragedii każdy przeżyłby ogromny szok więc nie wątpię że w tym przypadku jest inaczej.
3) Nie twierdze że jakby nawoływała do kary też nie byłą by w szoku, sądze że należy jeszcze poczekać z odpowiedzią opiekuna
4) przez całe "życie" naszego gatunku sie doskonaliliśmy więc może i w tym nam sie uda nie twierdze że nie
Jestem skłony do zmiany poglądów, Dlatego też prowadzę tą rozmowe może okaże sie że kto inny ma racje
Ostatnio edytowany przez Zress (2006-10-27 15:00:06)
1)Spotkałem paru exoprychów więc założenia mam inne
2)A i owszem szok jest ...tylko czy wpłynął on na jej decyzję o przebaczeniu?
3)
4)To taka swego rodzaju duchowa ewolucja
Grunt to elastyczny umysł , a poglądy są dobre jeżeli służą czemuś konstruktywnemu inaczej niema sensu ich się trzymać
Miłej reszty dnia życzę i mykam na parę godzin
Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-10-27 15:07:21)
Poglądy to sprawa każdego z osobna i wzasadzie nie muszą dążyć do konkretnego celu, Sądze że powinniśmy skonczyc ta "naszą" dyspute zaczynamy troche odbiegać od tematu. A o Filozofi życia można rozmawiać w nieskończoność.
Dysputa dotyczyĹa tegoco siÄ staĹo z 14 latkÄ i jak naleĹźaĹoby postÄ piÄ z tymi ktĂłrzy jÄ molestowali , to jednak zahacza o filozofiÄ Ĺźycia ale spox
c'ya
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=287762
Ludzie są coraz śmieśniejsi
Aizen - rozumiem twoje stanowisko i powiedzmy że popieram próbe resocjalizacji ty dzieci , ale dopiero po odbyciu kary - im surowszej tym lepszej. Jakby nie było ci ludzie popełnili coś co powinno im ciążyć do końca życia - jeżeli nie za sprawą sumienia to chociaż kary. To po pierwsze , po drugie ważne jest danie przykładu innym ludzim by ci uczciwi którzy trzymają żądze na wodzy widzieli , że ludzie którzy tworzą dla nich (i ich wizji świata o który się starają ) zagrożenie , nie pozostają bezkarni. W karze nie chodzi o okrucieństwo czy o publiczne napiętnowanie - ale o poczucie sprawiedliwości ogułu społeczeństwa ( które jest chyba okrutne jako zbiorowość ) i o przestroge.
Też jestem za tym żeby dać im drugą szanse ale dopiero po tym jak zmierzą sie z konsekwencjami własnych wyborów.
EDIT.
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=287845
Ostatnio edytowany przez Dżibril (2006-10-27 17:20:10)
Aizen podziwiam twoje współczucie i niezrozumiałą mi wyrozumiałość. Ogólnie jeśli mowa o psychologu to według mnie jeśli chodzi o zwyrodnialców to już na to za późno na to, oni się nie zmienią co najwyżej ucieszą się że znalazł się frajer który ich poratował. Lecz za to wszelkie akcje w podstawówce i kontynuowane w gimnazjum robione przez psychologów i mające na celu nauczenia małych dzieci zasad moralnych to świetna sprawa jestem za. Nawet uważam że powinno się takie rzeczy robić i rozszerzyć je na rodziców. Rodzice powinni regularnie w sobotę i niedziele mieć w szkole spotkanie z psychologiem który tłumaczył by im by wymuszali na swych dzieciach przestrzeganie reguł. By tłumaczyć im do czego prowadzi brak zasad i ich egzekwowania a prowadzi do anarchii. I jeszcze wprowadzenie np. kar finansowych na rodziców za czyny ich dzieci w zależności od majętności rodzica, tylko kary raczej takie spore od 500 zł. Jak by sobie tacy niedorozwinięci rodzice popłacili kary to by zaczęli wychowywać swoje dziecko. Niestety póki co marne szanse by tak było niestety a to co się dzieje i w jakim kierunku to idzie nie wróży dobrze na przyszłość.
Zwyrodnialców trzeba izolować a nie leczyć. Do klatki i niech sobie wegetują. Strasznie nieczuły zemnie człowiek co nie, zero wspułczucia.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-27 17:41:10)
Zwyrodnialców trzeba izolować a nie leczyć.
Postaw sie w takiej sytuacji: zostales, chocby nieslusznie, uznany za zwyrodnialca. Wina nie lezy po twojej stronie a jednak zostajesz odizolowany. Co z tego ze bedziesz probowal sie bronic jesli nie da to zadnych efektow. > > > wsp
Mimo wszystko trzeba dac takim lodziom szanse na poprawe, co z tym zrobia to juz nie nasza dzialka...
Feniks_Ognia napisał:Zwyrodnialców trzeba izolować a nie leczyć.
Postaw sie w takiej sytuacji: zostales, chocby nieslusznie, uznany za zwyrodnialca. Wina nie lezy po twojej stronie a jednak zostajesz odizolowany. Co z tego ze bedziesz probowal sie bronic jesli nie da to zadnych efektow. > > > wsp
Mimo wszystko trzeba dac takim lodziom szanse na poprawe, co z tym zrobia to juz nie nasza dzialka...
Wyobraź sobie taką sytuacje , zostałeś niesłusznie uznany za przestępcę i grozi ci ile tam lat odsiadki... wniosek ? Zlikwidujmy więzienia !
Zostałeś niesłusznie osądzony przez są i masz do zapłacenia np.500zł grzywny. Wnikosek ? Zlikwidujmy kary pieniężne !
NIestey zawsze ludzie będą niesłusznie skazywania/osądzani i nic sie na to nie poradzi. MOże to zabrzmieć okrutnie , ale część ludi musi cierpieć by większości żyło sie lepiej. Cały myk polega na tym by ta mniejsza część była maksymalnie mała oraz żeby do niej nie należeć..
Nie twierdze przeciez ze trzeba zlikwidowac kary wszelkiego rodzaju, ani tez by wprowadzic obowiazek "pierwszego upomnienia" czy cos w tym stylu. Chodzi mi o to ze jednak powinna byc jakas alternatywa. Niech sobie poodbywaja kary / sproboja podjac leczenie a jesli to nic nie zmieni to przykro mi.
to przykro mi.
a mi wcale .
Feniks_Ognia napisał:Zwyrodnialców trzeba izolować a nie leczyć.
Mylą ci się pojęcia, co innego jak ktoś coś ukradnie a co innego jak popełni ciężkie przestępstwo i zachowuje się jak bestia wobec drugiej osoby. Wiesz co to sąd?? Wiesz że więzienie izoluje od reszty?? Otym właśnie mówie tylko że nie należy wypuszczać zwrodnialców do społeczeństwa zbyt wcześnie i ma to odniesienie do ciężkich przestępstw. Wiesz co to apelacja?? Więc bez wciskania kitów.
Zwyrodnialców trzeba izolować bo innaczej gdzie tu sprawiedliwość? Zaraz jakiś inteligent mi wyszkoczy z tekstem że to wogule winna tej dziewczyny a ci biedni chłopcy padli ofiarami jej intrygi. Naprawde podziwiam wasze wpsułczucie ciekawe czy mielibyście go tyle samo gdyby to była wasza siostra lub córka.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-10-27 18:45:54)
Chyba w każdej klasie jest kilku idiotów.
I jakby tak zawsze ich wyeliminować ze szkół to wszyscy by z o wiele większą przyjemnością do nich uczęszczali.A obecnie to większość uczniów nienawidzi szkoły.
A widzieliście jej zdjęcie ?
W gazecie Fakt była pokazana.
Ostatnio edytowany przez tom_21 (2006-10-27 19:06:14)
JAk pokazali ją w fakcie to to napewno ściema, ta gazeta jest najgłubsza na rynku
To samo zdjęcie pokazali dzisiaj w informacjach.
A niby czemu mieli by pokazywać inne zdjęcie.
Zastanów się.
Ostatnio edytowany przez tom_21 (2006-10-27 19:35:48)
Np. powiedzmy że rodzice nie chcieli żeby zdjęcie ich córki było w mediach, ja osobiście bym nie chciał
No ale jeśli w jakiś rzetelnych informacjach było to samo zdjęcie to znaczy że fakt nie kłamał,boże nie sądziłem że kiedyś to powiem lub napisze
wiluS napisał:Feniks_Ognia napisał:Zwyrodnialców trzeba izolować a nie leczyć.
Mimo wszystko trzeba dac takim lodziom szanse na poprawe, co z tym zrobia to juz nie nasza dzialka...Mylą ci się pojęcia, co innego jak ktoś coś ukradnie a co innego jak popełni ciężkie przestępstwo i zachowuje się jak bestia wobec drugiej osoby. Wiesz co to sąd?? Wiesz że więzienie izoluje od reszty?? Otym właśnie mówie tylko że nie należy wypuszczać zwrodnialców do społeczeństwa zbyt wcześnie i ma to odniesienie do ciężkich przestępstw. Wiesz co to apelacja?? Więc bez wciskania kitów.
Zwyrodnialców trzeba izolować bo innaczej gdzie tu sprawiedliwość? Zaraz jakiś inteligent mi wyszkoczy z tekstem że to wogule winna tej dziewczyny a ci biedni chłopcy padli ofiarami jej intrygi. Naprawde podziwiam wasze wpsułczucie ciekawe czy mielibyście go tyle samo gdyby to była wasza siostra lub córka.
Obiektywnie: jw
Subiektywnie: [rip]oprawca[rip]
"wszystko jest wzgledne"
Ostatnio edytowany przez wiluS (2006-10-27 22:33:39)
Chuj mnie obchodzi jej samobujstwo! Tyle osob ginie dziennie to dlaeczogo ona ma taki rozglos... BTW ['] Niech spoczywa w spokoju:) Dzieci Sa p**ebane tyle powiem Pozdraiwam